В категории: 2019, Актуални статии, Брой 1-2/2019, Градина, Инструменти

Най-новите косачки за трева на STIHL вече и в България

Преди около половин година информирахме читателите на списанието и почитатели на марката STIHL, че от началото на 2019 г. цялата продуктова гама машини за работа в градината, добре познати на пазара от близо четири десетилетия с марката VIKING и зеленото си оцветяване, вече ще се предлагат с марката STIHL. Поради това всички нови модели ще бъдат ясно различими и по характерния за нея оранжев цвят в комбинация с бяло. Подобно на емблемата на мерцедес например, марката STIHL и характерните за нея цветова комбинация и дизайн, са изключително популярни не само на немския пазар, но и по целия свят. Граденият десетилетия наред авторитет на немския производител, доверието с което марката безусловно се ползва, се пренася директно и върху машините, които доскоро носеха марката VIKING.

Промяната е естествено следствие и на все по-високото, при това бързо издигащо се признание и авторитет, с които марката STIHL и компанията като цяло, се ползват в Германия. А както се знае, това което е признато за добро в Германия, с нейното национално прословуто новаторство и високо качество на продукцията, е отлично и за голяма част от останалия свят. Това не са хвалебствени слова, а реална действителност.

Само преди дни, на 12 февруари т.г. пред медиите бяха оповестени поредните резултати от мащабно онлайн допитване в Германия сред над 120 000 потребители за определяне на най-популярните и най-предпочитани фамилни фирми. При това анкетираните са били помолени да споделят лично придобитото мнение от работата си досега с продуктите на STIHL.

Резултатът – третото място в тази престижна и силно желана от всеки производител класация нарежда STIHL сред първите три най-популярни семейни фирми от групата на средния по големина фамилен бизнес в Германия. Ярко доказателство, че марката STIHL е високо ценена от потребителите. Проучването се провежда ежегодно от редакцията на списание Focus Money, съвместно с организацията Deutschland Test и базираната в Кьолн анализаторско-консултантска фирма Service Value.

Заслужава да се отбележи тенденцията за бързото изкачване на STIHL към лидерската позиция в тази престижна класация. Само преди година производителят от Вайблинген и марката STIHL са заемали 9-о място, през 2017 г. – 12-о място.

Преходът от марката VIKING към STIHL започна още през март 2018 г., когато на световния пазар бяха пуснати първите осем акумулаторно захранвани косачки за трева.

От първите нови модели на машини за работа в градината, с които STIHL традиционно започва всяка нова година, в този брой на списанието представяме четири, които вече се предлагат в България: косачките за трева STIHL RME 235 и STIHL RM 2 R и аераторите за трева – STIHL RLE 240 и STIHL RL 540.

 

Електрическа косачка STIHL RME 235

Тази косачка бе пусната на пазара през януари т.г., включително и на българския пазар. Предназначена е за поддръжка на малки тревни площи до около 300 m², намиращи се в близост до къщата или до електрически контакт. В тези случаи тя е оптималният избор. Моделът е базиран на утвърдения и високо ценен сред градинарите любители модел VIKING ME 235. RME 235 е неговият пряк наследник в бързо попълващата се „оранжева“ гвардия косачки с марката STIHL.

При широчина на косене 33 cm и тегло от само 13 kg, елегантната, с малки размери, повратлива и лесно преносима машина е оптимално пригодена за комфортно и качествено косене на малки тревни площи при характерното за тях наличие на редица препятствия – лехи с цветя, храсти, пътеки и др. При наведена напред ръкохватка и без коша за трева машината дотолкова се смалява, че съхраняването й не представлява проблем. Малкото й тегло и наличието на централно разположена (спрямо центъра на тежестта) ръкохватка силно улесняват пренасянето на машината на ръка, дори и когато градината си има градинарка.

Като всяка електрическа косачка, и тази машина работи тихо и не замърсява околната среда с изгорели газове. Следователно не би станала повод за дразнение на съседите. Същевременно мощният 1200 W електродвигател осигурява достатъчна мощност за качествено косене на тревната морава. Височината на косене се регулира централно на 5 степени в диапазона 25–65 mm.

Ергономично оформената ръкохватка с регулируема височина осигурява приятна и неуморителна работа. На нея се намира и удобният за придържане по време на работа механизъм за прекъсване на захранването на електродвигателя. Кошът за събиране на тревата има вместимост 30 l. Свалянето и поставянето му е силно улеснено. Има индикатор, който показва кога трябва да бъде изпразнен.

Към така описаните технически характеристики и експлоатационни възможности на електрическата косачка STIHL RME 235 се добавя и още едно, много съществено предимство – препоръчителната цена на машината е 289 лв. с ДДС.

 

Косачка с рекултивиране STIHL RM 2 R

Чрез тази косачка, вече с марката STIHL, от началото на 2019 г. немският производител продължава и развива утвърдената с марката VIKING традиция за машини, специализирани в косенето с рекултивиране, т.е. при връщане на окосената трева, раздробена на ситни късчета, в тревното поле. При този метод на работа тревата не се събира в коша, не се налага неговото периодично изнасяне до подходящо за изхвърляне на тревата място. Отпадат и грижите за по-нататъшната обработка на този растителен отпадък, без което тя загнива и поражда проблеми. Освен това изхвърлянето на окосената трева изисква допълнителни физически усилия и разход на време.

Ситно раздробената трева се разлага бързо на място и вместо проблем, се превръща в органичен, екологично чист тор, който подхранва растящата трева. При това безплатен. Така се намалява потребността от внасяне на изкуствени торове в почвата, създават се по-благоприятни условия за размножаване на червеите в нея. На свой ред това също допринася за нейното плодородие. Създават се по-благоприятни условия за интензивно развитие на тревата и поддържане на тревните площи в добро състояние в продължение на години.

За разлика от други модели косачки на немската компания, които са приспособени да косят и по двата метода – със събиране на тревата в кош и с рекултивация, моделът STIHL RM 2 R е специализирана косачка, работеща само чрез рекултивация. Поради това машината няма кош.

Бензиновата косачка STIHL RM 2 R е предназначена за косене на площи с големина до около 1500 m². Широчината на косене е 46 cm, а височината на рязане може да се регулира на четири степени в границите 28–85 mm, при това поотделно за всяка от двете оси на колелата.

Новият модел е базиран и същевременно представлява развитие на утвърден, много добре приет на пазара през годините специализиран модел на VIKING със сходно предназначение и характеристики. Задвижва се от бензинов двигател на реномираната марка Briggs & Stratton – B&S Serie 550 EX OHV RS, с горно разположение на клапаните. Той осигурява достатъчна мощност за равномерна работа и получаване на непрекъсната гладко окосена повърхност. Мощността му е 2,1 kW (2,8 к.с.). Двигателят работи с автоматичната система ReadyStart за улеснено стартиране на студения двигател. При нея не се налага предварително подкачване на горивото, нито използване на смукач за обогатяване на горивната смес. Запалването на двигателя става лесно чрез издърпване на стартовото въже.

Въртящият се с честота 2900 min¯¹ нож има специална форма и заточване, който в съчетание със специфичната форма на корпуса около него, създава силно завихряне на окосената трева, при което стъблата биват многократно нарязани, буквално раздробени на съвсем дребни, почти незабележими късчета преди да бъдат разпръснати равномерно върху косената площ.

Колелата на косачката имат диаметър 200 mm. Благодарение на сачмените си лагери те се въртят с лекота, а заедно с едрия грайфер осигуряват стабилно водене на машината. Изработени от здрав материал, те имат голяма дълготрайност. Косачката няма собствен, машинно задвижван ход и се придвижва на ръка.

Ергономичната ръкохватка за водене на косачката е направена така, че да улеснява работата и максимално да снижава умората. Благодарение на двата механизма за бързо свързване Quick-Fix на съчленените й рамена, те се сгъват лесно и ръкохватката се навежда силно напред. Така машината става значително по-компактна и по-удобна за съхранение и пренасяне, включително в багажника на лек автомобил.

Корпусът на машината, включително кожухът, в който се намира ножа, са изработени от стоманена ламарина, което ги прави здрави, устойчиви на огъване и усукване. Гарантира се продължителна експлоатационна дълготрайност при високи натоварвания.

Ниското тегло на косачката – 22 kg, е значително предимство при работа в малки градини, на отдалечени една от друга тревни площи, при пресечени местности с денивелация, която изисква преодоляване на наклони, както и пренасяне на машината по стълбища и други неравности. Малките размери правят косачката лесно повратлива при заобикаляне на различни препятствия – цветни лехи, храсти, дървета и др.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото