В категории: 2020, Актуални статии, Брой 11/2020, Градина, Инструменти

Най-мощният серийно произвеждан верижен трион в света STIHL MS 881

През октомври т.г. STIHL пусна на пазара най-мощния в света серийно произвеждан моторен верижен трион – модела STIHL MS 881. Той наследява и поема световната корона на първенството по мощност от своя предшественик STIHL MS 880.

Новият трион е задвижван от двутактов бензинов двигател с работен обем 121,6 cm3 и мощност 6,4 kW. Същевременно, в този най-висок клас на мощност, той е единственият, който изпълнява строгите европейски норми EU5 за състава на изгорелите газове, т.е. за безопасна работа. Това се дължи на разработената от немския концерн усъвършенствана технология на горивния процес в двигателите STIHL 2-MIX. Те се отличават с ниско ниво на вредните съставки в газовете и по-нисък разход на гориво.

Конструктивните мерки за намаляване на съдържанието на вредни вещества в изходящите газове не са се отразили върху теглото на двигателя. В резултат на това, трионът има много добро съотношение между тегло и мощност – 1,5 kg/kW. Този показател е от голямо значение при професионална, тежка и продължителна работа, основно в горски и планински условия, където сниженото с всеки грам тегло на триона, е от голямо значение за работника.

Тук е мястото да се подчертае, че стремежът за намаляване теглото на машината е неизменна цел на конструкторите на STIHL. При всеки нов модел немският производител се стреми да внедрява инженерни новости, водещи до снижаване на системното тегло на машината. В случая под системно тегло се разбира напълно готовият за работа верижен трион без гориво в резервоара. Олекотяването се постига чрез усъвършенстване на конструкцията на цилиндъра, намаляване на дебелината на капака, покриващ задвижващото веригата колело, използването на нови материали и т.н. С тази цел STIHL произвежда за верижните си триони и специални олекотени шини за водене на веригата.

Този трион е отлично решение при добив и обработка на едроразмерна и твърда дървесина, както и в мобилни дъскорезници.

Серийно трионът се доставя с режеща гарнитура с дължина 75 cm, която се състои от водеща шина STIHL Rollomatic ES и верига STIHL .404” Rapid Super. Той може да работи с шини с дължина до 105 cm. Подготвената за работа машина, без гориво, тежи 12,7 kg.

Освен с голяма мощност и производителност при рязане, трионът се отличава и с множество технически решения, които силно улесняват работата. Така например, благодарение на декомпресионния вентил, степента на компресия на гориво-въздушната смес, преди мига на нейното запалване, се намалява. Съответно се намалява и усилието, необходимо за издърпване на стартовото въже. Вентилът се отваря ръчно преди изтегляне на въжето и автоматично се затваря, щом двигателят запали. За отслабване, т.е. омекотяване, на възможния удар, който често се предава по изпънатото въже в момента на запалване на горивната смес, в ръкохватката за издърпване на въжето има специален еластичен елемент (ElastoStart), който в голяма степен поглъща ударния импулс. Тези две решения спомагат значително за намаляване натоварването на мускулите и ставите на ръката и рамото.

За намаляване натоварването на ръцете и тялото на работещия, особено при по-продължителна работа, ефективно спомага добре функциониращата многоточкова антивибрационна система за окачване на двигателя към ръкохватката на триона. Благодарение на нейните еластични елементи нивото на предаваните към ръцете вибрации е намалено до стойности, които са безопасни при определена продължителност на работа.

За подпомагане на работата на двигателя при ниски температури на околната среда трионът има система за затопляне на карбуратора чрез обдухването му със затоплен въздух. Тя се включва ръчно при ниски температури, а през останалото време на годината е изключена.

За професионална машина, предназначена за продължителна работа в условия на високо натоварване, нерядко и в замърсена въздушна среда, от първостепенна важност е доброто очистване на засмуквания в цилиндъра въздух. Този проблем е успешно решен чрез разработената от STIHL, от години доказала качествата си, филтрираща система HD2. Тя осигурява тристепенно очистване на въздуха – грубо чрез центробежно завихряне на въздушния поток и последващо очистване от сменяем двустепенен въздушен филтър. Външният филтриращ елемент на HD2 задържа по-едрите прашинки, а вътрешният – фините. Системата осигурява значително по-добро очистване на въздуха, което спомага за намаляване износването на двигателя. Филтърът е изработен от полиетиленова тъкан (PET), която има с до 70% по-фини пори в сравнение с филтрите от кече и полиамид. Той не пропуска вода и масла. Уловените от филтъра частици прах се задържат на повърхността, без да проникват в дълбочина. Това улеснява неговото почистване, било със специален миещ препарат на STIHL или друг подходящ препарат. Филтриращият елемент е пригоден за многократна употреба, което също е сериозно предимство. Интервалът между две обслужвания на филтриращата система HD2 е значително удължен в сравнение с обикновените въздушни филтри.

Карбураторът има система (компенсатор), която поддържа постоянни мощността, съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове и разхода на гориво, дори и когато филтриращите елементи са частично замърсени. По този начин интервалът за работа на машината без почистване на филтъра допълнително се удължава.

Необходимо е да се подчертае също, че верижният трион MS 881 е проектиран и с оглед силно улесненото му сервизно обслужване. Двигателят има специален куплунг за свързване с диагностичен стенд, който бързо установява и локализира евентуално възникнали проблеми в управляващата електроника на двигателя. Това ускорява и улеснява ремонта.

Както вече споменахме, трионът MS 881 има модерна система STIHL Ematic за смазване на веригата – шина STIHL Rollomatic ES, верига STIHL Rapid Super и регулируема маслена помпа. Тя осигурява оптимално смазване на движещата се верига, което позволява снижаване на разхода на масло с до 50% (позиция Е). Маслената помпа позволява ръчно регулиране на дебита на маслото. При необходимост – работа с много дълги режещи гарнитури или рязане на прекалено суха дървесина, количеството на маслото може да бъде увеличено до максималната си стойност чрез регулиращ винт.

Механизмът за опъване на веригата е разположен странично на машината, което улеснява и най-важното, прави регулировката безопасна. Така и двете ръце се намират по-далеч от веригата. За безпроблемната работа в гората спомагат и такива дребни наглед технически детайли като гайките, с които се закрепва капакът на водещото веригата колело. Те са обезопасени срещу падане и загубване, защото след развиване, остават на местата си.

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото