В категории: 2013, Актуални статии, Бани и кухни, Брой 12/2013, Водопровод и канализация, Инструменти, Ремонти, Строителство

Система за безпрашно пробиване на отвори и къртене в бетон и други строителни материали

Bosch-GDE1

През последните години се забелязва рязко завишаване на изискванията и съответно на въвеждането от водещите производители на множество новаторски ефективни решения за повишаване на безопасността и комфорта при работа с ръчните електроинструменти. Наред с редица решения, водещи до значително намаляване на предаваните на човешкото тяло вибрации и ограничаване на създавания от машините шум, много сериозно внимание се обръща и за намаляване до минимум на замърсяващата околната среда, получена в процеса на работата прах. Прониквайки в дихателната система на човека, в зависимост от състава си тя уврежда в различна степен човешкия организъм, а с времето причинява и тежки професионални заболявания. Силно се замърсява околното пространство, а съдържащите се в нея абразивни твърди частици ускоряват износването на електроинструментите и най-вече на техните електродвигатели. Затова всеки от водещите производители непрестанно развива и предлага нови все по-усъвършенствани модели на промишлени прахосмукачки. Почти всички ръчни дървообработващи електроинструменти за шлифоване и рязане имат системи засмукване на прахта и ситните стружки, за тяхното събиране било във локален филтър или в резервоара на прахосмукачка.

Bosch-GDE2

Ефективното улавяне и събиране на „брашното“ и прахта, които неминуемо и в значителни количества се отделят при пробиване на отвори в бетон и други строителни материали, и в по-малка степен при тяхното къртене, е значително по-сложна и трудно изпълнима задача, отколкото при дървообработващите инструменти. Проблемът става още по-нетърпим, когато се пробиват отвори в тавана, а разкъртеният до прахообразно състояние бетон се сипе обилно върху главата на работещия. Човек не може да опази дробовете си, ако не ползва професионална дихателна маска, а двигателят на машината е подложен на яростна атака от нахлуващия през смукателните отверстия за охлаждане на двигателя поток от силно абразивна прах и по-едри песъчинки. Проблемът със запрашаването на околното пространство добива допълнително острота при различни ремонтни работи, когато се работи в обитавани и вече обзаведени помещения. Въздушните течения разнасят фината прах и тя се отлага на тънък слой и на недостижимите за почистване места.

През март т.г. Bosch представи комплексно решение, осигуряващо безпрашна работа. В НС 5-6/2013 бе представена новата система, наречена Click & Clean System, с която немската компания създава необходимата предпоставка, осигуряваща още в рамките на годината на над 100 професионални ръчни електроинструменти да работят при минимално замърсяване на околната среда. Освен електроинструментите, системата обхваща нова фамилия (към момента 6 модела) прахосмукачки за сухо и мокро почистване, множество накрайници за свързването им към всеки от инструментите и пластмасови куфари от наложилата се система за удобно съхраняване и пренасяне на инструменти и приспособления L-Boxx. Всички елементи от системата Click & Clean System са пригодени да работят един с друг, което гарантира лесна, ефективна и най-вече безпрашна, щадяща здравето работа.

7

През януари идната година Bosch пуска на пазара и първото цялостно решение, осигуряващо максимално безпрашна работа при пробиване на отвори в строителни материали със свредло или боркорона с диаметър от 16 до 162 mm. Освен това системата осигурява ефективно засмукване на прахта при къртене с шило или длето, като ограничението е в дължината на инструмента – до 600 mm. Тя включва различни по конструкция и размери устройства, чието предназначение е да покриват максимално плътно повърхността около пробивания отвор, както и да обхванат свредлото, боркороната или къртещия инструмент. Всяко от тях се свързва посредством маркуч към прахосмукачката и през него отделените „брашно“ и фина прах се изсмуква и събира в нейния резервоар. Благодарение на създадeния от прахосмукачката вакуум едни от устройства се закрепват директно към пробиваната повърхност. Поради това те не натоварват с теглото си машината. Други се закрепват към нейната шийка, но поради малкото си тегло не увеличават забележимо масата на инструмента.

Самозакрепващите се посредством вакуум устройства са независими от пробиващата машина, поради което може да се използват еднакво успешно с всякакви перфоратори и ударни бормашини, стига диаметърът на свредлото да не надхвърля допустимата големина. Основните характеристики, предназначение и машините, с които устройствата може да работят, са обобщени в таблицата.

Тук трябва да отбележим, че идеята за събиране на прахта и ограничаване замърсяването на околното пространство не е нова. Отдавна съществуват най-различни решения – от примитивните гумени капачки с форма на чинийка, до повече или по-малко ефективни приспособления, разработени за даден модел бормашина, които се свързват към прахосмукачка.

Разработвайки система от устройства за безпрашно пробиване и къртене на строителни материали, Bosch предлага оптимално решение за почти всеки конкретен случай. И което е особено важно – въз основа на сравнителни тестове на независима организация (Професионално общество по строителство, BG Bau) те са класирани в най-високата категория „Typ 1“, удовлетворяваща в максимална степен изискванията за осигуряване на безпрашна работа. Освен това са здрави и с тях се работи лесно и удобно.

Ето и описанието на отделните устройства.

GDE 68 Professional и GDE 162 Professional

4

Bosch-GDE5

Тези две имат най-универсално приложение, защото не зависят от конструктивните особености на машината – ударно-пробивна бормашина или перфоратор. И двете позволяват пробиване с боркорони – моделът GDE 68 Professional с диаметър до 68 mm (какъвто е диаметърът на отворите за конзолните кутии на вкопаната сградна електроинсталация), а GDE 162 Professional – до 162 mm. Двата модела се свързват единствено към маркуча на прахосмукачката. Те са поставят на мястото, където ще се пробива, като под въздействие на образувания от прахосмукачката вакуум прилепват плътно към повърхността на стената или тавана. Това се постига благодарение на двукамерната им конструкция. Едната камера осигурява прилепването и задържането на устройството, а през другата се събира и изсмуква бетоновото брашно и прахта. Благодарение на силно еластичния уплътняващ пръстен, на ниското подналягане и дебита на прахосмукачката, устройствата се закрепват стабилно дори и върху грапави повърхности. Те са подходящи както за сухо, така и за мокро пробиване. В отвора на всяко от тях се намира пръстен, чиято вътрешност представлява четка с кръгова форма. Пробиващият инструмент преминава през централния отвор на четката, а нейните гъсто разположени влакна го обгръщат плътно и предотвратяват преминаване на прахта. Пръстенът се сменя лесно без потребност от помощен инструмент.

6

GHE max Professional

8

9

Този модел е предназначен за работа с всички SDS max перфоратори и къртачи от професионалната серия на Bosch, с изключение на модела GSH 11 E Professional. Както се вижда и от снимките, устройството се закрепва към шийката на машината в положение, което да улеснява работата при конкретните условия. Разстоянието между засмукващата глава и шийката на машината може да се променя в зависимост от дължината на работния инструмент, така че засмукването да се извършва максимално близо до мястото на къртене. Смяна на работния инструмент не изисква демонтиране на устройството за засмукване на прахта.

GDE 16 Plus Professional

11

Това устройство има универсално приложение и е подходящо за работа с всякакви SDS Plus перфоратори от класа 2–3 kg, чиято шийка за поставяне на предната ръкохватка е с диаметър 50 mm. В таблицата са посочени и моделите на акумулаторни перфоратори на Bosch, с които GDE 16 Plus Professional може да работи.

10

То се закрепва към шийката на машината, а телескопичното му тяло позволява регулиране на разстоянието между засмукващата глава и перфоратора според дължината на свредлото и дълбочината на пробиване. Максималната дълбочина на пробиване при един ход е 120 mm. Върху челото на засмукващата глава се намира еластичен пръстен, който осигурява плътното прилепване към повърхността, без обаче да я наранява дори и при чувствителни на механично въздействие покрития. Накрайникът за свързване към прахосмукачката може да се завърта така, че маркучът да не пречи и да не се измъква по време на работа. Той се намира в задния край на устройството, близо до тялото на работещия, поради което маркучът практически не оказва влияние върху точността при пробиване. Теглото на GDE 16 Plus Professional е 500 g, което не се отразява забележимо върху умората при работа.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото