В категории: 2014, Актуални статии, Брой 12/2014, Градина, Инструменти

Ножица за декоративно оформяне на храсти и дръвчета

HSA25_1

HSA25_2

В предишния, ноемврийски брой на списанието представихме една открояваща се новост в продуктовата програма на STIHL – акумулаторно захранваната електрическа ножица за клони (лозарска ножица) ASA 85. По-специалното в случая е, че с нея STIHL отваря нова страница в своята производствена програма и по-специално в сектора на инструментите с акумулаторно захранване. Сега, отново изпреварващо, представяме и втората „лястовица“ от този задаващ се на хоризонта рояк –

ножицата за храсти STIHL HSA 25, която също ще се появи на българския пазар в началото на 2015 г. Двата нови инструмента нямат аналог в производствената листа на STIHL.

Ножицата HSA 25 е отлично и незаменимо допълнение към семейството моторни и електрически задвижвани ножици за храсти, от което на българския пазар наскоро бяха пуснати два нови модела – HS 82R и HS 82T (виж. статията в броя). Те продължават развитието на наложилата се от години линия на мощни машини за подрязване и оформяне на жив плет. За разлика от тях ножицата HSA 25 е предназначена за майсторско декоративно оформяне на отделни подходящи за целта храсти и дръвчета. Тя ще бъде незаменим инструмент не само за професионалния градинар. Със сигурност това е инструмент, който открива нови простори за декоративно извайване на растителни скулптури в домашната градина, а с това – наслада и творческа удовлетвореност, радост от постигнатото. Ножицата HSA 25 несъмнено е инструмент за мераклии с въображение и творческа фантазия. Ако добавим, че тя е изключително лек и повратлив, много удобен и неуморяващ ръката инструмент, очевидно лесно ще спечели предпочитанията и на жените, обичащи да се грижат за градината си.

3

С тегло от само 600 g (без батерията) и дължина на режещата гарнитура 170 mm ножицата с лекота извършва прецизна резитба за придаване на желаната форма на подходящи за целта дребнолистни декоративни храсти, нискостеблени дървета или вечнозелен жив плет. Разстоянието между зъбите на ножовете на режещата гарнитура е 19 mm. Честотата на движение на подвижния гребен е 2000 minˉ¹, което осигурява гладко прерязване на стъблата и добра производителност. Ножовете са двустранно заточени, поради което режат при всеки ход на подвижния гребен. Те са изрязани с лазерен лъч, а термично закалените им остриета са заточени и шлифовани с диамантени дискове. Това гарантира отличното им прилягане един към друг, а остротата се запазва по-продължително. Оптималната геометрия на режещите ръбове спомага за намаляване на усилието за срязване на клонките, намалява се натоварването на електродвигателя, поради което ножицата може да реже с лекота и по-дебели клонки – в случая до 8 mm.

Освен за оформяне на храсти, ножицата HSA 25 може да се използва и за рязане на трева на труднодостъпни места – там, където класическите тримери не могат да се справят или пък не бива да се използват, примерно, поради опасност да погинат и други крехки растения. За целта ножицата се продава с две режещи гарнитури. Едната е предназначена за рязане на клонки, другата – за трева. Смяната на едната гарнитура с другата става изключително лесно и бързо, без какъвто и да било допълнителен инструмент. Необходимо е единствено натискане на фиксиращия бутон.

Ергономично оформената и покрита с еластична материя ръкохватка, както и изключително ниското ниво на вибрации, правят работата с ножицата още по-приятна и неуморяваща. Тя се захранва от литиево-йонна акумулаторна батерия с изходящо напрежение 10,8 V и капацитет 2 Ah (21,6 Wh). С едно зареждане тя осигурява продължителност на работа общо до 110 min. За пълното й зареждане са необходими 3–5 часа. При необходимост от по-продължителна работа може да се купи втора батерия, която се продава отделно.

4

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Ножица за декоративно оформяне на храсти и дръвчета”

nevena | юли 28th, 2015 at 9:19 am

Здравейте!Каква е цената и откъде може да се закупи – благодаря!
„Направи сам“:Писмото Ви е препратено на фирма „Ташев-Галвинг“, откъдето ще се свържат с Вас.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото