В категории: 2018, Актуални статии, Брой 3-4/2018, Градина

Новите бензинови косачки за трева на STIHL

В първия за годината брой на „Направи сам“ открехнахме вратата към потока от нови модели машини на STIHL за работа в градини и паркове. С оглед на честотата на употреба започнахме с представянето на машините за поддържане на тревни площи: аератори и косачки. Сред косачките подбрахме един електрически задвижван модел – STIHL RME 235, предназначен за косене на площи до около 300 m². Също и модела STIHL RM 2 R, който е специализирана косачка, работеща само чрез рекултивация. Машината е подходяща за площи до 1500 m².

В този брой на списанието заделяме внимание на предлаганите от началото на годината у нас нови модели на бензинови косачки STIHL. Десет от тях попадат в групата на най-често използваните косачки от добре известните и досега серии 2, 4 и 5. Преобладаващата част от тях са предназначени за косене на площи до 1200 m², а два модела – RM 253 и RM 253 T – до 1800 m². От тях тук представяме модела STIHL RM 248 T. Хвърляме поглед и към високия клас, предлагани в момента у нас, мощни косачки от серията 6. Всички те са нови модели, носещи световноизвестната марката STIHL. Техните качества, производителност и удобство при работа са гарантирани от развойния и производствен опит, граден в продължения на десетилетия от немската компания, и познат досега чрез утвърдената марката VIKING.

 

Косачка STIHL RM 248 T

Най-краткото описание на тази косачка е надеждна, мощна, лесна и удобна за работа. Предназначена е за косене на площи до 1200 m². Благодарение на своя нов двигател 550 EX OHV на американската компания Briggs & Stratton (2,1 kW, 2,8 к.с.), машината разполага с 10% по-голяма мощност в сравнение със своя предшественик с марката VIKING. Това, заедно с наличието на собствен ход, правят работата по-производителна и по-малко уморителна. Спрямо своя предшественик, новият модел STIHL RM 248 T осигурява по-ниско ниво на вибрациите, предавани чрез ръкохватката на работещия, както и по-ниско ниво на отделяния от машината шум. Всичко това допринася за повишаване на комфорта при работа, щади слуха и нервите на околните.

Сниженото до 27 kg тегло на машината способства както за нейното по-лесно водене, така и улеснява пренасянето й.

Широчината на косене е 46 cm. Обемът на коша за събиране на тревата е 55 l, което осигурява по-продължителна работа преди изпразването му. Кошът има индикатор за степента на запълване. Височината на косене се регулира централно на 7 степени в диапазона от 25 до 75 mm.

Косачката има собствен ход при една постоянна скорост на движение, като задвижващи са задните колела. Доброто двойно лагеруване на колелата и изработеният от стоманена ламарина с прахообразно нанесено антикорозионно и декоративно покритие корпус осигуряват голяма дълготрайност на машината.

Ергономичната ръкохватка за водене на косачката е конструирана така, че да улеснява работата и снижава умората. Тя може да се сгъва и навежда силно напред за пестене на място при транспортиране или съхраняване.

За допълнителна информация вижте тук.

Вляво STIHL RM 248 T, вдясно STIHL 650 T

 

Мощни косачки STIHL серия 6

Към момента „Андреас Штил“ ЕООД предлага на нашия пазар три косачки от серия 6, които имат близки конструктивни и технически характеристики. Първият, моделът STIHL RM 650 T, е предназначен за косене на площи от 1000 до 2000 m². Другите два – STIHL RM 655 V и STIHL RM 655 VS, са подходящи за косене на площи до 2500 m².

Косачките STIHL RM 650 T и STIHL RM 655 V имат двигател Kohler Courage XT-800 OHV SC с мощност 2,6 kW (3,5 к.с.). STIHL RM 655 VS се задвижва от двигател Briggs & Stratton Serie 750 DOV RS, чиято мощност е 2,5 kW (3,4 к.с.).

Всеки от двигателите има система за улеснено запалване – Smart Choke при Kohler и Ready Start при Briggs & Stratton. Независимо дали двигателят е студен или топъл, запалването става лесно и с минимално физическо усилие.

Както вече стана дума, тези нови модели с марката STIHL са наследници на изпитани, убедително доказали качествата си с продажби и работа по цял свят модели VIKING.

STIHL 655 VS

Трите косачки имат собствен ход. Задвижващи са задните колела. При STIHL RM 650 T движението е с една постоянна скорост, докато останалите два модела разполагат с по-модерната варио-колесна система на задвижване. Тя позволява безстепенно задаване скоростта на движение на косачката в диапазона 2,6–4,6 km/h. Височината на косене се регулира централно на седем стъпки в диапазона 25–85 mm. Широчината на косене при STIHL RM 650 T е 48 cm, при другите два модела – 53 cm.

Предимство на косачката MB 655 VS е, че при нея въртеливото движение от коляновия вал към ножа се предава посредством управляем съединител. Това позволява, без да се гаси двигателя, движението на ножа да се спира и включва от работещия. Спирането въртенето на ножа много улеснява преминаването на косачката на собствен ход през участъци, където не се коси. Същото се отнася и при изпразването на коша. При изключено въртене на ножа, изваждането и поставянето на коша може да се прави без необходимост от изключване и последващо стартиране на двигателя. Интегрираната в съединителя защита предпазва двигателя от повреда при удар на ножа в камък, например.

Съединителят се управлява от ръкохватката на косачката.

Косачките от серия 6 могат да работят и в трите режима за косене – при събиране на отрязаната трева в коша, нейното изхвърляне встрани и разпръскване върху околната площ, както и косене чрез рекултивиране (мулчиране), при което тревните стъбла се нарязват многократно на съвсем дребни късчета. Разхвърляни равномерно върху тревното поле, чрез биологично разграждане те се превръщат в естествена органична тор, подхранваща растежа на тревата. Този начин на косене има и ред други предимства, за които многократно е писано в списанието. Всяка от косачките се доставя стандартно комплектувана с необходимия за целта рекултивиращ набор със специален „мултинож”.

Корпусът на косачките е изработен е здрава алуминиева сплав. Той е едновременно здрав, устойчив на деформации и с ниско тегло. Устойчив е на корозия, включително и при попадане върху него на двутактова горивна смес. Същото важи за декоративното и едновременно с това предпазно прахово нанесено покритие, което дълготрайно запазва повърхността блестяща. Здравината на корпуса е от решаващо значение за дълготрайната работа на режещия апарат, както и на косачката като цяло. Корпусът е защитен допълнително със странично разположени пластмасови лайстни, които предпазват повърхността му срещу надиране и механични повреди при косене покрай зидове и други твърди прегради. Косачките имат здрави, силно износоустойчиви добре лагерувани колела, като задвижващите имат профил, който осигурява добро сцепление с почвата и сигурно движение на машината при косене.

Трите косачки имат кош за събиране на окосената трева с вместимост 70 l. Той има индикатор за контролиране на степента на запълване. Затваря се с капак. Стените му са прорязани с тесни продълговати отвори, които са оформени така, че да насочват излизащата от коша въздушна струя надолу. По този начин се ограничава замърсяването на машината и околната среда от засмуканата заедно с тревата прах.

Моделите от серията 6 имат т. нар. моноръкохватка за водене и управляване на машината. Тя е едностранно закрепена към тялото на косачката посредством една тръба. Предимствата на тази ръкохватка е, че спомага за по-лесното, с една ръка, изваждане и обратно поставяне на коша за събиране на тревата. С тази ръкохватка, при сгънато положение, машината заема по-малко място, което допълнително улеснява нейното транспортиране и съхраняване. Височината на ръкохватката се регулира в три положения според ръста на работещия. Областта за държане е покрита с двуслойна силно еластична материя, което я прави още по-удобна при работа. Практиката е доказала, че тази ръкохватка улеснява воденето на машината, особено когато се налага заобикаляне на препятствия, като храсти, дървета, лехи и др.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2018, Актуални статии, Брой 3-4/2018, Градина

Ключови думи


 
към началото