В категории: 2015, Брой 5-6/2015, Представяме ви, Строителство

10 години „Винербергер“ в България – отвъд познатото за компанията

Wienerberger1

Инж. Георги Балански

На 28 май т.г. фирма „Винербергер“ ЕООД отпразнува своята десетгодишнина в България по неповторим начин, достоен за компания с 200-годишна история и традиции, градени от времето на разцвета на Австро-Унгарската империя до днес. Дългогодишното ми творческо партньорство с „Винербергер“ ЕООД и личното познанство с част от ръководния екип ме мотивират и позволяват да споделя предварителната си нагласа и очаквания по повод на този юбилей.

Да споделя формиралото се през годините усещане за духа на наследствена аристократичност, съчетан с предприемчивост, новаторство, неизчерпаема творческа и делова енергия, подкрепени с всеотдайност, които ръководният екип на „Винербергер“ ЕООД успя възторжено да пренесе в държава като нашата, която историята е ощетила откъм такова фирмено наследство. Да пренесе на българска почва също така духа на европейската фирмена култура и традиции, далеч надхвърлящи тривиалния материален интерес на производител и търговец. Вярвам, че подобно усещане създаде у многобройните журналисти и дадената от „Винербергер“ ЕООД пресконференция. То бе затвърдено на също така стилно издържаната тържествена вечер, организирана за многобройните радетели на керамиката като вековен и вечен строителен материал – архитекти, проектанти, строителни предприемачи и търговски партньори. Все хора, убедени и мотивирани да работят за проникването и налагането на най-модерните строителни материали, чиито дълбоки корени, водят към древните строителни традиции, а построеното с керамични тухли бележи пътя на човешката цивилизация.

Редакцията на списанието ми работи активно за каузата на „Винербергер“ откак австрийската компания стъпи не само на нашия пазар, но съвсем реално и на българската земя, построявайки своя най-модерен и най-голям към момента завод в гр. Луковит. Досега не сме пропуснали да популяризираме откъм техническите и експлоатационните качества нито един от новопоявилите се на нашия пазар продукти на Винербергер. Натрупваната в продължение на десетилетие информираност ни позволи месец преди юбилейната проява да напишем и публикуваме статията „Десет години Винербергер в България – десетилетие, което преобрази строителната практика“. Затова се запътих към пресконференцията с нагласата, че добре познавам темата. Ала сгреших. Домакините успяха, при това нееднократно, да ме изненадат. Това, което не може да се долови и възприеме чрез написаното слово, което виртуалните средства за общуване и в частност интернет, никога няма да заменят, е личният контакт и общуване с хората, а когато те са и личности, преживяването е вълнуващо и оставя трайни спомени. Такава бе срещата на представителите на журналистическата гилдия с управленския екип на „Винербергер“ – млади българи, чиито умения и доказан опит компанията майка вече активно използва и за пренасянето му в други близки нам държави, особено в източните покрайнини на Стария континент.

Изненада очакваше всеки от журналистите още преди откриването на пресконференцията. Наред с традиционните за такива случаи и конкретно – професионално и интелигентно изпипани от г-жа Любина Любенова, маркетинг специалист на фирмата, информационни материали, всеки получи, по-точно бе дарен, с луксозно отпечатана с твърди корици книга „Строителната керамика през вековете“, чийто автор, Савина Димова, също е член на младия като цяло екип на „Винербергер“ България.

За да не удължавам уводната част, повече за книгата може да прочетете тук.

С тези уводни думи преминавам към същината на пресконференцията.

Да представят компанията майка „Винербергер“ и 10-годишния принос на „Винербергер“ ЕООД в строителното възраждане на днешна България, в пресконференцията участваха: г-н Мартин Каза, ръководител направление „Керамични строителни материали за Европа“, г-жа Антонина Андреева, технически директор, г-н Цанко Миланов, търговски директор и г-н Атанас Буглов, управител и финансов директор на „Винербергер“ ЕООД. Тук бе и г-жа Владислава Цолова, председател на фондация „Стъпка за невидимите деца на България“, която в рамките на сдружението „Аутизъм днес“ има силната подкрепа и от страна „Винербергер“ ЕООД.

Wienerberger2

В своето въвеждащо слово г-н Мартин Каза направи кратък обзор на 200-годишната история на компанията от нейното основаване през 1819 г. до сега. Международната й експанзия започва преди около 30 години с придобиване на завод в Германия. След 1986 г. „Винербергер“ разширява рязко дейността си в цяла Европа. Компанията има значително присъствие също така в САЩ, Индия и Русия. Последните придобивки на „Винербергер“ са компаниите Pipelife (за пластмасови тръби) и Tondach, водещ европейски производител на керамични керемиди.

Групата се състои от четири бизнес поделения – строителни керамични материали, пластмасови тръби, керамични водопроводни тръби и бетонни плочи за улични настилки.

Само за изминалата 2014 г. компанията е произвела материали за близо 143 000 къщи и сгради по света, 245 000 покрива, 470 000 km тръби, 13 млн. m² улични и други настилки. Оборотът на групата за същата година е 2,834 млрд. евро. За нея работят 14 836 служители. В 30 държави компанията има 204 завода.

Wienerberger3

Винербергер заема водещи позиции на световния и европейския пазари в следните сегменти:

№1 – Керамични блокове в света

№1 – Фасадни тухли в Европа и САЩ

№1 – Керамични керемиди в Европа

№1 – Керамични тръбни системи в Европа

№1 – Бетонни павета в Централна източна Европа

№3 – Пластмасови тръбни системи в Европа

Освен развиването на производствена и търговска дейност, където фокусът е поставен върху създаването и производството на иновативни продукти и решения, компанията провежда и множество социални инициативи по отношение на обучението на своите служители, в областта на здравеопазването, за устойчивото развитие и опазване на околната среда. За нея водещ мотив е, че успехът на клиентите е и успех на „Винербергер“. Специално внимание се обръща на производството на материали, способстващи за снижаване на енергийните разходи и съответно за намаляване на замърсяването на околната среда – това е т.нар. проект, известен като „Керамична къща е4“. Тя символизира четирите най-съществени преимущества по отношение на енергийната ефективност, екологично съобразени решения, икономически аспекти на тухленото строителство, здравословния климат на обитаване.

„Винербергер“ строи множество демонстрационни сгради, които нагледно показват как може да се произвежда дори повече енергия в къщата, отколкото се консумира.

Wienerberger4

Г-жа Антонина Андреева, технически директор, разказа, как след началния период в дейността на „Винербергер“ ЕООД, изразяващ се във внос на тухли за зидане от Румъния и Унгария, компанията купува съществуващ завод в гр. Луковит, на който извършва цялостно преоборудване с най-модерна към момента техника за производство на тухли. В модернизацията на завода са вложени над 30 млн. евро. Резултатът е, че на българска територия е на практика наново построен най-модерният и най-голям завод не само на Балканите, но и като цяло в групата на „Винербергер“. Модернизацията е била извършена само за 10 месеца, като през август 2007 г. започва производството на керамични блокове Porotherm. Това производство се наложи много бързо на пазара и оттогава представлява основен фокус в производствената и търговска дейност на компанията. Създавайки за десетте години 123 нови работни места, Винербергер допринесе и за съживяване на община Луковит. Тухлите се произвеждат от 100% естествен материал, с най-модерна към момента технология и техника в бранша. Това гарантира и високото качество на продукцията. За изминалите 10 години в завода са преработени 1 млн. m³ глина.

Wienerberger5

В производствената дейност се обръща особено внимание на опазването на природната среда. Именно с тази цел транспортирането на глината до завода се извършва с лента, а не с автотранспорт. В производството се използва само подпочвена вода от собствен източник. Благодарение на системата за многократно използване на палетите са съхранени от изсичане около 160 дка гори. Заводът използва най-екологичното гориво – природният газ. В резултат на непрестанната оптимизация на работния процес досега са спестени 20 000 тона въглеродни емисии. Крайният продукт – тухлите Porotherm, са отличен енергоспестяващ строителен материал, многократно по-добър от традиционните преди години за страната ни тухли-четворки. В България също стартира проект по програмата „Керамична къща е4“. Такава сграда вече се строи в София. Тя ще отговаря на всички изисквания за нулево потребление на енергия – клас за енергийно потребление А+. Потребяваната енергия ще се добива изключително от възобновяеми енергийни източници – фотоволтаици, соларни панели, биомаса. Така изградената къща ще бъде атрактивна и във финансово отношение, т.е. тя е пример за добра дългосрочна инвестиция не само откъм икономията на средства за отопление, но и за осигуряване на здравословен климат на обитателите.

Wienerberger6

Г-н Цанко Миланов, търговски директор, разгледа накратко развитието на фирмата и израстването й до пазарен лидер. За 10 години от напълно непозната марка Винербергер се превърна в пазарен лидер, като буквално промени пазара на материали за иззиждане на стени. С произведените тухли могат да бъдат построени близо 80 000 жилища или превърнато в еднофамилни къщи броят им би бил около 30 000. Може да се каже, че около 330 000 жители на страната обитават домове, построени с материали на „Винербергер“, основно тухли Porotherm. Тези жилища и сгради се намират в над 800 населени места на страната. Иначе казано, вече почти няма населено място, където да не е сторено с материали на „Винербергер“.

На строителите са предоставени над 1 000 000 m щурцове, за покриване на отворите на врати и прозорци. Отнесено към вратите, например, това прави 1 млн. врати – огромно улеснение за строителството.

Този мащабен успех е постигнат в сътрудничество с над 150 дистрибутори и 1500 строителни фирми от цялата страна. Към момента продуктите на „Винербергер“ се предлагат в над 230 места. За постигането на тези успехи търговските представители са пропътували до своите клиенти разстояние, равняващо се на 36-кратната обиколна на планетата ни. Стремежът на фирмата е нейните представители да бъдат винаги близо до клиентите си. Екипът основателно се гордее с резултатите от проучване, проведено през миналата година в държавите от Централна и Източна Европа за задоволеността на клиента при работата с „Винербергер“. По този много важен показател България е била класирана на първо място, изпреварвайки дори държави като Австрия и Германия.

Wienerberger7

Преди 10 години започват работа шепа хора, вдъхновени от ценностите на „Винербергер“. Той изреди няколко по-големи обекта, изпълнени с материали на „Винербергер“ като жилищната сграда Mihelle на бул. „България“ в столицата (инвеститор и строител „Софтбилд“ ЕООД), проект, спечелил през 2006 г. наградата „Сграда на годината“, както и комплекса Lighthouse Golf & SPA Resort в Балчик (инвеститор „Клиф Голф Холидей клуб“, строител „Бараж комплект“). И в двата случая инвеститорите са избрали тухлите на „Винербергер“, защото са търсили най-високо качество и създаване на максимално добри условия за обитаване на сградите. Дори и само тези два обекта са илюстрация, че и в България, преди 10 години, когато фирмата току-що бе стъпила на българска земя, е имало инвеститори, които добре разбират значението на качеството на строителните материали и търсят най-доброто. С годините тези хора са ставали все повече и повече. Като цяло „Винербергер“ има принос в издигането на строителната култура в България.

Екипът добре съзнава, че успехът на бизнеса е съизмерим с успеха на партньорите. Не е достатъчно само да създават най-добри строителни продукти, издигнали „Винербергер“ на най-високата позиция в света като производител на керамични тухли, защото количеството е функция и на качеството. Фирмата работи възможно по-близо със совите партньори в страната, стреми се да ги подпомага всячески в тяхната дейност. Това е не само фирмен интерес, а и в интерес на обществото да получава все повече качествено строителство, което повишава и качеството на живота на хората, които живеят или работят в сгради изградени с материалите на „Винербергер“. Дългосрочни усилия се полагат и за повишаване на компетентността на търговците, които продават тези материали, а те, и по-специално тухлите Porotherm не са обикновен продукт, за който цената е достатъчното и решаващо условия за неговата продажба. Тези блокове съдържат много добавена стойност, имат множество предимства и по отношение снижаване на разходите за труд при зидане, за намаляване на експлоатационните и най-вече на разходите за отопление през зимата и охлаждане през лятото, многократно по-дълъг експлоатационен живот и на практика нулеви разходи по поддръжка, да не говорим, че здравето на хората, което силно зависи от микроклимата в помещения, няма парично изражение. Като се съберат всички тези и други фактори, в крайна сметка строителството с тухлите Porothrem е доказано по-ефективно и като инвестиция. Всичко това обаче трябва да се знае от търговците, когато предлагат един толкова високотехнологичен строителен продукт. „Винербергер“ ЕООД ги подпомага чрез различни форми на обучение и повишаване на тяхната продуктова компетентност.

Wienerberger8

Успехът на новаторски строителни материали много силно зависи и от хората които проектират и строят сградите. Образователната система винаги е повече или по-малко инертна към новостите. Затова „Винербергер“ се стреми да подпомага в това отношение образованието по архитектура и строителство чрез програмата за обучение на студенти в УАСГ и ВСУ. За бъдещите млади специалисти е от особена важност по-често да излизат от аулите, за да се запознаят със строителната практика, с новите материали и тяхното използване.

Тази година „Винербергер“ си партнира и с Министерство на образованието, като го подпомага в неговата добра инициативата „Млад строител 2015“. В България има 30 строителни техникуми, а те нямат средства за организиране на строителна практика. Затова „Винербергер“ оказва подкрепа на практиката им в специалността „Зидарии“.

Много сериозно внимание се обръща и на малките строителни фирми, бригади, като се стига дори и до отделния майстор. За малките строителни обекти тяхната роля често е решаваща, при това не само като непосредствен изпълнител, а и като доверен съветник при избора на материали. Това е така, защото все още немалко от техните клиенти не са загубили напълно придобития десетилетия наред навик да се доверяват на компетентността на „майстора“. Без да отчитат обаче, че в преобладаващия брой случаи строителните материали са се развили изключително много, докато „майсторът“ все още живее в своя си свят на материалите и технологиите от „време оно“. Затова е особено важно да се подпомогнат образователно хората, които зидат с тухлите на „Винербергер“, като се повишава тяхната компетентност, включително в правилното приложение на новите технологии и зидарски материали. Затова преди няколко години е създадена програмата „Винербергер партньор“, насочена именно към този вид строителни формирования. Фирмата ги подпомага се само за повишаване на техните познания и умения за работа с нейните материали. По същество тя се явява и гарант за качеството на изпълненото от тях строителство.

Wienerberger9

Като управител и финансов директор, г-н Атанас Буглов се спря основно на три аспекта от дейността на фирмата:

» Постигнатите финансови резултати по години и като цяло за десетилетието.

» Грижата за човешкия фактор в развитието на фирмата.

» Реализацията на корпоративната политика за социална ангажираност и реалните приноси за обществото.

Дейността на фирмата през изминалите десет години има своите реални финансови измерители, които са не само общите приходи и печалба, а така също данъците, които тя е внесла в държавната хазна, обемът на трудовите възнаграждения, показател за което са изплатените осигуровки и ДОД.

За десетте си години „Винербергер“ ЕООД е реализирала 160 млн. лева приходи при 7,8 млн. лева печалба. Държавата е получила 12,5 млн. лева приходи от ДДС, изплатени са корпоративни и местни данъци на обща стойност 900 000 лв. Фирмата е изплатила 4,5 млн. лева за осигуровки и ДОД на служителите си. Тези финансови измерители придобиват и друга, още по-голяма значимост, ако бъдат отнесени към сегмента „строителни материали“ в национален мащаб. Навярно ще се окаже, че „Винербергер“ ЕООД е произвела, продала и внесла като данъци повече средства, отколкото всички останали местни производители на тухли, по-специално.

Фирмата стартира бизнеса си в България в началото на строителния бум и постига най-високи резултати през 2008 г. с около 32 млн. лева приходи. Икономическата криза, връхлетяла най-силно именно строителството, се отрази и на „Винербергер“ ООД, като в продължение на четири години печалбата е гравитирала около нулата. Тези години обаче са били оползотворени за дълбоко преосмисляне и повишаване на ефективността на бизнеса – на вътрешната организация, оптимизацията на производството и намаляване на разходите. Това дава своите резултати, като последните две години са период на стабилизация и възстановяване на пазарните позиции – през 2014 са реализирани приходи от над 20 млн. лева и нетна печалба над 2 млн. лева. Това дава възможност не само да се мисли, но и да предприемат реални стъпки за по-нататъшното успешно развитие.

Ръководният екип на „Винербергер“ винаги е съзнавал, че макар фирмата да разполага с най-модерна техника, успехите ни не биха били възможни без нейните служители и работници. През десетте години в компанията са работели общо 166 души, от които 123 в завода в Луковит. Към момента във „Винербергер“ ЕООД работят общо 81 служители, над 90% от които са в най-активната си трудоспособна възраст – под 50 години. Независимо от икономическата криза те винаги са били добре заплатени, с непрестанен ръст на трудовите възнаграждения през годините. Така например възнаграждението на работещите в завода в Луковите надхвърля с 80% средното ниво за района, който се характеризира и с едно от най-високите нива на безработица в страната. Годишно за обучение на персонала фирмата инвестира над 30 000 лева. Организацията и охраната на труда в завода са на високо ниво, поради което през последните 5 години няма нито една трудова злополука, което трябва да се оцени и с оглед наличието на рисковата по принцип миннодобивна дейност.

Това, което по-малко се знае е социалнозначимата дейност на „Винербергер“ ЕООД. Корпоративната социална отговорност е един от стълбовете в разбирането на „Винербергер“ за устойчиво развитие на обществото. В България дейностите за подпомагането на хора от социално уязвими групи или деца се изразяват предимно в дарения на тухли (общо 1500 m³ на стойност 120 000 лв.) и керемиди, както и полагане на личен труд от страна на служители на фирмата.

Компанията подкрепя активно и каузата на фондация „Стъпка за невидимите деца на България” и сдружение „Тацитус”, сформирали наскоро сдружението „Аутизъм днес“, като ги подпомага със строителни материали – тухли и керемиди, необходими за реконструкцията на сграда в кв. Горубляне, който Софийска община е отпуснала за тяхната благородна дейност.

За допълнителна информация вижте сайта на „Винербергер“ ЕООД

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото