В категории: 2020, Актуални статии, Брой 12/2020, Инструменти

Ценово „олекотената“ серия Raider Pro R20S

В рамките на серията Raider Pro R20 „Евромастер Импорт Експорт“ ООД създаде обособена подгрупа от няколко модела – Raider Pro с R20S. Към момента тя включва бормашината RDP-SCD20S, ударната бормашина RDP-SCDI20S и ударния гайковерт RDP-SCIW20S. Всяка от тези машини представлява „олекотена“ откъм цената разновидност на вече утвърден, доказал качествата и добре приет на пазара модел от серията Raider Pro R20. Така например бормашината RDP-SCD20S е такава разновидност на модела RDP-SCD20, който бе пуснат на пазара в началото на миналата година. Същото се отнася за ударните бормашини RDP-SCDI20S и RDP-SCDI20 , както и за гайковертите RDP-SCIW20S и RDP-SCIW20.

Наблюдателния читател вече е забелязал, че това са представители на три от най-често използваните в домашната работилница акумулаторно захранвани инструмента. Поради това този вид машини са измежду най-търсените на пазара.

Най-характерното за машините от подгрупата Raider Pro R20S в сравнение с техните побратими от Raider Pro R20, е забележимо по-ниската им цена. Причина за това е стремежът на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД да удовлетворява по най-добрия за клиента начин изискванията във всеки пазарен сегмент, включително и в ценово отношение. В случая може да се каже, че „Евромастер Импорт Експорт“ ООД са успели да постигнат невъзможното – да предложат подходящи за домашната работилница инструменти на цена, още по-ниска от цената, на която и без това се продават утвърдени инструменти от основната серия Raider Pro R20 със сходни технически параметри и характеристики.

И това, при условие, че за инструментите Raider продажната цена в съчетание с техническите им характеристики е съществено конкурентно предимство. Очевидно е, че посочените три модела са предназначени за хора, които поставят категорично ниската цена на първо място. Най-често, вероятно поради причината, че рядко им се налага да ползват дадена машина. Същевременно те желаят да я притежават, за да им е под ръка, когато потрябва. За тази група клиенти „Евромастер Импорт Експорт“ ООД сега предлага подходящи инструменти.

Ценово „олекотените“ машини са пълноценни членове на голямото семейство Raider Pro R20. Те работят със същите акумулаторни батерии и зарядни устройства.

От трите нови модела избрахме да представим RDP-SCD20S, защото бормашините са електроинструментът, с който обичайно започва обзавеждането дори и на най-скромната домашна работилница.

Без батерия и зарядно устройство машината се продава за 49,90 лв. В комплект с батерия с капацитет 2 Ah и зарядно устройство комплектът струва 89,98 лв. Има и трети вариант – бормашина с две батерии и зарядно устройство, в пластмасов куфар. Цената му е 129,98 лв.

RDP-SCD20S е елегантна на външен вид, бихме казали „стройна“, с добре изпипано откъм ергономия тяло. Има удобна за държане, прилягаща в дланта ръкохватка. Тя е покрита с еластичен материал с релефна противоплъзгаща повърхност, която допълнително улеснява държането на инструмента.

Освен електронното управление на честотата на въртене на патронника, бормашината има двустепенен механичен редуктор. Това позволява оборотите да се регулират плавно в диапазоните 0-350 min¯¹ и 0-1300 min¯¹. Както е обозначено на превключвателя, първият диапазон е предназначен за завиване на винтове, а втория – за пробиване.

Максималният въртящ момент на машината е 44 Nm. В техническия паспорт е посочено, че пробива отвори с диаметър до 10 mm. Изпробвахме я как се справя със стомана – горещо валцуван равностранен профил 60х60 mm при дебелина на стената 6 mm. Бормашината проби отвор Ø10 с лекота, без забележимо намаляване на честотата на въртене. Не продължихме с изпитанията, защото този е максималният диаметър на свредлото, който патронникът позволява. Предостатъчно за работа в домашната работилница.

С лекота бормашината издълбава глух отвор с диаметър 35 mm в твърд материал – плоча от шперплат с дебелина 20 mm

Изпробвахме бормашината за завиване на винтове в иглолистна дървесина. Безпроблемно се справи с поредица от винтове, докато стигнахме до размер 6х60 mm. Не продължихме по-нататък единствено поради липсата в работилницата ни на по-големи винтове. Да не говорим, че винтове с такива размери са обичайни за строителното дърводелство, но не и за обичайните домашни приложения.

В твърдо, добре изсъхнало плътно дъбово бичме, бормашината успя да завие изцяло винт с размери 4,5х50 mm. В самия край, когато главата опря плътно и започна да потъва в материала, бормашината леко се затрудни и… си отмъсти на стоманения винт, като го скъса.

Продължихме с издевателството, като подложихме на изпитание максималния въртящ момент на бормашината чрез издълбаване с фрезер на глух отвор Ø35, каквито се правят при монтиране на главата на изхвърляща панта. Малката бормашина отново се справи без никакво затруднение при издълбаване на отвора в чамова дъска. По същия начин бормашината издълба гнездо за панта и в плоча шперплат, твърд материал с дебелина 20 mm. Поздравления за малката акумулаторна бормашина с цена до 50 лв. (без батерията)! При това не бива да се забравя, че машините от тази подсерия – RDP-SCD20S, както и всички останали с марката Raider, се ползват с 3-годишна гаранция.

Механизмът за ограничаване на максималния въртящ момент при завиване може да се настройва на 18 степени. В режим на пробиване той се изключва. Патронникът е бързо притягащ, метален, с пластмасова гривна. Може да захваща свредла с диаметър до посочения за максимален.

Бормашината има трипозиционен LED индикатор, показващ степента на зареждане на батерията, както и осветяващ мястото на работа светодиод.

Теглото на бормашината без батерия е 0,95 kg , а с батерия 2 Ah – 1,35 kg.

Накратко за останалите два модела от тази група:

– Ударна двускоростна бормашина RDP-SCDI20S с максимален диаметър на пробивания отвор 13 mm и максимален въртящ момент – 50 Nm – цена без батерия 69,98 лв.

– Ударен гайковерт RDP-SCIW20S с максимален въртящ момент 250 Nm – цена без батерия – 79,98 лв.

За допълнителна информация посетете сайта на Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото