В категории: 2019, Актуални статии, Брой 12/2019, Инструменти

Нови инструменти на Rubi за работа с голямоформатни плочи

По време на есенната партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД, проведена на 27-28 септември т.г., представителят на Germans Boada (Rubi), Ерик Прадс, наблегна на специализираните инструменти и приспособления за работа с голямоформатни облицовъчни плочи. Това са системата за ръчно рязане на такива плочи – Slim Cutter, както и системата SLAB SYSTEM, която е сред последните новости от испанския производител. Системата Slim Cutter позволява рязане на плочи с дължина до 320 mm и дебелина от 3 до 8 mm.

За рязане на по-дебели плочи Rubi предлага специален циркулярен трион TC-125, който е съвместим и приспособен да работи с водещите шини от системата Slim Cutter. TC-125 се предлага също така и в набор с водещи шини, стеги и вендузи за тяхното закрепване. Възможностите на този трион бяха за пръв път демонстрирани пред „голямото търговско семейство“ на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Slim Cutter

Воден по шина, ръчният циркулярен трион TC-125 реже плочи с дължина до 300 mm. В зависимост от диаметъра на диска (TURBO – TCR RUBI) – Ø125 или Ø115, трионът може да реже плочи с дебелина до 25 или 20 mm. Много ценна е възможността му да реже под страничен наклон до 45˚. Това е мечтата на всеки професионален майстор, защото позволява лесно и чисто свързване на плочите под прав ъгъл без използване на лайсна за оформяне на фугата между тях. Циркулярният трион TC-125 може да работи в режим на сухо или мокро рязане. В зависимост от това се свързва към промишлена прахосмукачка или към маркуч за подаване на охлаждаща диска вода.

Нарастващото търсене на голямоформатни плочи стимулира производителите да предлагат все по-големи и съответно по-тежки плочи. Така например плоча от порцелан с размери 320х160х0,8 cm тежи цели 100 kg, а плоча с големина 300х150х0,6 cm – 66 kg. Очевидно работата с такива плочи изисква двама души, а при залепване върху стена – и трима. Също така изисква нов вид инструменти и приспособления за повдигане и пренасяне на плочите, с които се предотвратява тяхното огъване или дори счупване. Същото се отнася и когато тежката и крехка плоча се полага върху пода или притиска към стената. И в двата случая тя трябва да се поставя успоредно на основата, върху която се залепва. Освен специалния носач (рамка) за повдигане и пренасяне на плочите, Rubi е създала специална количка, която отлично допълва носача, а също и специална работна маса за рязане на плочите. За циркулярния трион TC-125 вече стана дума.

Комплект TC-125

Новата система RUBI SLAB SYSTEM включва:

– Система за ръчно рязане Slim Cutter, допълнена с ръчния циркулярен трион TC-125 или набор (кит) със същия трион.

– Работна маса (MESA SLAB) с дължина 180 cm, сглобена на място от усилени алуминиеви профили. Пригодена е за натоварване до 250 kg. При необходимост надлъжно се свързват две маси, което позволява рязане и на най-дългите към момента плочи. Плотът, съставен от 5 профила, позволява рязане и пробиване на плочата в пространството между тях, без това да застрашава масата от повреждане.

– Носач (носеща рама) за плочи (SLAB TRANS HEAVY DUTY), съставен от два дълги с телескопична конструкция алуминиеви профила с ръкохватки в краищата. Те са здраво свързани чрез напречни профили. Свързването на профилите става бързо и сигурно посредством притягащи механизми. Закрепването на носача към плочата се извършва посредством 6 вендузи, всяка от които може да носи тегло до 120 kg. Товароносимостта на носача е 140 kg.

Вляво – Mesa SLAB, вдясно – Trans Heavy Duty

Carro SLAB

– Специализирана количка CARRO SLAB, която почти напълно разтоварва работещите при пренасяне на тежките плочи. Когато рамката на носача се сглоби към количката – краищата на напречните профили влязат и бъдат фиксирани в пригодените за тях гнезда, тя придобива по-универсално приложение, като улеснява и поема голяма част от теглото на плочата при нейното изваждане от пакета, преместване, качване и сваляне от работната маса.

Захваната от носача и лежейки под наклон върху количката, плочата се намира в идеално положение за нанасяне на лепило върху гърба й.

Всяко от тези приспособления е конструирано така, че елементите му да се свързват един с друг лесно, бързо и сигурно. По същия начин лесно и бързо се разглобяват като заемат малко място, което ги прави удобни за съхраняване и транспортиране.

За нивелиране на плочите една спрямо друга, така че да лежат в една равнина, Rubi предлага една от своите системи за нивелиране DELTA LEVEL SYSTEM.

Delta Level System

RUBIMIX E-10 ENERGY

Сред новите продукти на Rubi специално внимание заслужава и миксерът RUBIMIX E-10 ENERGY, който работи с акумулаторна батерия, а електродвигателят му е безчетков. Батерията с изходящо напрежение 18 V и капацитет 5,0 Ah осигурява продължителност на работа с едно зареждане, достатъчна за разбъркване на до 90 l (3 торби). Батерията се зарежда се за 100 min. Машината има двускоростен механичен редуктор. Бъркалките се закрепват към вала посредством резба М14 или адаптор за бързо свързване FAST-IN.

Силно впечатляваща е и цената на миксера, която прави покупката на тази машина още по-желана и достъпна.

 

За допълнителна информация и покупки на продуктите на Rubi посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2019, Актуални статии, Брой 12/2019, Инструменти

Ключови думи


 
към началото