В категории: Бани и кухни, Брой 9-10/2001, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Съвременни меки подови настилки Forbo Novilux

Приливната вълна, заляла през последните години нашия пазар с всевъзможни материали за подови покрития: керамични плочки и плочки от гранитогрес, различни мокети, ламинатни паркети и др., някак си измести от центъра на вниманието меките настилки на база PVC. Тези настилки, познати повече с популярното наименование линолеум (немски продукт, получен през 30-те години на миналия век на база ленено масло) преди бяха широко разпространени у нас. Производството на заводите в Русе и Ботевград (фамилиите Ботекс и Рувитекс) представляваше евтина и приемлива възможност за застилане на масово строените панелки – често пъти направо върху стоманобетонната плоча. Ниското им качество обаче създаде разбираемо предубеждение към тях и затова днес този вид настилки се употребяват рядко.

През отминалите десетина година световните производители на подобни меки подови покрития до такава степен ги усъвършенстваха, че съвременните образци твърде малко наподобяват познатите ни отпреди години. В тази статия ще представим няколко образци от производствената палитра на един от водещите световни производители Forbo. Концернът притежава 34 завода и 85 търговски офиси по целия свят. В него работят над 5 800 служители, а технологичното равнище на продукцията му бележи върхово равнище в тази област.

 

Forbo Novilux

Това е фамилия меки подови настилки, произведени в завода Forbo-Novilon, Холандия. Състои се от четири колекции (групи): Novilux Trafic, Novilux Design, Novilux Natura и Novilux Compacta.

По своите експлоатационни качества и цена настилките Novilux заемат място, намиращо се между покритията с типично предназначение за жилищни помещения и покритията с напълно професионално (промишлено) приложение. Предназначени са основно за покриване на подове в офиси и други обществени сгради, в медицински заведения и заведения за обществено хранене, за детски градини и т.н. Тези настилки имат изключително високи експлоатационни качества, които позволяват на производителя да им даде 10 години гаранция. Това, естествено прави настилките малко по-скъпи, но тази цена напълно си заслужава, включително и когато настилката се използва в жилищни и други сгради с повишени изисквания към хигиената в тях.

Най-характерно за настилките Novilux e изключителната им износоустойчивост. Това най-вече се дължи на специалния повърхностен слой, който при покритието Novilux Trafic е с дебелина 0,6 mm при обща дебелина на покритието 2-2,5 mm. За отбелязване е, че дебелина на този слой 0,7 mm вече поставя съответната настилка в класа на професионалните (промишлените), които обаче са значително по-скъпи.

За изключително привлекателния външен вид на настилките допринасят множеството фини частички PVC, разположени непосредствено под прозрачния покривен слой. Част от тях имат бляскава, наподобяваща частички слюда повърхност.

Няма да обсъждаме отличния външен вид на настилките, защото снимките дават добра представа. Настилките Novilux имат още ред предимства:

♦ Предлагат се на листове или рула с широчина 4 m или 2 m. Това означава, че помещения до около 20 m² могат да бъдат застлани с един лист, без каквито и да било снадки. В този случай настилката се фиксира към пода само с помощта на специално произвежданите за целта двустранно залепващи ленти. Материалът е еластичен и може да се разстила и изпъва като обикновен мокет, т.е. това може да стори всеки, без да е необходимо да се търси помощта на специалист.

♦ Снаждането на два допиращи се листа може да се извърши по два способа: чрез горещо „заваряване” и чрез студена химическа „заварка” с препарата Noviweld 761.

♦ Подложният пласт на настилката представлява механично образувана пяна. Тя се състои от огромно количество клетки с отворена структура и изпълнени с въздух. При оказване на силен натиск настилката на това място се смачква, като изпуска въздуха от притиснатите клетки. Същественото в случая обаче е, че при преустановяване на натиска в рамките на няколко дни настилката напълно възстановява първоначалния си вид и следите от натиска изчезват напълно. Това е изключително важно качество, защото при настилките от по-нисък клас, предназначени само за жилищни сгради, пенообразуването в подложния пласт е получено чрез химическа реакция. В резултат на това клетките имат затворена структура, при натиск се спукват и настилката вече не може да възстанови първоначалната си форма и получава трайни увреждания.

♦ Гладката повърхностна структура на настилката практически не задържа замърсяванията и прахта, не им позволява да се задържат в порите на материали. Това я прави много лесна за поддържане. Повърхностният защитен пласт се състои от три слоя и в добавка – връхно покритие на лакова основа (XS).

♦ Настилките имат усилващ слой от стъкловлакнеста мрежа, който ги прави неразтегливи и много здрави.

♦ Подложният слой (LDF) с пенеста структура осигурява отлична шумоизолация срещу преминаване на ударен шум от ходене или тропане върху пода. Освен това еластичността на настилката я прави изключително комфортна при ходене и което е много важно – намалява натоварването на ставите и гръбначния стълб. Тези ґ качества бързо ще бъдат оценени от хора, които стоят дълго време изправени или се движат, и които изпитват характерните болки в областта на кръста и гърба.

♦ Настилките Novilux са изключително подходящи за помещения, в които се изисква поддържане на изрядна хигиена, в които обитават хора, алергични към прахта.

 

Колекции Traffic и Design

Това са утвърдени настилки с широко разпространение и доказани качества. Те са идеално покритие за помещения, в които се цели ефективен, с оригинално оптично въздействие под, настилки, устойчиви на натиск и изтриване.

Специалната технология на производство и наличието на защитен пласт с включени в него фини частички кварц позволяват дългогодишната му експлоатация и придават на подовите настилки силно впечатляващ вид.

Те имат много добри шумоизолационни (срещу ударен шум) свойства и осигуряват забележим комфорт при ходене. Покритията практически не променят геометрическите си размери, благодарение на слоя армираща стъкловлакнеста мрежа. Основният подложен пласт (LDF) добре поглъща ударния шум и запазва за дълго време еластичността на настилката и способността й да възстановява първоначалния си вид след прекратяване на натиска.

Настилките имат широк кръг приложения в жилищни и обществени сгради: офиси, училища, детски градини, магазини, лекарски кабинети, фитнес зали, фризьорски салони, библиотеки и др.

 

Колекции Natura и Compacta

Настилките от тези две колекции са най-модерните, върхови постижения в производствената програма на Forbo. Благодарение на използваната нова технология, настилката Natura, например, съчетава естетическите качества на покритията от дървесни материали с изключителна износоустойчивост, лесна поддръжка и почистване. Произведени при висока температура и налягане, тези настилки имат много голяма дълготрайност и устойчивост на износване и въздействия от удари и натиск. Поддръжката им е силно улеснена, те се почистват през по-големи интервали от време, което пести средства и труд. Те са устойчиви и на използваните в домакинството химически препарати. Имат добри звуко- и топлоизолационни свойства.

Подходящи са на практика за всички видове помещения в обществени сгради с максимално високи изисквания по отношение качеството и устойчивостта на настилките, както и за улесненото им почистване.

 

Полагане на покритията Novilux

Подготовка на основата

Както при всички меки подови настилки, качеството и дълготрайността на покритието в много голяма степен зависят от добрата предварителна подготовка на основата. Тя трябва да бъде равна, без пукнатини или каквито и да било грапавости (изпъкналости или дупчици). Да бъде здрава, напълно суха и да не е силно порьозна. В повечето случаи се препоръчва полагането на тънък пласт саморазливаща се замазка, като по този начин се получава достатъчно равна, гладка и здрава подова повърхност.

Настилките Novilux може да се полагат и върху настилки от керамични, мраморни и други плочки или мозайки, стига те да отговарят на изброените изисквания. Ако върху основата има напластен филм от препарати за почистване и поддържане на покритието, той трябва да се премахне. Върху тези покрития също е желателно да се направи тънка 2-3 mm шпакловка, като повърхността предварително се обработи с подходящ за шпакловката грунд. Старите покрития от меки PVC материали не са подходящи за основа на настилки Novilux и трябва изцяло да се отстранят, а подът да се обработи, както вече бе описано.

 

Температурни изисквания

Минималната температура, подходяща за полагане на настилката, е 15 °С, а оптималната 17 °С. Относителната влажност на въздуха не бива да надхвърля 75%.

Преди да се разкроява и лепи, настилката трябва да се темперира, т.е. температурата ґ да се изравни с температурата на въздуха и подовата конструкция в помещението. За целта листовете или ролките се полагат в разгънато положение върху пода и се оставят така едно денонощие.

 

Лепене

Настилките Novilux се лепят само с предписаните от производителя Forbo специални модифицирани акрилатни дисперсионни лепила. Подходящи са лепилата Forbo 522, Forbo 525 и Forbo 528, а така също и лепилата на Henkel Thomsit K188 E или Thomsit K188 S. Към всяко от тях има подробно упътване за ползването му, включително и за едрината на зъбите на шпахтела за разнасяне на лепилото. Когато се препоръчват няколко големини, желателно е да се избере шпахтел с най-ситно назъбване.

По-добрият вариант е, когато целият под бъде застлан с едно единствено парче от подовата настилка. Това е възможно, когато широчината на помещението е по-малка от 4 m, колкото е широчината на настилката. При по-широки помещения се налага снаждане на два съседни листа по дължина. Те се разстилат успоредно един на друг с припокриване от 1-2 cm. Взаимното им разположение трябва да се съобрази и с вида на декорацията, особено при настилката Novilux Natura, която имитира паркетни дъски.

Линията на рязане се очертава върху лежащия отгоре лист с помощта на канап или дълга линия. Рязането се извършва със специален нож за рязане на меки подови настилки със сменяеми остриета – продава се в магазините за инструменти. Горният лист се отрязва с трапецовидното острие, което се води плътно притиснато към стоманен линеал и при необходимост отделянето на ивицата се извършва чрез подрязване отдолу с сърповидното острие. За да не се притъпи бързо острието на ножа, вторият лист се прерязва на два пъти. Първоначално се реже докъм половината от дебелината на настилката, като за водач се ползва кантът на лежащия отгоре лист. Майсторите предпочитат другия възможен начин, който обаче изисква повече опит – пластът се отрязва отведнъж със сърповидното острие, чийто връх се подпъхва под листа и се реже с издърпване на острието, което се опира в канта на вече отрязания лист.

След това единият лист се отмята назад до около половината от дължината му и върху пода се маркира линия по канта на лежащия лист. След това и другият лист се замята назад, колкото и първият. От мястото на отделяне на листа от пода започва нанасяне на лепилото с назъбения шпахтел, който се движи паралелно на линията на огъване – т.е. перпендикулярно на посоката на полагане на листа. След нанасянето на няколко паралелни ивици с лепило листът се развива леко, на разстояние 10-15 cm, и се притиска, за да залепне към пода. След това се продължава с разнасяне на лепилото, а листът постепенно се развива и прилепва към пода. Следи се кантът на листа точно да приляга по очертаната върху пода линия. Без да се губи време, листът се притиска силно, като се трие с корково трупче. То се движи по дължината на листа, като се започва от средата му към краищата. Целта е останалите тук-там въздушни мехури да бъдат напълно изтласкани встрани. По същия начин се залепва първата половина на съседния лист, като особено се внимава кантът му плътно да се притисне и залепи до канта на вече положения и залепен лист. След това останалите незалепени краища на листовете се замятат назад и операцията по залепването продължава във вече описания ред. Накрая листовете се обрязват и залепват покрай стените, като се внимава между тях и подовата настилка да остане ивица с широчина 1 mm.

 

Заваряване на снадката между листовете

Процепът между всеки два съседни листа Novilux задължително се „заварява”, така че да се получи напълно еднородна и непропусклива настилка. Възможни са два метода на „заваряване”.

Горещо „заваряване”. Този метод се предпочита особено при настилки, за пологане в помещения със силно натоварване и високи изисквания. Подходящ е за всички настилки на Novilux. Чрез него се получава плътен и равномерен заваръчен шев, който здраво свързва двата листа. Самото „заваряване” се извършва най-малко едно денонощие след полагане и залепване на настилката.

За целта се използва специален заваръчен шнур Forbo Novilon (или други препоръчвани от Forbo PVC шнурове), който се разтапя и плътно залива кантовете в мястото на съединението им. За да не се получат блестящи, отличаващи се от настилката шевове, „заваряването” се извършва със специална дюза, която се закрепва към пистолет за горещ въздух. Температурата на въздуха в мястото на заварката трябва да бъде 180 °С, за което пистолетът се регулира на температура 350- 400 °С.

Предварително обаче ръбовете на двата допиращи се канта се издълбават чрез изтегляне със специален инструмент, така че да се получи каналче с полукръгло напречно сечение. Именно това каналче се запълва равномерно със стопилката от шнура, за което са важни точно регулираната температура на въздуха и равномерното движение на залепващата дюза с подходящо подбрана скорост. Докато материалът е още горещ заваръчният шев се прерязва по дължина със специален нож, така че да остане да стърчи над повърхността над настилката на около милиметър височина. Едва след пълното охлаждане и втвърдяване на заваръчния шев той се изрязва окончателно до нивото на настилката.

Накрайник за заваряване и нож за обрязване на заваръчния шев

Бележка на редакцията:За горещовъздушните пистолети и залепването на подови покритие от PVC с тях, може да прочетете повече тук.

 

Студено „заваряване

Като алтернатива на „заваряването” чрез разтопяване на помощен материал всички настилки Novilux може да се „заваряват” и чрез студен способ. Към тази операция може да си пристъпи най-рано два часа след цялостното залепване на настилката. Предпоставка за успешното „заваряване” на шевовете е кантовете да бъдат равно отрязани, плътно прилягащи един към друг и в никакъв случай да не са замърсени. Върху допирната линия на снаждане на двата листа се залепва едностранно лепяща лента. Тя се прерязва по дължина с трапецовидния нож, като острието се движи така, че да попада в процепа между двата листа. Желателно е процепът леко да се разшири, като по него се прекара остър предмет (например пирон). За да проникне добре, мястото може леко да се нагрява с горещовъздушен пистолет. Така се създават по-добри условия за цялостното омокряне на кантовете от впръскваната през тънкия накрайник на тубата гъста слепваща течност и пълното запълване на процепа с нея. След около 3 часа защитните лепенки се премахват и върху настилката може да се стъпва.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото