В категории: Брой 3-4/2009, Инструменти

Световната криза стимулира домашното майсторене и пазара на инструменти

Световната финансова и икономическа криза бързо завладява света и, както често се казва, вече нищо не е както преди, нито ще бъде. След като отмине, тя ще остави трайни промени в икономиката и корпоративното управление, върху консуматорското поведение на обществото и на всеки човек, взет поотделно. Макар да е твърде рано за трайни промени в ценностната ни система, във всеки случай бързо променящите се финансови възможности и най-вече несигурността неминуемо дават своето отражение върху приоритетите, предпочитанията и мотивацията към едни или други дейности, в това число и към домашното майсторене.

Интересни данни в тази насока дава проведено през декември 2008 г. телефонно проучване сред 1000 произволно подбрани хора, извършено от международния институт за проучване на пазари и изследване на общественото мнение Ipsos по поръчка на „Роберт Бош“. То недвусмислено е показало, че нагласата към майсторене в дома в голяма степен се влияе от общата финансово-икономическа обстановка. Макар, че кризата засегна европейците по-осезателно едва от няколко месеца насам, вече може да се установи отчетлива тенденция към засилващ се стремеж за икономия на средства чрез извършване на все повече ремонтни дейности в домашното стопанство със собствени сили, вместо да се разчита на сектора на услугите. Несигурността в утрешния ден активизира личната инициатива в областта на домашното майсторене и особено при извършването на текущи ремонти и обновителни дейности. Иначе казано, кризата е предизвикателство, стимулиращо творческите заложби и градивна енергия у индивида. Това при всяко положение е едно от нейните положителни проявления.

Със сигурност може да се твърди, че към „опълчението“ на домашните майстори с вродено призвание се вливат все повече хора, за които доскоро тази сфера на изява бе извън техните интереси и предпочитания за прекарване на свободното време. Изследването е показало, че 73% от интервюираните вече проявяват засилен интерес и възнамеряват сами да поемат извършването на дребните ремонтни и обновяващи домашната и градинската среда дейности, вместо да плащат на професионални майстори. Несигурните в икономическо отношение времена подтикват все повече хора да посягат по-често и охотно към бормашината, отвертката или друг инструмент. Все повече стават и тези, които вече се осмеляват да пристъпват към изпълнение със собствени сили на задачи и дейности, които доскоро по различни причини са отбягвали. Така например 43% от запитаните са отговорили, че биха се захванали с изпълнението на значително по-амбициозни проекти и по-сложни дейности в качеството си на домашни майстори.

Всичко това има пряко отношение и към нагласите у хората за прекарване на свободното време. Като хора, закърмени с потребността от творческо майсторене, не може да не ни радва фактът, че близо половината от анкетираните (47%) вече намират за смислено и съдържателно да прекарват повече време у дома, да заделят все повече от свободното си време за ремонтиране, поддръжка и подобряване на средата, в която живеят, да работят в градината и да се грижат за нейното облагородяване и поддръжка. Вместо безцелно и безсмислено пропиляване на свободното време, поведение, характерно все още за голяма част от съвременното хиперконсуматорско общество, все повече хора се ориентират към творчески дейности, които със сигурност носят по-голямо лично удовлетворение, признанието на околните, допринасят за създаване на по-приятни условия на обитаване и в немалка степен подпомагат семейния бюджет.

От тези, които предпочитат да прекарат по-голяма част от свободното си време в домашна среда, около 63–68% го оползотворяват с различни лесни за извършване и същевременно ефективни дейности като пребоядисване на помещения и сезонно обновяване на декорацията, 82% сами извършват дребни ремонти, а 70% съчетават отдиха с работа в градината.

С две думи, може да се каже още, че днешният немец е започнал да се доближава до психологията на вчерашния българин, за когото идеята „Направи си сам“ бе преди всичко синоним на „Помогни си сам“. За щастие днес поне и българският домашен майстор разполага с несравнимо по-богат арсенал от инструменти и материали, които при наличие на сръчност, техническа информация и най-вече на желание му позволяват да се справи на професионално ниво с почти всеки възникнал в дома или градината проблем.

Нещо повече – днешният домашен майстор вече не се задоволява с каквато и да било машинка, а все по-често търси по-качествени, по-производителни, по-малко уморяващи, по-удобни и по-безопасни машини и ръчни инструменти. При това да не подценяваме факта, че за истинския домашен майстор все пак не финансовата принуда, а вродената потребност от творческа изява, носеща завладяващо вътрешно задоволство от сътвореното със собствени ръце, са водещият мотив.

На тези изисквания най-пълно отговаря гамата ръчни електроинструменти, захранвани с литиево-йонни батерии, които вече не са запазена територия за професионалния сектор. Те стават все по-мощни, по-леки и по-компактни, непретенциозни за поддръжка и на всичко отгоре и все по-евтини. От появата през 2003 г. на първия в света любителски инструмент с такава батерия – миниотвертката Bosch IXO, досега са продадени над 9 млн. броя от нейните три модификации. Това е рекорд, който едва ли някога ще бъде надминат, още повече, че на световния пазарен „тепих“ от месец насам вече се „състезава“ новата версия на отвертката IXO IV. За голямото търсене на ръчни електроинструменти с литиево-йонни батерии говори и фактът, че от бормашината UNEO само за 7 месеца са били продадени 180 000 броя. За около година и няколко месеца са продадени над 300 000 ножици XEO . Досега Bosch са разработили и пуснали на пазара на любителските електроинструменти над 20 различни машини с такива батерии. Това разнообразие в съчетание с качеството на инструментите е изградило и лидерската позиция на Bosch на този пазар. По данни, изнесени на 12 февруари т.г. от Волфганг Бекер, ръководител на направлението любителски електроинструменти в „Роберт Бош“, на марката Bosch се пада 70% от пазара в Европа на хоби инструменти с литиево-йонна батерия.

Изследването на Ipsos показва, че в условията на финансова и икономическа криза перспективите за сектора на любителските електроинструменти са добри. Това от своя страна ще изостри конкуренцията между основните световни производители, което пък работи в полза на потребителя.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2009, Инструменти

Ключови думи


 
към началото