В категории: 2017, Актуални статии, Брой 3-4/2017, Градина, Инструменти

Акумулаторни инструменти за градината RAIDER

 

Гвоздеят на каталога „Пролет 2017“, съдържащ подбрана колекция инструменти и машини RAIDER за работа в градината,  несъмнено е новото семейство ръчни градински инструменти с акумулаторно захранване. Това са първите модели от този вид машини, които „Евромастер Импорт Експорт“ пуска на пазара. Интересът към събитието се подсилва и от промоционалната цена, на която трите модела ще се продават в комплект през март и април т.г. – с 23% намаление или 199,90 лв.

Поставено е началото и тепърва може да очакваме разширяване на това семейство с нови видове акумулаторно захранвани машини и нови модели. Първите три машини се продават поотделно или заедно в комплект.

– Тример (коса) ‒ RD-GTL22

– Ножица за храсти – RD-HTL04

– Въздушна метла (уред за обдухване) ‒ RD-CBL04.

И трите инструмента се захранват с една и съща литиево-йонна батерия с напрежение 18 V и капацитет 1,5 Ah. Всеки от инструментите се продава без батерия, което е практично решение, което позволява всеки да реши за себе си една или повече батерии да купи. Зареждащите устройства също се продават поотделно. Те са два модела. Единият е за бързо зареждане и зарежда батерията за 1 час. Вторият се нуждае от 3–5 часа за пълно зареждане на батерията. Бихме си позволили мнението, че при разлика от 15 лева бързо зареждащото устройство е за предпочитане.

При всеки акумулаторно захранван инструмент на преден план винаги изпъква въпросът колко време може да работи с едно зареждане на батерията, респективно какъв обем работа да се свърши. Изборът на батерия според нейния капацитет е свързан също с нейното тегло и още по-съществено ‒ с цената. Решението за избор на батерия с капацитет 1,5 Ah в конкретния случай е оптимално, а цената й е впечатляващо ниска – 44,98 лв. Свързването на батерията към машината става чрез приплъзване на контактните шини, което осигурява по-добър контакт, а триенето на повърхностите спомага за самоочистването им при начално окисляване. Батерията има заключващ механизъм, който я предпазва от нежелано изпадане. Има и тристепенен светодиоден индикатор, който показва степента на зареденост.

Изпробвахме я при работа с въздушната метла RD-CBL04, при която натоварването е постоянна величина. Батерията осигурява около 15 min непрекъсната работа. За другите два инструмента е практически невъзможно да се посочат достатъчно достоверни данни, защото продължителността на работа зависи от натоварването – дебелината на клонките и гъстотата на декоративните храсти, дебелина и устойчивост при рязане на тревата, бурените и друга диворастяща растителност.

 

Тример RD-GTL22

Това е лек и удобен за работа инструмент с широчина на косене 25 cm. Тялото му представлява две телескопично влизащи една в друга алуминиеви тръби, което позволява удължаване, респективно скъсяване в диапазона 0–280 mm. Има две ръкохватки, покрити с еластична гума, което прави държането по-удобно и сигурно. В основната ръкохватка се намира пусковият бутон, който е силно удължен и заема почти цялата дължина на ръкохватката. Това е несъмнено удобство, защото позволява задействането му чрез притискане с всички, обхващащи ръкохватката пръсти. Отстрани се намира предпазният блокиращ бутон, който възпрепятства неволното включване на двигателя.

В предния край на основната ръкохватка е монтирана втора. Така по време на работа машината се държи и направлява с две ръце – работата е по-малко уморителна, а косенето става там, където трябва.

Предната ръкохватка може да се завърта и фиксира в 10 положения, така че да се постави в положение, осигуряващо най-удобна работа.

Наклонът на режещия апарат също може да се променя и фиксира в 4 положения, така че според височината на работещия косящата глава да се намира в хоризонтално положение. Главата може да се завърта и странично на 180°, което се използва при странично вертикално обрязване на тревата по краищата на затревената поляна.

Тримерът реже тревата посредством едно пластмасово ножче с двустранно остри ръбове. Това е сравнително ново решение, което все по-често се използва при най-малките тримери поради своите предимства. Подмяната му е силно улеснена и се извършва за секунди без помощен инструмент. При цена от 20 ст. за ножче материалните разходи са нищожни. Ножчето е закрепено на лек пластмасов диск, който се върти с честота 9000 minˉ¹ (без натоварване). Понеже е изложен на износване, това също не представлява проблем, защото се сменя лесно, а цената му е също пренебрежимо ниска.

Тримерът има подвижен метален ограничител, който предпазва въртящото се ножче от удар в твърд предмет, предпазва цветя и друга ценна растителност да не попаднат „под ножа“.

Теглото на машината с батерия е 2,03 kg. Цената на тримера е 69,98 лв.

 

Ножица за жив плет RD-HTL04

Това е поредният градински инструмент, при който автономното захранване от акумулаторна батерия се цени много. Веднага прави впечатление необичайно голямата дължина на рязане за този клас машини – 510 mm. Ножицата е пригодена за рязане на храсти с дебелина на клонките до 15 mm, което ще рече, че тя е инструмент за редовно поддържане на живи плетове. Честотата на движение на режещите гребени е 1100 minˉ¹. При този модел двата гребена се движат противоположно един на друг, което подобрява срязването на клонките.

Основната ръкохватка е покрита с пласт еластична гума, а пусковият бутон е силно удължен, както и при тримера. В предната ръкохватка се намира предпазител, който позволява включване на електродвигателя, само когато машината се държи с две ръце. В предния край на режещия агрегат е поставен предпазител, който предпазва крайните зъби от повреждане вследствие на допир до твърд предмет.

Теглото на ножицата с батерия е 2,55 kg. Цената е 79,98 лв.

 

Въздушна метла RD-CBL04

Отново имаме лек и поради това много удобен за работа уред. Работи само в режим на обдухване. Добър инструмент за почистване на тераси и веранди, на пътеки, площадки и др. неособено големи площи от нападали листа и други леки отпадъци. Незаменим помощник е за издухване и събиране на подходящо място на листа и други замърсители при тревни площи, около цветя, декоративни храсти и други насаждения в градината. На такива места обикновената метла е безсилна и листата трябва да се събират на ръка. „Метлата“ RD-CBL04 осигурява дебит на въздушната струя 136 m³/h при максимална скорост 190 km/h. Носи се с една ръка. Ръкохватката има еластично покритие, върху нея се намира и пусковият бутон, разположен така, че да се включва и изключва с палеца на ръката.

Лично се уверихме, че с едно зареждане на батерията въздушната метла може да работи в продължение на около 15 min. Този лек, с неголяма мощност и евтин уред се справя отлично при почистване на типични по площ тераси, веранди, пътеки и особено стълбища около къщата при неголеми дворове. Това в най-голяма степен важи за леки замърсявания – сухи листа от широколистни дървета, дребни шишарки, зелени листа и клончета с дължина до около 10 cm, опадали при обрязване на жив плет. При напластила се мокра шума, както и при сплъстени игли от иглолистни дървета, уредът се справя трудно и бавно. Това, между другото, важи в една или друга степен за всички уреди за обдухване с въздушна струя.

Моделът RD-CBL04 тежи 1,55 kg. Цената на уреда е 49,98 лв.

Виж още статията „Електрически и моторни инструменти Raider за работа в градината

 

Акумулаторни инструменти за градината RAIDER
от
кл.думи: ,
4,7 / 5 звезди
Акумулаторни инструменти RAIDER Представено е новото семейство малки, леки и лесно подвижни най-необходими електроинструменти Raider за поддържане на градината. Всички ползват една и съща литиево-йонна батерия. Покупката им в комплект е също така финансово изгодно решение.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото