В категории: 2014, Брой 1-2/2014, Инструменти

Бормашини Festool Quadrill с четирискоростни редуктори и мрежово захранване

Quadrill1

Тази група бормашини от обновената продуктова палитра на Festool е наречена Quadrill и включва два модела:

» Бормашина/отвертка DR 18/4 Е

» Бормашина с ударно действие/отвертка PD 20/4 Е

Различието между двата модела, е че PD 20/4 Е е пригоден и за ударно пробиване на тухлен зид и други сходни по твърдост и структура строителни материали. В тухлен зид тази бормашина може да пробива отвори с диаметър до 20 mm.

Двете машини са мигрирали от листата на Protool в разширената продуктова палитра на Festool, защото се отличават с редица достойнства и разширяват възможностите на клиентите да правят оптималния за себе си избор – акумулаторна бормашина с независим източник на захранване или бормашина, захранвана с мрежово напрежение 220 V. Машините от групата Quadrill си приличат силно с инструментите Quadrive, близки са и експлоатационните им характеристики. И двете групи работят с безчеткови електродвигатели EC-TEC, което все още е рядкост за електроинструменти с мрежово захранване, предавателните им механизми са четиристепенни с вече описаните предимства, които дава това решение.

Изборът между акумулаторна или с мрежово захранване бормашина зависи от редица фактори, като водещ е видът на преобладаващата дейност, извършвана с машината. Така например при продължителна работа на ограничено по площ пространство, каквото е монтирането на конструкции тип „сухо строителство“ или в условията на работилница, зависимостта от електрическия кабел не създава големи проблеми. Заслужава да се отбележи, че двете машини имат захранващ електрически кабел с дължина 7,5 m, което позволява доста голям обсег на действие, без да се налага ползване на разклонител или удължител.

2

Мрежово захранваните машини позволяват използване на по-мощни електродвигатели, респективно в случая те са пригодени за пробиване на по-големи отвори, при тях не се налага прекъсване на работата за зареждане на батерията. Този вид машини по правило са по-евтини (в конкретния случай цената им възлиза на около 62% от стойността на акумулаторните Quadrive), по-ниски са и експлоатационните разходи, защото по-рано или по-късно всяка батерия има своя жизнен цикъл и неизбежно идва времето, когато трябва да се подмени с нова.

Тези общовалидни разсъждения обаче не изчерпват предимствата на машините от групата Quadrill. За мощността на електродвигателя си (705 W) двете машини са измежду най-леките сред конкурентните модели на други производители, а дължината им е с поне 10 cm по-малка от намиращия се най-близо по този показател конкурент. Това е много съществено предимство, когато се работи на трудно достъпни места. Работната зона се осветява от тяло с четири светодиода.

3

Масата на машините е балансирана така, че ръката, която ги държи, да се натоварва минимално. Освен това основната (задната) ръкохватка е оформена така, че приложената върху машината сила на натиск да бъде съосна с шпиндела, бита и винта. Така напрежението и умората при работа намаляват, а точността на завиване и пробиване се увеличава.

Машините Quadrill ползват същите патронници, наставки и преходници, с които работят и моделите от групата Quadrive. В редица случаи тази взаимозаеменяемост представлява значително удобство, пестят се и средства поради избягване на дублиращи се покупки. Гамата патронници и приставки значително разширява обхвата от приложения на машините. Така например ъгловата приставка (AU-43 FFP) позволява пробиване на отвори и завиване на винтове на недостъпни по друг начин места. Патронникът (DC UNI FF) с вграден ограничител на дълбочината на завиване на винтовете прави електрическите отвертки чудесен инструмент, когато се налага серийно завиване на много винтове – при сухо строителство, дъсчени обшивки, метални обшивки на фасади и др.

Техническите характеристики на двата модела са дадени в таблицата.

Тези, както и всички електроинструменти на Festool, се ползват с новата разширена сервизна услуга Service all-inclusive.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 1-2/2014, Инструменти

Ключови думи


 
към началото