В категории: 2013, Актуални статии, Брой 11/2013, Инструменти, Металообработване

Акумулаторна ъглошлайфмашина Metabo W 18 LTX 150

Metabo-W18_1

Оглеждайки последните новости в производствената програма на немския производител на ръчни и настолни професионални електроинструменти Metabo, вниманието ни се спря на три нови ъглошлайфмашини. Те представляват новост за световния пазар, нещо което е характерно за този немски производител, известен от десетилетия и с това, че не се изкушава да посегне към масовия пазар на любителски и полулюбителски инструменти, а твърдо устоява позициите си в професионалния сектор.

Ъглошлайфмашините бяха измежду последните ръчни електроинструменти, които се присъединиха към бързо разрастващото се семейство на машините с акумулаторно захранване. Това е напълно разбираемо, защото този вид машини работят под високо натоварване. Съответно имат мощни електродвигатели, нуждаещи се от достатъчно мощна акумулаторна батерия. Затова всяка новост заслужава внимание, особено когато бележи поредната стъпка в развитието на акумулаторните ъглошлайфмашини.

Новият модел на Metabo W 18 LTX 150 е първата в света акумулаторна ъглошлайфмашина, която работи с дискове с диаметър 150 mm. Създаването й е станало възможно благодарение на първата в света литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 18 V и капацитет 5,2 Ah, която Metabo пусна на пазара през май т.г. Тази батерия осигурява на машината със 75% по-продължителна работа с едно зареждане в сравнение с батериите с капацитет 3,0 Ah.

Благодарение на по-големия си диск новата W 18 LTX 150 е в състояние да реже без обхождане профили и тръби с диаметър до 45 mm. С диск за рязане Flexiarapid новата ъглошлайфмашина позволява с 39% по-голяма дълбочина на рязане в сравнение с машина, която реже с диск Ø125 и с 64% повече от рязането с диск Ø115. Рязането с диск с диаметър 150 mm има и друго съществено предимство. С един диск машината може да направи около 340 среза на стоманен прът с диаметър 10 mm, докато възможностите на диск Ø125 стигат до около 100 среза. С две думи новата ъглошлайфмашина W 18 LTX 150 създава нови, значително по-големи възможности по отношение на дълбочината на рязане и производителността на работа.

Машината има мощен, издръжлив на високо натоварване дълготраен електродвигател, който върти диска с честота 8000 minˉ¹ (без товар). Мощността му е напълно достатъчна, за да осигурява необходимия въртящ момент за поддържане на висока производителност при рязане, пилене, шлифоване и други повърхностни обработки. За улесняване на смяната на диска неговото закрепване се извършва с бързопритягаща гайка, поради което отпада необходимостта от допълнителен специализиран за целта ключ. Фиксирането на предпазния щит също е улеснено в максимална степен и без използване на помощен инструмент. Батерията може да се завърта така, че да не пречи, когато се работи на трудно достъпни и с ограничени възможности за движение на машината места. Теглото на машината с акумулаторна батерия е 2,9 kg.

Ъглошлайфмашината има различни защитни системи срещу претоварване на двигателя и батерията, самоволно включване на двигателя след прекъсване на захранването и др. Тя има и въздушен филтър, който предпазва електродвигателя от попадане на засмукани с въздушната струя твърди частички. Той е конструиран така, че да може филтриращият елемент да се изважда, почиства и поставя обратно лесно и без помощен инструмент.

Новата W 18 LTX 150 се продава самостоятелно или в комплект с две батерии и зареждащо устройство. И в двата случая клиентът получава и два диска за рязане – Flexiarapid Inox (150 x 1,6 x 22,2mm).

Ъглошлайфмашината поддържа технологията на Metabo Ultra-M, която осигурява оптимално съгласуване и перфектна комуникация между електродвигателя, акумулаторната батерия и зареждащото устройство. Освен редицата други предимства тази технология е позволила на производителя да даде три годишна гаранция за всяка от своите литиево-йонни батерии, независимо от броя на циклите на нейното зареждане. Гарантира се също така 100% съвместимост на произвежданите от Metabo електроинструменти, както с по-старите, така и с батериите от следващите поколения. Това обяснява защо новата ъглошлайфмашина се продава и във вариант без акумулаторна батерия, което позволява на потребителя да комбинира оптимално наличните машини и батерии.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото