В категории: Актуални статии, Брой 11/2012, Дърводелство и обзавеждане

Вграден шкаф с таблени врати – част IV

Окачване на вратите

Продължение от НС 7-8/2012.

Изборът на подходящи панти и тяхното правилно монтиране са от решаващо значение за доброто окачване на вратите и тяхното нормално функциониране десетилетия напред. В случая са използвани пантите Intermat Soft 9943 TH FIX, за които и друг път сме писали в „Направи сам“. Те са достатъчно добри, за да не се пробуди желанието ни да експериментираме с други модели, а и с тези панти се бяхме презапасили преди време. Те се монтират по-лесно от обикновените изхвърлящи панти и задържат по-здраво, защото имат специален механизъм за закрепване на главата, без да са необходими винтове. Освен на главата, за по-сигурното закрепване на пантата към вратата се разчита и на две диаметрално разположени цилиндрични издатини (рогчета), които влизат плътно в издълбани за тях отвори. Те също поемат част от натоварването и вероятността вратата някой прекрасен ден да се отскубне от пантите става нищожно малка. Наличието на тези две „рогчета” улеснява и монтирането на пантата, защото така се гарантира, че рамото й ще застане перпендикулярно на канта. Тези панти осигуряват плавно движение на вратата, задържат я сигурно в отворено положение, а при затварянето й я придърпват към шкафа и я притискат плътно към страниците. Силата, с която пантата придърпва и притиска вратата в затворено положение, може да се регулира в границите до 50%.

Характерно за тези панти е, че основата, с която се закрепват към страниците на шкафа, се продава отделно. В случая избрахме модела System 9000. Тя представлява масивна метална отливка и се състои от две подвижни една спрямо друга части. С помощта на регулиращ винт подвижната част на основата може да се премества във вертикална посока (без разхлабване на закрепващите винтове) в интервала ±2 mm, а с нея – и рамото на пантата заедно с вратата.

Рамото на пантата се захваща към основата посредством специална система със заключващ пружинен механизъм. Вместо да се закрепва с винт, рамото на пантата се фиксира към основата само с лек натиск, при което се задейства заключващият механизъм. Обратно, за сваляне на вратата, се натиска бутонът в задния край на рамото за освобождаване на заключващия механизъм. Тази система много улеснява монтирането и демонтирането на вратите, без да е необходимо използването на отвертка и евентуално помощник, който да придържа вратата.

Всичко казано дотук за пантите Intermat Soft 9943 TH FIX важи при условия, че са правилно монтирани, а за да стане това най-добре е да се използва приспособлението Drill-Jig Scharnier. С негова помощ издълбаването на отвора за главата и двата странични отвора за „рогчетата“ става изключително лесно, бързо и най-важното – точно. С помощта на шаблон от комплекта на приспособлението също така лесно, бързо и точно се определя и местоположението на центровете на отворите за винтовете, с които се монтират металните опори на пантите. Подробно описание на монтирането на пантите и тяхното регулиране ще намерите тук.

Макар и да не е особено скъпо, покупката на приспособлението Drill-Jig Scharnier едва ли е оправдана, ако се използва за монтиране само на някоя и друга панта. В такива случаи може да се използва специалният монтажен шаблон Multi Blue, който струва около 5–6 лв. Шаблонът е изработен от здрава пластмаса. С негова помощ лесно и точно се маркират отворите за главата на избраната панта (с диаметър на главата 35 mm), а също така и на панти с глава Ø26. С негова помощ се определят и центровете на отворите за винтовете, с които се закрепва основата на пантата. Отворите за главата и двете „рогчета“ на пантата се издълбават с подходящи за целта фрезери, като за осигуряване на перпендикулярно пробиване е желателно да се използва настолна бормашина или специално приспособление, което държи бормашината перпендикулярна спрямо пробиваната плоскост. Новата настолна бормашина на Bosch PBD 40 има голямото предимство, че позволява точен контрол върху дълбочината на пробиване. Това е необходимо, защото при плоча с дебелина 18 mm само 2,2 mm делят дъното на отвора за главата на пантата от лицевата повърхност.

Изборът на дръжките на вратите също изисква определено внимание, защото те трябва да бъдат функционални и същевременно допринасят немалко за външния вид на вратите и шкафа като цяло. Доверихме се на предлаганото в един от магазините от типа „Направи си сам“ и по инерция избрахме две доста екстравагантни дръжки с реномираната марка Hettich. Тъкмо се примирихме с цената им по около 12 лв. всяка, успокоявайки съвестта си, че това е дългосрочна инвестиция, когато забелязахме в съседната кошница силно привлекателни на вид дръжки, при това на десеторно по-ниска цена. Турски по произход, при тази огромна ценова разлика те моментално заеха в кошницата мястото на немските. Пък и какво толкова има в една дръжка, стига да изглежда добре и да пасва на нашата мебел.

Единственият проблем при монтиране на дръжките възникна от недостатъчната дължина на винтовете, с които те се продават. Предназначени са за врати от мебелни плочи с дебелина 18 mm. Понеже нямахме под ръка винтове с милиметрова резба и подходяща дължина, се наложи за главите на винтовете да издълбаем отвори с дълбочина 10 mm. За да не грозят след завиване на винтовете, отворите се затварят с парче от дибла Ø8, което решение би създало усложнения, ако някой ден се наложи демонтиране на дръжките.

Накрая вратите и откритите фурнировани кантове трябва да се лакират. Стремежът ни бе хем да запазим оригиналния фладер на иглолистната дървесина и на шперплата (от някакъв далекоизточен вид дърво), хем да им придадем по-тъмен, кехлибарен оттенък. Вариантите са два. Предварително байцване за постигане на желания нюанс и последващо лакиране с безцветен лак. На евтините байцове, на практика анилинови бои, не посмяхме да се доверим, а качествен френски байц при цена над 20 лв. опаковката в случая не си заслужава разхода, защото площта за оцветяване е прекалено малка за купеното количество.

Ето защо избрахме друг вариант – фабрично оцветен прозрачен лак на реномиран производител – DULUX (цвят Antique Pine – античен чам) с цена 26 лв. за кутия от 750 ml, който удовлетвори нашите изисквания, макар и да се наложи да преодоляваме неочаквано премеждие. Въпреки оставащият близо 3 години срок на годност, току-що купеният лак се оказа силно сгъстен и започнал да желира, поради което и най-старателното разбъркване не бе в състояние да разбие твърдите парченца. Проблемът бе решен след обаждане по телефона на фирмата вносител. Неин представител любезно организира подмяна на кутията лак с друга в магазина, от който бе купена. Така щетата бе ограничена до загуба на час-два и близо 50 km път в двете посоки. А иначе с този лак постигнахме желаното оцветяване и външен вид на вратите.

Край на статията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото