В категории: 2018, Актуални статии, Брой 11/2018, Градина, Инструменти, Хоби

Новото семейство водоструйни машини на STIHL

Представяне на новите водоструйни машини, завод №1 на STIHL, 18.09.2018 г.

Мощни и високоефективни за почистване, здрави, надеждни и износоустойчиви, компактни и удобни при работа. Така в едно изречение би могло да се охарактеризира новото семейство водоструйни машини на STIHL. Част от тях „Андреас Штил“ ЕООД ще пусне на българския пазар в самия край на 2018 г. Това са моделите RE 100, RE 110 и RE 130 Plus. В началото на идната година ще се появи и най-малкият в семейството – моделът RE 90, който заема, така да се каже, началното ниво в групата.

Имаме възможност авансово да запознаем читателите на списанието с новите водоструйни машини, благодарение на това, че те бяха представени за пръв път пред специализираните медии, с участието на представител на списание „Направи сам“, по време на международния „Ден на медиите“ 2018, който се проведе на 18 септември, на територията на завод №1 на STIHL във Вайблинген, Германия.

За отбелязване е, че новото семейство не са просто поредните нови модели, а машини, изцяло проектирани и произведени от STIHL. Това не е необичайно за немския производител, защото, за разлика от масовата практика, когато машините на даден специализиран производител се продават с марката на друг и променен външен вид, STIHL се стреми в максимална степен да затвори целия производствен цикъл в собствените си заводи. Да произвежда всички детайли от съществено значение за качеството на дадена машина в заводи на STIHL.

STIHL сe откроява и с това, че сама проектира и произвежда работните, режещите инструменти за своите машини – вериги и шини за тях, ножове за ножици за жив плет и др. Това е много голямо предимство, защото и най-добрата машина не може да изяви качествата си, ако не работи в тандем с най-подходящия, специално проектиран за дадена група модели инструмент.

Нещо повече, част от най-важните за качеството на продукцията машини и поточни линии са проектирани и изработени от самата STIHL. Такива са автоматите за заточване на режещите звена на веригите, за изработване и закаляване на нитовете за тях и други. Това ги прави уникални, в тях са вградени множество патенти и десетилетия производствен опит. Нещо, което конкурентите не могат да изкопират, нито да произведат. Това предимство на STIHL се пренася и върху качеството на продукцията.

Ето защо марката STIHL отдавна се е утвърдила като синоним на високо качество. От 1971 г. насам, бензиновите верижни триони на STIHL са най-продаваните в света. Сега вече и водоструйните машини на немската компания стават истински Made in STIHL.

Новото семейство водоструйни машини на STIHL е създадено така, че да задоволява потребностите и изискванията в широк диапазон – от почистване на градинските мебели, велосипеди или семейния автомобил, до истинското предизвикателство, каквото представлява измиването на силно замърсени каменни настилки и зидове, покрити с лепкава глина градински и земеделски машини и инструменти, и т.н. Освен необходимото за случая високо налягане на водната струя, решаващо за многообразното им използване е наличието на гамата от качествени приспособления (инструменти), които STIHL стандартно или допълнително предлага към своите водоструйни машини. Тя включва струйни накрайници с ротационни дюзи и дюзи за плоска форма на водната струя, на различни видове четки, специализиран прибор за почистване на по-големи плоски повърхнини, при който водната струя не пръска встрани, накрайници с чупка за почистване на труднодостъпни места, на прибор за разпръскване на миещ препарат и др.

Ротационната дюза, включена в комплекта на всички машини от тази серия, е нова разработка с повишена почистваща мощ. Дюзата, придаваща на водната струя плоска форма, позволява регулиране на налягането от 10 bar до максималното за съответната машина. При всички машини свързването на маркуча за високо налягане към удобната за държане и работа пускова ръкохватка става чрез специален куплунг за „бързо свързване“. Това силно улеснява тази операция. Същинското предимство на това решение е, че позволява свободното въртене на маркуча спрямо ръкохватката. Благодарение на това маркучът лесно и бързо се изпъва в цялата си дължина. Избягва се неговото характерно при изпъването усукване и огъване. Освен че бави работата и дразни, усукването причинява завиване и огъване на маркуча, което при невнимателно по-енергично подръпване може да причини неговото пречупване и в крайна сметка бракуване.

Маркучът на модела RE 130 Plus е армиран с оплетка от стоманени нишки, която му придава по-голяма здравина и износоустойчивост, позволява работа при по-неблагоприятни условия с повишена опасност от механична повреда. Дължината на маркуча е 9 m, което е характерно за професионалните машини. По-дългият маркуч осигурява по-голям обсег и свобода на работа, без да се налага често местене на машината.

RE 130 Plus има макара, върху която се навива маркуча, когато с машината не се работи. Това е голямо удобство при съхраняване на машината, а маркучът е по-сигурно защитен срещу увреждане.

При останалите машини след завършване на работа маркучът се навива и окачва на предвидено за това място върху основната ръкохватка.

Моделите RE 110 и RE 130 Plus имат по-удобна за държане ръкохватка, покрита откъм дланта с еластична материя. Изходящата от нея струйна тръба може да се завърта, което позволява нагласяване на плоската водна струя в най-удобното за работа пространствено положение.

При тези два модела свързването на маркуча към изходящия щуцер на водната помпа също става чрез „бърза връзка”. Това улеснява неговото монтиране и демонтиране.

Модерният дизайн на машините не е самоцел. За всяка от стандартно съпътстващите дадената машина принадлежности е предвидено място за тяхното удобно и сигурно съхраняване. Така те са винаги под ръка, без опасност от изгубване. Предвидена е и стойка за окачване на навития захранващ електрически кабел.

Моделите RE 110 и RE 130 Plus разполагат със своеобразно шкафче за съхраняване на дюзите и електрическия кабел, в което те са предпазени от замърсяване.

Моделите STIHL RE 100, RE 110 и RE 130 Plus имат тихо работещи асинхронни електродвигатели с мощност от 1,7 до 2,3 kW. В тандем с помпата, чието тяло и глава са изработени от висококачествена алуминиева сплав, те осигуряват дълготрайна безаварийна работа на машината при максимално налягане на водната струя в диапазона от 100 до 135 bar.

Стандартно машините са комплектувани с дюза за плоска водна струя и ротационна дюза. При плоската дюза налягането на водата може да се регулира, така че почистването да е ефективно и същевременно без опасност от повреждане на повърхността, особено когато има лаково покритие. Нежеланото премахване на бои и други лакови покрития, включително върху пластмасови детайли от купето на автомобила, е „специалитет” на ротационната дюза и затова трябва да се внимава при работа с нея. За сметка на това тя е незаменим инструмент за почистване на упорити замърсявания и по наше мнение безценен, когато се изисква добро почистване на каменни настилки. Особено когато плочите са от пясъчник. Същото важи и за мозайките на открито.

Всички модели се доставят с прибор за разпръскване на миещ (перилен) препарат към водната струя. При моделът RE 130 Plus количеството на подавания препарат може да се регулира. Това прави възможно прането на двора на килими и други меки подови настилки. С помощта на специален препарат за безконтактно измиване на купето на автомобили, трудоемката работа с четката отпада, а автомобилът възвръща своя блясък.

Машините имат двойка колела, което улеснява тяхното преместване при терени с равна повърхност. По-големият им диаметър улеснява преодоляването на препятствия, включително изтегляне или спускане на машината по стълбища, без да се налага поемане на цялото тегло при носене на ръце. При необходимост от повдигане и носене, освен основната, те имат и втора ръкохватка, намираща се в долния им край.

За допълнително улесняване на влаченето на машината основната ръкохватка при моделите RE 110 и RE 130 Plus има телескопична конструкция. Тя се изтегля при дърпане и се прибира, за да не заема място, когато машината не се използва.

Както споменахме в началото, моделът RE 90 ще се появи последен на пазара – в началото на 2019 г. Той заема началното стъпало в новото семейство водоструйни машини на STIHL. Вписваща се по външен вид с останалите от новото семейство, компактна и тежаща само 9,6 kg, с максимално налягане на водната струя 100 bar, тази водоструйна машина е създадена за потребители, които нямат максималистични изисквания към техническите характеристики. За сметка на това такива клиенти биха високо оценили особено привлекателното съотношение между цената и мощността на машината. По този показател тя заема челното място в семейството. Това, което също би наклонило везните за избор на този модел, е че се доставя с набор, който включва накрайниците с ротационна дюза и дюза за плоска струя с регулируемо налягане, както и приспособление за разпръскване на миещ препарат.

С две думи, тази машина е добро решение за малки по обем дейности при почистване и измиване около къщата и в градинката, на градински мебели, стълбища, пътеки, тераси, както и автомобили, мотоциклети и велосипеди.

При този модел свързването на маркуча за високо налягане към ръкохватката също става чрез споменатата вече „бърза връзка“, която спомага за предотвратяване усукването и прегъването на маркуча.

Водната помпа се задвижва от универсален електродвигател с мощност 1,8 kW. Нейното тяло и глава също са изработени от здрава и износоустойчива алуминиева сплав.

Повече технически подробности, както и ценова информация, може да намерите на сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото