В категории: Брой 5-6/2009, Градина

Електрическа лозарска ножица Bosch Ciso

Градинарят се познава отдалеч по стърчащата от задния му джоб лозарска ножица. Това не е най-безопасната привичка при неволно спъване и падане, но използването на ножицата толкова често се налага, че тя трябва да бъде винаги подръка. Няма да сгрешим, ако кажем, че тя е най-често използваният инструмент в градината, била тя декоративна, овощна, или в лозето през всички годишни сезони – за подрязване на лозите, а при някои сортове с по-твърда дръжка и за бране на гроздето, за премахване на пречещи, болни или изсъхнали клонки, прораснали леторасли, декоративна или за плододаване резитба, сезонно подкастряне на многогодишните декоративни храсти, при облагородяване на овошки, скъсяване на корените при пресаждане на дръвчета, премахване на прецъфтелите цветове или отрязване на свежи за украса и така списъкът може да бъде още дълго допълван. Всеки професионален или градинар-любител до такава степен е привикнал с този ръчен инструмент, че дори и на ум не му идва, че и лозарската ножица, подобно на толкова други инструменти, може да се модифицира, като мускулното усилие бъде поето от електродвигател с автономно захранване.

Затова и ние, преситени от досега и тестването на какви ли не машини и инструменти през трийсетте години, откак съществува списание „Направи сам“, бяхме приятно изненадани, когато от „Роберт Бош“ ООД ни предоставиха за тестване най-новия от серията ръчни градински електроинструменти – лозарската ножица Ciso. Смекчаващо обстоятелство, че позволихме да бъдем изненадани, е, че това е първият такъв инструмент в света въобще, а в ръцете ни попадна буквално дни преди неговата премиера на българския пазар. Интересът ни бе подсилен и от това, че вече сме имали възможността да изпробваме сходни инструменти с акумулаторно захранване на Bosch като мининожицата за оформяне на декоративни храсти и рязане на трева Isio и най-вече универсалната и изключително практична ножица XEO , за която и сега, година и половина по-късно, с убеденост продължаваме да твърдим, че е един от необходимите инструменти не само за домашната работилница, но и въобще за всяко домашно стопанство. Нашето мнение очевидно се споделя и в над 300 000 семейства, закупили за същия период своята XEO.

Очевидно става дума за устойчива тенденция Bosch да предлага все нови и нови инструменти, че вече дори е трудно да се сетим за механичен инструмент, който да няма своя електрически еквивалент. В основата на това развитие стои бързото и значително усъвършенстване на литиево-йонните акумулаторни батерии като най-подходящият за момента енергиен източник за захранване на ръчни електрически инструменти. Не случайно на машините с литиево-йонни батерии от зелената серия на Bosch се пада 70% от пазара на любителски инструменти в Европа . Подобно на XEO и прославената миниотвертка IXO (четвърто поколение) лозарската ножица Ciso работи с едноклетъчен литиево-йонен акумулатор с напрежение 3,6 V и капацитет 1,3 Ah. Батерията е защитена срещу прекомерно разреждане и свързаното с това увреждане с наложилата се като стандарт при акумулаторните инструменти на Bosch електронна система Electronic Cell Protection (ECP). При достигане на критично ниско ниво на заряд, електродвигателят автоматично се изключва и така батерията бива предпазена от повреждане. Според техническите данни батерията на Ciso издържа около 700 цикъла на зареждане и разреждане.

За предимствата, категорично наложили този вид акумулаторни батерии, сме писали многократно и затова няма да се повтаряме. Само ще припомним, че поради много ниската степен на саморазреждане тези батерии са готови за работа и след продължителен престой.

Особено важно е какъв обем работа може да се свърши с тази ножица при едно зареждане на батерията. От това зависи дали имаме екзотичен уред, създаден повече да радва техничарските души, или практичен инструмент, който прави труда по-производителен, по-малко уморителен и поради това по-привлекателен. Определено второто е верният отговор на този съществен въпрос, който ни терзаеше, преди да изпробваме и лично да се уверим във възможностите на ножицата Ciso.

Най-общо казано, след като рязахме всевъзможни тънки и по-дебели, сурови от мека (липа) и по-твърда дървесина (бук, дъб) клонки, не подминахме и още по-твърдите, добре изсъхнали ябълкови, можем да кажем, че посочените от производителя стойности се потвърдиха. Ножицата реже сурови клонки от меко дърво с дебелина до 14 mm, а при твърда дървесина препоръчителната дебелина за рязане е около 9 mm. Такива между другото са възможностите и на обикновените механични лозарски ножици без специален механизъм, усилващ приложения върху раменете им натиск. Максималната дебелина на рязане е ограничена от широчината на процепа между двете неподвижни челюсти на ножицата. Тя се справи добре и с твърдите изсъхнали клони, като при рязане на ябълкова дървесина се запъна чак при дебелина около 10 mm. При необходимост може да се помогне на електродвигателя, като се приложи позната от обикновените механически ножици техника на няколкократно завъртане на ножицата нагоре-надолу, докато острието пререже упоритата клонка. Тази техника е приложима и при електрическата ножица.

Най-същественото в случая е, че Ciso реже без каквото и да било усилие на ръката, защото придърпването на спусъка става почти неусетно. Това е съществено предимство, когато се извършва голяма по обем резитба, при което ръката се натоварва силно, а честата и продължителна работа може да предизвика и характерни професионални заболявания на китката и подлакътницата. Второто предимство на възможността за рязане без усилие е, че ножицата Ciso със сигурност ще привлече повече жени с нетренирани и грижовно поддържани ръце към иначе приятните и отморяващи занимания в градината.

В първия случай, когато ножицата се използва с по-професионално предназначение, от съществено значение е продължителността на работа с едно зареждане на батерията. За това са необходими 5 часа и поради това не може да се разчита на пролуката през обедната почивка например. Напълно точни резултати не може да бъдат посочени, защото разходът на електроенергия зависи от усилието, необходимо за прерязване на клонките или стъблата. По данни на производителя с едно зареждане ножицата може да направи до около 500 срязвания на стъбла или клонки с дебелина 9 mm. За любителски цели това е достатъчно в рамките на деня, при интензивно подрязване на лозето или гроздобер – навярно няма да стигне. Да не забравяме също така, че литиево-йонната батерия може да се дозарежда по всяко време и при различна степен на разреденост, без това да наврежда на нейната дълготрайност или да влошава капацитета ù. За едно отрязване е необходимо около секунда време.

Взети са съществени мерки за осигуряване на безопасност при работа. Острието на подвижния нож е защитено между неподвижните челюсти и човек може да пострада единствено ако доброволно и съзнателно си пъхне пръста там, където не бива. Второ – ножицата има предпазител, който блокира движението на спусъка и не позволява неволното задействане на ножицата. И трето – в отпуснато положение спусъкът се изнася в крайно предно положение, където е сигурно защитен срещу неволен досег от предпазващата дъга. За да се задейства ножицата, предпазителят трябва да бъде издърпан назад, а спусъкът изтеглен от крайното предно положение съвсем близо до предпазната дъга. Той се придържа с пръст в това положение, докато се работи с ножицата. Ходът на спусъка, при който ножицата сработва, е съвсем къс и това става при крайно задно положение. Бъде ли отпуснат, пружина го премества в крайно предно положение и ножицата вече е обезопасена.

Рязането се извършва между острието на подвижния нож и долната неподвижна челюст. За намаляване на усилието при рязане геометрията на режещите остриета е оптимизирана по патентована технология, известна като Power-Blade, която допринася също така за получаване на равен и гладък срез без смачкване на дървесината. Подвижният нож е изработен от високовъглеродна (с високо съдържание на въглерод – 0,60-2,0% C и други легиращи добавки) износоустойчива стомана, наричана още предимно с търговска цел или поради чуждоезиково подражателство „карбонова“. Такъв вид стомана между другото е най-често използваният материал за изработка на висококачествени ножове, чиито остриета трябва да имат едновременно висока твърдост и същевременно да са жилави (а не крехки), за да не се счупят при по-голямо натоварване. Ножът на Ciso се демонтира, може няколкократно да се заточва, а когато това вече не е възможно, се заменя с нов, който се доставя като резервна част. Смяната става съвсем лесно, като за това е необходим шестостенен ключ 5 mm, който не е включен в комплекта на ножицата.

Ножицата Ciso тежи 590 g, което е неизбежно за подобен електроинструмент с акумулаторно захранване и е доста повече от силно олекотените модерни обикновени ръчни ножици. Държането на ножицата обаче е единственото усилие, което се изисква при работа. Ръкохватката ù е удължена, покрита с удобна за държане еластична материя, а в долния си край изтънява, което пък улеснява държането ù в деликатна женска длан.

В заключение бихме казали, че новата Ciso несъмнено има и ще намери своето място в арсенала инструменти за поддържане на градината. Защото освен практическата страна, да не забравяме, че поддържането на градината е преди всичко занимание за отдих, откъсване от градската сивота и ежедневие, доставя насладата да подпомагаш природата в създаването на растителна красота.

А работата с качествени и най-вече високотехнологични инструменти несъмнено засилва това удовлетворение. Поне при мъжа това със сигурност е така. Защото както се знае, единствената разлика между мъжа и детето е в цената на играчките им.

Ножицата определено може да бъде и добър подарък. За това определено са се сетили и производителите от Bosch, защото тя се доставя в елегантна метална кутия – остава само да се завърже с панделка и да ù се стегне елегантна фльонга.

Цената на ножицата Ciso e 139 лв. и тя определено си заслужава парите.

Коментари и въпроси

2 Коментари към “Електрическа лозарска ножица Bosch Ciso”

иво иванов | октомври 13th, 2011 at 10:43 am

Как да поръчам ножицата?
„Направи сам“: Цената на ножицата е 139 лв. с ДДС. Може да я поръчате и купите с доставка до дома Ви чрез електронния магазин на фирма „Киров“

емил савов | март 11th, 2012 at 3:45 pm

как мога да закупя акум.лозарска ножица?
„Направи сам“: Акумулаторната лозарска ножица се предлага от всички търговски фирми, които продават инструменти на Bosch.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 5-6/2009, Градина

Ключови думи


 
към началото