В категории: Брой 9-10/2007, Инструменти, Ремонти

Bosch – лидер и на пазара на хоби инструменти в Европа

Bosch е не само лидер в производството на професионални ръчни електрически инструменти. В Европа неговите инструменти със зелена окраска са предпочитани от домашните майстори. Категорично доказателство за това са пазарни проучвания, които показват, че от двайсетте най-продавани в Германия хоби инструмента 17 са с марката Bosch. Подобно е положението и в останалите по-големи държави на Стария континент, където поне половината от най-продаваните инструменти отново са Bosch. Тези резултати са постигнати благодарение на утвърждаваната с десетилетия традиция за производство на качествени, иновативни, с висока за този клас машини производителност, удобство при работа и не на последно място все по-ниски цени. Докато по последния показател тези инструменти все повече се доближават до ценовите равнища на немарковите от китайски произход продукти, по техническите и експлоатационни показатели инструментите на Bosch стоят високо над тях. Категоричният успех на водещия немски производител е същевременно солидно доказателство, че не само професионалистите, но и майсторите любители ценят качествения и на най-съвременно техническо ниво инструмент.

Успехът се дължи и на внимателното проучване на интересите на клиентите, и на пазарното търсене. В резултат на това през последните няколко години Bosch значително разшири гамата от инструменти за домашния пазар, като само през 2006 г. повече от половината приходи от продажби са от нови продукти, създадени и пуснати на пазара в рамките на тази и предната година. През 2007 г. делът на новите инструменти ще бъде още по-голям, като палитрата ще покрива още по-диференцирано както нуждите на аматьорите, които правят първите си крачки по пътя на „Направи си сам“, така и на напредналите домашни майстори, които мерят ръст с професионалистите.

Тук се очертават две основни направления. Първото са класически инструменти за домашната работилница: ударно-пробивни бормашини и перфоратори, ъглошлифовъчни машини, прободни триони и ръчни циркулярни триони, електрически отвертки и др. Второто направление включва инструменти, които досега липсваха в производствената палитра и чиято поява по правило бива посрещната със силно изявен интерес. Типичен представител на тази група е намиращият се от юли т.г. в продажба многофункционален инструмент PMF 180 E Multi (виж НС 3-4/2007), с който еднакво добре може да се шлифова или реже, включително прободно, на места, недостъпни за обичайните инструменти. При това с него се работи толкова точно, че е получил прозвището „швейцарско джобно ножче“. Той замества няколко механични ръчни инструмента, като многократно улеснява и ускорява работата. Към същата група принадлежи и универсалната електрическа ножица Bosch XEO, която представяме в този брой.

Специално внимание конструкторите на Bosch обръщат и на различните електронни измервателни инструменти, като се усъвършенстват съществуващите модели и се създават нови. Това също не е случайно, защото е установено като тенденция, че все по-често, преди да пристъпи към дадена работа, домашният майстор все по-грижливо и обстойно се подготвя за нея, като планира внимателно действията си. Това естествено насочва интереса към различните измервателни инструменти и те все по-често се купуват за домашната работилница. Ето защо, докато преди две години този вид инструменти бяха все още рядкост на пазара на домашни инструменти, днес присъствието и разнообразието им е голямо и все повече ще нараства. Макар и предназначени за любителски цели и със съответстваща за този пазар цена, в новите измервателни уреди са приложени някои от най-съвременните технологии на микроелектрониката и оптиката.

Типични представители на новото поколение любителски измервателни инструменти на Bosch са лазерният нивелир PLL 5 и детекторът за метални предмети PDO 6. Това са едновременно практични инструменти с достатъчна точност за своето предназначение и в максимална степен опростено обслужване.

Лазерен нивелир PLL 5

Не е необходимо човек да бъде специалист, за да види, че този е навярно най-необичайният на външен вид лазерен нивелир. Изключително компактен в „джобен формат“, заемащ минимално място, той винаги може да бъде подръка, когато потрябва, дори и в ежедневната подредба на дома – било при окачване на някоя картина или поставяне на корнизи за пердета. Още по-безценна е помощта му при ремонтни работи като направа на стенни и подови облицовки с плочки, тапициране на стените с тапети, окачване на кухненски шкафове и други дейности, където е необходимо прецизно нивелиране и точно очертаване на хоризонтални, вертикални или под определен наклон линии.

Подобно на всички доста по-обемисти свои събратя и малкият PLL 5 излъчва силно фокусиран лазерен лъч, който се вижда достатъчно отчетливо на разстояние до 5 m. Значително предимство на инструмента е, че лъчът не очертава точка, а линия, която преминава по стената и прилежащите ù таван или под в зависимост от местоположението и насочването на нивелира. Нивелирането му става с две взаимно перпендикулярно монтирани водни либели. Поставен на трите си метални опори, инструментът може да се използва и като обикновен нивелир за определяне на хоризонтално или вертикално положение на мебели, перални машини и др.

Лазерният нивелир има и специална поставка със стоманена пластина, към която се закрепва лесно и сигурно с помощта на магнит. Той може да се завърта на 360о и да се закрепва в произволно положение според конкретния случай. От своя страна основата може да се закрепва към стената или други повърхности с помощта на включените в комплекта му две игли с удобни за натискане с пръст големи пластмасови глави, с двустранно залепваща лепенка, да се окача към главата на завит винт за дърво и др.

Нивелирът PLL 5 има точност 1 mm/m, която е напълно достатъчна за посочените приложения. Захранва се с две алкални батерии тип ААА.

Детектор за метални предмети

Bosch PDO 6

Той също спада към групата инструменти, ползата от които е неоценима, когато потрябват. А това се случва най-често при пробиване на отвори в стена, за да се предотврати евентуалното попадане на свредлото върху армировъчна стоманена пръчка или още по-зле, върху тръба с вода под налягане, или пък, недай си боже, да закачи електрически кабел под напрежение. Ето защо предвидливият човек, преди да хване бормашината, щателно проверява какво е скрито под мазилката на мястото, където ще пробива.

Bosch има над десетилетна традиция в производството на детектори за метали, а в професионално изпълнение – и уреди, които откриват дървени летви и греди под обшивката.

Новият детектор PDO 6 се отличава с опростено в максимална степен обслужване, като сам се калибрира, а управлението му се свежда единствено до включване и изключване на захранването от плоска батерия с напрежение 9 V.

Чувствителността му е напълно достатъчна за домашна употреба. Открива и сигнализира за намиращи се в стената електрически проводници под напрежение (като реагира дори на клавиатурата на компютър!), разпознава намиращи се на дълбочина до 6 cm метални предмети – стоманени армировъчни пръти, стоманени или медни тръби. При това в зависимост от вида и материала на открития предмет сигнализира с постоянен или прекъснат звук, дублиран с постоянно светеща или мигаща червена светлина. На LCD дисплея разстоянието до открития предмет се изобразява чрез нарастващо по вертикала стълбче от хоризонтални черти. При липса на такъв предмет централният отвор на детектора е осветен със зелена светлина. Този отвор служи още за маркиране с молив на центъра и границите на зоната, в която се намира предметът.

Иначе казано, детекторът е от тези инструменти, които веднъж да потрябват, могат многократно да се изплатят и да спестят големи главоболия.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Bosch – лидер и на пазара на хоби инструменти в Европа”

Любомир Тихчев | септември 15th, 2011 at 2:25 pm

Здравейте, бихте ли ми казали дали този детектор Bosch PDO6 може да открива и кабели в мазилката, които не са под напрежение? Благодаря!
„Направи сам“: За съжаление на този въпрос не може да са даде категорично еднозначен отговор. Потърсихме съдействие и от специалистите на Роберт Бош България.
Уредът е любителски и съответно възможностите му са по-ограничени. В техническата спецификация е записано, че открива медни тръби под мазилката, но не се споменава за медни проводници, които не са под напрежение. Поради малкия диаметър на проводниците и в зависимост от дълбочината на която се намират, не може да се каже със сигурност дали този уред ще ги открие или не.
С тази и с още редица други задачи по сигурно локализиране на намиращи се в бетон, тухлен зид или леки сглобяеми стени метални, пластмасови и дървени предмети, може да се разчита на скенера Bosch Wallscanner D-tect 150 Professional.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2007, Инструменти, Ремонти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото