В категории: 2015, Брой 5-6/2015, Представяме ви, Строителство

Строителството е преди всичко изкуство и после – занаят

 

Инж. Георги Балански

 

Минути преди началото на пресконференцията на „Винербергер“ ЕООД бях приятно изненадан и впечатлен, че за всеки от присъстващите журналисти бе подготвен екземпляр от луксозно отпечатаната и прекрасно илюстрирана книга „Строителната керамика през вековете“, фирмено издание, каквото през 35-годишната си журналистическа практика не бях виждал. Финансирана и издадена от „Винербергер“ ЕООД, с умело подбрана и професионално поднесена информация, книгата представлява чудесно илюстриран, отпечатан на високо полиграфическо ниво исторически преглед на приложението на керамичните материали в архитектурата и строителството. И обратното – множество забележителни сгради и други градежи, построени благодарение на тези, създадени от човека материали.

Авторката, Савина Димова, запознава читателя с едни от забележителните паметници на човешкия строителен гений – гений, който е създал и материала, от който те са били изградени – керамичните тухли, а в по-късно исторически времена и керамични керемиди. Изданието е една от многото прояви на обществената зангажираност на компанията, на нейната фирмена култура и мисия да допринася не само за подобряване на средата за обитаване, но и за издигане на образователното и интелектуално ниво нацията ни. Книгата не само предоставя богата информация за историята на всеки един от описаните в нея забележителни паметници на строителното изкуство. Авторката очевидно е целяла да подтикне читателя и към по-дълбоки философски и нравствени размисли. Илюстрация на казаното е подбрана мисъл на Джовани Пико делла Мирандола (знаменит италиански философ от времето на Ренесанса): „Бог е казал на човека: Поставих те в центъра на света. Можеш да се изродиш и да станеш като безсловесните твари, ако пожелаеш можеш да се преродиш и да се издигнеш до небесни висини…“.

Wienerberger2_1

Четейки увлекателно написаната книга, запознавайки се с историята на редица удивителни паметници на строителното изкуство, у читателя неусетно се пробужда усещането за строителството като нещо по- одухотворено и възвишено, отколкото прозаичното монтиране на стоманобетонни панелки. Връща ни векове назад, когато архитектурата и строителството са били възприемани като божествено изкуство, проявление на божествената геометрия, а Върховният творец е изобразяван и като Велик архитект на Вселената, който твори с пергел в ръка, очертаващ границите на Сътворението. Защото в строителното творчество е вплетена и историята на човешката цивилизация. При това не само в материалната, а и в духовната сфера. Не случайно от древните, според едни, според други от средновековните оперативни строителни гилдии е възникнало и най-влиятелното световно братство, това на Свободните зидари. С познатите от древността на всеки строител инструменти – островърхият чук, мистрията, либелата, отвесът, винкела и пергела те, в голямата си част интелектуален елит на всяка нация, продължават традициите на строителите от Месопотамия, на египетските майстори и Дионисиевите строители, на римските строителни колегии и средновековните строители на катедрали, с тази разлика, че градят не в материалната, а в духовната сфера – храма на човечността, на братската любов и толерантност.

2

В книгата не липсват и образци от строителството по нашите земи – римските терми във Варна, Боянската църква и църквата Св. Георги в София. Авторката огласява и развенчаването на един мит, свързващ жълтите павета в центъра на столицата с Фердинанд I, по това време все още княз на България. Общото между емблематичната за града ни настилка на централните улици и царствената особа е единствено австрийският им произход.

Изборът на оригиналните жълто оцветени с правоъгълна форма павета, тяхната покупка и настилане са заслуга на Софийската община и на нейния кмет по това време (1904–1908 г.) видният юрист Мартин Теодоров, един от петимата братя бесарабски българи, носещи родовата фамилия Теодоров-Балан/Балански. Получили образованието си в прочутата Болградска гимназия и в най-престижни европейски университети, те се завръщат в своето възкръснало след петвековна тъма отечество. Всеки от тях, в своята професионална област, оставя ярка диря в строителството на съвременната, следосвобожденска България. Освен с неповторимия си естетически облик, тези павета, издържали над 100 години тежки изпитания, понесли бомбардировките през Втората световна война и стоманените вериги на танковете при традиционните многочислени следвоенни паради, се отличават с изключителна здравина и износоустойчивост. Това, което също малцина знаят е, че те не са естествен скален материал, а продукт, произведен чрез изпичане на специфичен вид глина в завод близо до Будапеща, собственост от 1869 г. на базираната във Виена австрийска фирма „Винербергер“.

В края на книгата читателят може да се запознае и с приказната 200-годишна история на фирма „Винербергер“, която днес е най-големият производител на керамични тухли в света.

Бих си позволил препоръката тази книга да се появи и на книжния пазар у нас. От такива книги желаещата да се образова част от обществото ни има нужда.

За допълнителна информация вижте сайта на „Винербергер“ ЕООД

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото