В категории: 2018, Актуални статии, Брой 12/2018, Градина, Инструменти

Ръчни електроинструменти за градината от Bosch

За поддръжката на дворна градина ръчната ножица за рязане на стъбла и клонки е задължителен инструмент. Когато в градината има дървета и особено овощни, към ножицата, също така задължително, се добавя и ръчният трион.

Наближава краят на ноември. Време да се мисли и за зимната резитба на овошките и лозята, която при дърветата започва от ноември и продължава напролет (основно февруари и март) до началото на набъбване на пъпките. За лозята? Всички знаят кога е Трифон Зарезан. Време е да помислим и за необходимите инструменти, при това в техния най-съвременен и желан при работа вариант – акумулаторните.

Ето защо подбрахме да представим една току-що изгряла звезда на продуктовия небосклон на Bosch – градинската ножица EasyPrun и друга, негубеща вече няколко сезона привлекателност – градинският трион Keo.

 

Акумулаторна градинска ножица 
EasyPrune

Няма да скрием, че приехме с голям интерес, нетърпение и дори вълнение възможността да изпробваме акумулаторната градинска ножица EasyPrune на Bosch. Интересът ни бе допълнително подсилен от това, че в далечната вече 2009 г. имахме удоволствието да тестваме в редакцията, при градински условия, дори и да я проучим отвътре, като я разглобим, първата за времето си в света акумулаторна ръчна ножица на Bosch – моделът Ciso. Близо 9 години по-късно, в началото на т.г. Bosch, пусна на пазара своя втори, силно обновен модел. За тази нова ножица споменахме в краткия преглед на част от най-новите инструменти на Bosch. В тази обзорна статия изразихме очакването си, че с новата EasyPrun, немският гигант запълва осезаема празнина в пазара на любителски градински инструменти.

След като ножицата, заедно с близо дузина други електроинструменти, бе предоставена от направление „Електроинструменти“ в „Роберт Бош“ ЕООД на редакцията на списанието за тестване, вече имаме възможност да споделим своите лично придобити в работата с нея впечатления.

Ръчната градинска ножица, позната повече като лозарска, е инструментът, който така да се каже не излиза от джоба на градинаря или лозаря. Това важи и за градинаря-любител, който полага дори и минимални грижи за храстите и дърветата в двора си. Тя е ръчен инструмент, който изисква значително физическо усилие, защото често се налага рязане и на по-дебели, още по-зле – на сухи и поради това твърди клонки. В професионалното градинарство и лозарство, резитбата е тежък физически труд. Затова е намерено механизирано решение – професионални ножици, с носени на гръб или на колана мощни акумулаторни батерии. Цените им обаче, от 2000 до около 4000 лв., правят професионалните лозарски ножици напълно неприложими в любителската градинарска практика. Досега никой от големите производители на електроинструменти, освен Bosch, не е дръзвал или поне ние не знаем, да предложи на пазара качествена акумулаторна ножица на цена, приемлива за сектора „Направи си сам“. Затова и преди, и сега, акумулаторните лозарски ножици на Bosch нямат сериозна конкуренция.

При днешния силно конкурентен пазар, това е изключение и, според нас, то има своето обяснение. В ножица, която се държи в ръка и малко се отличава по размери от обикновената механична посестрима, да успееш да вградиш батерия, електродвигател, редуктор, задвижващ механизъм и управляваща електроника, е високо техническо постижение. При това новата ножица на Bosch се продава само за около 170 лв.

Ето защо с нетърпение пристъпихме към нейното изпробване в реални условия. Започваме с най-важното – какво може да се върши с ножицата. По паспортни данни EasyPrun е способна да реже сурови клонки и стъбла на растения с дебелина до 25 mm при по-мека дървесина и до около 20 mm, при по-твърда.

Изпитанията, на които подложихме ножицата, потвърдиха тези данни. Тя успешно издържа и екстремното натоварване да среже изсъхнала и поради това твърда пръчка от леска с диаметър 20 mm. Това не бе по силите на механични ножици, като професионална лозарска ножица на известната шведска фирма BAHCO и любителската PowerGear PX94 на FISKARS, чиято специална конструкция на едната ръкохватка (със зъбно колело и рейка), увеличава силата при рязане с около 3,5 пъти (по данни на производителя).

Ето защо за EasyPrun специалистите казват, че нейните възможности за рязане започват там, където свършват за механичните ножици.

По данни на Bosch с едно зареждане на батерията би могло да се направят до около 450 срязвания. Вярваме му. Не се заехме със собствено изследване, защото резултатът ще зависи силно от дебелината и твърдостта на използваните за теста клонки и пръчки. Освен това инструментът е любителски, а не професионален, и от него не се очаква пълноценна целодневна работа.

Щом се износи и не подлежи на заточване, подвижният нож се подменя лесно и без необходимост от сервиз.

В горната ръкохватка на ножицата е поместен безчетков микроелектродвигател и редуктор с вал, към който е закрепен краят на здраво въженце от синтетични нишки. То преминава през пружината между двете ръкохватки, като другият му край е закрепен към долната ръкохватка. При включен електродвигател въженцето се навива бавно около вала на редуктора, при което придърпва ръкохватките. Щом пръчката бъде срязана и двете ръкохватки прибрани една до друга, двигателят се самоизключва. При разтваряне на ръката и отпускане на ръкохватките, пружината между тях ги раздалечава. Ножицата е готова за следващото рязане.

Електрически задвижваният механизъм се задейства само след като върху ръкохватките е упражнен натиск. Така, както се реже с обикновена ножица, но при много по-малко усилие. Ако по време на рязането натискът върху ръкохватките отслабне, двигателят изключва. Това е направено с цел обезопасяване на ножицата.

Рязането с EasyPrune започва така, както и с обикновена механична ножица – чрез притискане на двете ръкохватки една към друга. В зависимост от дебелината и твърдостта на рязания материал, при достигане на даден праг на приложеното от ръката усилие, електродвигателят се включва, като подпомага или изцяло извършва рязането. Прагът, при който механизмът се задейства, може да бъде зададен в три степени. При началната степен той е максимален и задвижването се включва при достигане на значително усилие от ръката. При избор на третата степен, механизмът се задейства при съвсем малък натиск. Така на практика ножицата извършва рязането сама, почти без приложено от работещия усилие. По този начин ножицата се настройва за оптимална работа в зависимост от дебелината и твърдостта на рязания материал.

Изработените от висококачествена неръждаема стомана ножове с оптимизиран за по-малко съпротивление при рязането профил, както и добре заточените им ръбове осигуряват гладък и чист срез без смачване или разкъсване на дървесните влакна. Това е от голямо значение за бързото заздравяване на нараненото място, когато се извършва регулираща растежа, плододаваща или подмладяваща резитба. Износеният подвижен нож лесно се демонтира и подменя с нов без необходимост от професионален сервиз.

Накрая ще споменем още едно приложение на ножицата – тя може да реже и стоманена тел, каквото в градината често се използва при оформяне редове от лозя, малини и други насаждения. В основата на двата ножа има полукръгъл изрез за рязане на тел.

EasyPrune има LED индикатор, който показва степента на зареденост на батерията, както и информира при нейното зареждане.

Ножицата има вградена литиево-йонна батерия с напрежение 3,6 V и капацитет 1,5 Ah. Зарежда се за 3,5 h от micro USB зарядно устройство, което е включено в комплекта на ножицата.

Размерите на EasyPrun са 245х90х30 mm, а теглото й е 490 g.

В заключение ножицата EasyPrune значително, дори силно улеснява рязането на клонки и стъбла.Тя може да бъде верен помощник в работата, а и гаранцията от 3 години дава допълнително спокойствие, че на нея може да се разчита. Позволява рязането на значително по-дебели клонки в сравнение с механичните ножици при минимално или почти никакво натоварване на ръката. Това прави ножицата EasyPrune особено привлекателна за употреба от жени. Позволява по-продължителна неуморителна работа. Работата с EasyPrune е не само практична необходимост, но и носи несъмнено удоволствие.

 

Градински трион Keo

Подобно на градинско лозарската ножица, другият също така незаменим, макар и по-рядко използван инструмент, е трионът. Неговата сила е в резитбата на овощните дървета за оформяне на короната, за подмладяване или просто за премахване на изсъхнали клони. Въобще за рязане на по-дебели клони и стъбла. За типично овощарски и градинарски цели отлично решение е акумулаторният градински трион на Bosch, наречен Keo. Лек, лесно повратлив и удобен за работа, трионът е способен да реже клони с дебелина до 80 mm. В зависимост от дебелината на дървото и неговата твърдост, с едно зареждане на батерията може да бъдат направени до 30 срязвания при дебелина на клона 60 mm и до 190 при клончета с дебелина 15 mm. Предназначен е за рязане с една ръка.

Понеже рязането често се извършва и на високо, било от стълба или чрез покачване на дървото, много полезна е приставката A-grip, която се закрепва към машината. Тя има две назъбени „челюсти“, които обхващат здраво клона и придържат стабилно машината на точно желаното място до завършване на рязането. Използването на приставката, когато това е възможно, улеснява работата, повишава точността при врязване на триончето в дървото, допринася и за още по-безопасната работа. Използването на приставката обаче, ограничава максималната дебелина на рязане до 60 mm.

Макар и разработен специално за градината, трионът може да се ползва за рязане на дъски, бичмета, ритловици и др. стига дебелината им да не надхвърля 80 mm. Инструментът също така е подходящ за рязане на изделия от цветни метали, като медни тръби, например, листове с дебелина до 6 mm и др. С него може да се режат пластмаси, материали от стъклопласти, плочи на гипсова основа и др. За целта е необходимо да се използват подходящите за дадения материал триончета.

Трионът Keo работи с триончета с дължина 150 mm. Оригиналните за него триончета са произведени в Швейцария. Честотата на постъпателно-възвратното движение на триончето се променя от 0 до 1600 min-¹ (без натоварване). Работният ход на триончето е 20 mm. Закрепването му към машината става чрез система SDS за лесна и бърза смяна.

Трионът се захранва от вградена литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 10,8 V (12 V) и капацитет 1,5 Ah. Времето на зареждане е 3,5 h. Теглото на машината е 950 g без приставка, а с нея тя тежи 1050 g.

Благодарение на ниското си тегло, добре балансираната маса и ергономичната форма с удобна за държане ръкохватка, акумулаторният трион Bosch Keo е специализиран за работа основно в градината. Той е инструмент с утвърдено реноме и многобройни почитатели. В тестове на авторитетните немски списания Selber Machen и Selbst ist der Mann трионът е отличен като „много добър“. Успешните му продажби в продължение вече на няколко години са неоспоримо доказателство, че е много сполучлив инструмент.

Колкото до качеството на описаните в статията инструменти, ще добавим само, че те имат удължен гаранционен срок от 3 години.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото