В категории: 2016, Брой 3-4/2016, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Ъглошлайфмашина Bosch GWS 10,8-76 V-EC Professional – поредна световна новост

Bosch1

За нас като издатели на техническо списание, появата на всяка нова машина, нов модел или новаторска технология е събитие, което заслужава и трябва да бъде широко огласено. Особено, когато става дума за новости, оглавяващи световната класация по един или повече показатели, бележещи пътя на развитие за даден вид електроинструменти. Това е причината да не сваляме погледа си от водещите световни производители, сред които ярко се откроява марката Bosch. Затова тя води и в класацията по брой на статиите в „Направи сам“, от които 204 от тях са публикувани и на сайта на списанието.

Сега отново имаме повод да представим едни от последните новости от световна величина в професионалната серия електроинструменти на немския гигант и в частност – в групата на ръчните ъглошлайфмашини. При това поводът е двоен, защото новостите са диаметрално разположени от гледна точка на мощност и производителност на машините. Носител на едната е най-малката в света ъглошлайфмашина с акумулаторно захранване – моделът GWS 10,8-76 V-EC Professional, а втората се формира от нова серия мощни ъглошлайфмашини с мрежово захранване и мощност 1900 W. Всяка от тези новости представяме в отделна статия.

GWS 10,8-76 V-EC Professional

Това е първата в света професионална ъглошлайфмашина, захранвана с акумулаторна батерия с изходящо напрежение 10,8 V. Тя допълва семейството електроинструменти (бормашини, включително с ударно действие, отвертки, винтоверти и др.), работещи с това напрежение на електрическия ток. Те са предпочитан инструмент в много широк диапазон от приложения, защото съчетават компактност и ниско тегло с удивително голяма мощност. При това всички електроинструменти от тази група използват едни и същи батерии, различаващи се само по капацитета си.

Това са и отличителните белези, описващи същината на новия GWS 10,8-76 V-EC Professional. С минимални размери и оптимална за предназначението си форма, с тегло от само 900 g, машината е отличен инструмент за рязане на различни материали. Работи с дискове с диаметър 76 mm при честота на въртене 19 500 minˉ¹. Диаметърът на отвора за закрепване на диска е 10 mm. Максималната дълбочина на рязане, респективно дебелина на предмета или материала, е 16 mm. Удобна за носене и работа в различни пространствени положения, машината е специално разработена за извършване на монтажни и ремонтни дейности, свързани с рязане на различни по вид материали. Типични нейни приложения са монтирането на кабелни канали, скъсяване на носещите шпилки, на болтове и други стоманени скрепителни елементи, разкрояване и обрязване на метални и пластмасови профили при подови и стенни облицовки с плочки, направа на правоъгълни изрези в керамични плочки, изрязване на фугите за подмяна на повредени облицовъчни плочки, рязане на метални и пластмасови тръби и профили, работа по автомобилното купе, паркетни дъски или дори на керамични керемиди и блокове за зидане с кухини (тухли) и т.н. GWS 10,8-76 V-EC Professional е отличен инструмент за рязане при изграждане на електрозахранващи и други кабелни инсталации, поставяне на подови и стенни облицовки от плочки, монтиране на тавани и други окачени конструкции, на преградни стени и тавани по метода на сухото строителство (без рязане на поцинкованите метални профили), както и за редица други дейности по вътрешното изграждане и ремонти.

2

Инструментът е създаден за максимално удобно рязане, включително на трудно достъпни и с ограничени възможности за движение места. В повечето случаи машината се държи така, че дискът да реже във вертикално положение, което улеснява точното водене и прецизно рязане, намалява се и умората на ръката. За удобното и сигурно държане и водене на машината спомага и малкият диаметър на тялото (с обиколка 160 mm), което позволява обхващането с ръка.

Повишената мощност на машината, както и по-продължителната й работа с едно зареждане на батерията, в много голяма степен се дължат на безчетковия електродвигател, който вече се е утвърдил като задължителен елемент за електроинструментите от най-висок клас. За неговите отличителни белези – голяма дълготрайност и практическа липса на периодична поддръжка, в списанието е писано подробно и неведнъж.

3

За безопасната работа се грижи предпазният щит, чието фиксиране към шийката на машината е улеснено в максимална степен и се извършва без необходимост от помощен инструмент. Машината има спирачен механизъм, който спира въртенето на диска за по-малко от секунда след прекъсване на захранването.

За GWS 10,8-76 V-EC Professional към момента се предлагат следните режещи дискове:

» Carbide Multi Wheel – многофункционален диск, предназначен за рязане на дърво, включително с прерязване на пирони, както и със замърсена с втвърдени строителни разтвори повърхност, на шперплат и плочи от дървесни частици, на плочи гипскартон и гипсфазер, паркетни дъски, тръби и профили от пластмаса, изделия от стъклопласти (армирани с мрежа епоксидни смоли) и др.

» Expert for Inox – за рязане на изделия от неръждаема стомана.

» Best for Ceramic – диск с диамантни зърна за рязане на керамични изделия като облицовъчни плочки, керемиди и др.

Новост в света на ъглошлайфмашините е и механизмът за застопоряване на въртенето на вала при завиване и отвиване на гайката, притискаща диска. Благодарение на него смяната на диска става по-бързо и по-лесно.

4

GWS 10,8-76 V-EC Professional се доставя в L-Boxx пластмасов куфар с две литиево-йонни батерии с капацитет 2,5 Ah, зареждащо устройство AL 1130 CV Professional и три диска.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото