В категории: 2018, Актуални статии, Брой 12/2018, Градина, Инструменти

STIHL MS 500i – моторният трион на бъдещето

Едни го наричат „моторен трион на бъдещето“, други „моторен трион от утрешния ден“. И двете определения са верни, защото STIHL MS 500i е първият серийно произвеждан моторен трион в света с електронно управлявано директно впръскване на горивото. При него липсват класическият карбуратор за подготовка на горивната смес и досегашният модул за запалване. Първото публично представяне на STIHL MS 500i пред специализираните медии, немски и чуждестранни, бе през септември 2018 г. На пазара ще се появи в началото на февруари 2019 г.

Новият STIHL MS 500i ще остане в историята като трионът, открил нова ера в развитието на този вид машини. Без съмнение, това поредно постижение на STIHL, допълнително ще „бетонира“, така да се каже, водещата роля на компанията като технологичен лидер, а на марката – като най-продаваните моторни триони в света.

Електронно управляваното директно впръскване на горивото STIHL Injection (i) осигурява редица значителни предимства на двигателя – разработения от немската компания изключително успешен STIHL 2-MIX. За разлика от досегашния, новият двигател работи с директно впръскване (i). Първото, което веднага се набива на очи е, че STIHL MS 500i има непостигано досега при серийно произвеждани машини най-добро съотношение между теглото на машината и нейната мощност – 1,24 kg/kW. Това е постигнато в резултат на повишаване на мощността на двигателя и олекотяване на машината в резултат на редица „интелигентни“ конструктивни решения. Затова трионът е изключително подходящ за работа в условия на интензивен дърводобив и обработка на едроразмерна и твърда дървесина, включително за кастрене.

Инжекционният метод осигурява по-голяма сила, движеща веригата, както и изключително бързо ускоряване на нейното движение. Двигателят е способен да ускори движението на веригата от 0 до 100 km/h само за 0,25 s.

За осигуряване на оптимален режим на работа на двигателя системата за електронно управление използва събрана чрез сензори информация за неговата и на околния въздух температура, за атмосферното налягане, измерва количеството въздух, което се подава за образуване на горивната смес и др. По този начин тя автоматично определя количеството на горивото, момента за неговото впръскване в картера на двигателя, както и оптималния момент за подаване на запалващата горивната смес искра.

Прецизното дозиране на горивото и управляване на останалите параметри, от които зависи процесът на неговото изгаряне в цилиндъра, гарантират поддържане на оптимална за работа мощност. Стартирането на двигателя е силно улеснено, независимо от неговата и на околната среда температура, независимо и от надморската височина. Веднага след това двигателят осигурява оптималната за работа мощност.

Демонстрация на възможностите на STIHL MS 500i по време на международния „Ден на медиите”, Вайблинген, 18 септември 2018 г.

При тази машина познатият от карбураторните двигатели смукач (дроселова клапа на карбуратора) и лостчето при основната ръкохватка за неговото задействане при студен двигател, естествено, липсват. Изключването на двигателя става чрез натискане на бутон.

Работният обем на двигателя е 79,2 cm³. Мощността му е 5,0 kW (6,8 к.с.). Режещата гарнитура се състои от олекотена шина STIHL Rollomatic ES Light и верига STIHL 3/8” Rapid Super.

Без шина, верига, гориво и масло STIHL MS 500i тежи 6,2 kg. С монтирана режеща гарнитура и празни резервоари за гориво и масло, теглото й е 7,8 kg.

Всички, посочени при модела MS 462 C-M технически решения, са налични и при STIHL MS 500i. Такива са въздушния филтър HD2, странично разположения механизъм за опъване на веригата, ръкохватката STIHL ElastoStart, наличието на декомпресионен вентил, обезопасените срещу изпадане гайки на капака, покриващ задвижващото веригата зъбно колело и др.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото