В категории: 2017, Актуални статии, Брой 1-2/2017, Градина

Акумулаторни инструменти и машини STIHL и VIKING за градината

Вперили поглед в ежедневните грижи даваме ли си сметка за все по-ускоряващи се темпове, с които се развиват технологиите и техниката? Че примерно технологично развитата част от свeта е на крачка от подмяна на класическия двигател с вътрешно горене с електрически задвижвани автомобили? Че някои държави вече обявиха и срок за забрана на регистрацията на автомобили, задвижвани с енергията от изгаряне на деривати на петрола?

Преходът към електрическата енергия е неотменим и това стана възможно благодарение преди всичко на новите поколения акумулаторни батерии. За малко повече от десетилетие все по-мощните и надеждни батерии промениха света и на ръчните електроинструменти, промяната вече подхвана и редица стационарни машини. Електрически задвижваните, захранвани от акумулаторна батерия, инструменти и машини, уверено работят и в градината.

Продуктовата гама на STIHL е енциклопедичен пример, позволяващ да се проследи развитието на акумулаторно захранваните градински електроинструменти. За кратък период от време преобладаващата част от задвижваните с мрежово напрежение инструменти се сдобиха с двойници, заменили електрическия контакт и дългия кабел с мощна батерия. Автономно захранваните, работещи с ниско напрежение на тока инструменти имат множество предимства, които правят процеса на подмяна необратим.

От появата на първите, преминали националната ни граница през 2005 г., акумулаторни електроинструменти на STIHL – два модела ножици за жив плет, списанието редовно информира своите читатели за новостите в развитието на този вид инструменти на немския производител, обсипан със световна слава и признание. От сайта на „Направи сам“ лесно може да се проследи пътя, изминат от акумулаторните ножици за жив плет до „интелигентните“ роботизирани косачки за трева с марката VIKING, които прилежно и неуморно се трудят без текуща необходимост от намеса на човека.

Попълван през годините с нови видове машини и модификации, потокът от акумулаторни инструменти ставаше все по-пълноводен. През второто полугодие на миналата година представителството на STIHL в България, „Андреас Штил“ ЕООД, пусна на пазара цяла система такива инструменти, създадена за извършване на най-типичните, характерни за поддръжката на домашната градина инструменти – STIHL AkkuSystem COMPACT. Съобразена с характерните дейности, с отчитане на степента на натоварване, условията на използване и околната среда, не на последно място – често с липсата на опит в занаята или по-ограничените физически възможности на представителките на нежния пол, машините от тази серия са едновременно компактни и леки, удобни за работа, минимално натоварващи и същевременно достатъчно производителни. Всички те работят с батерии с напрежение 36 V и различен капацитет, които са напълно заменяеми една с друга. Това е практично и икономически изгодно решение. Наличието на две батерии осигурява режим на работа без продължителни принудителни прекъсвания за зареждане. По този начин все още скъпите батерии се използват по-рационално, защото всяка има определен експлоатационен живот.

За 2017 година е подготвен още по-мощен наплив на нови акумулаторни инструменти с марката STIHL и акумулаторно захранвани машини VIKING. Освен съвсем новите модели, на нашия пазар ще се появят и някои машини, вече доказали година-две качествата си, които за България обаче също са новост. Такива са акумулаторната ъглошлайфмашина TSA 230, акумулаторната ножица за жив плет с телескопичен прът и обща дължина до 330 cm HLA 85, акумулаторната косачка VIKING MA 339 и др.

Разбираемо, предлаганият в България асортимент е част от пълната продуктова листа на производителя. Инструментите и машините STIHL и VIKING са познати и приети в цял свят, а всеки национален пазар си има своята специфика. Предлаганите у нас продукти са внимателно подбрани с оглед на характерните условия и изисквания на пазара, наложили се в продължение на дълги години назад традиции в градинарската работа, не на последно място и с оглед на покупателната способност. Поради това някои модели биват „поканени“ на нашия пазар година или две след тяхното първо представяне, т.е. когато пазарът „узрее“ и е готов да ги приеме радушно. Странична полза за българина от такова отлагане във времето е и това, че получава напълно доказала се в практиката, преминала естествения си детски стадий, сигурна, напълно изпипана машина.

От информацията, която ни бе предоставена от „Андреас Штил” ЕООД е очевидно, че ни очаква година, богата на технически изненади на най-високо техническо ниво с марките STIHL и VIKING. Многообразието от различни по вид и приложение инструменти и още по-голямото разнообразие от модели предлага много повече възможности за избор, но също така поражда и затруднения в ориентацията за правилния избор.

Развитието на системата от акумулаторно захранвани инструменти и машини STIHL и VIKING е резултат на редица иновативни нововъведения и усъвършенстване на компонентите, от които основно зависи тяхната производителност, надеждност и дълготрайност – все по-мощните и по-дълготрайни литиево-йонни акумулаторни батерии и техните зареждащи устройства, продължаващото усъвършенстване на безчетковите електродвигатели, чиито предимства изпъкват най-ярко именно при захранване от акумулаторна батерия. Благодарение на значително по-големият им к.п.д. (над 80%) в сравнение с колекторните електродвигатели, продължителността на работа с едно зареждане на батерията се увеличава с около 50%, периодичното сервизно обслужване на двигателя на практика отпада, а дълготрайността им се удължава над 2 пъти. Размерите, и най-вече дължината на електродвигателя, са значително по-малки, което позволява самите електроинструменти да станат още по-компактни и леки. Когато говорим за най-високо качество, не бива да пропускаме и факта, че STIHL е световен лидер с над 90-годишен опит в производството на инструменти и машини за работа в градината и гората, задвижвани с двигатели с вътрешно горене или електродвигатели с мрежово и акумулаторно захранване.

Гамата акумулаторно захранвани инструменти и машини с марката STIHL се разпростира от мининожицата за декоративно обрязване на храсти STIHL HSA 25, която удобно приляга към деликатната женска длан, до мощната ъглошлайфмашина STIHL TSA 230, предназначена за безкомпромисно мокро рязане на минерални строителни материали (бетон, асфалт, керамика), стоманени метални профили, тръби, изделия от армирани стъклопласти и др. с максимална дебелина или диаметър до 70 mm.

Силното разрастване на гамата акумулаторни инструменти на STIHL логично доведе до необходимостта от обособяването им в три основни групи според тяхната мощност, производителност и, в крайна сметка, сфери на приложение. Това разделение позволява на потребителите по-лесно и вярно да се ориентират при избора на най-подходяща за нуждите им машина.

 

Каталогът с акумулаторна техника на STIHL съдържа три раздела:

» Инструменти за малката дворна градина. Наричани още инструменти за начинаещи градинари и любители, тази група обхваща мининожици за декоративно оформяне на храсти, ножици за оформяне на жив плет, тример за косене на трева и уред за почистване чрез издухване (въздушна метла) от опадали листа и други леки замърсявания. Това са леки и удобни за боравене инструменти, предназначени за непродължителна работа. Благодарение на ниския саморазряд на литиево-йонната батерия, инструментът на практика е винаги в готовност за работа, когато потрябва.

» Серия STIHL AkkuSystem COMPACT. Тези машини са специално разработени за поддържане на средни и големи по площ градини. Понеже всяка мераклийски създадена градина е плод на индивидуален проект с разнообразна растителност, серията включва оптимално проектирани машини за бързо, лесно, качествено и с минимална умора извършване на основните, характерни за градината дейности. Тя съдържа верижен трион, ножица за жив плет, тример за косене на трева и уред за обдухване (въздушна метла). От пролетта на тази година към нея ще се добави и колесна косачка VIKING MA 235. В сравнение с машините от предната серия тези са предназначени за извършване на по-силно натоварени операции, за по-продължителна работа – условия, характерни за средни и големи по площ градини. Машините от системата STIHL AkkuSystem COMPACT се захранват от специално разработените за нея акумулаторни батерии – STIHL AK 10, STIHL AK 20, STIHL AK 30. При еднакво изходящо напрежение – 36 V, те се различават една от друга единствено по своя капацитет, съответно по енергийната си мощност, различават се и по тегло:

– AK 10 – 1,6 Ah / 59 Wh / 0,8 kg

– AK 20 – 3,2 Ah / 118 Wh / 1,2 kg

– AK 30 – 5,2 Ah / 180 Wh / 1,3 kg.

Всяка от тези батерии може да работи с всяка от машините от системата. Разликите в теглото са малки, особено между моделите AK 20 и AK 30, така че теглото в случая не е определящ фактор при избора.

» Серия STIHL AkkuSystem PRO. Както е записано в наименованието, тази серия обхваща машини, които позволяват пълноценна градинарска работа, включително и в професионалния сегмент. Всяка от тях отговаря на изискванията за мощност, продължителност на работа, издръжливост при високи натоварвания и т.н. Разнообразието от видове машини в тази група е значително по-голямо: верижни триони, ножици за жив плет (включително с дълго рамо), тримери за косене, машини за обдухване, „лозарски“ ножици, машини за метене, ъглошлайфмашина за рязане на строителни материали и стомана, серия от косачки за трева (VIKING). Разнообразието от акумулаторни батерии е голямо – с енергийна мощност от 76 Wh до 1148 Wh, едни се поставят в самата машина, други, поради по-голямото тегло, се носят в специална раница на гръб.

Тук ще направим кратък преглед на първите две групи, като ще спрем внимание на новите модели, които досега не са представяни в списанието.

 

Любителски инструменти за малката градина

Към момента тази група обхваща:

» Мининожица за оформяне на декоративни храсти HSA 25

» Лека ножица за оформяне на жив плет HSA 45

» Уред за почистване чрез обдухване (въздушна метла) BGA 45

» Лека коса (тример) за косене на трева FSA 45.

Подробна информация за мининожицата HSA 25 може да намерите в тази статия. Създадена за творческо декоративно оформяне на отделни, подходящи за целта храсти и дръвчета, тя се предлага с две режещи гарнитури. Едната е предназначена за рязане на клонки, другата – за трева.

Останалите инструменти в тази серия за любители градинари и малки по площ градини са новост от тази година. Към добре известните предимства на машините с електрическо задвижване, в добавка независимостта, която дава акумулаторът като източник на електроенергия, тези инструменти са отлично решение и от гледна точка на тяхната продажна цена.

Трите модела имат вградена в тялото на машината акумулаторна литиево-йонна батерия с напрежение 18 V. Това решение способства за олекотяване на инструмента, защото липсва кутията за акумулаторните елементи и управляващата електроника. Липсата на отделна батерия способства и за намаляване на габаритите на инструмента, защото няма гнездо за поставяне на батерията. Нейното зареждане се извършва чрез външно зареждащо устройство, като при достигане на максимална степен на зареждане, то превключва в режим на поддържане и не е необходимо жакът на захранващия кабел да бъде веднага изваден от куплунга. Всеки от инструментите има светодиоден индикатор, показващ моментната степен на зареденост на батерията, респективно оставащото време до поредното зареждане.

Масата на инструментите е много добре балансирана, което осигурява минимална умора и лекота при боравене с тях. Ръкохватките са ергономични и удобни за държане. Управлението е в максимална степен опростено. За предпазване от нежелано самоволно включване, машините имат нарочен ключ, който прекъсва сигурно електрозахранващата верига. Така се постъпва при съхраняване, пренасяне или обслужване на инструмента.

 

Ножица за жив плет STIHL HSA 45

Компактна, лека, изключително удобна за работа в домашната градина ножица за оформяне на жив плет. Широчината на рязане е 50 cm. Специално подбраната форма на режещите зъби и прецизното им заточване позволяват безпроблемно рязане на едногодишни леторасти с диаметър до 8 mm. Максималното разстояние между всяка двойка зъби е 24 mm. Честотата на движение на подвижния гребен със зъбите е 2500 minˉ¹. Батерията е с капацитет 2,0 Ah и енергийна мощност 36 Wh. С едно зареждане осигурява продължителност на работа около 40 min. До 100% от номиналния капацитет се зарежда за 180 min, а до 80% – за 145 min.

Машината ще се предлага на нашия пазар от пролетта на 2017 г.

 

Моторна коса (тример) STIHL FSA 45

Косата е идеален инструмент за косене на тревата по краищата на тревни площи, по продължение на пътеки и стълбища, в близост до огради, дървета и други прегради – навсякъде, където колесната косачка не може да мине. Тя може да се нагажда според най-удобното за работа положение, например според ръста на работещия. Косящата глава може да се завърта на 90° за странично (във вертикална равнина) обрязване на тревата. Главата STIHL PolyCut 2-2 е нова разработка с два подвижни пластмасови ножа. Осигурява бързо и чисто прерязване на тревата. Акумулаторната батерия е същата като при STIHL HSA 45. С едно зареждане батерията осигурява косене в продължение на 15 min, измерено при трева с височина 10 cm. Широчината на косене е 230 mm. Тримерът тежи 2,3 kg.

Машината ще се предлага на нашия пазар от март тази година.

 

Уред за почистване чрез обдухване STIHL BGA 45

Познат още като „въздушна метла“, уредът е отлично средство за почистване на листа и други леки замърсители, например тревни и други дребни растителни остатъци. Подходящ е за почистване на терени с площ до около 80 m². Има система за съхраняване в окачено на стената положение. Стойката изпълнява и ролята на зарядна станция. Така тя поддържа батерията винаги в напълно заредено състояние и готовност за работа.

Акумулаторната батерия е с капацитет 2,5 Ah и енергийна мощност 45 Wh. С едно зареждане на батерията уредът може да работи в продължение до около 10 min.

Максималният дебит на въздушната струя е 420 m³/h при скорост 38 m/s. Тежи 2,0 kg. Ще се предлага от пролетта на тази година.

 

Серия STIHL AkkuSystem COMPACT

Както вече стана дума, тази серия машини са специално разработени за обработване и поддържате на градини със средно голяма и голяма площ. Основната част от тях вече бяха представени (https://napravisam.net/?p=27898) в „Направи сам“ в средата на миналата година. Публикацията в известен смисъл бе изпреварваща, защото последната от описаните в нея машини – ножицата за храсти HSA 56, бе пусната на пазара в края на септември м.г.

Сега отново ще постъпим така, защото двете нови попълнения в тази серия се очакват на световния и на нашия пазар най-късно през май т.г. Затова тук ги представяме съвсем накратко въз основа на наличната предварителна информация.

 

Верижен трион MSA 140 C-BQ

Това е вторият в серията лек и компактен верижен трион. Неговото основно различие и предимство спрямо наличния от миналата година модел MSA 120 C-BQ е по-голямата с 25% производителност при рязане. Подобно на останалите машини от групата STIHL AkkuSystem COMPACT, и този модел може да работи с една от трите различаващи се по капацитет и енергийна мощност батерии ‒ AK 10, AK 20 и AK 30. Машината ще се предлага или без батерия и зарядно устройство (цена с вкл. ДДС 519 лв.) или окомплектована стандартно с батерия AK 30 и зарядно устройство AL 101, като при покупка на комплекта се пестят 134 лв. (цена на комплекта 679 лв, а на трите компонента по отделно 813 лв. с ДДС). Продължителността на работа с едно зареждане на батерията зависи от нейния капацитет, твърдостта и дебелината на рязаните дървесни стъбла. Така например батерията AK 10 осигурява около 15 min работна продължителност. С батерия AK 20 трионът може да работи до около 35 min, а AK 30 осигурява до около 45 min автономна работа. Същевременно трябва да се има предвид, че времето на зареждане със стандартно зарядно устройство на всяка от батериите е различно, съответно 80, 150 и 205 min. Тази информация би улеснила всеки да избере оптималната батерия в зависимост от вида и продължителността на работа, възможността да се работи с две батерии и т.н. Без батерия и режеща гарнитура трионът тежи 2,6 kg.

Подобно на модела MSA 120 C-BQ, и този е комплектуван с веригата 1/4” – Picco Micro 3 (PM3). Има и много удобна система за нейното опъване на ръка, без помощта на инструмент. Налична е и системата за аварийно спиране на движението на веригата QuickStop Super. Шината е Rollomatic E-Schiene. Максималната дължина на рязане (диаметър на рязания материал) е 30 cm.

Верижният трион MSA 140 C-BQ е много подходящ, включително и в ценово отношение, за рязане на стъбла и клони в градината, за нарязване на дърва за огрев в неголеми количества, както и за рязане на греди, ритловици и талпи при строителство на дървени конструкции в градината и на други места.

Трионът ще се продава от май т.г.

 

Колесна косачка за трева MA 235

Това е първата акумулаторна косачка VIKING, включена в серията STIHL AkkuSystem COMPACT. С това производителят разширява кръга от дейности в градината, предлагайки оптимално пригодена машина за косене на тревни морави с площ до 200 m² ‒ при работа с батерия AK 20. Предимството на акумулаторно захранваната косачка особено силно изпъква именно в градини с малки тревни площи и множество прегради – храсти, цветя, дървета и др. Това са прегради, между които промъкването на електрическия кабел е силно затруднено, той трябва да ги обхожда, при което неминуемо се заклещва. Косачката е лека и повратлива, автономното захранване я прави особено практична и удобна за работа. Широчината на косене е 33 cm. Височината на косене може да се регулира централно в диапазона 25–65 mm. Обемът на коша за събиране на отрязаната трева е 30 l.

Специалната форма на режещия нож завихря въздуха и създава мощен насочен поток, който повдига и изправя полегналата трева с цел чистото й равномерно отрязване, след което я увлича и пренася в коша. Така едновременно се гарантира равномерното, качествено окосяване при максимална степен на събиране на отрязаната трева. Кошът има продълговати отвори, които насочват излизащия през тях въздух надолу. По този начин се ограничава замърсяването на машината и запрашаването на въздуха в околното пространство.

Допълнително, но много съществено предимство на косачката MA 235, като член на системата STIHL AkkuSystem COMPACT, е пълната взаимозаменяемост на акумулаторните батерии между отделните машини.

Четете в следващия брой: Акумулаторни инструменти и машини за професионална работа в градината – серия STIHL AkkuSystem PRO.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2017, Актуални статии, Брой 1-2/2017, Градина

Ключови думи


 
към началото