В категории: 2018, Актуални статии, Брой 12/2018, Водопровод и канализация, Градина, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Акумулаторен трион AdvancedCut 18 NanoBlade

Разширяваме групата с подбрани инструменти за рязане на клони и тънки стъбла в градината с акумулаторния трион AdvancedCut 18. Този „напреднал в рязането“ трион е един от четирите налични към момента ръчни електроинструмента, при който се използва технологията за рязане, наречена NanoBlade (нано острие). Тя е поредният принос на Bosch в галерията за световни технически новости. Както подсказва наименованието, става дума за метод за прецизно рязане, използващ специализиран режещ инструмент, непознат до официалното му представяне като световна новост през 2017 г. Понеже самият производител не му е дал конкретно наименование, в статията ще го наричаме трионче NanoBlade, както е изписано върху него.

През същата година Bosch пуска на пазара първите три ръчни електроинструмента от този вид – акумулаторният трион EasyCut 12 и мрежово захранваните EasyCut 50 и AdvancedCut 50. Двата последни представляват вариант на познатите прободни триони с тази много съществена разлика, че класическото трионче, извършващо характерното за всеки трион възвратно-постъпателно движение, е заменено с трионче NanoBlade.

В средата на тази година Bosch пусна на пазара и най-новия си акумулаторен трион, работещ с технологията NanoBlade – AdvancedCut 18. За разлика от EasyCut 12, който ползва акумулаторна батерия с напрежение 12 V (10,8 V), този модел работи с батерия с напрежение 18 V. Това го прави по-подходящ за използване и в градината. Моделът AdvancedCut 18 е равнопоставен член по отношение използването на една и съща батерия, в семейство от над 20 акумулаторни инструмента за домашната работилница и градината (Power for All). Това също е голямо конкурентно предимство.

AdvancedCut 18 работи с триончета NanoBlade Speed 65 mm

При създаването на новия режещ инструмент – триончето NanoBlade, е заимстван принципът на работа на верижните триони, чиято верига се движи с голяма скорост около водеща шина с канал. Специалистите на Bosch са успели да създадат микроверига, съставена само от режещи, без свързващи звена. Всяко от тях е с дължина едва 4 mm. Режещите им зъби са огънати последователно вляво и вдясно. Така е получен необходимият „чапраз“, позволяващ на веригата да реже, включително и сурова дървесина, без да заклинва. Веригата е опъната и се движи по периферията на миниатюрна шина с водещ канал. В предния си край шината има свободно въртящо се зъбно колело, около което преминава и завива веригата. В задния край се намира спирална пружина, която придържа веригата в опънато състояние. Тук е и механизмът, през който преминава зъбното колело, което движи веригата. Целият режещ агрегат е капсулован в един неразглобяем инструмент, както се вижда на снимката.

Режещият инструмент NanoBlade не се нуждае от смазване, заточване или опъване на веригата. След износване се подменя с нов. Този подход също така улеснява смяната на инструмента, а работата с триона е по-безопасна, включително и за майстори любители.

Триончето NanoBlade се поставя, като се следи зъбното колело да попадне на мястото си, а щифтът, който опъва веригата, да влезе в направения за него отвор. При затваряне на клапата щифтът се премества назад и опъва веригата. Оцветената в червено ключалка фиксира клапата и машината е готова за работа.

Това е поредното решение Bosch SDS за бърза и лесна смяна на работния инструмент. Без допълнителни регулировки и с минимална вероятност от грешки. След завършване на работа, обслужването на триона се свежда до очиства от насъбралите се, особено под клапата, ситни дървесни стърготини, толкова фини, че наподобяват дървесна прах. При надлъжно на дървесните влакна рязане освен стърготините се отделят и фини дървесни нишки, както се вижда на снимката.

За високото качество на материалите и изработката на триончето NanoBlade може да се съди по износоустойчивостта му. С него може да бъдат напречно срязани до около 100 m (обща дължина на рязане) ламинатни паркетни дъски или облицовъчни панели или до около 100 m летви и дъски от мека дървесина. За получаване на по-реална представа тези стойности означават, че без смяна на триончето NanoBlade може да бъде поставена настилка от ламинатни паркетни дъски в около 10 средно големи домашни стаи, плюс стенна облицовка (ламперия) с ламинатни панели на пет от тях.

Смяната и закрепването на триончето NanoBlade е улеснено в максимална степен

Обръщаме внимание, че инструментите NanoBlade не бива да се използват за рязане на смолиста дървесина.

Най-същественото предимство на технологията NanoBlade е, че инструментите режат съвсем плавно, при почти пълна липса на вибрации. Това силно намалява, дори елиминира, характерната за електрическите триони умора при по-продължителна работа. Липсата на вибрации също така позволява и по-прецизно рязане. Рязането с NanoBlade инструмент е по-безопасно, включително може да се извършва, когато предметът се държи в ръка. За допълнително обезопасяване AdvancedCut 18 има двустранно задействащ се предпазен бутон, който, ако не е натиснат, блокира действието на пусковия бутон.

При ръчните електроинструменти, които режат с класическо трионче (прободни и саблени триони), възвратно-постъпателното движение с голяма честота на режещия инструмент неизбежно създава силни вибрации на машината, които могат да влошат точността при началното зарязване. Особено при саблените триони, предаваните върху ръцете вибрации са твърде осезаеми.

В иновативните триончета NanoBlade и електроинструментите, които работят с тях, са вградени 40 патента, а в разрабоването им са вложени около 45 000 работни часа.

Трионът AdvancedCut 18 е не само най-младият член на семейството, но има и най-многостранни приложения, включително при работа в градината. Извън типично градинарските дейности – рязане на клони и стъбла с диаметър до 65 mm, AdvancedCut 18 е подходящ инструмент за рязане на дъски и летви, на обли пръти, материали от дървесни частици, шперплат, тръби от пластмаса и др.

Захранва се от литиево-йоннна акумулаторна батерия с напрежение 18 V и капацитет 2,5 Ah. С едно зареждане на батерията може до около 250 пъти да среже летва с напречно сечение 25х48 mm.

Заедно с батерията трионът тежи 1,1 kg. Компактен и с добре балансиран център на тежестта, той е удобен за държане и работа с една ръка инструмент. Честотата на движение на веригата се променя в зависимост от степента на натискане на пусковия бутон. При това честотата на въртене на електродвигателя се регулира от 0 до 7000 min-1.

За отбелязване е още, че AdvancedCut 18 има безчетков електродвигател, който е най-доброто решение за акумулаторно захранвани инструменти. Понеже за този тип електродвигатели е писано многократно в списанието, ще споменем само липсата на текущо техническо обслужване, близо двукратно по-дългия експлоатационен живот и значително по-продължителната работа с едно зареждане на батерията.

Друга съществена техническа новост при тази машина е все още новата интегрална схема на Bosch, известна като SYNEON Chip и базираното на нея „интелигентно“ електронно управление на разхода на електроенергия, която се черпи от акумулаторната батерия. Системата следи моментното натоварване на машината и спрямо него поддържа оптимално съотношение между честотата на въртене и големината на въртящия момент. Благодарение на това от батерията се черпи толкова електроенергия, колкото е действително необходимо.

Благодарение на „интелигентното“ управление продължителността, респективно обемът на извършената с едно зареждане на батерията работа, нараства значително. Това повишава производителността, а също така спомага за удължаване на времето, през което машината може да работи преди батерията да бъде изтощена до степен, налагаща нейното ново зареждане. Друго много съществено предимство на електроинструментите, ползващи управление SYNEON Chip, е че пълната мощност, която батерията може да осигурява за пълноценната работа на електродвигателя и машината, се запазва с малък спад почти до изчерпване на капацитета й. Постига се максимална енергийна ефективност.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото