В категории: 2015, Брой 1-2/2015, Градина, Инструменти

Ръчни механични инструменти на STIHL за работа в градината и гората

Felco1

Като водещ производител на механизирани ръчни инструменти и машини, основно за работа в градината и гората, дотолкова сме привикнали да свързваме името на немската компания STIHL и дъщерната й фирма VIKING с бензинови и електрически двигатели, че лесно ни убягва фактът, че марката STIHL носят още множество също така висококачествени ръчни инструменти, предпазни средства, измерващи инструменти и др.

Те са също така необходими, защото има редица дейности и операции, където отблизо трябва да пипне и човешката ръка, въоръжена с подходящия механичен инструмент. Типичен пример за това са множеството разновидности на ножиците за рязане на храсти и клонки, повече познати като „лозарски ножици“. Всеки, бил той градинар или лозар, не излиза на работа или дори на оглед сред насажденията, без да носи такава ножица.

В днешно време едва ли някой би се вживявал в ролята на тежкоатлет, размахващ брадва да сече дебело дърво. Въпреки тоталното господство на верижните триони, брадвата не е и няма да бъде музеен експонат, а продължава да бъде все така необходима при кастрене, нарязване на клони и цепене на дърва за огрев и други дейности.

Felco18

Едва ли е необходимо да споменаваме, че днешните ръчни ножици нямат нищо общо с техните родственици отпреди десетилетия. Съвременните брадви и топори пък се родеят с произведенията на селския ковач едва ли не само по наименованието си.

Две мнения няма, че изискванията, които се поставят към всяка една машина, с пълна сила важат и за ръчните механични инструменти, защото от качеството им зависи доколко работата ще спори, ще доставя удоволствие при работа за отдих в домашната градина.

Пазарът е необятен, наред с качествените стоки изобилстват и наречените по нашенски ментета, някои от които на външен вид имитират реномираните марки, а необяснимо ниската им цена примамва наивни купувачи в капана. В редакционната ни работилница още се търкаля ножица за клони с дълги дръжки – на външен вид изпипана, а дръжките й се огъват като градински маркуч, щом човек посегне да среже дори и тънка клонка. Изводът е, че колкото и малко да струват такива инструменти, дадените за тях пари са безвъзвратно изцяло загубени.

Ето защо няма да спрем да представяме инструментите на STIHL и други от световен ранг производители, чието име само е достатъчна гаранция, че се купува продукт с най-високо гарантирано качество.

Felco19

Поредната крачка в тази посока е обявеното през миналата година партньорство между STIHL и швейцарската фирма Felco, която е специализирана и с доказани позиции в производството на различни видове ножици и други ръчни режещи инструменти. Felco има сериозни успехи също така и в разработването и производството на ръчни режещи инструменти с акумулаторно захранване.

Този вид кооперирани производства и продажба на машини и инструменти е световна практика, която открива достъп за продуктите на по-малки фирми, специализирали сe в производството на висококачествени стоки, до всяко кътче на земното кълбо чрез обширната търговска мрежа на по-големия партньор. Не по-маловажно при такива партньорства е споделянето на нови технологии и разработки, на научно-технически изследователски ресурси, на производствени мощности и други форми на сътрудничество. От своя страна „големите“ на световния пазар никога не смогват, а и няма смисъл, да произвеждат абсолютно всичко сами. Това са трайни естествени процеси, от които най-вече печелят крайните потребители.

Сътрудничеството между STIHL и Felco вече дава своите плодове – това е акумулаторната ножица за клони STIHL ASA 85, която изпреварващо представихме в НС 12/2014. Тази най-професионална сред професионалните ножици реже клони с дебелина до 45 mm, без каквото и да било физическо усилие, освен държането й в ръка. Със стандартната си батерия тя може да работи целодневно без прекъсване за зареждане.

Както и очаквахме, тази декемврийска новост от световна величина привлече интереса на много от читателите на списанието. Получихме множество писмени и телефонни запитвания кога ножицата STIHL ASA 85 ще се продава в България. На тези, на които не съумяхме да отговорим, а и на бъдещите запитвания вече може дадем точен отговор – от началото на февруари т.г. ножицата се предлага и може да бъде закупена чрез дистрибуторската мрежа на представителството на STIHL в България „Андреас Штил“ ЕООД.

В този брой на списанието ще разгледаме по-подробно част от новите ножици Felco, които представителството на STIHL вече предлага на българския пазар. Ножиците се делят на две групи. Едните са предназначени за работа с една ръка и са познати най-вече като „лозарски“, което подсказва и едно от най-характерните им приложения. Втората група ножици са създадени за рязане на по-дебели клони – до 40 mm, поради което имат усилени режещи челюсти, силно удължени дръжки, които се държат и движат с две ръце.

Тук трябва да дадем кратко пояснение за още един признак, по който ножиците се делят на две групи – по начина на рязане, респективно по формата на остриетата и начина на движението им едно спрямо друго.

Най-разпространената система са ножиците със система на рязане, наричана, но необяснена, в техническите паспорти като „изпълнение“ Bypass (байпас по нашему). При тази система челюстите са свързани с един болт, който изпълнява ролята на обща ос, около която те се въртят (лост от първи род). Чрез гайката на болта с голяма точност може да се регулира и фиксира разстоянието между остриетата и силата на притискане между тях. Когато силата на притискане е прекалено голяма, остриетата се движат трудно. Ако разстоянието между тях е по-голямо от необходимото, ножиците проявяват склонност да „дъвчат“ и да не срязват изцяло. Двете остриета имат сърповидна форма. Рязането се извършва като те се движат срещуположно, притиснати едно до друго, като постепенно ръбовете им се разминават. Рязането се извършва от горното, остро заточено острие.

Втората разновидност ножици, наричана Amboss (от немски наковалня, неподвижна опора), са конструирани с цел да режат по-успешно и с по-малко усилие твърди, предимно сухи клони. При тези ножици реже само горното стоманено острие с прав заострен ръб, докато долната челюст с равен кант служи за опора. Ножицата има по-сложен механизъм за движение на челюстите. Докато горното острие прерязва стъблото или клона, долната опорна челюст се завърта съвсем леко около своята ос, толкова, колкото е необходимо в момента на допир, двете да бъдат успоредни една на друга. В крайно положение острието ляга плътно в плитък канал върху канта на опорната челюст. Поради това тя се изработва от по-мек метал, най-често алуминий. Този вид ножици се използват по-рядко, поради което сред описаните тук от този вид има само по един модел във всяка от двете групи.

5

6

7

Към момента „Андреас Штил“ ЕООД предлага над дузина брадви, крайно полезен инструмент за градината и абсолютно необходим за гората. Тук ще представим част от тях, разделени в две групи.

Върху главите на едната група брадви е щампована годината на основаване на компанията – 1926 г. Те имат и пореден индивидуален номер, което им придава колекционерска стойност.

Колекцията съдържа три модела, които се отличават по големина и масата на главата, както и по дължината на дръжката. Съответно на това най-малката е по-подходяща за кастрене на клони, брадвата със средна големина има универсално приложение, докато най-тежката е и най-подходяща за цепенe на дърва за огрев.

Главата на брадвата е изработена чрез изковаване от специална висококачествена стомана. Дръжката е направена от ясеново дърво и е обработена чрез двукратно парафиране. Брадвите имат изработен от дебела кожа предпазител.

Втората група съдържа също три брадви със сходни размери и съответното на тях предназначение. Те се отличават най-вече по своята дръжка, изработена от подсилена със стъклени влакна полиамидна пластмаса. Формата на главите им също видимо се различава от обичайните форми. Тези брадви са леки, изключително здрави, устойчиви са на атмосферните влияния, имат голяма дълготрайност. Главата на брадвите е изработена от легирана стомана С60 със специално защитно покритие. Захващането на главата към дръжката е изключително здраво и те не може да се отделят. Долната част на дръжките имат покритие, което улеснява здравото й сигурно държане по време на работа. Центърът на тежестта е разположен близо до главата на брадвата, с което се постига максимална сила на удара при минимално усилие и минимално ударно натоварване на ръцете. Най-малката от тези брадви има клинообразен прорез, предназначен за вадене на пирони.

8

9

Завършваме представянето на инструментите на STIHL с един много специален трион – изящният сгъваем Handycut. Трудно би се намерил градинар, който да не пожелае да го сложи в джоба си. Той е едновременно компактен, безопасен и удобен за носене. Същевременно реже бързо, дори и клони с дебелина до 50 mm.

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 1-2/2015, Градина, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото