В категории: 2016, Брой 12/2016, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти, Строителство

Акумулаторна система машини DeWALT 54V-XR FLEXVOLT

flexvolt1

В предишния брой на списанието представихме новата уникална литиево-йонна батерия на DeWALT – 54V-XR FLEXVOLT. С изходящо напрежение 54 V и електрическа енергия 108 Wh, тя е в състояние да захранва дори и стационарни машини. Това е световна новост, която открива нови обширни територии за навлизане на автономно захранваните електроинструменти и машини. Тук продължаваме темата с описание на две от новите машини, работещи с тази батерия и напрежение 54 V.

 

Настолен циркулярен трион DCS7485

Тази, първа от този вид машина в света, е впечатляваща демонстрация на възможностите на новата акумулаторна система на DeWALT 54V-XR FLEXVOLT. Едва ли трябва да се обзалагаме, че тя ще намери бързо радушен прием сред професионалната майсторска гилдия. Така, както останалите акумулаторно захранвани електроинструменти за удивително кратки срокове изместиха до голяма степен и продължават още повече да изместват захранваните с мрежово напрежение класически ръчни електроинструменти.

2

Независима от външно захранване и дълги кабели, с компактни размери и ниско тегло (21,5 kg), с удобни за носене ръкохватки, това е чудесна дърводелска машина, необходимост при монтажни и други работи на място, пренасяна от обект на обект. С циркулярен диск с диаметър 210 mm машината може да реже до максимална дебелина 65 mm. Максималната широчина на материала е 610 mm, при рязане от лявата страна и 318 mm, когато дискът се намира от дясната страна. При рязане под ъгъл 45° дебелината е ограничена до 50 mm.

Плотът с размери 630 х 570 mm е изработен от алуминиева отливка. Той е здрав, устойчив на измятане, осигурява стабилна опора на рязания материал. Повърхността му има защитно покритие, което го предпазва и същевременно улеснява плъзгането на детайлите върху него.

Механизмите за задаване на дълбочината на рязане и наклона на циркулярния диск (в диапазона от –3° до +48°) позволяват лесно и точно настройване на машината. За прецизното рязане спомага и водачът (опората), който се фиксира към плота посредством ексцентриков лостов механизъм.

Машината има щуцер за присъединяване на маркуча на промишлена прахосмукачка. Пусковият бутон е свързан посредством електронна система, която не позволява самоволно включване на електродвигателя след неговото аварийно изключване, примерно прекъсване на електрозахранването.

3

Машина работи с нов циркулярен диск (210 х 30 х 1,8 mm) с 24 твърдосплавни зъба. Те имат оптимизиран профил (WZ/FZ), който намалява съпротивлението при рязане. Използването на такъв диск удължава времето на работа до изчерпване на заряда в батерията с около 63% в сравнение с обикновените циркулярни дискове на DeWALT. За тази машина се предлагат и дискове от този вид с 36 и 60 зъба, които се използват при необходимост от фино рязане. Честотата на въртене на диска е 5600 minˉ¹.

С едно зареждане на батерията машината може да среже плоча OSB с дебелина 19 mm при обща дължина на рязане до около 50 m. При рязане на дъска от иглолистна дървесина с дебелина 50 mm машината може да среже при обща дължина до около 30 m до изчерпване на батерията.

Циркулярният трион се доставя в комплект с две батерии и зарядно устройство. Продава се също и във вариант без батерии и зарядно устройство.

 

Ръчен циркулярен трион DCS520

Работещ с акумулаторна батерия 54V-XR FLEXVOLT, според производителя този циркулярен трион има еквивалентни мощностни характеристики, както и захранвана с мрежово напрежение машина със същия диаметър на диска. Максималната дебелина на рязане е 59 mm (без използване на водеща шина). Машината предлага достатъчна мощност и издръжливост, съчетани с прецизно рязане, комфортна работа и по-голяма сигурност за майстора. Подобно на разгледания настолен циркулярен трион, и този работи със специално създаден циркулярен диск DT99560-QZ с размери 156 х 20 х 1,76 mm. Той има 24 твърдосплавни зъба с профил WZ/FZ. За тази машина се предлага и диска DT99561-QZ, който има 42 твърдосплавни зъба, което го прави подходящ за фино, прецизно рязане, особено на ламинирани мебелни плочи. Циркулярният трион е подходящ за рязане на мека и твърда дървесина, шперплат, фурнировани ПДЧ плочи, плочи от MDF, както и плочи с ламинатно покритие. Той е подходящ и за рязане на дъски с пирони, нещо, което често се среща при строителното дърводелство – кофражи, покривна конструкция и др. Твърдосплавният циркулярен диск реже пироните с лекота.

4

flexvolt9

Машината може да реже както под прав ъгъл спрямо повърхността, така и под предварително избран наклон – до 47°.

Този модел принадлежи към сравнително неголямата група циркулярни триони, които позволяват врязване в материала на произволно място, вместо рязането непременно да започва от канта на плочата, както е при обичайните модели. Тази възможност е изключително ценна, когато се налага изрязване на отвори с правоъгълна форма и точни размери в плоча, примерно за монтиране на умивалник в плот. Машината се поставя върху плота на необходимото място и с натиск върху ръкохватката двигателният блок се плъзга надолу, като циркулярният диск се врязва плавно и прерязва плочата. След това чрез постъпателно движение на триона отворът се изрязва, като за всяка страна операцията се повтаря. Този вид триони са познати у нас и под наименованието „потапящи“, което е буквален, макар и странно звучащ за ухото на българина, превод от немски. Този метод на рязане също така е подходящ и по-малко опасен при напречно рязане на тесни дъски и летви.

Честотата на въртене на диска може да се регулира плавно в границите 1750–5000 minˉ¹. Чрез промяна на наклона на основата на машината, тя може да реже под наклон до 47°. В този случай дълбочината на рязане намалява до 44 mm.

Циркулярният трион е пригоден за работа с метална шина на DeWALT, която служи за точното праволинейно водене на машината. Работата с шина има и още едно съществено предимство при рязане на ламинирани или фурнировани мебелни плочи. По всеки от кантовете на шината има пластина от твърд каучук. Тя притиска повърхността на плочата в непосредствена близост до линията на рязане и по този начин не позволява нащърбване на тънкото повърхностно покритие. За своите ръчни дърводелски машини DeWALT предлага водещи шини с три дължини – 100, 150 и 260 cm. Освен това циркулярният трион DCS520 е приспособен за работа и с шини на други производители.

Циркулярният трион тежи 5,1 kg. Доставя се с две батерии 54V-XR FLEXVOLT и зарядно устройство DCB118.

За ръчните електроинструменти на DeWALT може да прочетете още в списанието:

За допълнителна информация и покупки посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос









Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 




към началото