В категории: 2016, Брой 9-10/2016, Градина

STIHL MS 880 – най-мощният серийно произвеждан верижен трион в света

stihl1

След представяне на поредица от леки верижни триони на STIHL, предназначени за работа в градината или двора, за нарязване на дърва за огрев, както и на последни модели триони, специализирани за работа в короната на дърветата, в този брой на списанието спираме вниманието си на „тежката артилерия“ – верижни триони, предназначени за работа в горското стопанство и дърводобива. Това са професионални машини, разработени и произведени с оглед на най-високите изисквания по отношение на мощност и производителност, пригодност за работа при всякакви условия, включително ниски температури, заледена и замърсена дървесина, триони, които да понасят безпроблемно продължителна работа при голямо натоварване. Освен това от тях се изисква възможно най-ниско тегло, защото често се работи в трудно проходими местности, минимално натоварване на работещия, породено от вибрациите на машината, улеснена работа.

Затова се насочваме директно към заемащия най-високото място в тази престижна професионална група верижни триони – модела STIHL MS 880. Дори при бегъл поглед върху списъка с модели на мощни триони, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага у нас, веднага се набива на очи дистанцията между работния обем на двигателя на тази машина – 121,6 cm³ и продавания вече няколко поредни години изключително успешен за горската промишленост модел MS 441 – 70,1 cm³. Във времето между появата на тези два модела бяха пуснати на пазара и други два, които заемат междинно място. Това са MS 461 и MS 661, за които вече е писано в списанието. Едновременното предлагане на четири мощни машини позволява на почитателите на най-търсената сред моторните верижни триони в света марка STIHL да избират по-детайлно оптималната за всеки машина.

Трионът MS 880 е пуснат в продажба на нашия пазар през юни 2016 г. Той е най-мощният серийно произвеждан верижен моторен трион в света. Благодарение на своята ненадмината мощност от 6,4 kW (8,7 к.с.) и дължина на шината 75 cm MS 880 е най-производителният към момента моторен трион, способен да се справя и с най-дебелите дървета и стъбла.

stihl2

Теглото на машината, без шина, верига и гориво, е 10 kg. Двигателят на триона се отличава и с добро съотношение между теглото и мощността – 1,5 kg/kW.

При мощните двигатели с вътрешно горене с нарастване на работния обем запалването чрез ръчно завъртане на коляновия вял изисква все по-голямо усилие за издърпване на пусковото въже. Този проблем е преодолян чрез поставяне на декомпресионен вентил на цилиндъра. Той позволява намаляване на степента на компресия в цилиндъра при движение на буталото към горната мъртва точка при такта сгъстяване преди подаване на запалващата искра. Вентилът се отваря ръчно преди изтегляне на въжето и автоматично се затваря, щом двигателят запали. За отслабване (омекотяване) на възможния удар, който често се предава по изпънатото въже в момента на запалване на горивната смес, в ръкохватката на въжето е поставен специален еластичен елемент (ElastoStart), който в голяма степен поглъща ударния импулс. Тези две решения спомагат значително за намаляване на натоварването на мускулите и ставите на ръката и рамото, предотвратява се възникването на евентуална травма.

С цел намаляване до минимум на умората и последиците, причинени от предаваните вибрации на ръцете на работещия, трионът има ефикасно действаща антивибрационна система, която силно намалява тяхното ниво до безопасни при определена продължителност на непрекъсната работа стойности.

Като строго професионална машина, предназначена за работа при високо натоварване, често и в замърсена среда, трионът MS 880 е снабден с най-ефикасната система на STIHL за очистване на постъпващия в цилиндъра атмосферен въздух – HD2. За нея и друг път сме писали в списанието, затова накратко ще споменем само, че тя осигурява тристепенно очистване на въздуха – грубо чрез центробежно завихране на въздушния поток и последващо очистване през сменяем двустепенен въздушен филтър. Външният филтриращ елемент на HD2 задържа по-едрите прашинки, а вътрешният – фините. Филтриращата система осигурява значително по-добро очистване на въздуха, с което се намалява износването на цилиндровата риза и сегментите на буталото. Филтърът е изработен от полиетиленова тъкан (PET), която има масло- и водоотблъскващи свойства. Уловените от него частици прах се задържат на повърхността му, без да проникват в дълбочина на тъканта. Това улеснява неговото почистване, било със специален миещ препарат на STIHL, за предпочитане, било със сапунена вода. Филтриращият елемент е пригоден за многократна употреба, което също е сериозно предимство и като улесняване обслужването на машината, и от финансова гледна точка. Интервалът между две обслужвания при система HD2 е удължен в сравнение с обикновените въздушни филтри.

stihl4

Освен това карбураторът има система, която поддържа постоянни мощността, съдържанието на вредни вещества в изгорелите газове и разхода на горива, дори и когато филтриращите елементи бъдат частично замърсени. Това допълнително спомага за удължаване на интервала, през който машината може да работи без обслужване на филтъра.

За безпроблемна работа през студените зимни месеци трионът има система за затопляне на карбуратора чрез обдухването му със затоплен от изгорелите газове въдух. Тя се включва при ниски температури ръчно, а през останалото време на годината е изключена.

Системата за смазване на веригата е многократно доказалата качествата си STIHL Ematic (верига Oilomatic, Rapid Super (RS)). Характерно за нея е оптимизираното смазване на движещата се верига, което позволява снижаване на разхода на масло с до 50%. Маслената помпа позволява ръчно регулиране на дебита на маслото. В определени граници, без това да се отразява на доброто смазване, работникът може ограничава количеството подавано в канала на шината масло до 50% от обичайното. Когато се налага, примерно при рязане на прекалено суха дървесина, чрез завъртане на регулиращия винт, количеството се увеличава до максималната си стойност. Това са все характерни за професионалните верижни триони на STIHL особености.

Винтът за регулиране на опъването на веригата е разположен странично на шината, а достъпът до него става през отвор в предпазния капак, покриващ задвижващото веригата зъбно колело. Това е не само по-удобно при работа решение. По-същественото е, че при тази често изпълнявана и много важна за добрата и безопасна работа операция, ръката, държаща отвертката, се намира на безопасно разстояние от веригата и острите ръбове на режещите звена.

3

Тъй като за модела MS 441 публикувана в списанието информация няма, в таблицата с основните технически характеристики поместваме данни и за него. Освен разликите, свързани с работния обем на цилиндъра и неговата мощност, MS 441 продължава да бъде модерна в техническо отношение машина, работеща с двигател 2-МІХ на STIHL с канална технология.

stihl3

Той е с 20% по икономичен в разхода си на гориво в сравнение с останалите със същата мощност двигатели, а количеството на вредните емисии в изгорелите газове е с до 50% по-ниско. Съчетанието между по-ниското тегло, по-късата шина и забележимо по-ниските вибрации значително улесняват точното водене и повратливостта на триона при рязане. Всичко това го прави отлична машина за работа в средно гъсти горски масиви и селското стопанство.

За повече информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2016, Брой 9-10/2016, Градина

Ключови думи


 
към началото