В категории: 2015, Брой 9-10/2015, Градина

Предпазно работно облекло STIHL FUNCTION ERGO

Stihl_Ergo1

За множество дейности, дори цели професии, е създадено специално работно облекло, което предпазва хората както от атмосферните въздействия, така и от възможни увреждания, причинени в процеса на работа. То е съобразено в максимална степен с характера на извършваната дейност и потенциалните заплахи, които може да възникнат за здравето на работещия. Работното облекло трябва да предпазва човека от простуда или прегряване, от ултравиолетовото излъчване на слънцето, да позволява добра вентилация и охлаждане на тялото, да бъде в максимална степен удобно за носене, да не ограничава свободата на движение. Качественото облекло се изработва от специални материи с висока механична износоустойчивост, ушито е по начин, който допълнително повишава здравината му. Естествено, дизайнерите трудно устояват на изкушението да следват и известни модни тенденции. Като правило обаче функционалността и практичността стоят над всичко останало.

Специално за работа в гората и градината, свързана с рязане с верижен трион, работните панталони, респективно гащеризони, трябва да бъдат в състояние да изпълняват още една, специфична и с най-висока степен на важност функция – да бъдат надеждна броня, предпазваща човешкото тяло, най-вече краката, от нараняване при досег с движещата се верига.

Stihl_Ergo4

Затова е съвсем логично и здравословно така, както човек внимателно проучва и се стреми да избере най-добрата за себе си машина, да проявява същата, ако не и по-голяма, придирчивост и към избора на предпазното, с доказано качество, работно облекло. Ето защо STIHL предлага и много богата колекция от предпазно работно облекло, което в максимална степен спомага за опазване на здравето на работещите.

Подобно на техниката, макар и не толкова бързо, работното облекло също търпи непрестанно развитие и усъвършенстване. По-обширен преглед на екипировката, която STIHL предлага от години: панталони и гащеризони, якета, обувки и ботуши, каски и ръкавици, предпазващи очите и лицето прозрачни щитове и антифони за защита на слуха, може да намерите в статията „Предпазно облекло и средства при работа в гората и градината”.

Тук ще се спрем на няколко от най-новите модели, предназначени за нарязване на дърва за огрев и извършване на други по-леки работи с моторен трион – яке, панталон, гащеризон и ръкавици от серията STIHL FUNCTION ERGO. За пълнота ще добавим, че STIHL FUNCTION ERGO е част от групата STIHL FUNCTION, към която спадат и предлаганата у нас серия STIHL ECONOMY PLUS. Облеклата от серията STIHL FUNCTION ERGO представляват най-голям интерес и намират най-широко приложение, защото са достатъчно ефикасни и същевременно са най-евтини (с изключение на още по-евтините облекла ECONOMY PLUS). Така например цената на яке от серията STIHL FUNCTION ERGO е около два-три пъти по-ниска от яке STIHL ADVANCE. Разбира се всяко качество има и съответстваща му цена.

Най-характерното за разгледаните тук три модела работно облекло и ръкавици е, че са произведени и като оптимално решение за по-претенциозни, както ги определя производителят, а ние бихме казали – за по-отговорни и мислещи за здравето си непрофесионални потребители, примерно любители градинари. Тези, все още представляващи новост модели, съчетават оптимално защитата срещу нараняване при досег с движещата се верига, удобно носене и комфорт по време на работа, атрактивен дизайн, много добро съотношение между предлаганото качество и продажната цена. Използването им се препоръчва горещо за всеки любител, който сам реже клони и дървета, предпочита сам да нареже и дървата за огрев.

Stihl_Ergo5

Разгледаната тук колекция съдържа яке, панталон, гащеризон, както и задължителните работни ръкавици.

От гледна точка на защитата на човешкото тяло, най-отговорна е задачата на панталона. Той покрива краката, които най-лесно биха могли да попаднат в съприкосновение с веригата. Ето защо панталонът и алтернативата му – гащеризонът, са произведени от специални материали, които са в състояние в голяма степен да предпазят краката. Те осигуряват ниво на защита клас 1 (според DIN EN 381-5). Това означава, че панталонът е в състояние за предпази крака от нараняване при скорост на движение на веригата до 20 m/s. Прието е, че този клас облекло осигурява достатъчно ефикасна защита, като едновременно с това дрехата не ограничава осезаемо свободата на движение, не причинява прегряване на тялото. Поради това панталоните с този клас на защита са предпочитаните и най-често използвани при работа в гората. Ще добавим, че електрическите верижни триони работят при скорост на веригата около 13 m/s, докато при бензиновите триони най-често тя достига около 23 m/s при максимални обороти на двигателя. Затова не бива да се разчита на абсолютна, 100% защита. Според статистиката най-често нещастни случаи възникват при движение на веригата по инерция, когато скоростта й е под границата, посочена за степента на защита 1.

Защитата срещу нараняване от веригата на триона се осъществява чрез подсилване на дрехата с няколко предпазни слоя от специална тъкан, съдържаща много здрави и дълги влакна. При панталоните от серията STIHL FUNCTION ERGO слоевете са 7. Когато веригата докосне панталона, тя се врязва в най-горния защитен пласт. При това режещите звена моментално захапват, разкъсват и изтеглят снопчета влакна от защитната материя. Щом достигнат зъбното колело, движещо веригата, те светкавично се навиват и заплитат около тях, при което движението й се блокира.

Stihl_Ergo3

Защитата е от вида, обозначен с буквата А, което означава, че тя покрива и защитава крачолите отпред и отстрани. Панталоните с така изпълнената защита са най-често използваните при работа в гората, защото теглото им почти не се увеличава допълнително, те не затрудняват движението на тялото, не причиняват неговото прегряване дори и в горещо време.

Панталоните и якето са изработени от специално създадена за целта тъкан – смес от полиестер и памук, която е силно износоустойчива и здрава на скъсване, издръжлива е на атмосферните влияния и ултравиолетовите лъчи. Зоните около коленeтe и лактите са допълнително подсилени.

За по-голям комфорт при носене и работа са предвидени затварящи се с цип вентилационни отвори, джобове, част от които се затварят с цип, имат елементи със сигнално оцветяване, което допринася за повишаване на безопасността.

Stihl_Ergo2

Ръкавиците STIHL MS ERGO са подходящи не само за работа с верижен трион, а и за всякакви машини с двигател. Откъм дланта на ръката те са изработени от мека телешка кожа, която осигурява добро сцепление и сигурно задържане, дори и при влажна повърхност. Ръкавиците също така спомагат за намаляване на нивото на предаваните на ръцете вибрации. Горната им повърхност е направена от еластичен, позволяващ дишането на кожата мрежест материал. Имат светлоотразителни ивици, които се забелязват и при недостатъчно добра видимост, поради което спомагат за повишаване на безопасността на носещия ги. Чрез маншет с ивици „велкро” ръкавиците се пристягат в областта на китката. Това не позволява изхлузването им, ограничава се и възможността за проникване в ръкавицата на твърди предмети и замърсители.

Описаните тук няколко модела са много малка част от богатата колекция специализирани предпазни облекла, които „Андреас Штил” предлага на нашия пазар. Те може да бъдат разгледани и подробно проучени на сайта на представителството „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2015, Брой 9-10/2015, Градина

Ключови думи


 
към началото