В категории: 2020, Актуални статии, Брой 12/2020, Градина, Представяме ви

Технология на STIHL с награда за върхови постижения

Г-н Хартмут Фишер, Изпълнителен директор на STIHL Magnesium-Druckguss, получава високото отличие „Награда за върхови постижения 2020“ за производството на бутала от магнезиева сплав за двигатели с вътрешно горене

В ноемврийския брой на списанието представихме поредната новост, която водещият производител на моторни верижни триони в света, немската компания STIHL, записа в историята на развитието на тази техника и по-конкретно, в производството на малки двигатели с вътрешно горене. Тя бе материализирана за пръв път при новия модел верижен трион STIHL MS 400 C-M, чийто двутактов бензинов двигател е първият, който има бутало изработено от лека и същевременно много здрава магнезиева сплав. Предимствата на този не само нов, но и уникален в иновативно отношение моторен трион, вече бяха подробно описани в посветената на него статия.

С няколко думи това е трион с мощност 4 kW и тегло 5,8 kg (без режеща гарнитура и гориво), което му осигурява много добро съотношение тегло/мощност – 1,5 kg/kW. Благодарение на изработеното от магнезиева сплав бутало, двигателят е способен да поддържа много висока честота на въртене – 14 000 min¯¹, която осигурява по-висока скорост преди всичко при кастрене. Благодарение на своята висока производителност и ниско тегло, MS 400 C-M в най-голяма степен удовлетворява изискванията на всеки професионален дървосекач.

Серийното производство на бутала от магнезиева сплав е постижение в развитието на двигателите с вътрешно горене, чиято значимост далеч надхвърля територията на верижните триони. Ето защо, както буталото, основен компонент на всеки такъв двигател, така и технологията за неговото производство от магнезиева сплав веднага привлече вниманието на водещите специалисти в тази област и на Международната асоциация по магнезий (International Magnesium Association (IMA). Както вече писахме в предната статия, на тазгодишното специализирано изложение Euroguss 2020, разработката на STIHL получи най-високото отличие „Награда за върхови постижения 2020“. Буталото от магнезиева сплав на STIHL е класирано на първо място в категорията „Търговски лети продукти“. Става дума за серийно производство, по метода на леене на течния метал под налягане, на детайли, към които се поставят изключително високи изисквания по отношение на устойчивостта им на високи температури, липса на каквито и да било пори и кухини в отливката, голяма здравина и висока износоустойчивост. По повод на присъденото най-високо отличие, г-н Хартмут Фишер, Изпълнителен директор на STIHL Magnesium-Druckguss, гр. Вайнсхайм, заявява: „В STIHL имаме над 60-годишен опит с магнезия и неговата обработка. С първото използване на магнезиево бутало в двигателя на моторен трион, поставяме нови стандарти както в разработването, така и в производството. Не на последно място, чрез това, както и с непрестанното олекотяване на конструкцията, успяхме значително да намалим съотношението тегло/мощност при модела STIHL MS 400 C-M. По този начин, за пореден път, укрепваме позицията си на технологичен лидер.“

В мотивите за присъждане на наградата, журито, съставено от международни експерти, изтъкна, че постижението на STIHL е „уникално, ново и креативно приложение на магнезия“, и още: „подобрение, в сравнение с досега установените концепции.“

Както посочва в изказването си г-н Фишер, STIHL има над 60-годишен опит в разработването на технологии за производство на изделия от прецизно лети магнезиеви сплави. Компанията притежава един от най-големите и модерни в Европа заводи за леене под налягане – STIHL Magnesium-Druckguss, открит през 1971 г. Със своята висококачествена продукция той е важна съставна част в международната производствена мрежа на компанията. С участието на около 800 служители в него се произвеждат висококачествени компоненти от магнезиеви сплави. Детайли не само за моторни верижни триони и други моторни машини на STIHL, задвижвани с двигател с вътрешно горене. Около 25% от оборота идва от външни клиенти, производители на автомобили, мотоциклети, велосипеди, от електро-индустрията и производители на медицинска техника.

 

***

Международната асоциация по магнезий (International Magnesium Association (IMA) е създадена през 1943 г. с цел популяризиране на продукти, произведени от магнезиеви сплави, подкрепа за разработването на иновативни приложения на магнезия в различни производства. От 1962 г. насам асоциацията присъжда годишни отличия за изключителни постижения в разширяване приложението на магнезия в различни производства.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото