В категории: Брой 3-4/2001, Хоби

Реставрация и подвързване на книги – част II

Ваня Абаджиева

В миналия брой на списанието подробно ви запознахме с конструкцията и съставните елементи на книжното тяло, както и с начините за отстраняване на повреди и леки дефекти в готовата книга. Тук ще продължим темата с цялостното є обновяване чрез изработване на твърда подвързия.

Според конструкцията си твърдите корици се делят на цялостни и съставни. Цялостната корица се състои от два мукавени капака, залепени заедно с подкорицата върху цяло парче книговезки материал. Съставните твърди корици също имат два капака, покрити с хартия или книговезко платно, и платнен гръб със залепена върху него подкорица.

Ръчното изработване на твърди корици може да се извърши по два начина: корицата се прави отделно и след това в нея се поставя книжното тяло или изработването своевременно със самото книжно тяло чрез последователното прибавяне на отделни елементи към него.

Buch1SЗа да бъде работата ви с максимално качество, съществуват няколко изисквания, които е желателно да се спазват. Ако мукавата е с дебелина под 1,25 mm, капаците се кроят по надлъжно направление („водата“ на мукавата трябва да е по дължина на гърба на книжното тяло – НС 1-2/2001). Дебелината на двата капака трябва да бъде около 10 пъти по-малка от тази на книжното тяло, широчината им – с 1-2 mm по-малка от широчината на книжното тяло и в зависимост от обема и формата на книгата с 6-8 mm по-дълга за резерв за кантовете. Подкорицата се изрязва от тънък картон или плътна хартия. Дължината ѝ трябва да е като тази на капаците, а широчината и – колкото дъгата на гърба ± 5 mm. Облеклото се скроява така, че дължината му да бъде с 30-40 mm по-голяма от тази на тялото, а широчината – на сбора от широчините на двата капака, дължината на дъгата на гърба и 50-55 mm за фалцовите улеи и подгъвите. Платното се крои по направление на дължината на книжното тяло.

Първият ни илюстриран пример е за изработване на цялостни твърди корици на самото книжно тяло на стара книга чрез последователно прибавяне на отделните елементи към него.

Buch2SBuch3SBuch4S

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2001, Хоби

Ключови думи


 
към началото