В категории: 2019, Брой 7-8/2019, Градина

Серията „тихи“ дробилки за клони и храсти на STIHL

Градината е постоянен източник на растителни отпадъци. Били те клонки от дървета след резитба, санитарно кастрене или сеч, при подрязване на декоративни храсти, премахване на диви храсталаци, на стари стъбла и листа, след косене на трева и др. Колкото градината е по-голяма и с повече растителност, особено дървета и храсти, толкова повече нараства обемът на растителните отпадъци. Все по-големи стават и проблемите с тяхното временно складиране и премахване. Практичното и екологично решение е отдавна известно – превръщането им в биологичен тор чрез компостиране. Необходимата за това техника също добре позната и достъпна – специални дробилки за раздробяване на клонките и останалите растителни отпадъци на дребни късчета. Така получената маса е със 75% и повече по-малък обем от първоначалната и, което е още по-съществено, след раздробяването й е подготвена за компостиране и превръщане в естествен, биологичен тор.

Ето защо градината без дробилка не може, а сред най-добрите на пазара, също така безспорно се открояват машините на немската компания STIHL. Доскоро те се предлагаха под утвърдената от десетилетия марка VIKING с характерния за нея зелен цвят. От началото на тази година и дробилките вече носят марката, еталон за качествена градинска техника – STIHL и характерните за нея цветове.

Проследявайки в списанието тази промяна, дойде време да представим и гамата градински дробилки с марката STIHL.

Към момента „Андреас Штил“ ЕООД предлага на българския пазар шест модела, задвижвани с електрически ток. Извън тази група се предлагат и две напълно професионални дробилки, задвижвани от бензинов двигател. Най-нов сред тях е моделът STIHL GH 370 S, способен да раздробява клони с дебелина до 45 mm. Моделът STIHL GH 460 С e предназначен да се справя с клони, чиято дебелина достига цели 75 mm.

Включените в гамата модели са подбрани така, че да покриват диапазона от потребности според преобладаващия вид растителни отпадъци, дебелината на раздробяваните материали, наличието на меки отпадъци – стъбла, листа и др., обема на работа. Също така – наличието или не на електрическо захранване.

От половин дузината електрически задвижвани дробилки на STIHL за клони и други, по-меки и жилави, растителни отпадъци, които се предлагат на нашия пазар, подбрахме да представим двата най-нови към момента модела – STIHL GHE 135 L и STIHL GHE 140 L. Характерна експлоатационна отлика на тези две машини спрямо останалите е, че при работа отделят значително по-малко шум. Затова те са обособени в самостоятелна подгрупа на т. нар. тихи дробилки. Тази съществена особеност е посочена и в наименованието, съдържащо буквата L (Leise), т.е. тихи.

STIHL GHE 135 L

Живеем във време, когато на екологията се обръща все по-голямо значение и внимание. Време, в което изискванията за снижаване на нивото на отделяния шум стават все по-строги, а използването на шумни машини в населени места, все по-нежелано.

Ниското ниво на отделяния от тези дробилки шум се дължи на механизма за раздробяване. Той може да бъде оприличен на вал с надлъжно разположени остро заточени зъби. Той се върти бавно – с честота 40 min¯¹.

Подаваните в машината растителни материали попадат в процеп, образуван между зъбите на вала и насрещна опора. Тя е монтирана шарнирно, което позволява преместването й чрез винт. Така се регулира широчината на процепа, от което зависи стеблата да се нарязват на отделни парченца, а не да се „дъвчат“ и да излизат частично прищипани от зъбите.

Предимство на този механизъм е и това, е че зъбите му не само прерязват материалите. При въртенето си режещият вал изтегля попадналия в процепа край на клона или стеблото, докато не бъдат изцяло нарязани на ситни парченца. Достатъчно е зъбите на вала да „захапят“ края на подавания материал. От работещия се изисква да напъха материалите в гърлото на машината, докато зъбите ги захапят. След това, дори и доста силно разклонените клони, биват притеглени и нарязани на парченца. Освен това те се увличат един друг. В повечето случаи не е необходимо прилагане на допълнително усилие. Предимство на този метод на „бавно“ рязане е също, че вероятността парче от материалите да бъде изхвърлено обратно, застрашавайки здравето на работещия, е съвсем минимална. Парченцата с дължина около 25 mm, колкото е стъпката между зъбите, изпадат и се събират в коша на машината.

Друго предимство на дробилките със зъбен режещ механизъм е тяхната компактност, което е предимство при съхраняване. По-малката им височина пък улеснява напъхването на материалите за рязане през отвора на машината.

STIHL GHE 140 L – машината може да бъде прибрана в коша

Този вид машини са подходящи за нарязване на дървесни отпадъци – клони и храсти. Моделът GHE 135 L се справя със стъбла и клони с диаметър до 35 mm, а GHE 140 L – до 40 mm. Очевидно това са стойности, които надхвърлят обичайните за градински отпадък дебелини. При тези максимални дебелини, вече става дума за подходящи за огрев дърва.

Машините се задвижват от монофазен електромотор с мощност 2,3 kW за първия модел и 2,5 kW при втория.

При подаване в машината на по-дебел клон или стъбло, както и при по-твърд (изсъхнал) материал, валът може да спре въртенето си и да блокира, при което двигателят се самоизключва. В такива случаи посоката на въртене трябва да се промени, за да може валът да изхвърли обратно проблемния материал. При модела GHE 135 L това става ръчно чрез натискане на съответния бутон, докато при GE 140 L машината автоматично обръща посоката на въртене и така се освобождава.

За събиране на раздробения материал дробилките GHE 135 L и GHE 140 L имат кош с прозрачни стени и вместимост 60 l. Системата за закрепване на коша към рамката на машината не позволява неговото изваждане при работеща машина. При липса на поставен кош, машината не позволява да бъде включена.

При модела GHE 140 L има възможност машината да се наведе спрямо носещата я рама и да се прибере в коша. Така височината й се намалява почти наполовина (39 х 56,7 х 52,5 cm), което представлява допълнително удобство, а и по-сигурно опазване при нейното съхраняване.

Помислено е и за улесненото придвижване на машините, като всяка от тях има по две колела, чиято големина е съобразена с обичайната височина на стъпалата на стълбища. Целта е да се избягва носенето на ръка.

Отворът за подаване на материалите има наподобяваща четирилистна детелина форма, което улеснява вкарването на по-силно разклонени клонки и храсти.

Теглото на GHE 135 L е 23 кг, а на модела GHE 140 L – 24 кг.

За повече подробности вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2019, Брой 7-8/2019, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото