В категории: 2017, Актуални статии, Брой 3-4/2017, Градина, Инструменти

Професионална серия акумулаторни инструменти и машини STIHL и VIKING

В продължение на няколко години представяме модел след модел поредните нови инструменти и машини с акумулаторно захранване на STIHL и VIKING. Постепенно те образуваха многолюдно семейство, което все по-трудно може да бъде обхванато. Дойде време за систематизиране на предлаганата към момента гама акумулаторни инструменти според целевата група клиенти и приложенията, за които те са най-подходящи.

В миналия брой на списанието представихме първите две групи – началното ниво инструменти, подходящи за малки дворни градини, както и серията STIHL AkkuSystem COMPACT, специално разработена за поддържане на средни и големи по площ градини.

Тук представяме накратко професионалната серия акумулаторни инструменти и машини STIHL AkkuSystem PRO. Целта ни е да очертаем цялостната картина за по-лесна ориентация в многообразието и подпомагане на правилния избор. Това е още по-необходимо, защото акумулаторно захранваните професионални инструменти на STIHL и VIKING са проектирани да използват един и същ набор от батерии, които се различават само по капацитета си. Това е практично решение, чиято икономическа изгода зависи от добре обмисления избор при покупката на една или повече батерии в зависимост от набора машини.

Акумулаторните професионални инструменти и машини все по-силно конкурират не само моделите с мрежово захранване (220 V напрежение), но в редица случаи и машините с двигател с вътрешно горене. Това с най-голяма сила се отнася при работа в градска или близка до нея среда, в затворени помещения и др. Те трябва да са достатъчно мощни, за да осигуряват необходимата производителност, да издържат на високи натоварвания, батериите им да позволяват продължителна работа с едно зареждане и т.н.

Професионалната гама включва машини, разширяващи диапазона от приложения, и по-конкретно – от електрическите (лозарски) ножици за клони до мощна ъглошлайфмашина за рязане на строителни материали, армировъчна стомана и други материали. Групата включва и акумулаторно захранвани четириколесни косачки за трева. С две думи, напливът на акумулаторни инструменти е неудържим, а ние тук ще се опитаме да обхванем моментното състояние на предлаганите на нашия пазар към първата половина на 2017 година модели на STIHL и VIKING.

За да не повтаряме вече написаното в предния брой на списанието за актуалната към момента гама акумулаторни инструменти, ще споменем само, че всички модели от серията PRO имат съвременни безчеткови електродвигатели с техните многобройни предимства – висок к.п.д. и по-ефективно използване на акумулираната в батерията електроенергия, липса на искрене от колектора, почти пълна липса на текущо поддържане на двигателя, двукратно по-голяма дълготрайност и т.н. Специално ще отбележим, че част от машините са влагозащитени и не се повреждат от дъжд, което не е без значение за предназначени за работа на открито инструменти. Изключение правят ножиците ASA 65 и ASA 85, както и косачката MA 339, които не могат да работят при дъжд.

Всички инструменти и машини от професионалната група работят със захранващо напрежение 36 V. Захранват се от последно поколение литиево-йонни батерии, характеризиращи се с голям капацитет, ниско тегло и компактни размери. Видът на батериите гарантира ниския им саморазряд. Дълготрайността им е над 1200 цикъла на зареждане. Най-често се използват батериите AP 100, AP 200 и AP 300. Те са напълно взаимозаменяеми и могат да се ползват за всяка машина, стига отдаваната от батерията енергийна мощност да е достатъчна. Това е и основният критерий при подбора на подходящата батерия. Всяка от машините има гнездо, в което батерията се поставя.

В редица случаи обаче, по-удобно при работа или единствено възможно решение е батерията да се носи в специална раница на гръб. Връзката между батерията и инструмента се осъществява чрез електрически кабел – директно, както при лозарската ножица, или чрез адаптер, поставящ се в гнездото за батерия. Такива батерии са моделите AR 1000, AR 2000 и AR 3000. У нас те се доставят по поръчка. Батериите от серията AR позволяват значително по-продължителна работа с едно зареждане. Така например косата FSA 65 може да работи около 30 min с батерия AP 100, докато батерията AR 2000 позволява до около 330 min автономна работа с едно зареждане. Съответно AP 100 тежи 0,8 kg, докато AR 2000 има тегло от 6,5 kg (без раницата) и поради това се носи на гръб.

Предлагат се три модела на зарядни устройства: AL 101, AL 300 и AL 500, от които последните две позволяват бързо зареждане и са подходящи за всички модели батерии от сериите STIHL PRO и COMPACT. От модела на зарядното устройство зависи и времето за зареждане на батерията.

В статията ще представим само моделите, които към момента се предлагат на българския пазар. За част от тях вече е писано в списанието и само ще ги споменем, на други ще обърнем по-голямо внимание.

 

Ножици за жив плет

STIHL HSA 66

Това е лека ножица с голяма производителност на рязане, предназначена за работа при условия с повишени изисквания. Дължината на рязане е 50 cm, а общата дължина на машината – 103 cm. Разстоянието между зъбите е 30 mm, като ножицата може да реже клонки с дебелина до 23 mm. Честотата на движение на подвижния режещ гребен е 3000 minˉ¹. Тя се поддържа постоянна, включително при по-високо натоварване. Това спомага поддържането на постоянна висока производителност, отразява се и на доброто качество на рязане. Оптимизираният ъгъл (34°) на заточване на зъбите (двустранно) осигурява минимално съпротивление при рязане, което също спомага за поддържане на висока производителност. Зъбите на неподвижния гребен имат сърповидна форма, а върховете им са широко заоблени. Това е направено с цел по-лесно захващане и сигурно задържане на клонките докато бъдат прерязани. В предния край на режещия апарат има предпазител, който предпазва при допир до твърди предмети, почва и др.

Продължителността на работа с ножицата зависи от капацитета на батерията. Така например при работа с батерия AP 100 тя е до около 60 min, а с батерия AP 200 машината може да работи в продължение на общо до 120 min.

Машината тежи 3,1 kg (без батерията).

 

Машина за кастрене на клони

STIHL HTA 85

Акумулаторно захранваната кастрачка STIHL HTA 85 e подходящият инструмент за рязане на клони на живи дървета на височина до 5 m от стъпил на земята човек. Производителна, удобна, в максимална степен безопасна работа, защото не се налага качване на висока стълба, използване на платформи или най-опасното – катерете по дърветата. Към това трябва да се добавят предимствата на акумулаторно захранвания градински инструмент – минимална сила на отделяния шум и липсата на изгорели газове. Поради това кастрачката STIHL HTA 85 е особено необходим инструмент за поддържане на дървета в обществени паркове и градини, в близост до училища, болници и жилищни сгради.

С батерия AP 100 кастрачката може да работи в продължение на до 17 min, с батерия AP 200 – до около 35 min, с AP 300 продължителността на работа достига до около 50 min.

Без режещата гарнитура и без батерия кастрачката HTA 85 тежи 4,5 kg.

Машината има телескопично тръбно тяло, чиято дължина може да се променя в границите от 2,70 m до 3,90 m. Кастрачката работи с верига на STIHL ¼ Picco Micro 3(PM3) в комбинация с най-леката водеща шина Rollomatic E Mini, която позволява рязане при дължина до 30 cm. Веригата има силно намалена склонност към поява на обратен удар. Винтът за опъване на веригата е разположен странично, което силно намалява вероятността от допир на ръката до острите режещи ръбове на веригата.

Благодарение на съчетанието между малкото съпротивление при рязане в резултат на тясната верига и високият въртящ момент, който осигурява безчетковият електродвигател, кастрачката реже бързо, чисто и точно на желаното място. Всичко това спомага за лесното и презицно рязане при минимални усилия и с качество еднакво с рязане с верижен трион на височината на клона.

 

Коса STIHL FSA 65

Лек и удобен за работа инструмент за косене на трева (тример), работещ с корда с диаметър 2 mm. Доставя се с глава за косене AutoCut C 4-2, която се отличава със силно улеснената смяна на кордата. Отпускането на кордата (след прекъсване или износване) става автоматично след леко почукване на главата в почвата. Широчината на косене е 300 mm. Теглото на косата е 2,7 kg (без батерия). Производителят препоръчва като оптимален избор батерията AP 200, която осигурява до 60 min автономна работа между две зареждания. Косата е предназначена за довършително изрязване на тревата по краищата на тревни площи, около препятствия и на други недостъпни за четириколесна косачка места. Върши отлична работа и за косене на малки тревни участъци в градината. Според потребностите може да се подбере по-голяма батерия, включително и носена в раница на гръб. Така например батерията AR 2000 осигурява до около 330 min работа с едно зареждане.

 

Уреди за обдухване (въздушна метла) STIHL BGA 85

Този модел е поредната новост за нашия пазар. Лек и удобен за носене професионален прибор, създаден за почистване чрез издухване с въздушна струя на опадали листа и други леки отпадъци в градини и зелени градски площи. Продава се без батерия и зарядно устройство. С батерия AP 200 може да работи до около 16 min без прекъсване. За големи площи очевидно е необходима по-мощна батерия. Така например с батерия AR 2000 уредът може да работи до 90 min сумарно. Без батерия теглото му е 3,2 kg.

Уредът се доставя с кръгла дюза, при която машината осигурява дебит на въздушната струя 665 m³/h. Честотата на въртене на двустепенната турбина може да се регулира безстепенно, съответно скоростта на въздушния поток да се променя в границите 47–56 m/s.

 

Верижни триони MSA 160 C-BQ и MSA 200 C-BQ

У нас се предлагат два модела верижни триони от професионалната серията акумулаторни инструменти на STIHL ‒ MSA 160 C-BQ и MSA 200 C-BQ. Това са отлични машини за работа на места, където се изисква възможно най-ниско ниво на отделяния шум, за работа в градината, включително за рязане на клони и стъблата на неголеми дървета, за нарязване на дърва за огрев, за строително дърводелство в затворени помещения и т.н. Достатъчно мощни и производителни, леки, повратливи и лесни за обслужване верижни триони, които предоставят максимален комфорт при работа. И двата модела работят със специално конструираната за такъв вид машини верига 1/4” PM3, която осигурява висока производителност при рязане, съчетана с ниско ниво на вибрациите и силно намалена склонност към възникване на обратен удар. Това прави машините още по-безопасни.

И двата триона имат шина с дължина 30 cm.

Благодарение на по-мощния си електродвигател моделът MSA 200 C-BQ има с около 44% по-голяма производителност в сравнение с MSA 160 C-BQ.

И двата модела имат изключително удобната и осигуряваща правилно опъване на веригата система, както и бързо спираща движението на веригата система QuickStop Super.

Понеже акумулаторните верижни триони представляват особено висок интерес, поместваме подробните технически характеристики на двата модела.

Ножици за клони

Към предлаганата от близо две години у нас акумулаторна лозарска ножица ASA 85 (https://napravisam.net/?p=24770), подробно описана в списанието, сега се добавя и нов, също професионален модел – ASA 65. Това недвусмислено показва, че със своите изключителни качества този сравнително нов за българската лозарска и градинарска практика инструмент, конкретно моделът ASA 85, е успял да спечели признанието на професионалистите, поддържащи подобни масиви. С това е отворил пазарна ниша и за новия модел ASA 65.

Разликата между двата модела е в максималната дебелина на рязане – 45 mm при ASA 85 и 35 mm при модела ASA 65. Съответно първата ножица тежи 980 g, а втората – 740 g.

За модела ASA 65 се препоръчва батерията AP 200, осигуряваща до около 420 min работа с едно зареждане. Батерията AP 300 осигурява на същата ножица продължителност на работа до 630 min.

Така разширената гама ножици за рязане на клони дава възможност за избор на модела в зависимост от вида на насажденията и дебелината на клоните, които се режат. Моделът ASA 65 очевидно е по-подходящ за резитба на лозови масиви и нискостеблени овошки. По-мощният ASA 85 се използва при овощни и други дървета, чиято резитба налага рязане на по-дебели клони.

Батерията и при двете ножици се носи в раница на гръб.

Групата на професионалните акумулаторни инструменти и машини, значително разширена през първото полугодие на тази година, включва още:

» Ъглошлайфмашина STIHL TSA 230.

» Четириколесна косачка MA 339.

Тези две машини ще разгледаме отделно.

В края поместваме схематично представяне на сферите на приложения в градината на гамата акумулаторно захранвани инструменти и машини на STIHL.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото