В категории: Брой 5-6/2010, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Екстремно мощни накланящи се циркулярни триони на Metabo

Моделите KGS 216 Plus, KGS 254 Plus и KGS 315 Plus се различават един от друг основно по мощността на електродвигателя, диаметъра на диска, големината на основата и теглото. На външен вид почти няма отлики

В НС 1-2/2010 представихме първите за годината попълнения, които Metabo прави в групата на накланящите се триони – моделите KS 254 Plus и KS 305 Plus. Това са изцяло ново разработени машини, без аналози от по-предни години, които са позиционирани в самостоятелни пазарни ниши. И двата модела принадлежат към групата на трионите, чийто блок (двигателят с циркулярния диск) се движи само във вертикална посока, но не и в хоризонтална. Това решение има своите предимства (по-ниско тегло, по-ниска цена и др.), но и недостатък, който при някои приложения е непреодолим. При този вид циркулярни триони максималната широчина на рязане зависи единствено от диаметъра на циркулярния диск и поради това е ограничена. В действителност човек сравнително рядко би се сблъскал с този проблем, защото в преобладаващите приложения широчината на рязане на тези два триона – 145 mm за първия и 200 mm при втория модел, е достатъчна. За типичните приложения на тези циркулярни триони – разкрояване на первазни и покривни летви, ограждащи подови покрития или касите на вратите и прозорците, облицовка на стрехи и тавани с летви от масивна дървесина (сачак), направа на класическо дюшеме с дъски от масивна дървесина, нарязване на летви от масивна дървесина за рамкови конструкции и др. – тези широчини на рязане са напълно достатъчни. Затова в повечето случаи машините от групата KS на Metabo, са достатъчното решение.

Макар и по-рядко обаче се налага рязане и на по-широки дъски или детайли от други материали, които позволяват рязане с циркулярен трион. Докато специалните подови дъски от масивна дървесина имат широчина най-често до 130–137 mm, то при ламинатните паркетни дъски широчината достига 192 mm, което вече поставя на изпитание възможностите дори на модела KS 305 Plus. Когато се правят облицовки на тавани и стени с модерните и много практични за монтиране и поддръжка панели (наподобяващи различни дървесни видове), тези машини вече не вършат работа, защото широчините на тези панели варират най-често между 200 mm и 492 mm.

За такъв вид работа Metabo предлага обособена група машини, обозначени с абревиатурата KGS. Тяхната конструкция позволява не само наклоняване на циркулярния диск надолу, но и движението му в хоризонтална посока. Така именно се преодолява ограничението на широчината на рязане поради диаметъра на циркулярния диск. В задната част на двигателния блок са монтирани два обли паралелни стоманени водача с полирана повърхност. Те лагеруват посредством сачмени лагери в носач, свързан неподвижно с основата на машината. Блокът с циркулярния диск може да се изтегля или избутва назад, при което се движи с лекота и без странично отклонение, което би породило неточност при рязане. Това движение на циркулярния диск позволява значително увеличаване на широчината на рязане при по-малък диаметър на циркулярния диск. Съществено предимство на конструкцията с подвижен блок е и това, че тези машини позволяват изрязване на нутове по предварително зададена дълбочина.

Групата машини KGS също получи своите нови попълнения, които бяха демонстрирани за пръв път в края на март на изложението за дърводелски инструменти Holz-Hanwerker 2010 в Нюрнберг, Германия. На него бе подчертано специално, че Metabo е водещата марка в Европа в производството на настолни накланящи се циркулярни триони. Тук ще представим четирите най-нови модела с хоризонтално движение на двигателния блок и циркулярния диск – KGS 216 Plus, KGS 254 Plus, KGS 254 I Plus и KGS 315 Plus. Към момента информацията за тях е все още доста оскъдна, защото тези машини ще бъдат пуснати в продажба през юни, месец след написване на статията. Моделите KGS 216 Plus и KGS 254 Plus имат своите предшественици (KGS 216 и KGS 254), пуснати на пазара преди година, докато KGS 315 Plus е изцяло нов модел, който по своята мощност няма равен и сред машините на конкурентните производители. Подхващайки писането на статията, бе логично да си изясним най-напред какво се крие зад думичката Plus, която, добавена в наименованието, поне формално отличава новите от старите модели. В крайна сметка установихме, без това да е изрично заявено от производителя, че тя е използвана като еквивалент на понятието Professional. С две думи, Metabo, който и без това е утвърден производител на ръчни електроинструменти в професионалния клас, изважда на пазара отбор от модели – „тежка артилерия“ от настолни накланящи се циркулярни триони, изпълнени на още по-професионално ниво. Нещо като „по-по-най“ от популярното детско телевизионно предаване.

Такова поне е нашето тълкуване и то се потвърждава от техническите характеристики на новите машини. Първата веднага забележима отлика е в мощността на електродвигателите. Докато при най-малкия модел KGS 216 Plus само един от конкурентните модели на други производители има същата мощност (1600 W), по този основен показател останалите три машини на Metabo изпреварват останалите своите конкуренти. Особено голяма е преднината на KGS 315 Plus с мощност на електродвигателя 2200 W, защото най-близкият му конкурент на световния пазар е с мощност едва 1800 W. Новите модели се характеризират с още по-солидна конструкция, която гарантира не само по-голяма дълготрайност на машината, но и по-голяма точност при рязане. В списъка с новости се нареждат още усъвършенстваната система за засмукване на стърготините, както и системата за бърза и без помощни инструменти смяна на циркулярния диск, известна като Metabo Quick. Към това трябва да се добавят още множество усъвършенствания, целящи подобряване на комфорта и условията на работа. Те са плод на продължителни изследвания върху използването на тези триони при различни работни ситуации, било като настолни стационарни машини в работилницата, или при работа в „полеви“ условия, каквито предлагат различните обекти.

Най-мощният в групата, трионът KGS 315 Plus, може да реже и греди с дебелина до 120 mm, докато максималната дебелина на рязане с досегашният №1, трионът KS 305 Plus (виж НС 1-2/2010), е „само“ 100 mm. Тази необичайно голяма дебелина на рязане поставя KGS 315 Plus на първо място в световната класация по този показател. Широчината на рязане с него също е впечатляваща – 320 mm, като по този показател го надминава с 25 mm само един конкурентен модел на DeWalt, който обаче има максимална дебелина на рязане само 90 mm. Така че рязането на талпа с напречно сечение 320х120 mm определено е върхово постижение, което е по силите единствено на Metabo KGS 315 Plus. Това обяснява и необичайно мощния електродвигател на триона. Не по-малко впечатляващо е и теглото на машината – само 26 kg, което отново го поставя на челно място в световната класация дори и спрямо машини с по-ограничени възможности на рязане. Това позволява машината да бъде пренасяна лесно за работа извън работилницата, като едно от типичните ù приложения е направата на дървени покривни конструкции. Трионът работи с циркулярни дискове с диаметър 315 mm. Стандартно се доставя с диск с 84 твърдосплавни зъба.

Моделът KGS 254 Plus заема междинна позиция, като и при него мощността на електродвигателя е увеличена – 2000 W срещу 1800 W на неговия предшественик KGS 254 Plus. Такава мощност има само един конкурентен модел със същата големина на циркулярния диск. Това, както и по-масивната конструкция, характерна и за останалите модели от серията Plus, е причина машината да стане малко по-тежка – 24 kg, което все още я прави лесно преносима. Циркулярният диск е с диаметър 254 mm. Максималната дебелина на рязане е 90 mm, а широчината – до 305 mm. Доставя се с диск за фино рязане (Рrecision cut) с 64 твърдосплавни зъба.

Модификация на тази машина е моделът KGS 254 I Plus. При него е използван променливотоков асинхронен индукционен електродвигател с мощност 1800 W. Поради липсата на захранване на ротора и съответно отпадането на колектора и четките, този електродвигател е значително по-безшумен, липсва характерното искрене на четките и в крайна сметка има по-голяма дълготрайност. С помощта на специално електронно управление честотата на въртенето му се управлява прецизно. За отбелязване е също, че основните конкурентни производители не предлагат циркулярни триони с такъв електродвигател.

Както предшественика си KGS 216, така и новият KGS 216 Plus е най-леката, най-компактна и най-евтина машина сред новите модели. Двигателят ù е с мощност 1600 W (1500 W при KGS 216), тежи 21 kg и може да реже до дебелина 74 mm при максимална широчина 305 mm.

Като се изключат масата, диаметърът на циркулярния диск, мощността на електродвигателя (при модела KGS 254 I Plus и неговия вид) и параметрите на рязане, новите циркулярни триони имат еднаква конструкция и почти не се отличават на външен вид. Всички имат системата за електронно управление на честотата на въртене (VC). Вече стана дума за усъвършенстваната система за засмукване на стружките, която използва две оптимално разположени смукателни дюзи, благодарение на което областта на рязане се поддържа чиста от стружки. Стърготините се събират в платнена торбичка или се засмукват с прахосмукачка. Не е без значение, че доброто засмукване силно намалява и замърсяването на въздуха с дървесни частички, защото някои дървесни видове и особено материалите от дървесни частици съдържат вредни за човешкия организъм при вдишване вещества. Наличието на мрежово захранван лазерен прожектор, очертаващ линията на рязане, както и вграденото осветително тяло вече са стандарт при тези машини.

Освен по максималната дебелина и широчина на рязане, по високата си производителност, удобна и безопасна работа, водещ критерий при конструирането и изработката на тези машини е високата точност на рязане. Това е особено важно при нарязване на повече детайли с еднаква дължина и особено при направа на сглобки под герунг (краищата на летвите се срязват под ъгъл 45°) или при друг ъгъл. Наред с лазерния прожектор и осветителното тяло, високата точност при рязане е постигната чрез масивна и стабилна конструкция благодарение на точната изработка на всички движещи се части, така че да няма странично биене, на прецизно отлетия и обработен въртящ се плот, което гарантира, че ъгълът на рязане ще съответства точно на избрания по скалата. За най-често използваните стойности при рязане под ъгъл (0°, 15°, 22,5°, 30°, 45°) механизмът за въртене на плота има сачмен фиксатор, който улеснява точното му фиксиране при една от тези стойности. Същото се отнася и за точното регулиране на страничния наклон на циркулярния диск, защото и най-малката неточност ще проличи при челно съединяване на детайлите в рамка.

За рязане под ъгъл плотът може да се завърта вляво до 47° и вдясно до 60°. За разлика от повечето модели на други производители при тези машини дискът може да се наклонява странично и в двете посоки – до ъгъл 47°. Много полезен е и механизмът, който позволява точно задаване (ограничаване) на дълбочината на рязане. Това е необходимо при изрязване на нутове.

За по-голяма стабилност при рязане на по-дълги предмети, които лесно се огъват под тежестта си, машините имат по една подвижна масивна опора от всяка страна на основата. Всяка от тях се плъзга върху два носача и при необходимост се издърпва встрани. Когато не се използват, двете опори се прибират плътно до тялото и така машината заема по-малко място, а и се пренася по-лесно.

Многобройни са подобренията, които правят работата по-удобна и сигурна, като добрата видимост на всички скали и улеснен достъп до органите за настройване на машината, усъвършенстваната конструкция на механизма за фиксиране (чрез винтова стяга) на детайла по време на рязане, ръкохватката за движение на блока с циркулярния диск, която е еднакво удобна за работа с лява или дясна ръка, и др.

Тези, както и всички останали накланящи се циркулярни триони на Metabo са пригодени за съвместна работа със стойката KSU 400, което позволява по-удобното и лесно, както и по-качествено и безопасно разкрояване на дълги дъски и летви. Освен това се предлагат и допълнителни опори (лява и дясна), които се използват за подпиране на рязания материал, когато трионът е поставен върху маса.

В зависимост от вида на циркулярния диск всяка от новите машини може да се използва за рязане не само на детайли от дървесина и дървесни частици, но и на профили от алуминий и други цветни метали, както и на детайли от пластмаса, най-често канали за прокарване на проводници и тръби.

Важно е да се знае също, че когато се купува диск, желателно е той да бъде предназначен за рязане именно с накланящ се циркулярен трион. Това е така, защото при този вид триони ъгълът, под който зъбите удрят материала, непрестанно се променя и това увеличава износването на обикновените дискове.

Понеже производителността на работа и качеството на рязане зависят твърде много от циркулярния диск, си заслужава да споменем, че Metabo предлага гама от дискове, разделени на три групи:

» Power cut – дисковете са подходящи за бързо от грубо до средно фино рязане при намалено натоварване на електродвигателя. Използват се и за надлъжно рязане на материали от масивна дървесина. Новост при тези дискове е моделът HW/CT 216х2,4х30 mm, специално разработен за циркулярните триони KGS 216 Plus, KS 216 и KGS 216. За разлика от обичайната технология за оформяне на диска чрез щанцоване, тези дискове биват изрязвани с лазерен лъч. Това гарантира липсата на каквото и да било огъване на материала по контура на рязане, както и по-голяма точност. С лъча по периферията на диска са направени компенсаторни прорези, които осигуряват по-безшумна и с по-малки вибрации работа. Този диск има значително повишена износоустойчивост, постигната чрез специален подбор на твърдосплавния материал, от който са изработени зъбите му. Експлоатационната дълготрайност се удължава и поради възможността той да бъде десетократно заточван след притъпяване на режещите ръбове на зъбите.

» Precision cut – дискове за чисто рязане с най-широко приложение при напречно и надлъжно рязане на детайли от мека или твърда дървесина, както и на плочи от дървесни частици.

» Multi cut – дискове с универсално предназначение, подходящи за фино рязане на най-различни материали – всякакви видове дебел шперплат, мебелни плочи, включително ламинирани със или без покритие от гетинакс (барплотове), плочи MDF и OSB, профили и тръби от цветни метали и пластмаси, плексиглас, материали от фибростъкло и дори дъски с пирони. Тези дискове имат най-често 60 или 80 ситни зъба с твърдосплавни резци със специален профил, за да може да режат оптимално толкова различаващи се материали. Големият брой зъби прави диска особено подходящ за фино рязане, необходимо при разкрояване на детайли от мебелни плочи, профили или тръби от пластмаса и цветни метали.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото