В категории: 2014, автомобили, Брой 1-2/2014, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Нови промишлени прахосмукачки STIHL SE 62 и STIHL SE 62 E

Staubsauger1

Когато преди пет години публикувахме статия за първите промишлени прахосмукачки на STIHL, които представителството на немската компания в България „Андреас Штил“ ЕООД пусна по това време на нашия пазар, специално обърнахме внимание, че този вид машини се намират малко встрани от основната продуктова програма на фирмата, чиято специализация е техника за работа в гората, в градината и на полето. Същевременно с всяка изминала година, през която разбирането, че няма нищо по-важно от опазване на човешкото здраве, все по-дълбоко се вкоренява в масовото съзнание, вече няма световен лидер, производител на електроинструменти, който да не предлага и промишлени прахосмукачки. Трудно би се намерил произведен през последните десетина години приличен електроинструмент – циркулярен трион, прободен трион, шлайфмашина, фреза, да не говорим за инструменти за шлифоване на гипсови шпакловки, бетонови повърхности и др., който да не е пригоден за свързване към такава прахосмукачка. Това решение е задължително – то осигурява минимално до никакво замърсяване както на въздуха, който работещият и околните вдишват, и предпазва околната среда от замърсяване с фин прах и стърготини. Няма дърводелска работилница, колкото и малка да е тя, едва ли ще се намери дърводелец-занаятчия, които биха пренебрегнали необходимостта от работа с прахосмукачка.

Освен дървесни отпадъци прахосмукачките се използват за засмукване и събиране на метални стружки, на прах, песъчинки и по-едри парченца, получени при пробиване на отвори в бетон и други строителни материали, при изрязване на канали в стените или шлифоване на бетон с диамантена шайба. Наред със събирането на сухи материали, добрите прахосмукачки са пригодени за засмукване и събиране на течности. С две думи всяка такава машина може да засмуква всякакви материали, стига да не са запалителни, химически агресивни и големината им да позволява свободното преминаване през тръбите и маркуча.

2

В цитираната статия подробно са описани видовете прахообразни материали според тяхното вредно въздействие върху човешкия организъм и едрина на частиците. Съответно на това се различават и изискванията за избор на подходящата прахосмукачка.

С две думи, потребността от промишлени прахосмукачки не подлежи дори на обсъждане. А това, че STIHL се представя успешно и в този пазарен сегмент, където се съревновава с най-големите производители на електроинструменти в света, говори красноречиво, че машините на немската фирма са с качество, което ги прави силно конкурентоспособни, търсени на световния пазар и на българския, в частност.

Повод за тази статия е, че от началото на тази година „Андреас Штил“ ЕООД пуска два нови модела на прахосмукачки за сухо и мокро почистване – STIHL SE 62 и STIHL SE 62 E. Най-общо казано, новите модели са малко по-мощни, имат по-нисък вакуум (максимално подналягане), работят по-тихо и са малко по-тежки от продаваните досега модели STIHL SE 61 и STIHL SE 61 E.

5

Освен за засмукване и двете прахосмукачки може да бъдат използвани за почистване чрез обдухване със силна струя. За целта накрайникът на маркуча трябва да се постави в отвора, през който въздушната струя излиза навън.

Двата модела са почти идентични по всички основни технически параметри. Различията се появяват при тяхното комплектуване, като например: наличие или не на телескопична, променяща дължината си смукателна тръба, на адаптер за регулиране на засмукващата сила, наличие на електрически контакт за включване на електроуред директно към прахосмукачката. Съответно на това моделът STIHL SE 62 E е и малко по-скъп.

Новите прахосмукачки имат двустепенна система за задържане на засмуканите от въздушната струя прахови и по-едри частици. Филтърът за фино пречистване представлява хартиена торба за еднократно ползване, която след запълване се изхвърля. Вторият филтър служи за предварително почистване и е изработен от материя, позволяваща неговото измиване със струя вода. Поради това той може да се използва продължително време.

4

Машините имат функция за самопочистване на грубия филтър, без да се налага изваждането му от машината. За целта посоката на въздушната струя се обръща от вътрешността на филтъра навън и така натрупалите се върху външната му повърхност частици и прах биват издухани, удрят се в стените на резервоара и падат на дъното му. Това става, като краят на маркуча се напъхва в изпускателния отвор на корпуса на прахосмукачката, и с натискане на специален бутон се отваря клапа, която променя посоката на въздушната струя. По този начин се удължава значително времето за работа без да се спира машината за почистване на филтъра. Смукателната мощност на прахосмукачката се поддържа по-продължително време без забележима промяна, причинена от задръстване на филтъра.

Споменахме, че моделът SE 62 E имат вграден контакт за включване на електроинструменти. Съответно на това прахосмукачката има способността да се включва при включването на машината. Щом инструментът бъде изключен, прахосмукачката няколко секунди по-късно също спира работа. Това е голямо удобство за работещия, поради което този модел се предпочита, когато прахосмукачката се използва в тандем с различни електроинструменти. Техническите характеристики на двата модела са дадени в таблицата.

3

Накрая бихме искали да споделим и опит от практиката, който несъмнено прави покупката на такава прахосмукачка изгодна и за малката домашна работилница. Това е така, защото със сигурност една макар и промишлена прахосмукачка от класа на двата нови модела на STIHL със сигурност може повече и почиства по-добре от повечето домакински прахосмукачки. Когато не се използва в работилницата, тя напълно успешно заменя домашната прахосмукачка, включително при почистване на купето на автомобила, което на практика снижава цената й поне наполовина.

За допълнителна информация вижте и сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото