В категории: Брой 3-4/2001, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти, Строителство

Дървени парапети

Parapet1SДървото винаги е бил предпочитан строителен материал в ниското жилищно и вилно строителство, който внася неповторим колорит и отлично вписва къщата в заобикалящата я природна среда. Макар че като конструктивен материал то отдавна е изместено от модерните строителни материали: бетон, тухли, блокчета YTONG и др., нищо не може да го замени като облицовъчен материал при обшиване на стрехи, на балкони, за правене на парапетите на тераси и др. Краищата на изнесените извън стрехата носещи покривната конструкция греди също участват в оформянето на общия вид на сградата и затова по правило декоративно се оформят и боядисват.

Правенето на парапетите е отлична територия за изява на домашния майстор, защото изисква определено творчество и не представлява съществена трудност. На снимката е показано отлично решение на къща, при която тъмно оцветените дървени облицовки отлично контрастират на белите стени. От снимката се вижда, че парапетът е направен от множество еднакви по форма дъсчици. Те са закрепени на еднакво разстояние една от друга с винтове към носещата конструкция. Тук са възможни, общо взето, две решения. Всички елементи за изграждане на парапета да се закупят готови в комплект с необходимите аксесоари и на вас да остане само удоволствието сами да ги монтирате и боядисате.

Parapet2SДругото решение е сами да направите всичко, което всъщност не представлява трудност, стига да разполагате с подходяща машина. Това също не е проблем, защото на пазара се продават електрически прободни триони от различни производители и съответно в доста широк ценови диапазон. Още по-подходяща машина е малкият банциг с тясна лента. С него се реже много бързо, удобно и точно, а и за такава машина винаги ще се намери приложение в дома.

Тук сме показали няколко мостри за формата на дъсчиците, от които се сглобява парапета. След като уточните формата, която най-вече ви допада, се прави шаблон от дебел картон или шперплат. Шаблонът от шперплат е много по-устойчив и ще ви служи значително по-дълго. За да не задира моливът обаче, кантовете му трябва старателно да се заоблят и загладят с шлифовъчна хартия.

Дъсчиците от иглолистна дървесина предварително се разкрояват и рендосват до крайни размери: дебелина 15-18 mm и широчина 115-140 mm. Оптималната им височина е 950 mm. След това с шаблона се очертават контурите на рязане и последователно се оформят. При широчина 140 mm в един линеен метър парапет се побират 6,5 дъсчици, а при широчина 115 mm – 7,5 броя.

Кантовете на така изрязаните дъсчици се шлифоват и с това те са готови за монтиране. Ако разполагате с време и мерак, може да украсите изработката, като допълнително оформите кантовете с ръчна фреза и подходящ профилен фрезер.

Parapet3SParapet4SЗа разчупване на еднообразието при по-дълги парапети през няколко облицовъчни дъсчици може да се монтира по една напречно разположена, както се вижда на снимки 3 и 4. Тя също се оформя декоративно. Тези дъсчици може да се използват и като носачи на сандъчета с цветя – още една възможност за разкрасяване на балкона и фасадата като цяло.

Повече старание и творчество изисква изработването на дъските, които оформят крайните колонки на парапета. На снимки 3, 4 и 6 (на първата страница на статията) са показани такива примери.

Парапетът завършва отгоре с дълга ръкохватка, която основно служи за облягане върху нея. Тя също се прави най-лесно от иглолистна дървесина с фрезова обработка. Всеки сам може да избере как да постъпи в зависимост от наличните инструменти. Обръщаме внимание само на фрезования от долната страна на ръкохватката канал, който възпрепятства подлизването на стичащата се отгоре дъждовна вода. На фигурата са показани типичните размери за показаните три модела.

Закрепването на ръкохватката и дъсчиците от облицовката зависи от конструкцията на целия парапет. Ако тя е изцяло дървена, ръкохватката може да изпълнява конструктивна функция, като дъските в горния им край се монтират към нея. При самостоятелно носеща конструкция, например от бичмета, ръкохватката се монтира към хоризонталното бичме.

Parapet6SParapet7SЧесто срещано решение е конструкцията да се направи от ъглови стоманени профили (винкели) или затворени (кухи) метални профили, защото те лесно и здраво се закрепват към бетонната плоча, а конструкцията се изгражда лесно и стабилно чрез заваряване. След това вече, неугледната на вид метална конструкция се облича с дървения парапет и ръкохватката.

Когато конструкцията е изцяло дървена, трябва да се прояви повече професионализъм и старание, за да стане достатъчно здрава и стабилна, за да се избегнат нещастни случай – все пак става дума за балкон.

В зависимост от конструкцията се използват винтове за дърво или метал, болтове с гайки и т.н. Има и специални дюбели за закрепване с винтове за дърво към кухи метални профили.

Parapet5SЗа бързото изсъхване на конструкцията след дъжд се препоръчва използване на специални пластмасови дистанционни шайби с дебелина 3 mm, така че съединяваните с винтове детайли да не се допират плътно един към друг и на тези места влагата задълго да се задържа.

Накрая всички дървени детайли трябва добре и всестранно да се импрегнират със специален дълбоко проникващ грунд, който ги предпазва от плесени и дървоядни насекоми. След това се боядисват двукратно с подходящ по цвят лазурен лак.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото