В категории: 2014, Брой 1-2/2014, Инструменти

Новото попълнение акумулаторни инструменти на Bosch с напрежение 10,8 V

Bosch-10_1

И друг път, при това нерядко, при представяне на нови модели на ръчни акумулаторни бормашини-отвертки сме заявявали, че захранваните с напрежение 10,8 V инструменти, биват приоритетно развивани, защото оптимално съчетават все по-висока мощност с ниско тегло – нещо, което особено през последните години значително разшири обсега им на приложения. С тях вече може да се извършват задачи, свързани със значително натоварване, както и продължителна работа с едно зареждане на батерията, без това да лишава инструментите от предимството им да са компактни, леки и удобни за работа. Затова почти няма брой на списанието, в който да не представяме поредния акумулаторен инструмент със захранващо напрежение 10,8 V, производство на една или друга компания от световна величина. Първенството и в този случай принадлежи на немската компания – родоначалник на поколението професионални инструменти с литиево-йонни батерии в този клас е пуснатият на пазара през 2005 г. модел Bosch GSR 10,8 V-Li Professional.

В началото на тази година Bosch за пореден път привлече силно вниманието на специалистите като пусна наведнъж три нови в програмата си акумулаторни инструменти, захранвани с литиево-йоннни батерии с напрежение 10,8 V. И не само това – компанията със сигурност удиви своите почитатели и клиенти, предоставяйки им нов продукт, който едва ли са очаквали – елегантно яке с марката Bosch, което има вградена в подплатата електрическа нагревателна система, захранвана от батерия с напрежение 10,8 V, с каквато работят и електроинструментите.

Всичко това става възможно благодарение на напредъка, който Bosch отбеляза в разработването и производството на акумулаторни батерии. Към момента с това изходящо напрежение компанията предлага батерии с капацитет 1,5; 2,0 и 4,0 Ah. Тези батерии са напълно съвместими една с друга (Flexible Power Systems). Към момента с тях работят 20 електроинструмента на Bosch. Този подход се цени високо от клиентите, защото им се предоставя възможност за избор на капацитета на батерията според характера на извършваната дейност, по ценови или други съображения.

Инструментите, работещи с напрежение 10,8 V имат и това предимство, че позволяват работа на недостъпни за машини с по-големи габарити места.

Освен традиционните за акумулаторното поколение електроинструменти бормашини-отвертки и ударни винтоверти, семейството 10,8 V на Bosch досега включваше още саблен трион GSA 10,8 V-LI Professional, многофункционален инструмент с осцилиращо движение на работния инструмент GOP 10,8 V-LI Professional, ножицата за ламарина GSC 10,8 V-LI Professional, универсалната ножица GUS 10,8 V-LI Professional и ъгловата бормашина GWB 10,8-LI Professional.

Ето и новото тазгодишно попълнение в този клас акумулаторни инструменти на Bosch.

 

Циркулярен трион GKS 10,8 V-LI Professional

Bosch-10_2

Както се вижда на снимките, това е инструмент, еднакъв по приложение и малко различаващ се на външен вид от традиционните циркулярни триони, използвани основно за разкрояване на плочи от дървесни материали, за надлъжно и напречно рязане на дъски и др. материали.

Новият модел разширява гамата от акумулаторни циркулярни триони на Bosch, която досега бе представена от две машини със захранване 18 V и 36 V. Малкият на размери и тегло GKS 10,8 V-LI Professional е способен на реже дърво и дървесни материали с дебелина до 26,5 mm – постижение, което според производителя го извежда на челно място сред циркулярните триони с други марки със същото захранващо напрежение.

Дълбочината на рязане може да бъде предварително задавана с точност до милиметър. Циркулярният диск може да реже и под наклон – до 45°. Трионът реже с циркулярен диск с диаметър 85 mm, а с поставена акумулаторна батерия с капацитет 2,0 Ah тежи 1,4 kg. Честотата на въртене на диска е 1400 minˉ¹, което осигурява добра за такава машина скорост на рязане. С едно зареждане на стандартно включената в комплекта батерия с капацитет 2,0 Ah трионът може да среже до около 20 m плоча MDF с дебелина 18 mm. Ако това е недостатъчно идва ред на батерията с капацитет 4,0 Ah, която се продава отделно.

3

По всичко останало малкият GKS 10,8 V-LI Professional не се различава от големите си събратя – за праволинейно рязане освен наличният водач за паралелно водене по канта на детайла, трионът може да работи и с водеща метална шина. Машината има LED осветително тяло, чиято светлина улеснява и подобрява точността при рязане. Трионът има възможност да работи с всички промишлени прахосмукачки на Bosch (https://napravisam.net/?p=22350).

 

Прободен трион GST 10,8 V-LI Professional

Bosch-10_5

С тегло от само 1,5 kg при поставена батерия с капацитет 2,0 Ah новият GST 10,8 V-LI Professional е най-лекият акумулаторен прободен трион в света, работещ с напрежение 10,8 V. При дължина от само 24 cm трионът е компактен, удобен за работа инструмент. Формата на тялото е оптимизирана така, че трионът да може да се използва за рязане и откъм долната страна на детайла. Това е сериозно предимство, защото по този начин се предотвратява нащърбването на ръбовете по линията на рязане – нещо, което се наблюдава при фурнированите, с меламиново или друго декоративно покритие мебелни плочи. Правата форма на ръкохватката улеснява воденето на машината по права линия. Възможността машината да се държи максимално близо до линията на рязане (в предния край на ръкохватката и оформеното за удобно обхващане от палеца и показалеца място в основата на главата със задвижващия триончето механизъм) улеснява по-прецизното криволинейно рязане.

5

С едно зареждане на батерията (2,0 Ah) трионът е в състояние да среже до 6 m борова дъска с дебелина 24 mm. Максималната дълбочина на рязане е 70 mm. Благодарение на SDS системата за захващане на триончето смяната му се извършва лесно и бързо без помощен инструмент. GST 10,8 V-LI Professional работи с всички триончета с Т-образна опашка. Основата на машината, изработена от здрава алуминиева отливка, е допълнително подсилена със стоманена вложка. При рязане на детайли с чувствителна на надиране повърхност върху основата се поставя чехъл от мека пластмаса. Ходът на пенделообразното (махово) движение на триончето се настройва в две степени, а при рязане на твърди материали (метал) или по други причини то може да се изключва – третата позиция за настройка.Прободният трион също има LED осветително тяло.

 

Многофункционален инструмент GRO 10,8 V-LI Professional

Bosch-10_8a

Докато предните два инструмента вече имаха свои побратими, работещи с акумулаторни батерии с по-високо работно напрежение, новият GRO 10,8 V-LI Professional е първият представител на специфичен вид многофункционални инструменти, който Bosch включва в продуктовата си програма под собствената марка. Правим това уточнение, защото този вид инструменти (предимно с мрежово захранване) исторически е свързан с марката на техния създател – Dremel, която също принадлежи към групата Bosch. Инструментът има бързооборотен електродвигател, чийто шпиндел завършва с патронник – цанга Ø3,2. Диаметърът е стандартен за инструментите от този вид и новият GRO 10,8 V-LI Professional работи с всички, предлагани на пазара аксесоари според вида на извършваната дейност – рязане, пробиване, фрезоване, грубо и фино шлифоване.

Bosch-10_8

Той е незаменим инструмент за дейности, където се изисква голяма точност, дори ювелирна работа при обработката и ремонта на малки детайли или недостъпни за друга машина места. И не само това – GRO 10,8 V-LI Professional е мощен инструмент (акумулаторният модел на Dremel 8100 работи с батерия с напрежение 7,2 V), подходящ за извършване и на „по-сериозни“ дейности, като изрязване на отворите в OSB или гипскартонени плочи за монтиране на конзолни кутии за електрически контакти и ключове, за прерязване на тръби с малък диаметър от цветни метали, за почистване на ръжда или остри „мустаци“ по ръбовете след рязане и др.

7

Инструментът заедно с батерия с капацитет 2,0 Ah тежи 600 g. Честотата на въртене на шпиндела може да се регулира безстепенно в границите 5000 – 35 000 minˉ¹. За продължителната с минимална умора работа, за точната и качествена обработката спомагат добре балансираната маса на инструмента и удобното за държане тяло.

 

Яке с вградено електрическо отопление Heat+ Jacket 10,8 V Professional

9

На външен вид яке като яке – елегантно на вид, изработено от устойчива на вятър, водоотблъскваща, здрава полиестерна материя, то е подходящо както за по-представително работно облекла, така и за обичайното за този вид дрехи приложение – пребиваване сред природата и спортуване предимно при зимни условия. Необичаното в него са поставените в подплатата му три нагревателни елемента, изработени от специални въглеродни нишки. Те се намират в областта на гъба и двете плешки. Изключително здрави са и безпроблемно понасят огъване и дори мачкане.

Температурата на нагряващите елементи може да се регулира в три степени. Зарядът на батерия с капацитет 2,0 Ah е достатъчен да осигури до 6 часа отоплителна енергия. Якето може да работи и с останалите батерии на Bosch с напрежение 10,8 V.

Без батерията, която се окача на колана, якето тежи 1,1 kg. Предлага се с размери от S до XXXL, а кройката му позволява максимална свобода на движение на ръцете. Има и пет джоба, включително подходящи за държане на бележници, технически чертежи и други документи.

Якето разполага и с USB куплунг за захранване при нужда на мобилен телефон, MP3 плейър и др.

10

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Новото попълнение акумулаторни инструменти на Bosch с напрежение 10,8 V”

Трендафдилов | октомври 9th, 2016 at 9:13 pm

Здравейте,искам да закупя яке Heat+ Jacket 10,8 V Professional но не знам каква му е цената и как мога да си го поръчам.Моля да ми изпратите наличните размери и актуална цена с доставка по куриерска фирма.Благодаря предварително
Поздрави
Отговор от „Ташев-Галвинг“: Приложено Ви изпращам оферта за якето Heat+ Jacket 10,8 V Professional. Цена:460 лв. без ДДС, срок на доставка 2-3 дни, размерXL.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 1-2/2014, Инструменти

Ключови думи


 
към началото