В категории: 2018, Актуални статии, Брой 9-10/2018, Градина, Инструменти, Отопление

Машинно цепене на дърва в домашни условия

Август е, слънцето напича примамливо и повечето хора мислят предимно за море или планина. Ала от юнския Еньовден насам небесното светило започва да слиза все по-ниско на хоризонта. Затова народните поверия гласят, че е време да се кърпят зимните кожуси. За хората, които разчитат на дървото като основен източник на топлина, а те никак не са малко извън централната част на големите градове, е крайно време да осигурят необходимия им за отоплителния сезон запас от гориво. Или по-точно за следващия сезон, защото прясно отсечените и нарязани на парчета дърва трябва да се съхраняват на покрито и проветриво място поне 2 години, докато изсъхнат достатъчно, за да станат годни за горене. Горенето на дърва с влажност над 15–20% е крайно неефективо, защото голяма част от отделената топлина се изразходва за изпаряване на съдържащата се в тях влага. Освен това при горене на влажни дърва се отделя значително по-голямо количество сажди и киселинни съставки в дима, които увреждат металните елементи на камината или котела, увреждат и самия комин. Освен ако е изпълнен със специални керамични димоотводни тръби. Саждите се отлагат интензивно върху стените на комина, което налага неговото по-често почистване. Наскоро купените сурови дърва имат 50–65% влажност, което ги прави неподходящи за употреба същата година. Ето защо снабдяването с дърва за горене трябва да се върши планомерно и навреме. Също така никак не е излишна покупката на евтин електронен влагомер, с който може точно да се установява дали дървата са годни за горене или трябва още да съхнат.

В повечето случаи дървата за горене се доставят и купуват нарязани на едро – във вид на трупи с дължина около 2 m. Вече на място, те се нарязват на парчета с дължини, подходящи за големината на горивната камера и нейния отвор. В домашни условия това се прави с верижен трион. Работата не изисква кой знае какви физически дадености и усилия. Трябва да се работи умело, при голямо внимание и взимане на всички мерки за безопасност. За мнозина мъже това също е едно от приятните занимания в дворната градина.

По-сложно стои въпросът с цепенето на по-дебелостеблени дърва. Някогашните брадви, дело на занаятчия ковач, отстъпиха място на съвременните топори. Те имат значително по-голяма маса, оптимална за по-лесното разцепване на дървото форма на клинообразното острие и удобна за държане дръжка от стъкловлакнест здрав и жилав материал. При по-дебели парчета обаче и топорът често е безпомощен. Тогава решението е в използване на метални клинове и тежък боен чук. Вместо почивка и удоволствие, работата се превръща в тежък физически труд, причинява силно натоварване на раменните и други стави. Съществува и реална опасност от отплесване на топора или чука, иначе казано от нараняване – било на работещия, било на околните. С две думи, това е работа за физически здрави мъже в разцвета на силите си, които също така са склонни или принудени да поемат и известен риск.

За останалите хора, а те са мнозинството, техническият прогрес се е погрижил да ги отърве от този тежък и опасен труд. От десетина и повече години и у нас се предлагат машини, които с лекота се справят с цепенето на обичайно използваните за огрев дърва. Имаме предвид машини, специално създадени и предназначени за домашна употреба.

В актуалния към момента продуктов каталог на Raider за 2018 година фигурира една такава машина – моделът RD-LGS01T. Подобно на останалите инструменти и машини с марката Raider, и тази има своите силно конкурентни предимства – изгодна цена, гарантиран сервиз и поддръжка от собственика на марката „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. Остана да се убедим лично в качествата й. Като хора, на които животът не е спестил вълнуващото, често изтощително боравенето с брадви, топори, метални клинове и бойни чукове, цена, която неминуемо се плаща при обитаване на скътана в гората крайградска къщурка, бе голямо изкушение да изпробваме този нов представител на отдавна наложилата се у нас марка Raider.

При това влечеше ни да сторим това при екстремни натоварвания, надхвърлящи посочените от производителя гранични възможности на машината.

Подобни експерименти винаги крият риска от техническа повреда на машината поради претоварване. За това поискахме и получихме изричното съгласие от бранд мениджъра за марката Raider инж. Красимир Петков.

Тази, както и всички останали машини от този вид, използват мощта на хидравличното задвижване – хидравлична маслена помпа и хидравличен цилиндър, чието бутало посредством тласкач притиска дървото към клина за цепене. При RD-LGS01T силата на натиск е 4 t.

От работещия се изисква да постави парчето за цепене върху машината, да натисне пусковия бутон на електродвигателя и да придърпа лостчето на клапана, управляващ притока на масло към цилиндъра. Единственото физическо усилия е повдигането и поставянето на дървото върху машината. За човек, който за пръв път изпробва или вижда как работи такава машина, резултатът обичайно е смайващ. За броени секунди дървото се разцепва, най-често придружено с характерен пукот на дървесината.

Хидравличната маслена помпа на RD-LGS01T се задвижва от монофазен електродвигател с мощност 1500 W. Той работи само докато бутонът се държи натиснат. Това е направено за предотвратяване на неговото неволно включване. Отново с цел сигурност пусковото лостче, намиращо в задната част на машината, е поставено в метална кутия. Така случайното му задействане на практика е невъзможно. По този начин и двете ръце на работещия са заети, намират се далеч от зоната на цепене.

Машината има масивно тяло от затворен дебелостенен стоманен профил с правоъгълно напречно сечение. Горната му стена е леко вдлъбната и заедно с два странично разположени водача образуват улей, в който се поставя дървото за цепене.

В актуалния към момента продуктов каталог на Raider фигурира една такава машина – моделът RD-LGS01T. Подобно на останалите инструменти и машини с марката

В предния край на тялото е заварено клинообразно острие с не особено остър връх, което разцепва парчето дърво. То се избутва и притиска към клина от тласкач, свързан с буталото на хидравличния цилиндър. Ходът на движение на буталото, респективно на тласкача, е 300 mm.

След отпускане на бутона на електродвигателя тласкачът се връща в изходно положение и машината е готова за разцепване на следващото дърво. При работещ двигател и отпуснато лостче, тласкачът спира и остава на мястото си, докато не бъде отпуснат пусковия бутон на електродвигателя.

По паспортни данни машината е пригодена за разцепване на парчета дърво с максимални размери – дебелина до 25 cm и дължина до 37 cm.

Както вече споменахме в началото, целта ни бе не просто да изпробваме машината, за да установим в практически условия дали реалните й възможности съответстват на посочените от производителя параметри. Желанието ни бе да установим как тя би се справила при по-екстремно натоварване, каквото е цепенето на парчета дърва с по-голям от посочената в техническия паспорт максимална дебелина.

Осигурихме прясно нарязани парчета от дъбова дървесина с различна дебелина. Разполагахме и с добре изсъхнали в продължение на няколко години дебели парчета от същия дървесен вид.

В границите на посочената от производителя максимална дебелина 25 cm и особено при прави дървесни влакна, машината цепи дъбовата дървесина безотказно, независимо дали дървесината е влажна или суха. При близка до максималната дължина дървото се разцепва за 8–9 s.

Със сухите дърва машината се справи по същия начин при дебелини до 32–33 cm, каквито бяха най-дебелите парчета, с които разполагахме за теста.

Прясната дървесина оказва по-голямо съпротивление при цепене. И в този случай, обаче, машината има запас от мощност, защото успя да разцепи дърва с дебелина 27–29 cm. В случай, че силата на натиск не е достатъчна, движението на тласкача блокира, без това да причини повреда.

В такива случаи може да се опита отново като дървото се завърти, за да попадне клинът на „дамар“, по който дървото се цепи по-лесно. Може също така върху челото на парчето дърво да се направи напречно леко зарязване с верижен трион, така че клинът да попадне в него, а не да се забива. Проблеми при цепенето по правило създават и парчета дърво със силно завити дървесни влакна поради наличието на клони и разклоняване на стъблото.

Машината се справя дори и с парчета с извити дървесни влакна поради разклонение на стъблото

За да бъде максимално коректни, уточняваме, че тестовете бяха проведени единствено с дъбова дървесина, която е и предпочитаният материал за горене в камини и особено при открито огнище. При горенето си тази дървесина изхвърля и най-малко искри. Дъбът заедно с бука, който също масово се използва за огрев, попадат в групата на средно твърдата дървесина.

Това че машината издържа на по-високо натоварване, цепи и по-дебели от предписаните дърва, е добре, но не бива да се злоупотребява. Както се казва в едно популярно ТВ предаване: „не правете това у дома”. Е поне не често. Фабричната гаранция на всяка една машина, на който и да е производител, е валидна при спазване на техническите предписания за нейната експлоатация.

При необходимост машината може да се пренася лесно и с градинска количка

Габаритите на описаната тук машина не създават проблеми за нейното съхраняване. Теглото – 38 kg и наличието на две масивни метални колела улесняват нейното преместване до работната площадка. При необходимост това може да става и с подходяща градинска количка. Това че работи при хоризонтално положение (или близо до него) също е предимство, защото се налага повдигане на дървото за цепене на височина само 36 cm.

В заключение може да се каже, че след като нацепихме впечатляваща купчина парчета дърва с различна дебелина, машината защити посочената в техническия й паспорт максимална дебелина на материала 25 cm. Дори може и повече. Въпреки че бе подложена нееднократно на изпитания с очевидно прекалено дебел за нея или твърд материал (череша), тя понесе претоварването без да се повреди. Единствено боята върху клина и горната повърхност на тялото й тук-там пострада.

 

В началото не случайно споменахме, че тази машина е предвидена за домашно ползване. От нея, както и от всички останали машини за цепене от този клас, не може да се очакват чудеса. За цепене на по-дебели, да ги наречем кютюци и по-дълги парчета дърво, вече влизаме в групата на професионалните стационарни машини със сила на натиск 10, 12, 16 тона. Те обаче тежат 150 – 200 kg и повече, мощните им електродвигатели се захранват с трифазен ток, габаритите им изискват подходящо по височина и площ помещение. Цените им със сигурност не оправдават такава покупка при условията на ползване в домакинството.

Бегъл преглед на техническите параметри на професионални машини показва, че за цепена на дърва с дебелина до 320 mm подходящата машина трябва да има номинална сила на натиск 7 t, мощност на електродвигателя 3 kW, да има вертикална конструкция с височина около 150 cm, а теглото й да е 125 kg.

Изводът от установеното на практика и казано дотук е, че за домакинства, които използват отопление с дърва, в къща или на вилата, изпробваната от нас машина за цепене на дърва Raider RD-LGS01T e ценен и необходим, финансово целесъобразен помощник. Такава придобивка е от особена важност, когато се ползва от възрастни хора и жени. Позволява безпроблемна работа в мазе или на друго ограничено пространство, където размахването на брадва е невъзможно или неудобно. И най-важното – работата с машината е щадяща човешкото тяло безопасна дейност, което в никакъв случай не може да се каже за цепенето на дърва с брадва, топор или с клинове.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Машинно цепене на дърва в домашни условия
от
кл.думи: ,
5 / 5 звезди

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото