В категории: 2020, Актуални статии, Брой 9-10/2020, Градина

Новото попълнение водоструйни машини STIHL

Гамата водоструйни машини, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага на нашия пазар, наскоро бе обогатена с четири нови модела – RE 150, RE 150 PLUS, RE 170 и RE 170 PLUS. Така клиентите и почитатели на марката STIHL вече разполагат с възможност за избор между 10 водоструйни машини. Те включват модели, предназначени за ефикасно почистване, както в дворната градина, около къщата или автомобила, така и за редица по-тежки и отговорни дейности, характерни при използването на този вид машини в работилници, селското и горско стопанство, в строителството, при почистване на обществени места и др.

Предлаганата у нас палитра машини STIHL обхваща модели с консумирана от електродвигателя мощност от 1,7 kW (RE 100, RE 110) до 3,3 kW (RE 170 и RE 170 PLUS ). По отношение на най-съществения параметър, работното налягане на водната струя, диапазонът е от 100 bar (RE 90) до 150 bar (RE 163 PLUS, RE 170, RE 170 PLUS). Машините от компактния и средния клас имат възможност за ограничаване на работното налягане на водната струя до 10 bar.

Отделните модели се различават един от друг още по дебита на водната струя, теглото, температурата на захранващата вода, дължината на маркуча за високо налягане, по характеристиките, свързани с шума и вибрациите и др. Моделите с добавка в наименованието Plus имат и макара за навиване на маркуча.

От две години насам всички водоструйни машини, които немската компания предлага на пазара, с изключение на модела RE 163 PLUS, са изцяло проектирани и произведени в нейни заводи. Това е и една от причините за високото качество, което отличава машините с марката STIHL.

Накратко – водоструйните машини STIHL са мощни и високо ефективни при почистване, те са здрави, надеждни и износоустойчиви, компактни и удобни при работа.

Всички те имат:

– Здрава, износоустойчива глава на водната помпа, изработена от алуминий или месинг.

– Специален куплунг, силно улесняващ поставянето и смяната на дюзите.

– Обособени места за сигурно съхраняване на дюзи, накрайници и други принадлежности.

– Маркучът се свързва към пусковата ръкохватка чрез куплунг, който позволява въртеливо движение. Това го предпазва от опасно усукване.

– Регулиране на налягането на водната струя.

– Тихо работещ асинхронен (индукционен) електродвигател с голяма дълготрайност.

В зависимост от предназначението, честотата и продължителността на работа, водоструйните машини на STIHL се делят на три основни групи.

 

Клас компактни машини

Това са компактни, леки и едновременно с това достатъчно мощни водоструйни машини, предназначени за почистване в двора и около къщата на стълбища, пътеки, тераси, на градински мебели, измиване на автомобили и други дейности, за които е необходима водна струя под високо налягане. Пренасят се лесно, заемат малко място при съхраняване. Тези машини са и ценово най изгодни. Такива са моделите RE 90, RE 100, RE 110. В горния край на тази група попада и моделът RE 130 Plus, който има барабан за навиване на маркуча. Тези машини са пригодени за работа при температури на водата до 40 ˚С.

 

Среден клас

В тази група влизат машини, създадени за значително по-силно натоварени дейности при поддържане на по-големи дворни и с обществено предназначение площи със силно замърсени настилки, за използване в професионални работилници и промишлени предприятия, хотелски комплекси, ресторанти и т.н. Често се използват и за почистване на превозни средства. Те са търсени както от професионалисти, така и любители, които високо ценят качествената техника. За такива приложения са необходими по-мощни водоструйни машини с по-високо налягане и дебит на водната струя. Както и с възможности за регулиране на налягането й в широки граници. Това позволява почистване и на предмети, които силната водна струя би могла да повреди. За точно задаване на налягането машините имат манометър. Разполагат и със собствен съд за почистващи препарати.

В тази група попадат RE 163 PLUS, както и съвсем новите RE 150, RE 150 PLUS, RE 170 и RE 170 PLUS.

 

Професионален клас

В този най-висок клас се нареждат професионални водоструйни машини, отличаващи се с голяма производителност, здравина, износоустойчивост и дълъг експлоатационен живот. Те имат мощни електродвигатели и помпи, способни да осигуряват достатъчно високо налягане, при което водната струя може да отстранява упорити, трудни за почистване замърсявания. Предназначени са за силно натоварена и продължителна работа в условията на селското и горско стопанство, в строителството, при поддръжката на транспортни средства, строителни машини, за почистване на обществени места и т.н. За тези машини се предлага и още по-разнообразна и богата палитра от аксесоари.

Представител на професионалния клас водоструйни машини е предлаганият и у нас RE 232. Той е началният модел и най-лека машина в този клас. Само за информация допълваме, че най-мощната машина на STIHL в професионалния клас има работно налягане 220 bar.

 

Новите модели

Основните технически характеристики на новите модели RE 150 и RE 170 са дадени в таблицата. Моделите RE 150 Plus и RE 170 Plus имат същите технически характеристики, като единствено теглото им е с 1 kg повече. Вече стана дума, че те имат макара за навиване на маркуча. Единият му край е свързан с нагнетателния щуцер на помпата за високо налягане, а другият е свободен. Към него се свързва пусковата ръкохватка. Практично решение е процепът, през който минава свободният край на маркуча. Това улеснява неговото изтегляне и обратно, навиването му на макарата.

Вляво – RE 150, вдясно – RE 150 PLUS

При останалите два модела, преди започване на работа, маркучът се сваля от машината, развива се, единият му край се свързва към помпата, а другият към ръкохватката. След завършване на работата той се разкачва в обратния ред, навива се на ръка и се окачва на машината.

„Сърцето“ на всяка водоструйна машина е помпата за високо налягане. От нейната конструкция, от използваните за производството й материали по вид и качество, от прецизната изработка, зависят налягането на водната струя, надеждността и дълготрайността на помпата, респективно на машината. Четирите модела имат трицилиндрова, изработена изцяло от метал помпа. Главата е от месинг, а стоманените бутала, при моделите RE 170 и RE 170 PLUS, имат керамично покритие, което допълнително повишава тяхната износоустойчивост и дълготрайност.

Работното налягане – 140 bar и 150 bar e достатъчно високо за извършване на широк кръг дейности по почистване на силно и трайно замърсени повърхности. Налягането на водната струя може да се регулира в диапазона 10 – 140 bar, респективно 10 – 150 bar, според модела. Това позволява почистване и на изделия с чувствителна повърхност – градински и други мебели, килими, текстилни пътеки и др. За по-точно регулиране на налягането на водната струя машините имат манометър.

Всяка от тях има резервоар с вместимост 2 l за почистващ препарат и дозираща система, чрез която той се подава към водната струя. Предвидена е и възможност за засмукване на такъв препарат от друг съд.

Освен от водопроводната мрежа, машините могат самостоятелно да засмукват вода и от съд, стига денивелацията да не надхвърля 0,5 m. Те са пригодени да работят с вода с температура до 60 ˚C.

Маркучът за водата с високо налягане е армиран с оплетка от стоманени нишки, която му придава по-голяма здравина и износоустойчивост. Дължината на маркуча при моделите RE 150 и RE 170 e 9 m, а при RE 150 PLUS и RE 170 PLUS е 12 m. По-дългият маркуч осигурява по-голям обсег и свобода на работа, без да се налага често местене на машината.

Машините се доставят в комплект с две оформящи водната струя дюзи – за плоска струя и ротационна дюза. За отбелязване е, че ротационната дюза е изработена с керамични елементи, което силно повишава нейната износоустойчивост и дълготрайност.

Вляво – RE 170, вдясно – RE 170 PLUS

Дюзата за плоска струя има универсално приложение за почистване на различни повърхности, включително материали, чувствителни към силата на водната струя. Плоската форма и широк факел ускоряват работата при почистване на нормално замърсени повърхности. Тази дюза се използва при измиване с използване на почистващ препарат.

Ротационната дюза е отлично, често и единствено решение, за почистване на силно замърсени, традиционно трудни за почистване повърхности, каквито са настилки от каменни плочи с порьозна структура и грапава повърхност, стълбища, облицовки на стени и зидове с плочи от естествен камък, мозайки, открит бетон и други материали.

При всички машини свързването на маркуча за високо налягане към пусковата ръкохватка става чрез специален куплунг. При това почти без усилие. Същественото предимство на това решение е, че позволява свободно въртене на маркуча спрямо ръкохватката. Благодарение на това той се изпъва лесно и бързо при развиване от макарата. Не се налага забавящо работата, досадно неколкократно завъртане на ръкохватката за преодоляване на усукването на маркуча и огъването му на бримки.

Машините имат колела с голям диаметър, което улеснява придвижването им, включително по стълбища без да се налага вдигане на ръце. Това се улеснява и от удобната за държане основна ръкохватка. Тя е сгъваема, което е предимство при съхраняване.

Машините имат и втора ръкохватка, разположена в долния им край, която улеснява пренасянето им на ръце. Предвидено е обособено отделение за съхраняване на дюзите, както и места за накрайници и други принадлежности. Така те се опазват от разпиляване и са на разположение, когато потрябват.

 

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Новото попълнение водоструйни машини STIHL
от
кл.думи:
4,9 / 5 звезди
Новото попълнение водоструйни машини STIHL Гамата водоструйни машини, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага на нашия пазар, наскоро бе обогатена с четири нови модела – RE 150, RE 150 PLUS, RE 170 и RE 170 PLUS. Така клиентите и почитатели на марката STIHL вече разполагат с възможност за избор между 10 водоструйни машини. Те включват модели, предназначени за ефикасно почистване, както в дворната градина, около къщата или автомобила, така и за редица по-тежки и отговорни дейности, характерни при използването на този вид машини в работилници, селското и горско стопанство, в строителството, при почистване на обществени места и др.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2020, Актуални статии, Брой 9-10/2020, Градина

Ключови думи


 
към началото