В категории: 2018, Актуални статии, Брой 5-6/2018, Градина

Ново поколение акумулаторни косачки за трева STIHL

От началото на идната 2019 г. цялата продуктова гама машини за работа в градината, добре позната от близо четири десетилетия на пазара с марката VIKING и светлозеленото си оцветяване, вече ще се предлага с марката STIHL. Както и с характерния за нея оранжев цвят. Известно е, че VIKING е дъщерно предприятие в групата на STIHL разположено в Австрия.

Промяната е вече в ход. От тази пролет акумулаторно захранваните косачки за трева вече се предлагат с марката STIHL и характерната за нея окраска. През март т.г. на световния пазар бяха пуснати първите осем такива модела, от които пет се предлагат и у нас.

Най-малките от тях, моделите RMA 235 и RMA 339 C, са позиционирани в групата градински акумулаторни инструменти, известна като STIHL AkkuSystem COMPACT.

Първоначално тази система съдържаше основно ръчно преносими инструменти, предназначени да облекчават и спомагат за бързото и качествено извършване на основните дейности, характерни за малки и средно големи градини, включително с тревни площи: ножици за жив плет, моторни коси (тримери) за трева, въздушни метли (за обдухване), малък верижен трион и др. Единствената четириколесна косачка за трева бе моделът MA 235 с широчина на косене 33 cm, пригоден за площи до около 200 m² при работа с батерия АК 20.

Първото представяне на тази система в списанието ни бе в началото на 2017 г. при нейната премиера на българския пазар. Само за година време STIHL AkkuSystem COMPACT получава силно развитие. Така например от един модел верижен трион в началото, сега се предлагат два: моделите MSA 120 C-BQ и MSA 140 C-BQ, като всеки от тях се предлага в два варианта – само машина без батерия и зарядно устройство или машина в комплект с батерия и зарядно устройство

Най-същественото за STIHL AkkuSystem COMPACT, е че всички включени в нея инструменти и машини работят със специално разработени за тази система акумулаторни батерии с изходящо напрежение 36 V. Те са напълно взаимнозаменяеми една с друга. Към момента това са литиево-йонните батерии AK 10, AK 20 и AK 30. Разликата между тях е в капацитета им, респективно в продължителността на работа на машината с едно зареждане. Различават се и по цената, естествено. Тази взаимозаменяемост позволява максимално ефективно и икономически изгодно да се използват една или повече батерии с еднакъв или различен капацитет. Все по-богатият асортимент от инструменти и машини позволява на градинаря-любител постепенно да допълва и разширява техническия си арсенал в зависимост от появата на нови потребности. Клиентът получава повече възможности да подбира оптималната за себе си конфигурация при изгодни ценови условия.

От началото на тази година системата STIHL AkkuSystem COMPACT получи два нови модела четириколесни косачки за трева, носещи марката STIHL. Единият, RMA 235, заменя досега съществуващия MA 235, а вторият e RMA 339 C. Косачката RMA 235 се предлага в два варианта – със и без включена батерия AK 20 и зарядно устройство.

 

STIHL AkkuSystem COMPACT

STIHL RMA 235

Това е най-малката, съответно и най-лека косачка за трева в тази система. Без батерия тежи 14 kg, което е съществено удобство при поддържане на множество териториално обособени тревни площи, при градини с разнообразен терен, наличие на стълбища и други препятствия по терена. Широчината на косене е 33 cm, а височината на прерязване на тревата се регулира централно на пет степени в диапазона 25–65 mm. За максимално ефективното изразходване на съхранената в батерията електроенергия профилът на ножа е проектиран така, че да реже при минимално съпротивление. Същевременно, при въртенето си да завихря само толкова въздух, колкото е необходимо за създаване на въздушната струя, която увлича и пренася отрязаната трева в коша. Освен това, косачката разполага с електронна система, наречена Еco, която автоматично оптимизира режима на работа. Тя поддържа адаптивно честотата на въртене на ножа в зависимост от натоварването при косене. С две думи, електродвигателят консумира толкова електроенергия, колкото е потребно за качественото косене при конкретния вид трева и според нейното състояние. При модела RMА 235 режимът Есо не може да се изключва за разлика от останалите модели акумулаторни косачки STIHL.

Вместимостта на коша за събиране на отрязаната трева е 30 l. Той е сгъваем, съставен е от две части, което улеснява изпразването му. Надлъжно оформените отвори за излизане на въздуха са насочени надолу, което ограничава силно запрашаването на въздушното пространство около машината. Кошът има индикатор, който показва кога започва да се препълва и трябва да бъде изпразнен.

Височината на ръкохватката може да се регулира, както и да се сгъва напред при транспортиране или за съхраняване на машината.

При работа с батерия АK 20 косачката е подходяща за поддържане на тревни площи с големина до около 200 m². Малкото тегло и компактните размери правят машината лесно повратлива, което е предимство при наличието на препятствия в обработваемата площ.

Машината се предлага във вариант без акумулаторна батерия и вариант, който включва батерия AK 20 и зарядно устройство AL 101.

 

STIHL RMA 339 C

Този значително усъвършенстван модел е базиран на своя предшественик, завоювал признание и популярност – VIKING MA 339 C. При проведен от авторитетната немската фондация за тестване на потребителски стоки Stiftung Warentest през април 2017 г. сравнителен тест между акумулаторни косачки на няколко водещи производителя, този модел е спечелилия съревнованието.

При широчина на косене 37 cm косачката е много добро решение за поддържане на тревни площи с големина до около 400 m² (с батерия АK 30). Новост е директното задвижване на оптимизирания с цел минимален разход на електроенергия нож.

Принадлежността на този модел към новото поколение косачки VIKING, а сега вече, STIHL, показва и все още новаторската необичайна форма на ръкохватката, чрез която машината се води и управлява. Тя е закрепена към тялото на косачката с една странично разположена тръба, а не с две, каквото е масовото решение при по-старите модели VIKING или при други производители. Тази специфична форма на ръкохватка значително улеснява изваждането на коша за изпразване от тревата и неговото обратно закрепване към машината. Освен това, при сгънато положение тази ръкохватка заема по-малко място, което също е сериозно предимство.

Косачката е компактна и тежи само 16 kg (без батерията). Това я прави лесно преносима и маневрена при заобикаляне на препятствия. Все характерни за малките градини и тревни площи условия на работа. Директното задвижване на ножа от електродвигателя е решение, което допълнително намалява разхода на електроенергия. Този модел също разполага с вече споменатия режим Eco, който управлява честотата на въртене на ножа, оттук и потреблението на електроенергия според конкретната потребност.

Височината на косене се настройва централно в диапазона 30–70 mm.

Косачката STIHL RMA 339 C работи с всички батерии от системата STIHL AkkuSystem COMPACT. С батерия AK 30 с енергоемкост 187 Wh (капацитет 5,2 Ah), косачката може да окоси до около 400 m² затревена площ. Без батерия тежи 16 kg.

С това навлизаме в света на акумулаторните косачки за трева, предназначени за професионална употреба – системата

 

STIHL AkkuSystem PRO

В тази група новите модели четириколесни косачки за трева с марката STIHL са RMA 443, RMA 448 TC и RMA 2 RT.

STIHL AkkuSystem PRO е създадена на същия принцип, както и системата COMPACT – множество инструменти и машини, пригодени да работят със значително по-многобройно семейство взаимнозаменяеми батерии и зарядни устройства за тях.

Повече представа за тази серия може да се добие от първото й представяне в „Направи сам“ с уговорката, че за изминалата оттогава година разнообразието от инструменти и машини с автономно захранване от тази серия е нараснало значително, техните технически и експлоатационни възможности също.

Както изрично е подчертано в наименованието, тази серия включва инструменти и машини, предназначени за професионална употреба. Те са създадени за извършване на високопроизводителна, продължителна работа, способни са да издържат на по-високо натоварване. Произведени са с най-съвременни компоненти като високо ефективните, износоустойчиви, пестящи електроенергия и на практика неизискващите текущо обслужване безчеткови електродвигатели.

Инструментите и машините от серията STIHL AkkuSystem PRO, общо около 15 на брой, работят с богата гама взаимнозаменяеми акумулаторни батерии (AP и AR). Предлаганите у нас батерии са от модела AP 100 с енергоемкост 76 Wh до носената в раничка на гръб батерия AR 2000 с енергоемкост 916 Wh.

За пълнота ще споменем още, че професионалната гама включва от ръчни инструменти – мощните, строго професионални електрически (лозарски) ножици за клони ASA 65 и ASA 85, до мощна ъглошлайфмашина за рязане на строителни материали, армировъчна стомана и други строителни материали STIHL TSA 230.

 

STIHL RMA 443

Това е мощна косачка с широчина на косене 41 cm. Вместимостта на коша е 55 l. Височината на косене може да се регулира централно на 6 степени от 25 до 75 mm. Машината разполага с пестящия енергия режим на работа Eco.

Теглото на косачката е 20 kg (без батерия). За по-лесното и удобно пренасяне и транспортиране машината има две допълнителни ръкохватки, които силно улесняват повдигането й от земята.

Машината има оригинално конструктивно решение за основната ръкохватка, която е от класическия вид с две носещи тръби. Тя може да се разделя на две части, които са свързани посредством бързопритягаща лостова връзка. По този начин заеманото от машината място значително намалява.

Вляво – RMA 443, вдясно – RMA 448 TC

 

STIHL RMA 448 TC

Принадлежността на този модел към последното поколение косачки на STIHL се забелязва по споменатата вече т. нар. моноръкохватка. За нейните предимства също стана дума.

Косачката има по-голяма производителност, постигната чрез увеличаване на широчината на косене до 46 cm. Освен това машината има собствено задвижване, което й осигурява скорост на движение 3,5 km/h. Това е голямо удобство при продължителна работа, както и при косене на наклонен терен.

Височината на косене се настройва централно на 6 степени в диапазона 25–75 mm. Вместимостта на коша за събиране на тревата е 55 l.

Машината тежи 24 kg (без батерия). На корпуса й са поставени две ръкохватки за нейното повдигане и пренасяне на ръка.

С едно зареждане на батерията AP 300, машината е в състояние да окоси до около 450 m². Енергоспестяващият режим на работа Eco също е наличен.

 

STIHL RMA 2 RT

Характерно за тази косачка с широчина на косене 46 cm и собствено задвижване със скорост 3,5 km/h е, че тя е предвидена да работи единствено в режим на косене с рекултивиране (мулчиране). При него тревните стъбла се нарязват на съвсем дребни късчета и така получената маса се разхвърля равномерно и връща обратно в тревната площ. Така вместо да се изхвърля, тя се използва като естествен, биологичен тор за подхранване на корените на живата трева. Силно раздробената трева се разлага бързо под въздействие на микроорганизмите. Този начин на косене има и редица други предимства. Не на последно място отпада необходимостта от кош за събиране на тревата, не се налага прекъсване на работа за неговото изпразване, често на отдалечено място. Отпада и проблемът с нейното изхвърляне, така че да не загнива, или транспортирането й до мястото за компостиране.

Височината на косене се регулира по двете оси на 4 степени в обхвата 28–85 mm.

В предния си край носещата тръбна рамка е оформена като допълнителна ръкохватка, улесняваща повдигането и пренасянето на машината.

Подобно на модела STIHL RMA 443, и при този основната ръкохватка е съставена от две части, свързани помежду си чрез бързопритягащи лостови механизми. Това е направено за намаляване до максимум на мястото, което машината заема при транспортиране и дълготрайно съхраняване.

Машината е подходяща за косена на площи с големина до около 500 m², което е постижимо при работа с батерия AP 300.

Без батерия косачката тежи 23 kg.

За допълнителна, включително актуална ценова информация, посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2018, Актуални статии, Брой 5-6/2018, Градина

Ключови думи


 
към началото