В категории: Брой 5-6/2007, Декорация и защита, Представяме ви, Ремонти

Faust – марката бои и лакове на „Практикер“

Всеки, посетил отдел „Декорация“ на магазините от веригата „Практикер“, се впечатлява от многообразието на продукти със собствената марка Faust, чиято пълна гама бои и лакове се предлага единствено в магазините на тази верига от типа „Направи сам“. В Германия, откъдето произхожда и „Практикер“, тези материали отдавна са се наложили и срещат отличен прием поради поне три причини – много добро качество и устойчивост на покритието на различни външни влияния, разнообразие по отношение вида на боядисваните материали и приложения, и умерената им цена.

Продуктите с марката Faust се произвеждат от немската компания J.W. Ostendorf. Тя е създадена през 1948 г. от фамилията Остендорф и до момента продължава да бъде семейна фирма. Централата ù се намира в гр. Коесфелд, където е и най-голямата от четирите фабрики на фирмата. Освен в Германия, фабрики има още в Дания и Австрия. Годишно J.W. Ostendorf произвежда над 400 млн. литра лакове и бои, с което се нарежда на девето място в световната класация на най-големите производители в този сектор. Около 60% от продуктите ù се реализират в Германия, а останалите 40% в чужбина.

В магазините „Практикер“ се предлагат лакове и бои Faust за употреба на открито и закрито, лазурни лакове за защита на дървесината, лакове за боядисване на метални предмети, латексни бои за вътрешно и външно приложение и др. Освен, че се предлагат в много широка цветова палитра от самия производител, част от тях, особено латексните бои, всеки може да оцвети сам с добавяне на оцветители, които се продават на щанда.

За най-предирчивите си клиенти обаче „Практикер“ предлага специална серия бои Faust colormix (латексни, алкидни и лазурни), които на щанда се тонират с помощта на компютър в цвят, избран от клиента от каталог с 4000 нюанса. Този начин на оцветяване гарантира, че и след години по номера на боята клиентът може да получи абсолютно същия цвят.

Освен многото си положителни страни, многообразието поражда и известно затруднение човек да се ориентира в избора си. Затова ще направим кратък преглед на основните видове бои с уточнението, че в една статия не е възможно да се изчерпат всички подробности като наличието на специални бои-гелове, които не се стичат по четката при боядисване над главата, бои, които не покапват от мечето върху пода, грундове и бои с повишена антикорозионна защита и т.н. Тук най-сигурно ще ви помогнат консултантите на „Практикер“, стига да им кажете какво точно ще боядисвате и какво желаете да постигнете. И нещо също важно – материалите на Faust са създадени с оглед използването им от домашния майстор и не изискват специални техники или инструменти за нанасяне.

Бои за вътрешно и външно приложение

Богатият избор от оцветени в бяло латексни бои за вътрешно и външно боядисване на стени и тавани удовлетворяват всички изисквания на клиента.

Към момента се предлагат следните бои:

» Боя за стени и тавани (Wand and Deckenfarbe) –универсална боя, подходяща за боядисване на закрито. Разходната ù норма е 10 l за около 55 m2 .

» Боя за вътрешни помещения (Innenweiss) – има повишена способност да пропуска водните пари и така улеснява „дишането“ на стените. Покривността ù е по-голяма и е подходяща и за боядисване на стени с релефна повърхност. Има същата разходна норма.

» Универсална бяла боя (Universalweiss) – характеризира се с добра паропропускливост, добра покривност и висока белота. Подходяща е за боядисване в кухни, спални и др. При тестове в специализирани немски списания има оценка „много добър“. Има същата разходна норма.

» Супер бяла боя (Megaweiss) – висококачествена „дишаща“ боя за употреба на закрито, с отлична покривност и висока степен на белота (съдържа голямо количество TiO2). Използва се за боядисване в недобре осветени помещения и при силно замърсени стени и тавани. При тестовете в специализирани немски списания е получила оценка „отличен“. Разходната норма е 10 l за около 100 m2.

» Бяла боя за фасади (Fassadenweiss) – използва се за външно боядисване, има висока устойчивост на атмосферните влияния, на замърсен с химически вещества атмосферен въздух. Не съдържа разтворители, а по-голямо количество свързващи вещества. Разходната ù норма е 10 l за около 70 m2.

Лакове за защита на дървесина

Дървесината е предпочитан материал за изработване на мебели и други елементи от интериора, на дървени подови покрития, намира широко приложение и за различни конструкции на открито.

Дървото обаче е нетраен материал, ако не бъдат взети мерки за неговата защита. Освен че подобряват устойчивостта му, използваните за целта лазурни лакове подчертават и красотата на дървесината или изцяло променят нейното естествено оцветяване.

Предварителната обработка е предпоставка за постигане на добър краен резултат. За получаване на оптимална и дълготрайна защита се използват лазурни лакове, като предварително се препоръчва нанасяне на специален грунд за импрегниране на дърво Faust, който оставя порите на дървото отворени.

При желание за промяна на естествения цвят на дървесината Faust предлага готови за употреба цветни лазурни лакове, които се избират по каталог.

Лазурните лакове на основата на изкуствени смоли са подходящи само за употреба на открито (например градински мебели), за строителни елементи – дървени обшивки на фасади и др. Те са устойчиви на атмосферните влияния, на ултравиолетовите лъчи и на влагата.

Все повече се използват лаковете на водна основа, които са безвредни и лесни за употреба.

» Водоразредимият лазурен лак за дървесина е приложим за открито и закрито. Той е с неутрална миризма, съхне бързо (до 2 часа) и е много подходящ за мебели, дървени ламперии, дървесни и мебелни плочи. Предпазва от изсъхване и пожълтяване, подчертава естествената структура на дървесината, придава ù равномерно оцветяване. Нанася се с четка с изкуствен косъм, а ако се пръска с пистолет, вискозитетът се регулира чрез разреждане с вода.

» Водоразредимият гел за дървесина Faust е желеобразен, което позволява да се боядисват вертикални плоскости и тавани, без лакът да се стича.

» Водоразредимият дебелослоен лазурен лак Faust задържа ефективно ултравиолетовите лъчи благодарение на специалните си съставки. Поради това е особено подходящ за боядисване на врати и прозорци.

» Лакът за запечатване на дървесина и паркет Faust е еднокомпонентен безцветен лак, с който може да се получи блестяща или коприненоматова повърхност. Произвежда се на основата на изкуствени смоли. Той е на водна основа, поради което е екологично чист и при нанасянето му не се налага използване на предпазни средства. Придава на подовото покритие здрава, устойчива на триене и натоварване повърхност.

Лакове за метали и дърво

Както при всяка друга бояджийска дейност, и при работа с алкидните лакове подготовката на основата е от решаващо значение за постигане на добър краен резултат. Тя трябва да бъде почистена от прах, различни замърсявания, от стари люпещи се покрития и др. За тази цел Faust предлага богат асортимент от помощни материали като ацетон, специален чист бензин, петрол, препарат за почистване на четки, смивка за премахване на стари лакови покрития и бои, и др.

Не бива да се пренебрегва и грундирането, което осигурява добро сцепление между боята и повърхността, особено когато основата е метал. В такива случаи се препоръчва използването на антикорозионен и адхезионен грунд Faust за защита на металните повърхности от ръжда. За предмети от дърво пък се прилага грунд за импрегниране на дърво Faust. Лаковете са на водна или на алкидна основа.

» Цветните лакове се характеризират с голям покривен ефект, добро преливане на цветовете, устойчивост на атмосферни въздействия и светлина, устойчиви са на удар и натиск. Повърхностният ефект на покритието може да бъде гланцов или матов.

» За плувни и водни басейни, за декоративни езера и други подобни съоръжения Faust предлага специална течна пластмаса, която създава отлично защитно покритие с изключително висока износоустойчивост на триене, на атмосферни влияния и др. Предлага се в 7 цвята.

» За боядисване на нискотемпературни отоплителни тела и тръбопроводи за топла вода на закрито се предлага специален лак на основата на алкидни смоли, който създава покритие с огледален блясък. То е устойчиво на удари и натиск, покрива добре ръбовете, издържа нагряване до 120 оС без да пожълтява, а топлинната му устойчивост е до 150 оС.

» За повърхности, които се лакират трудно по класическия начин с четка или валяк Faust разрешава проблема с голяма серия лакове в аерозолна опаковка под налягане. С един флакон се боядисва площ около 2 m2.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Faust – марката бои и лакове на „Практикер“”

Ivan Galovski | юни 18th, 2013 at 2:35 pm

Здравейте, преди време си закупих от Вас водоразтворим лак на фирма FAUST. Дали още се предлага във Вашите магазини. Благодаря Ви предварително.

Здравейте,
Направи сам„: Издателството на списание „Направи сам“ не извършва търговска дейност извън своя предмет.
Моля, обърнете се към някой от магазините „Практикер“.

Тошко Димитров | юли 22nd, 2013 at 9:36 am

Здравейте
Моля дайте съвет. За лакиране на външна ограда от иглолистен материал. Последно лакирана преди 6 г. Лакът е изгорял и дървесината е сива, на места и черна. Искаме да я направим тъмна от рода венге или подобно без да прешлайфаме цялата ограда. Възможно ли е и какъв лак. Пращам линк, за да видите дървесината. Благодаря предварително за консултацията. Хубав ден!!

„Направи сам“:
Здравейте,
проблемът Ви очевидно е свързан с качеството на използваните материали. От личния ни опит бихме могли да препоръчаме лак Dulux, с които са боядисани дървени перила, изложени на открито. Повече от две години покритието устоява на атмосферните влияния без каквито и да било промени. Колкото до това, дали е необходимо шлифоване на елементите на оградата, това навярно ще се наложи, за премахване на лющещите се остатъци от стария лак, както и за премахване на местата с повърхностно загниване на дървесината. решението трябва да се вземе на място.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото