В категории: 2016, Актуални статии, Брой 3-4/2016, Градина

MI 632 C – най-интелигентна сред косачките-роботи на VIKING

Viking1

В началото на годината „Андреас Штил“ зарадва почитателите на марката VIKING в България, стопани на тревни площи, като пусна на пазара първите два модела от серия MI 4 на своята успешна и поради това популярна косачка за трева iMow – MI 422 и MI 422 P. Подробно представяне на косачките-роботи и специално на тези два модела може да прочетете в НС 1-2/2016. Анализът на пазарното търсене, подкрепен от радушния прием на първите два модела, очевидно са подтикнали представителството на STIHL в страната ни да разшири продуктовата си гамата от косачки-роботи с още един модел – iMow MI 632 C, представител на серията 6. Този модел от висок клас е новост от началото на тази година и за немския пазар.

Докато двете косачки MI 422 и MI 422 P са предназначени за косене на площи с максимална големина до 500 и 1000 m², роботизираната косачка MI 632 C е създадена за поддържане на тревни площи с големина до 3000 m². Трябва да се има предвид, че посочените стойности са максимални, докато оптималната площ за косене с MI 632 C е 1000 m². Освен по този водещ при избора на косачка параметър, моделът MI 632C притежава още редица други предимства, които го извеждат на челно място в класацията по „интелигентност“ (заедно с модела MI 632 PC, който за момента не се предлага в България).

Новата MI 632 С е усъвършенстван вариант на много успешния модел MI 632. След появата си на пазара в края на 2013 г. той бе окичен с редица престижни отличия за функционалност и дизайн: red dot award 2014 Best of the Best, iF Product Design Award 2014 и Plus X Award Best Product of the Year 2014. Всяко от тези отличия е гаранция за високите качества на продуктите, които ги притежават. Поради това те са и силен мотив за покупка при добре информираните клиенти. Особено ценени са отличията Plus X, които са комплексни и съдържат високо признание едновременно за добър дизайн, най-добро качество на пазара и най-добри резултати в сравнение с конкурентите.

Косачката-робот MI 632 С работи по същия начин, както и представените вече в списанието модели от серията MI 4. След като веднъж чрез плитко вкопан в почвата управляващ електрически кабел бъде оградено нейното работно поле, а зарядната станция – монтирана, на косачката-робот се задава седмична работна програма и тя може да започне своя трудов живот. Неуморно и без необходимост от текущ контрол да коси прилежно в зададеното й работно време в рамките на денонощието, така че да не смущава обичайното ползване на тревната площ. Щом капацитетът на батерията спадне до определена граница, косачката спира работа и се връща в станцията си за зареждане. След зареждане на батерията тя е готова отново да поема работните си задължения според зададения режим. Движението на косачката се извършва на случаен принцип, благодарение на което се получава равномерно, гладко окосена морава, без видими ивици от преминаването на машината. Сред елементите на вродената „интелигентност“ на машината спадат още способността й да заобикаля срещнати по пътя препятствия, като разположени в предната част на капака сензори й помагат да определи оптималната посока за промяна на движението. При най-малкото повдигане на машината въртенето на ножа спира. Ако в продължение на 10 s тя остане в това състояние, повторното включване на двигателя е възможно само след въвеждането на PIN код. Управляващият косачката сигнал, който тя получава от кабела, е защитен и не се влияе от други излъчватели и електромагнитни смущения. В предишната статия са описани и системите за самозащита на косачката срещу опити за присвояване – издаване на алармен сигнал и автоматично блокиране на възможността й за работа. За по-лесно ориентиране и съпоставяне на възможностите на трите предлагани към момента у нас косачки-роботи, техните технически характеристики са представени в обща таблица.

4

От нея се вижда, че косачката MI 632 C има по-голяма широчина на косене (28 cm), както и по-мощна, с по-голям капацитет (130 Wh) литиево-йонна акумулаторна батерия. Височината на косене се регулира на степени в диапазона от 20 до 60 mm. За перфектното поддържане на тревна площ от 1000 m² при идеални условия косачката се нуждае от три часа активно време за косене и зареждане в денонощието. Под „идеални“ условия се разбира също така и липсата на валеж, защото още при първите дъждовни капки, машината преустановява работата си и се прибира в зареждащата станция. Тук би могла да се намира и на сушина, ако станцията е снабдена със сенник, който се предлага отделно. Покупката му е препоръчителна, защото той предпазва машината и нейната батерия и от силно нагряване от слънчевите лъчи.

За косене на максималната площ от 3000 m² косачката се нуждае от 10,5 часа активно време в денонощие. Режещият нож е двустранно заточен, а дъговидно извитата му форма намалява съпротивлението при рязане, съответно разхода на енергия. Подобрява се и качеството на косене. След всяко спиране въртеливото движение на ножа се възобновява в обратната посока. Това осигурява по-голяма дълготрайност на ножа – около 200 работни часа (при идеални условия). Заточването му се извършва в сервизни условия, като демонтирането му е в максимална степен улеснено и се извършва без необходимост от помощни инструменти.

По-високата производителност е не само безусловно необходима за косене на по-големи площи, но също така осигурява на косачката още едно много съществено предимство – съкращава се времето, което е необходимо да свърши дадената й работа, което улеснява планирането на интервалите за активна работа, така че те да съвпадат с времето, когато тревната площ не се използва от хора.

„Интелигентността“ на косачката се проявява и в способността да регулира скоростта си на движение според височината на тревата, с което се осигурява перфектно окосен тревен килим. Същото се отнася и когато роботът коси наклонени терени (до 35%), за което има сензор за определяне на наклона.

Командният панел на MI 632 C може да се изважда от гнездото си, което позволява настройките да се извършват при изправено, а не в клекнало положение на тялото. При изваден панел машината може да се управлява и ръчно, примерно, когато се намира извън зоната, оградена с управляващия електрически кабел. Друга проява на „интелигентността“ на косачката е възможността за гъвкаво управление на режима на зареждане, респективно на неговата продължителност. При наличие на достатъчно време до началото на следващия работен цикъл зареждането се извършва по-бавно, което се отразява положително върху достигане и съхраняване на максималния капацитет на батерията, както и за удължаване на нейната дълготрайност. Когато времето не позволява, акумулаторната батерия се зарежда при ускорен режим само за 60 min.

2

Най-съществената новост, отличаваща модела MI 632 C („С“ от Communication), е възможността косачката-робот, освен чрез дълготрайно зададена програма от командното табло, да бъде и дистанционно, текущо управлявана и контролирана посредством смартфон или таблет. За целта е разработено специално приложение – програмен продукт, работещ под управление на една от трите най-разпространени операционни системи за мобилни устройства – Android 4, iOS 8 и Windows Phone/RT 8.1 или техни по-нови версии. Други операционни системи или по-стари версии на изброените към момента не се поддържат.

В случая не става дума за просто дублиране на възможностите за управление, а за прибавяне на редица нови функции, които значително повишават степента на „интелигентност“ на косачката и я превръщат в още по-желан и послушен домашен помощник.

Така например по всяко време може да й бъде наредено да преустанови незабавно работа и да се завърне в зареждащата станция. Там тя ще очаква следваща команда, за да не пречи, ако примерно неочаквано дойдат гости. По същия начин – дистанционно, може да й бъде наредено да продължи работата си. В редица случаи възможността за намеса и временна промяна в предварително заложената работна програма е голямо удобство. Чрез програмното приложение и определените от мобилното устройство GPS координати може да бъде зададен участък в работната зона, в който тя да коси с предимство. Тази промяна също е временна и не се отразява върху зададения на машината работен режим, който тя ще продължи да изпълнява след това.

При изнасяне на косачката извън определената й работна територия, машината изпраща по електронната поща или чрез SMS алармено съобщение до мобилното устройство. Възможността да се използва GPS системата позволява и точно определяне на текущото местоположение на косачката. Това е безценно съдействие в случай, че машината бъде похитена.

Програмният продукт позволява също така чрез мобилното устройство в реално време да се получава информация за състоянието на машината и възникнали проблеми. Така например, ако по някаква причина косачката заседне върху неравност и не може да продължи движението си, тя сигнализира чрез мобилното устройство, за да бъде освободена възможно по-скоро. По този начин може да се следи и когато тя се намира на закътано място извън полезрението.

3

Друга полезна функция на дистанционното управление е възможността, когато стопаните са заминали на почивка примерно, то да бъде поверено за определен период от време на някой съсед. Приложението за дистанционно управление е много ценно и когато при тревни площи с големи размери се налага едновременната работа на повече от една косачка. Програмният продукт координира работата им така, че да не си пречат една на друга.

Всички тези възможности, характерни за новите модели на VIKING с буквата „С“ в наименованието си, имат не само своя чисто практически смисъл, но и допълнително подсилват удоволствието да знаеш, че за зелената морава се труди косачка, образец на върхово техническо постижение.

За допълнителна, включително ценова информация, посетете сайта на „Андреас Штил“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Актуални статии, Брой 3-4/2016, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото