В категории: 2020, Актуални статии, Брой 11/2020, Градина, Инструменти

Първият в света верижен трион с магнезиево бутало на двигателя STIHL MS 400 C-M

Поредната новост, която STIHL въвежда в производствената си програма, е моторния верижен трион STIHL MS 400 C-M. Той е снабден с първия в света двутактов двигател, чието бутало е изработено от лека и същевременно много здрава магнезиева сплав. Това е позволило теглото на машината да бъде снижено до 5,8 kg (без режеща гарнитура и гориво), както и да се постигне много добро съотношение между тегло и мощност – 1,5 kg/kW. Новият двигател на STIHL развива максимална честота на въртене до 14 000 min¯¹, което осигурява на триона по-голяма режеща способност и, съответно по-висока производителност. Изработеното от магнезиева сплав бутало допринася и за повишаване на износоустойчивостта на двигателя.

Значението на това новаторско постижение на STIHL за развитието на двигатели с вътрешно горене се подчертава ярко и от високото отличие, което тази разработка получи на тазгодишното специализирано изложение Euroguss 2020 – първа награда в категорията за магнезиеви детайли, изработени чрез леене под налягане. Това постижение и отличие се дължат на факта, че STIHL притежава един от най-модерните и най-големи в Европа заводи за изработване на детайли чрез лети под налагане легирани магнезиеви сплави. За това ще отворим дума в края на статията, а тук продължаваме с новия верижен трион STIHL MS 400 C-M.

Към вече посочените в началото ключови данни за теглото и съотношението тегло/мощност, краткото описание на новия бензинов трион е „повече мощност, по-голям въртящ момент, по-голям работен обем на двигателя, и всичко това постигнато при по-ниско тегло.”

Едноцилиндровият двутактов двигател с вътрешно горене е нова разработка на изпитания и многократно доказал предимствата си легендарен двигател STIHL 2-MIX. Той има по-нисък разход на гориво и намалени вредни за здравето и околната среда емисии в изгорелите газове в сравнение с обичайни двутактови двигатели на STIHL със същата мощност.

При работен обем 66,8 cm³ MS 400 C-M развива мощност от 4 kW. Той е създаден да покрива пролуката между популярните модели MS 362 с работен обем 59 cm³ и модела MS 462 C-M с кубатура 72,2 cm³. В сравнение с MS 362, новият MS 400 C-M осигурява 14% по-голяма мощност и 17% по-голям въртящ момент. Съответно MS 400 C-M е с 200 g по-тежък от първия и със също толкова е по-лек от втория модел.

Трионът се доставя с шина STIHL Rollomatic E с дължина 45 cm, с което отново заема междинната позиция между споменатите два модела в продуктовата листа на STIHL. Веригата е STIHL 3/8“ Rapid Super.

Както вече стана дума в предната статия, и MS 400 C-M има декомпресионен вентил за улеснено запалване на двигателя, система STIHL ElastoStart, улесняваща издърпването на стартовото въже, маслена помпа с регулируем дебит за смазване на веригата, филтрираща система HD2 за по-ефективно очистване на въздуха, засмукван в цилиндъра, с предварително отделяне на по-едрите частички, антивибрационна система, която предпазва ръцете от вибрациите, отделяни от двигателя, компенсатор към карбуратора за поддържане на оптимална за горивния процес горивна смес, включително при частично задръстен филтър, предварително отопление на карбуратора през зимните месеци при включен зимен режим на работа, странично разположени елементи за опъване на веригата и фиксиране на шината, включително със защитени срещу падане гайки.

Отделно ще споменем само наличието на електронната система за управление на двигателя STIHL M-Tronic. Тя контролира и оптимално управлява дозирането на горивото в гориво-въздушната смес, както и точния момент за нейното запалване, като се „съобразява“ след лесно за изпълнение калибриране с околната температура и надморската височина. Системата „разпознава“ дали двигателят е студен или още топъл поради скорошна работа и автоматично осигурява необходимия за сигурното запалване състав на сместа. Спомага значително за по-лесно запалване на двигателя, за поддържане на максималната мощност, за бързо ускоряване и поддържане на постоянна скоростта на движение на веригата.

Със своите качества и висока производителност трионът STIHL MS 400 C-M осигурява на професионалните дървосекачи това, което най-силно биха желали – сигурна машина с висока мощност и ниско тегло. Този моторен трион е особено подходящ за поваляне, нарязване, кастрене и допълнителна обработка на дървесината при работа в средно възрастни насаждения.

 

* * *

Световната новост – създаване на двигател с бутало от магнезиева сплав, е подходящ повод да хвърлим поглед върху новаторската история на STIHL и водещото място на фирмата в развитието на моторните верижни триони, както и на други механизирани инструменти и машини за работа в гората и градината.

Като световен лидер, STIHL e най-продаваната марка моторни триони в света от 1971 г. насам. Компанията е и световен лидер в непрестанното развиване и усъвършенстване на своите машини. Историята на STIHL, и конкретно производството и еволюцията на верижните моторни триони, е белязана от множество технически, конструктивни решения, изобретени в развойните центрове на STIHL. Подробни описания може да бъдат намерени в редица статии, публикувани в сп. „Направи сам“, като тук ще посочим един от най-близките по време обзори – Легендарният моторен трион STIHL Contra навърши 60 години.

STIHL също така е известна и с това, че нейните верижни триони са изцяло Made in STIHL, включително шините и веригите. Това е и една от причините за тяхното технологично и качествено превъзходство. От близо 2 години STIHL „прибра под покрива“ си и производството на професионалните литиево-йонни батерии. В стремежа си да затвори изцяло производствения цикъл, STIHL притежава и един от най-модерните и най-големи в Европа заводи за изработване на детайли чрез лети под налагане легирани магнезиеви сплави. Открит през 1971 г. в гр. Вайнсхайм, в него се произвеждат над 6000 тона отливки или над 26 млн. детайла годишно. С това STIHL се явява и един от най-големите производители на такива изделия в Европа – от идеята и CAD/CAM проекта, до напълно завършеният, включително с оцветена повърхност, продукт. Изключително високото качество и прецизност на изработката на всеки детайл е базова предпоставка за високото качество на машините, които се произвеждат не само в заводите на групата STIHL, но и от много други външни клиенти, производители на автомобили и мотоциклети, електроинструменти и много други.

За повече подробности за верижните триони на STIHL за горското стопанство и дърводобив посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото