В категории: 2014, Брой 12/2014, Градина, Инструменти

Новите моторни ножици за жив плет на STIHL

HS82_1

HS82_2

Преди няколко месеца „Андреас Штил“ ЕООД обнови гамата моторни ножици за жив плет с две нови машини – моделите HS 82 R и HS 82 T. Те наследяват много успешните машини HS 81 R и HS 81 T, които благодарение на добрите си качества се задържаха на пазара над шест години. Създавайки на тяхно място новите модели, STIHL очевидно цели да развие по-нататък своя пазарен успех в сектора на професионалните ножици за жив плет. Мощните двутактови двигатели с вътрешно горене им осигуряват автономност при работа, а в комбинация с дългата 75 cm гарнитура, машините се отличават с добра производителност.

Различията между двата модела са закодирани в буквата, съдържаща се в наименованието им. HS 82 R е предназначен за основно, първоначално оформяне на храсти и жив плет, което изисква от машината да може да реже и по-дебели стъбла и клонки. Поради това режещите зъби са по-дълги, по-голямо е и разстоянието между всяка двойка зъби – в случая 38 mm. Честотата на движение на подвижния гребен със зъби е по-ниска – 3100 minˉ¹. С две думи, това е машина, пригодена за по-мощно рязане.

HS82_3

Моделът HS 82 Т е предназначен предимно за поддържане на вече оформени плетове и храсти. Ножовете на режещата гарнитура режат по-фино и прецизно, което е предимство при по-тънките клонки. Машината има по-къси и съответно по-близо разположени един спрямо друг зъби. Разстоянието между всяка двойка е 30 mm, а честотата на движението на подвижния гребен е 5000 minˉ¹.

HS82_4

С дължина на режещата гарнитура 75 cm, колкото е и широчината на рязане, двата модела към момента са с най-голяма производителност сред произвежданите от STIHL ножици за жив плет.

Най-същественото обновление при новите модели е смяната на двигателя. HS 82 R и HS 82 T са снабдени със специално конструирания за новото поколение ножици за жив плет двигател 2-Mix, който съчетава ниски стойности на вредни емисии в изгорелите газове, значителна икономичност (до 20% по-нисък разход на гориво), ниско тегло и много добро ускоряване на честотата на въртене.

Двигателят има работен обем 22,7 cm³ и развива мощност 1 к.с. (0,7 kW). HS 82 R тежи 5,7 kg, а HS 82 T – 5,3 kg. Въздушният филтър има голяма дълготрайност на филтриращия елемент, което позволява значително удължаване на интервалите от време между две почиствания. Електронната система за запалване улеснява пускането на двигателя, спомага за неговата безпроблемна и спокойна работа. Тя допринася за подобряване на процеса на горене и за намаляване на съдържанието на вредни емисии в изгорелите газове. Карбураторът има помпичка за ръчно подкачване на горивото в поплавковата камера. Запалителната система е поставена в капсулован модул, което я защитава сигурно и трайно срещу външни въздействия и повреда.

4

Ножовете на режещите гарнитури са двустранни, благодарение на което ножицата реже еднакво добре в хоризонтално и вертикално положение, много добре се справя и с оформяне на ъглите на плета. За по-удобна работа в тези две положения основната ръкохватка може да се завърта вляво или вдясно на 90°. Поради това машината е еднакво удобна при работа, независимо коя е водещата ръка – дясната или лявата.

Ножовете са двустранно заточени, поради което режат при всеки ход на подвижния гребен. Те са изрязани с лазерен лъч, заточени и шлифовани са с диамантни дискове. Това прави рязането по-производително, а ножовете запазват по-дълго време остри режещите си ръбове. Оптималната им геометрия спомага за намаляване на усилието при срязване на клонките, включително и при по-дебели.

Новите модели имат ефективно действаща антивибрационна система – съчетание от гумени тампони и пружини, на които е окачен двигателят. Благодарение на това е постигнато ниско ниво на предаваните от машината към ръцете вибрации, което позволява продължителна работа без опасност за здравето на работещия.

6

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2014, Брой 12/2014, Градина, Инструменти

Ключови думи


 
към началото