В категории: 2016, Актуални статии, Брой 3-4/2016, Инструменти, Металообработване, Облицовки и настилки, Ремонти

Малки ъглошлайфмашини на Bosch – най-мощните в света

Bosch2_1

Едновременно с най-малката в света акумулаторна ъглошлайфмашина GWS 10,8-76 V-EC Professional, в началото на годината Bosch пусна на пазара и нова серия от четири модела малки ъглошлайфмашини с мрежово захранване и с най-голямата позната досега за този вид машини номинална мощност 1900 W. Три от машините работят с дискове с диаметър 125 mm, което ги поставя в групата с най-разностранно и широко приложение. Четвъртият модел (GWS 19-150 CI Professional) е предназначен за работа с дискове с диаметър 150 mm, което увеличава дълбочината на рязане (респективно дебелината на рязаните детайли), нараства и производителността на машината при шлифоване.

Новите модели на Bosch заемат първото място в световната класация по мощност при малките ъглошлайфмашини. Отнесено към теглото им те са и водещи в света по показателя „съотношение мощност към тегло“. След досегашната серията малки ъглошлайфмашини с мощност 1700 W, сега Bosch прави поредната значителна стъпка за по-нататъшно увеличаване на производителността на този клас машини. Предоставя на професионалните майстори, както и на всеки ценител на най-високото качество, още по-производителни инструменти, без това да се отразява на удобствата при работа, нито да причинява по-голяма умора. Принос за това има теглото на новите машини, респективно 2,4 и 2,5 kg, и ергономичният им дизайн. Значително удобство е малкият диаметър на тялото на машините, което служи и за основна ръкохватка. Обиколката му от само 208 mm позволява по-пълно обхващане с ръката, намалява се усилието при държане и умората при продължителна работа. За удобното и сигурно държане на машината способства еластичното противоплъзгащо покритие на части от тялото. Предната, допълнителна ръкохватка, е с антивибрационно изпълнение, което намалява с 40% предаваните на ръката вибрации.

Bosch2_2

Bosch2_5

И четирите модела разполагат с всичко, което към ден днешен може да се желае по отношение постигане на максимална сигурност при работа: система за защита срещу възникване на обратен удар при внезапно заклинване на диска (Kick Back Control), плавно развъртане на диска и предпазване на мрежата от токов удар при включване на захранването, защита срещу самоволно включване след аварийно прекъсване на захранването (restart protection), предпазният щит е осигурен срещу превъртане при удар.

Трябва да се отбележи също, че от 21 април т.г. всички професионални ъглошлайфмашини на Bosch, както и някои модели от зелената серия, ще бъдат оборудвани със система restart protection, ако нямат тотман ключ.

Удобни за работа и с висока производителност, новата серия ъглошлайфмашини са особено подходящи за натоварена продължителна работа. За допълнително разширяване на спектъра от приложения и осигуряване на оптимален режим на рязане или повърхностна обработка при различни видове материали, Bosch предлага четири модела от новата серия:

» GWS 19-125 CI Professional – машината е с универсално приложение, пригодена е за извършване на преобладаващите операции по рязане и шлифоване.

» GWS 19-125 CIE Professional. Този модел има електронно управление с предварително задаване на честотата на въртене, което позволява избор на оптимален режим на работа в зависимост от характеристиките на материалите, най-вече неговата топлочувствителност, както и за работа, примерно с ротационни четки.

» GWS 19-125 CIST Professional. Машината има само една честота на въртене на диска, при която развива най-голям въртящ момент в сравнение с останалите модели. Това я прави особено подходяща за интензивно шлифоване на метални повърхности и най-вече за повърхностна обработка на неръждаема стомана.

» GWS 19-150 CI Professional. Моделът е с универсално предназначение, като различието е, че работи с дискове с диаметър 150 mm. Това позволява да се режат по-дебели материали, както и нараства производителността при шлифоване.

4

3

Заслужава да се отбележи, че максимално добри резултати при работа с новите машини се постигат, когато се използват все още новите за пазара керамични абразивни дискове. За това ново поколение дискове в списанието сме писали, макар и не специално за производството на Bosch. Най-същественото при този вид дискове е, че при тях се използват керамични абразивни зърна. За разлика от все още масово произвежданите дискове с монокристали от алуминиев оксид, зърната при керамичните дискове се получават чрез синтероване на микрокристали алуминиев диоксид. Когато повърхностният слой се износи, кристалчетата с притъпени ръбове се отчупват, и на тяхно място се откриват непокътнати до момента кристалчета с остри ръбове. Поради това дискът продължава да реже на практика като нов. Като цяло новите дискове се отличават със значително по-агресивно отнемане на метал, съответно с по-висока производителност и по-голяма дълготрайност, което пък се отразява благоприятно върху цената за всяка обработка.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото