В категории: 2020, Актуални статии, Брой 1-2/2020, Градина, Инструменти

Въздушна метла или листосмукачка за двора и къщата

Тествано в градина на баир и стръмен покрив на къща

 

От десетина години насам въздушните метли (духалки) или листосмукачките, в зависимост от това, коя от двете функции е водеща, се наложиха като необходим, по-точно, незаменим прибор в арсенала на професионалните и домашни градинари. Първата статия в сп. „Направи сам“ за този вид инструменти, произведени от водеща световна фирма, е от 2008 г.

Причина за това е, че за поддържане на паркове и други открити площи с обществено предназначение, много пъти няма по-подходящ и производителен за тяхното почистване от нападалите листа и други леки растителни отпадъци метод от силната въздушна струя (чрез обдухване и/или засмукване). Същото, при това в по-голяма степен, се отнася за дворни и градински терени – алеи, стълби и други, настлани с плочи или друг материал площи. Този списък може да бъде продължен със затревените малки площи, алеи с декоративни храсти и цветя, както и много други места, замърсени след работа машини и инструменти, различни прибори, за чието почистване въздушната струя е най-доброто, често и незаменимо средство.

Този вид машини се делят на две основни групи според това, коя е основната функция: такива, които само издухват нападалите листа в желаната посока и по този начин те се събират на купчини на подходящото място. Втората са листосмукачки (листосъбирачи), които засмукват листата и дребните растителни отпадъци, най-често ги смилат наситно, с което се намалява около десетократно обема им, след което се събират в прикрепена към машината торба. В повечето случаи, в една или друга степен, машините са комбинирани, т.е. могат да работят и като духалки, и като листосмукачки с торба.

Вляво – RD-GBV05, вдясно – RD-GB06

Втората разделителна линия отграничава големите паркови и други открити пространства с обществено предназначение от малките домашни или вилни градини. За първите се използват мощни, носени от работещия машини, задвижвани с двигател с вътрешно горене. В списанието има немалко статии за такива машини на водещи световни производители.

От този вид машини с марката Raider към момента се предлага моделът RD-GBV05 – бензинова, комбинирана въздушна метла и листосмукачка с ротационен нож за раздробяване на листата. Цената на машината е 289,98 лв. Скоро на пазара ще бъде пусната и моторната метла (само духалка) RD-GB06, с мощност на двигателя 1,25 kW. Ще се продава на цена 219,98 лв.

Тема на тази статия е изборът на оптимална машина за почистване на открити площи в малка домашна или вилна градина. Като допълнително утежнение на задачата, си поставихме и изискването за почистване от опадалите листа на покрива на къщата.

В тези случаи предимство имат електрически задвижваните машини, захранвани от електрическата мрежа чрез дълъг кабел, или автономните, захранвани от акумулаторна батерия инструменти.

Поставихме си задачата да подберем най-подходящата машина, духалка или листосмукачка за типичните условия на работа около крайградска къща, разположена на неравен и стръмен планински, при това доста обширен терен. С преобладаваща високостеблена горска растителност – дъбове, липи и иглолистни дървета. Терен, пресечен от няколко алеи и стълбища, някоя и друга хоризонтална площадка, настлана с каменни площи. Къща, заобиколена от пътека и тераси. Всички тези оформени от човешката ръка терени, предназначени за движение на хора, изискват периодично почистване от опадалите листа. Особено есен, когато дърветата се освобождават от листната си маса. Събраната шума може да се използва за компостиране и превръщане в естествен органичен тор, евентуално за защита срещу замръзване на водомерната шахта и т.н.

Фамилията Raider предлага два модела на електрически задвижвани листосмукачки, които също така сполучливо са наречени „листосъбирачи”. Тази е основната им функция, но също така те може да се използват и като духалки. Това са мощни машини – моделът RD-EBV03 има електродвигател с мощност 2600 W, а електродвигателят на RD-EBV04 е с мощност 3000 W. Торбите за събиране на ситно раздробените листа са с вместимост 35 l. Моделът RD-EBV04 е по-пригоден за почистване на затревени площи. Предният край на смукателната тръба е специално оформен за тази цел. На него се намира малко метално гребло, което улеснява отделянето на вплетените в тревата листа и те биват засмукани.

Цената на RD-EBV03 е 64,98 лв., а на RD-EBV04 – 119,90 лв.

Вляво – RD-EBV03, вдясно – RD-EBV04

И двете машини са обемисти, по-тежки и по-трудно повратливи. В предния си край имат двойка колелца, което силно улеснява придвижването им. Имат и презрамен ремък, особено полезен при по-продължителна работа.

Изпробвахме ги. Очевидно и двата модела са предназначени за почистване на обширни, равно застлани площи (тераси, веранди, площадки за паркиране, алеи и т.н.), където събирането на листата е задължително. Особено моделът RD-EBV04 върши добра работа за почистване и на малки затревени площи, по които колелата му с по-голям диаметър, може безпрепятствено да се движат.

Добри за своето предназначение, те не са особено подходящи при пресечен и стръмен терен, за пренасяне по стълбища и почистването им стъпало по стъпало. Напълно непригодни са за почистване на покрива.

При такива терени и условия, най-често е достатъчно нападалите листа да бъдат издухани и преместени между дърветата, на места, където природата ще се погрижи след време сухата листна маса да угние и се превърне в естествен тор.

С две думи, при нашия случай, изборът се стесни до типична въздушна метла, още по-вярно, духалка, с възможно по-голям дебит и скорост на въздушната струя, компактна форма и ниско тегло. Дългогодишният ни опит, включително в строителството на къща, а по-късно, при нейната поддръжка, ни припомни и ред други приложения, където подобен инструмент е на само желан, а направо необходим, като например почистване на кофраж с положена армировка от нападали листа, почистване на стърготините след активно рязане и рендосване на дъски и греди на открито, и ред други. Дори и периодичното почистване на въздушните филтри на климатика (на открито), на потъналите в стърготини дървообработващи инструменти и ред други, „плачат“ за силна въздушна струя.

Както споменахме в началото, целта ни бе да изберем оптималната машина, подходяща и за редовно почистване на покрива на къщата от нападалите листа. Проблемът особено натежава, когато постройката е заобиколена от частично надвесили се мощни корони на високи дървета. Ако почистването не се прави редовно, след време улуците, отворите и казанчетата за отвеждане на водата от тях, понякога и водосточните тръби, се задръстват. В резултат, водата вместо да се оттича, започва да прелива, често по дължината на целия скат на покрива. При минусови температури замръзва, което пък може да причини повреди на улука, после и на мазилката.

И не само това. Задържането на листа и влага позволява най-вече там, където два съседни реда керемиди се застъпват, да се развият дебели наслоявания от мъх и лишеи, които се отстраняват по-трудно. Това става по-често при керемидите тип „марсилски” с два улея. При по-стари покриви ивицата между страничните, челни дъски и крайните в редовете керемиди, е покрита с ламаринена пола. На това място също лесно се събират и напластяват листа, което може да причини проникване на дъждовна вода под керемидите.

С две думи, редовното почистване на покрива, е неизбежна задача. При това нелека, както и опасна за работещия. Какви са възможностите за това?

Метенето на стръмен покрив с метла е изпитание за физическите възможности на човека, не е и безопасна работа, особено в зоната на стрехата и в близост до улука. Късата около половин метър дръжка на метлата и често, необходимостта да се „бръкне” в улука, налагат стъпване върху самия край на покривното покритие.

Изпробвали сме и друг, по-агресивен и ефективен начин – качване на покрива на водоструйна машина, чиято силна струя мигновено „издухва“ листата от керемидите, прекрасно почиства и улуците, включително затлачени от години от сбита маса угнили листа. Проблем създава качването на покрива на водоструйна машина, която, освен това, трябва да е по-малка и по-лека. Както и да има къде да се постави сигурно. До нея трябва да се прокара и маркуч с вода от водопровода.

Най-проблематичното и същевременно най-важно от всичко е измиването на керемидите и почистване на улуците да се извършва при гарантирана безопасност на работещия. Защото мокрите керемиди превръщат покрива в подобие на пързалка за бобслей. Затова се препоръчва работа на два етапа. Към почистването на улуците се пристъпва, едва след керемидите са напълно изсъхнали.

За пълнота ще добавим, че преди 2–3 години сме изпробвали и специален прибор, предназначен за работа с водоструйна машина, към която се свързва с пластмасов маркуч. С обтекаемо продълговато тяло, поставен в улука, той се придвижва напред и почиства, задвижван от реактивната тяга от насочени назад тънки струйки вода, изтичаща под високо налягане. То върши работа при широки улуци. При тесни, с надвиснали краища на керемидите от първия ред, още повече, когато пластмасовият улук е допълнително укрепен тук-там с тел, приборът спира при първата срещната преграда.

При всяка положение, независимо кой метод на почистване ще бъде избран, трябва да се работи с грамотно изпълнено алпийско самоосигуряване с въже и необходимите приспособления, обувки с грайфер, осигуряващ максимално сцепление, предпазни очила и т.н. Това важи за всеки от методите за почистване и работа на покрива.

Казаното дотук обяснява, защо в резултат на дългогодишен, често изстрадан опит при почистване в двора и най-вече на покрив с керемиди, изборът се фокусира върху електрически задвижвана машина със специализация духалка.

RD-CBL04

Така на финалната права останаха два конкурента – акумулаторната въздушна метла (духалка) Raider RD-CBL04 и по-мощната, мрежово захранвана, Raider RDI-EBV06.

За пореден път изпробвахме една особено подходящо ефикасна за малката домашна градина – акумулаторната духалка Raider RD-CBL04. Тя работи само в режим на обдухване. Лек (1,55 kg), повратлив, много удобен уред за редовно почистване на опадали и навяти сухи и леки листа, без да се чака те да се наслоят на дебел плътен пласт. Захранването й от акумулаторна батерия е предимство, което се подсилва още повече от цената й – 49,98 лв. Духалката осигурява въздушна струя с дебит 136 m³/h (2,66 m³/min).

В техниката обаче рядко стават чудеса. Поради изискването за максимално мощна въздушна струя, в крайна сметка безапелационно се наложи моделът

Raider RDI-EBV06

Машината представлява задвижван с електрически ток с мрежово напрежение електроуред, чието основно предназначение е да почиства чрез силна въздушна струя. В добавка, тя може да се използва и като засмукващ прибор за почистване чрез събиране на ситни дървесни стърготини и други близки по големина и тегло замърсявания. За тази цел комплектът на машината съдържа и торбичка с малка вместимост от въздухопропусклива тъкан.

Електродвигателят е с мощност 650 W. При честотата на въртене 16 000 min¯¹ турбината осигурява въздушна струя с дебит 246 m³/h (4,1 m³/min). В техническия паспорт не е посочена скоростта на въздушната струя. Поради липса на специализиран измервателен уред, не можахме да я измерим. При диаметър на изходящия отвор на накрайника 30 mm и продължително тестване при различни работни условия, може само да потвърдим, че въздушната струя е достатъчно силна, за да се справи и при най-тежкото изпитание – покрива със запълнени почти догоре улуци. Към предимствата несъмнено трябва да се добави и теглото на Raider RDI-EBV06 – само 2 kg. Машината има компактна и здрава конструкция, което допълнително улеснява използването й на трудни за работа места.

RD-CBL04 се доставя с торбичка, необходима при работа в режим на засмукване. Има и две тръби, изработени от здрава и същевременно еластична пластмаса. Едната е накрайник за оформяне на въздушната струя, а втората служи за удължител. Споменаваме за здравината, защото при изцяло задръстен улук от загнила и сплъстена шума, може да се наложи и механично подпомагане чрез избутване с накрайника.

Използване на RDI-EBV06 в режим на засмукване

В заключение може да се каже, че с тази духалка двускатен покрив на къща с площ 60 m3 се почиства много добре за около половин час при минимално натоварване. За същата работа, извършена с метличка, е необходим около половин ден и още ден-два за отминаване на мускулната треска и болежките от работа в силно сгънато положение на тялото.

Щом се справя с покрив, машината с още по-голяма лекота ще изпълнява и останалите задачи за почистване чрез мощно обдухване по двора.

Не бива да пропуснем и още един съществен довод в полза на тази машина – моделът Rader RDI-EBV06 принадлежи към най-новата и най-високо стояща по отношение на качество и дълготрайност серия Raider Industrial. Предлага се с гаранция 3 години.

Заслужава да посочим и сравнението, което направихме, между модела Raider RDI-EBV06 и максимално сходни по възможностите си духалки на други производители. Ограничихме се в ценовия диапазон до около 150 лв.

Най-близък като конструкция и технически параметри (същият дебит и тегло), с леко отстъпващ по мощност електродвигател (600 W), е моделът на Makita UB1103Z. Той се продава без торбичка за събиране на засмукания материал и без удължаваща тръба.

При еднакви технически параметри цената наклони везната – 99 лв. за Raider RDI-EBV06 срещу 153,92 за модела Makita UB1103Z (цената на втората машина е от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД).

Към „Евромастер Импорт Експорт“ ООД бихме отправили само една препоръка. Ако към комплекта на духалката Raider се добави и тръба, дъгообразно огъната под ъгъл 180˚, това ще позволи почистване на улуците от висока стълба, без да се налага качване и стъпване върху покрива.

За допълнителна информация за тази и останалите градински машини Raider за обдухване и засмукване, посетете сайта на марката.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото