В категории: 2014, Актуални статии, Бани и кухни, Брой 9-10/2014, Звукоизолация, Ремонти, Строителство, Сухо строителство, Топлоизолация

Нови метални профили за системи Knauf SUPER MAGNUM plus

Мнозина свеждат понятието „сухо строителство“ основно до облицовъчните плочи на гипсова или циментова основа, в чието производство Knauf е европейски и световен лидер, а в България превъзходството на немската компания е безапелационно.

В действителност, зад марката Knauf стои широка група от изделия, необходими за цялостното качествено изпълнение на интериора при различни по вид, големина и предназначение сгради. Или както се казва, под покрива на Knauf проектантът и строителят могат да намерят абсолютно всичко необходимо за цялостно изпълнение на строителните работи във вътрешността на сградата. При това от един производител, гарантиращ съвместимостта между отделните материали и тяхната оптимална пригодност един към друг. Иначе казано – да работят заедно в система, което е най-сигурният и верен подход за бързо, висококачествено и трайно строителство.

Всеки вид производство изисква конкретна специализация. Поради това Knauf представлява група от компании, всяка от които е доказан лидер в своята област, а продуктите й са съставен елемент от многобройните конструктивни решения на Knauf в изграждането на най-различни леки преградни стени и предстенни обшивки, на окачени тавани, подпокривни обшивки и други.

Скелетът на всички тях е носещата конструкция, изпълнена със специални профили от поцинкована стоманена ламарина. Тяхното производство е дело на фирма Richter System. Тя е основана през 1960 г., а от 1980 г. се присъединява към групата Knauf. Фирмата е водещият производител в Европа на метални профили за системи за сухо строителство и към момента предлага над 4000 артикула.

Правим това кратко въведение, защото последната новост, която Кнауф България започна да предлага на нашия пазар, са новото поколение носещи метални профили SUPER MAGNUM PLUS (SMP). За разлика от стандартните метални профили CW, произведени от гладък метален лист, повърхността на профилите SMP наподобява пчелна пита с 3D микроструктура, поради което са патентовани. Идеята е заимствана от природата, като е използван натрупаният навярно милиони години по пътя на еволюцията опит на пчелите при изграждането на пчелните пити. Развитието на идеята от пчелната пита до новите профили SUPER MAGNUM PLUS е онагледено на илюстрацията.

Profil_final_sВ сравнение със стандартните CW метални профили, новите SUPER MAGNUM PLUS имат редица съществени предимства, които биха въодушевили всеки специалист по сухо строителство, пък и не само него. Новите профили SMP позволяват изграждането на леки преградни конструкции със значително подобрени звукоизолиращи свойства, което съществено подобрява условията за обитаване на помещенията.

Ето и краткото обобщение на предимствата при използването на профилите SMP в сухото строителство:

1. Профилите SMP имат повишена способност да поглъщат звуковите трептения. Поради това при изпълнена с такива профили лека преградна стена може да се достигне индекс на звукоизолация срещу въздушен шум Rw с до 8 dB повече от изискването на стандарта DIN 4109. Това се отнася при широчина на вертикалните профили 100 mm и еднослойна обшивка от звукоизолиращи плочи, например Knauf Silentboard.

2. Fig-tabl-newSMP-diag1SMP-diag2Новите профили позволяват намаляване на дебелината на готовите стени с до 33%, което води до увеличаване на използваемото пространство в помещенията. Така например с профил SMP-CW 50 mm може да бъде заменена стена с дебелина 150 mm, изпълнена със стандартен CW профил с широчина 100 mm и двуслойна обшивка (система W 112).

3. Профилите SMP позволяват изграждане на стени с до 88% по-голяма височина, без необходимост от използване на допълнителни укрепващи профили. Така например за стена, за която не се изисква огнезащита, вместо допустимите 4250 mm, височината може да достигне 8000 mm.

4. Профилите SMP позволяват изграждане на окачени тавани над коридори с широчина до 5,5 m, без необходимост от използване допълнителни окачващи елементи.

5. Конструкцията с SMP профили има значително по-голяма стабилност – може да поеме с около 50% повече енергия (в Nm) спрямо изискванията на DIN 4103-1 (при дебелина на стената 100 mm с еднослойна обшивка).

6. Грапавата повърхност на профилите предлага множество, разположени съвсем близо една от друга вдлъбнатини, които служат за естествен център за задържане на върха на винта, докато се вреже в метала. Това силно улеснява завиването на самопробиващи винтове, което се отразява положително не само върху производителността на труда, но и върху качеството на закрепване на плочите. При завиване на винта, щом върхът му достигне до повърхността на профила, той проявява склонност да се приплъзне встрани. Това причинява нежелано разширяване (дори разкъртване) на отвора в гипсовата плоча. При плочите SMP възможността върхът на винта да приплъзне е силно ограничена, защото в непосредствена близост той ще срещне вдлъбнатинка, която ще послужи за стабилен център на отвора.

7. При еднаква дебелина на стените (0,6 mm) профилите SUPER MAGNUM plus задържат по-здраво завитите в тях винтове в сравнение със стандартните CW профили – 863 N срещу 833 N сила на изтръгване на винта.

8. Конструкция, изпълнена с профили SMP, в по-малка степен пропуска преминаване на топлина през нея в случай на пожар. При нея огъването вследствие на високата температура също е значително по-малко в сравнение с изпълнена със стандартен CW профил конструкция. С две думи, тя има по-добра устойчивост в условия на пожар.

9. Грапавата повърхностна структура позволява микровентилиране на допирната площ между металния профил и лежащата върху него облицовъчна плоча.

10. Профилите имат напълно съвпадащи със стъпка през 40 cm щанцовани отвори за прокарване на кабели и тръби. Ръбовете на надлъжните кантове са фабрично загладени, за да не създават опасност от порязване на работещите с тях.

Fig1-newFig2-new

За изграждане на леки преградни стени с профили SUPER MAGNUM plus са разработени следните конструкции:

1. Система W 111 SUPER MAGNUM PLUS – изградена с единични вертикални профили и еднослойна обшивка;

2. Система W 112 SUPER MAGNUM PLUS – изградена с единични вертикални профили и двуслойна обшивка;

3. Система W 115 SUPER MAGNUM PLUS – изградена със сдвоени допрени един до друг вертикални профили и двуслойна обшивка;

4. Система W 116 SUPER MAGNUM PLUS – изградена със сдвоени раздалечени един от друг вертикални профили и двуслойна обшивка.

За повече информация посетете сайта на „Кнауф България“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото