В категории: 2016, Актуални статии, Брой 3-4/2016, Градина, Представяме ви

Къде и как се раждат машините STIHL и VIKING

SV1

Инж. Георги Балански

По покана на Andreas STIHL AG & Co. KG от 15 до 19 февруари т.г. делегация от представители на български търговски фирми, оторизирани дилъри за продажбата на машини и инструменти с марките STIHL и VIKING, бе на посещение в няколко от заводите на компанията на територията на Германия, Швейцария и Австрия:

» Завод за производство на вериги и други режещи инструменти в град Вил, община Санкт Гален, Швейцария. STIHL притежава и втори завод за вериги, отново в Швейцария, в град Броншхофен.

» Заводи №1 и №2 в град Вайблинген, на 10 km от Щутгарт, Германия, с посещение на музея и изложбения център на STIHL.

» Завод на VIKING в град Лангкампфен, федерална провинция Тирол, Австрия (на пътя и в близост до знаменития планински курорт Кицбюел).

Организирането на периодични работни посещения в заводи на компанията е обичайна практика на STIHL, елемент от нейната фирмена философия и култура.

За значимостта, която ръководството на STIHL отдава в своята маркетингова политика на такива посещения, говори и фактът, че делегацията се водеше лично от инж. Георги Драганов, управител на дъщерната фирма на STIHL – „Андреас Штил“ ЕООД. Програмата включваше и срещи с редица представители на компанията, заемащи високи ръководни постове, а организацията бе типично по немски – перфектна.

За пръв път домакините поканиха и журналист, като честта се падна на нашето списание. Благодарение на това имаме възможността в този брой да запознаем читателите ни с видяното и чуто по време на това делово посещение. Като техническо списание, естествено, ще се опитаме да разгадаем поне частица от движещите сили, захранващи вече цели 90 години успешното развитие на фирмата, изследователската и производствена мощ, които от 1971 г. насам я държат неизменно на почетното място като най-продаваната марка верижни триони в света. Фирмата е утвърдила машините и инструментите с марките STIHL и VIKING като еталон за най-високо качество.

Ще се постараем да въведем и читателите си зад стените, които грижовно пазят многобройните патентовани фирмени секрети, уникални производствени машини и поточни линии, повечето от които са собствена разработка и производство на STIHL – най-модерна производствена мощ, която другите нямат.

 

Визитна картичка на компанията

Групата Andreas STIHL AG & Co. KG е фамилна компания с 90-годишна история. От 1.07.2012 г. насам тя се ръководи от д-р Николас Щил, Председател на Надзорния и на Консултативния съвет на STIHL. Той е представител на третото управленско поколение от фамилията, наследник на баща си г-н Ханс Петер Щил, който ръководи компанията в периода 1973–2012 г., а днес е почетен Председател на Надзорния и на Консултативния съвет.

2

Фирмата е основана през 1926 г. от г-н Андреас Щил, чието име остава завинаги в историята и като „бащата на моторния трион“. След неговата смърт през 1973 г. ръководството на фирмата е поето от сина му г-н Ханс Петер Щил.

През 2014 г. групата Andreas STIHL AG & Co. KG е постигнала поредния рекорден икономически и финансов резултат – 2979,8 млн. евро оборот, въпреки неблагоприятното влияние на политически и икономически (ембаргови) кризи в различни региони на света, както и на промените във валутните курсове през годината. Отбелязаният спрямо по-предната година ръст в оборота е 5,9%, а без отчитане на влиянието на валутните курсове той би бил 8,7%. 89,4% от приходите се дължат на продажбите в чужбина. През същата година са инвестирани 181,9 млн. евро за разширяване на производствените мощности и изследователска дейност. Само през 2014 г. персоналът на компанията е нараснал с 3,3% като е достигнал 14 297 души. От тях 4490 души работят в Германия.

3

Продукцията на групата STIHL се продава в 160 държави от петте континента на земното кълбо. Това се извършва чрез 36 дъщерни маркетингови и дистрибуторски фирми, сред които е и българската „Андреас Штил“ ЕООД, 120 директни вносители и около 40 000 търговски фирми (дилъри), обслужващи крайния клиент.

Освен седемте си завода в Германия, заводите в Швейцария и Австрия, групата STIHL е изградила свои производствени предприятия също така в САЩ, Бразилия и Китай.

Като най-голям производител на моторни верижни триони в света, STIHL е изградила и най-големия завод в Европа, а съвсем скоро и в света, за производство на такива триони. Гордост на компанията е и заводът за режещи вериги във Вил, сочен също като най-големият в света.

 

Признание за българските дилърски фирми

От срещите и разговорите с домакините от STIHL, включително и в приветственото слово на г-н Щефан Валтер, ръководител на „Отдел планиране“, по време на официалната вечеря, ясно пролича признанието, което компанията отдава на дейността на българското поделение „Андреас Штил“ ЕООД, чиято десетгодишнина бе отпразнувана миналата година. През годините в страната ни е била изградена солидна търговска мрежа от внимателно подбрани партньори, за чието развитие, както в търговията, така и в организацията на сервизната дейност, представителството оказва подкрепа, включително и в сферата на маркетинга като цяло.

SV6

През това десетилетие, с известно изключение през първите две години, 2008–2009 г., на световната финансова криза, продажбите на продуктите на STIHL и VIKING на нашия пазар са нараствали с устойчиви възходящи темпове, което особено силно е изразено през отминалата много успешна за фирмата 2015 г. Днес в България марките STIHL и VIKING се ползват с авторитета на продукт с най-високо качество, което ги прави предпочитани както сред професионалните потребители, така и сред любителите, които ценят качествената машина с нейното ниво на техническо съвършенство.

Вниманието, оказвано на българската делегация, бе не само знак на домакинска вежливост. Отчетливо проличаваше разбирането за важното значение на търговските фирми, чрез които машините и инструментите на STIHL и VIKING достигат до своите собственици и потребители. Дилърите на STIHL са не само консултанти и продавачи. Стоящи най-близо до своите клиенти, на тях е поверено и обичайното сервизно обслужване на техниката.

SV7

Ето защо привилегията дадена фирма да стане оторизиран търговец в България на двете знаменити с качеството си марки не се придобива лесно. Изискванията са много високи, а сред тях основно изпъкват детайлното познаване на особеностите и качествата на всяка машина, както и наличието на добре работещ собствен сервиз – нещо, което клиентите ценят много високо. Продажбата на едни от най-високотехнологичните в своята област продукти на STIHL и VIKING е не само доходна, но и престижна дейност, поради което „текучество“ сред добре изградената от години дилърска мрежа почти няма. Това обяснява защо за повечето членове на делегацията това не бе първото посещение на заводи на STIHL. Но дори и само запознанството на живо с най-новите модели, които тази година излизат на пазара, вече представлява ценна информация за техния успешен бизнес на родна земя.

SV8

 

За STIHL съществува само едно качество – най-високото (Spitzenqualität)

Периодичното провеждане на такива посещения има своето съвсем практическо значение, което произтича и от основните постулати във фирмената политика. Един от тях поставя на челно място разбирането, че за STIHL има само едно качество, и то може и трябва да бъде само най-високото възможно към момента. Цялостната дейност на компанията е стриктно ориентирана към нейните клиенти, към техните потребности и изисквания. В STIHL е водещо разбирането, че успехът на компанията зависи от степента на задоволство у нейните клиенти, от компетентната техническа консултация преди покупката, представянето и продажбата на оптималните за тях машини, и от тяхното сервизно обслужване. През изминалите десетилетия не избледнява завещаното от основателя Андреас Щил кредо: „Всеки моторен трион е толкова добър, колкото е неговото сервизно обслужване“.

Всичко това поставя високи изисквания към търговските партньори, към тяхната детайлна информираност за всяка машина, за развиване на умението им да бъдат възприемани с доверие като консултанти на своите клиенти.

7

Известно е, че лидиращите на пазара, възприемани като еталон за най-високо качество марки неизменно пораждат феномена на пристрастяване у притежателите на такива изделия. Притежанието на продукти с такава любима марка поражда дори и усещане за гордост. Тази немалка група заклети клиенти не се нуждаят от външно убеждаване поредната покупка да бъде от същата марка. STIHL безспорно е сред тези марки. Появата на акумулаторно захранваните електроинструменти допълнително подсили привързаността към марката, поради пълната взаимозаменяемост на акумулаторните батерии.

SV10

SV11

Същото обаче се отнася и за продаващия тези машини, който преди всичко трябва да бъде високо компетентен, доверен консултант за клиентите си. И най-вече вътрешно убеден, до пристрастие дори, във високото качество и превъзходство на машините и инструментите STIHL и VIKING. А най-доброто средство за това е личното запознанство на място в заводите на STIHL, където се раждат машините, които те продават. Едва след такова посещение и срещи човек може да осмисли цялостно какво реално стои зад понятието „Качество Made by STIHL“.

Това, по мое мнение, бе една от целите на това посещение, а личната ми оценка е, че видяното и наученото многократно надхвърли очакваното. Затова ще си позволява да споделя, че още при тръгването от летище София, г-н Георги Драганов дружески ме посъветва да не си градя предварителна представа за това, което ни очаква да видим, и по-специално, в завода за режещи вериги. Оказа се напълно прав.

 

Автоматизация и контрол при всяка операция

Успешните продажби в над 160 държави на машините и инструментите, произвеждани от групата STIHL, фактът, че в голяма част от тях марката е водеща в съответния пазарен сегмент, се дължи на множество фактори. Сред тях са редица иновативни конструктивни, патентно защитени решения, които позволяват, модел след модел, да държат първенството по степен на технологично съвършенство и им придават редица, високо ценени от всеки клиент качества от експлоатационно и ергономично естество. Всичко това се реализира в метал, пластмаси и електроника в най-модерни заводи, на автоматизирани в максимална степен работни места и автоматични поточни линии, подобни на които непосветеният човек може да види навярно само в популярната телевизионна поредица „Мегазаводи“ на National Geographic. Всичко, до най-дребната гайка или винтче, в тези производствени гиганти е обмислено и проектирано, направено и организирано до степен на пълна автоматизация, включително и на вътрешнозаводския транспорт. При това акцентът видимо и навсякъде е поставен върху гарантирането на максимално качество за всеки отделен детайл, на всяка излязла от завода машина. Едва на второ място е постигането на висока производителност, налагаща се от все по-нарастващото търсене на машините на STIHL и VIKING на световния пазар.

SV12

Системата за контрол на качеството на входящите материали, стриктният контрол при всяка отделна монтажна операция и на всяко работно място са организирани в многостепенна и обвързана система на компютризиран и човешки анализ. Тя прави невъзможно пропускането на отделна операция или некачественото й изпълнение. Дори всяко изваждане на необходимата гайка или винт от специална кутия се контролира от компютризираната система. Ако бъде пропуснато гресирането на даден иглен лагер например, безкомпромисната система издава предупредителен светлинен сигнал и блокира движението на поточната линия, докато пропускът не бъде коригиран. Чрез прецизно измерване се гарантира, че в предавателната кутия на всяка мотофреза, например, е налято точно предвиденото количество масло, а херметичността на уплътненията (гарнитурите) се проверява под налягане. Всяка завършена машина преминава предвидените заводски тестове, включително тестовете (нивото на отделения шум, на вибрациите, съдържанието на изгорелите газове и др.), необходими за гарантиране на нейното съответствие със сертификатите, които изискват нормативни актове на ЕС, както и на някои други стандарти. Накрая всеки готов за експедиция кашон се премерва с висока точност, с което се установява дали комплектът е пълен.

Всяка стъпка в производствения процес се контролира от всевъзможни сензори, следящи качествените параметри, включително и оптични, които, освен текущ контрол, при някои изделия създават и снимков архив, удостоверяващ при необходимост вложените в дадения възел или агрегат елементи. Там, където е преценено за необходимо, крайният контрол е поверен и на човешкото око. Така например всеки излязъл от пресата за шприцване пластмасов детайл се подлага на щателен оглед, при който и най-малката драскотина, която по никакъв начин не би се отразила на функционалните качества на машината, навярно не би била забелязана и от клиента, бива маркирана, а детайлът – бракуван. Дори и милионите режещи зъби на веригите на верижните триони преминават и визуален контрол, който не пропуска забележими само за тренираното човешко око миниатюрни дефекти.

Казаното дотук, нищожна част от видяното по време на тридневния престой в заводите на STIHL и VIKING, изгражда реален, напълно достоверен усет и представа за това, какво всъщност означава качество Made by STIHL. Докато някои възприемат думата „качество“ като рекламно послание, а има и производители, които злоупотребяват с това понятие, за STIHL то е водещ производствен критерий. Става дума за качество с дълбоки традиции в деветдесетгодишната история и развитие на компанията, реално постижение на техническата мисъл и немска педантичност, пардон, да не пропуснем и швейцарската прецизност, продукт на най-модерна производствена техника и системи за управление на непрекъснати производствени процеси. Далеч не на последно място, качество, постижимо единствено с по-високи от обичайните производствени разходи. Качеството Made by STIHL не познава думата „компромис“, било в изследователските центрове, било в производствените цехове на компанията. Това най-вярно и пълно може да бъде осмислено и опознато, когато човек лично, стъпка по стъпка, километри наред, проследи пътя, който всяко изделие изминава, докато стигне в склада за експедиция.

И това далеч не е всичко, защото от видяното и чутото в изнесените презентации и заводски цехове, пък и от натрупаната през годините информация, може и трябва да бъдат откроени още няколко извода с фундаментално значение за успеха на двете марки и компанията като цяло.

 

Производствени машини и линии – собствена разработка и тайна на STIHL

Сред всички останали световни производители STIHL сe откроява и с това, че сама проектира и произвежда работните, режещите инструменти за своите машини – вериги и шини за тях, ножове за ножици за жив плет и др. Това е много голямо предимство, защото и най-добрата машина не може да изяви качествата си, ако не работи в тандем с най-подходящия, специално проектиран за дадена група модели инструмент. STIHL е на само най-продаваната марка моторни триони в света, тя е създала и притежава и единственият по рода си огромен завод за производство на режещи вериги. Нещо, което и най-близко стоящи по възможности конкуренти и досега не смогват да направят, въпреки неколкократно декларираните си намерения.

Високото качество на продукцията на STIHL се дължи и на друго, трудно изпълнимо и поради това рядко срещано решение. Отклонявайки се от обичайната и значително по-лесна за реализация практика, най-важните за качеството на продукцията машини и поточни линии са проектирани и изработени от самата STIHL. Такива са автоматите за заточване на режещите звена на веригите, за изработване и закаляване на нитовете за тях и други. Това ги прави уникални, в тях са вградени множество патенти и десетилетия производствен опит. Нещо, което конкурентите не могат да изкопират, нито да произведат. Това предимство на STIHL естествено се пренася и върху качеството на продукцията. В завода за вериги бяха споделени данни от експериментални тестове, доказващи, че верига на STIHL има два пъти по-висока износоустойчивост при допир в почвата в сравнение с верига на друг известен производител. Също така веригите на STIHL показват значително по-малко общо удължаване поради силата на опън при работа, в сравнение с други вериги.

В двата завода с персонал общо над 900 души се произвеждат над 70 вида вериги, което позволява на трионите на STIHL да се справят по най-добрия начин с всякакви условия и режими на работа, с всякакви материали – от дърво до тухли, бетон, каменинови тръби и др. Производството на всяка верига обхваща около 20 операции, включително галванично нанасяне на хромово покритие върху точно определена повърхност на режещите звена, което значително повишава тяхната износоустойчивост, индукционното закаляване на средната част на нитовете и редица други тънкости, сред които ще отбележим само многократно доказалата предимствата си система за смазване на веригата STIHL Oilomatic.

11

Качествената верига изисква и също така качествена водеща шина, по която да се движи при минимално триене. STIHL произвежда два основни вида шини. Предназначените за ежедневна работа шини Rollomatic са трислойни и се произвеждат чрез точково заваряване. За разлика от останалите производители обаче, в завода на STIHL всички заварки се извършват едновременно, а не една по една. Този по-скъп метод, изискващ много по-скъп и мощен заваръчен автомат, гарантира получаване на напълно равна шина без огъвания поради термична деформация. Шините с масивна конструкция Duromatic, предназначени за триони със средна и голяма мощност, имат индукционно споена в предния си край пластина от твърд метал, която значително увеличава тяхната износоустойчивост.

Друго много съществено предимство, специално за заводите, произвеждащи машини и инструменти с марката STIHL, е затвореният в максимална степен производствен процес, т.е. всички от съществено значение за качеството на дадена машина детайли се произвеждат в заводите на STIHL, включително в заводи от други континенти. Така например различните детайли за картер и глави на двигателите с вътрешно горене, за различни предавателни кутии и други, се произвеждат в STIHL. Компанията притежава един от най-модерните и най-големи в Европа заводи за изработване на детайли чрез лят под налагане магнезий (по-точно легирани сплави). Открит през 1971 г. в гр. Вайнсхайм, в него се произвеждат над 6 500 тона отливки или над 26 млн. детайла годишно. С това STIHL се явява и един от най-големите производители на такива изделия в Европа – от идеята и CAD/CAM проекта, до напълно завършеният, включително с оцветена повърхност, продукт. Изключителното високото качество и прецизност на изработката на всеки детайл, е базова предпоставка за високото качество на машините, които произвеждат не само заводите на групата STIHL, но и много други външни клиенти, производители на автомобили и мотоциклети, електроинструменти и много други.

Прецизно шприцваните пластмасови детайли също се изработват в заводи на компанията, включително и матриците. През 2008 г. STIHL придобива и водещата в производството на малки карбуратори за ръчно преносими машини японска фирма ZAMA, която до този момент е била дългогодишен доставчик на немската компания.

 

Духът, философията и традициите на фамилната фирма

Обобщавайки впечатленията от видяното, човек постепенно си дава сметка, че акумулира не само техническа и производствена информация. Всяко подобно посещение позволява да бъдат усетени близо столетната фирмена култура и традиции, родово наследеният и всячески стимулиран творчески, новаторски и управленски дух, започва да разбира привързаността на персонала към компанията и нейните водещи принципи. Да усети дълбочината и значимостта на всичко, което характеризира, но и личностно откроява облика на STIHL като фамилна компания със славна история и настояще, със сигурност и все така успешно бъдеще.

Такива посещения и срещи създават с времето и затвърждават усещането за принадлежност към голямото семейство и у всеки, който създава или продава продуктите на STIHL и VIKING. У търговеца се формира увереност и гордост, че предлагат на клиентите си едни от най-качествените машини и инструменти в съответния пазарен сегмент. Дава им възможност да добият допълнителна техническа и маркетингова информация, да обогатяват познанията си как да предлагат на клиентите си една или друга машина. Включително как да експонират продуктите в магазините си, да организират и подреждат сервизните работни места. Това те видяха реално изпълнено при посещението на един от големите дистрибутори на STIHL в Германия – фирма Endres във Вайблинген.

12

Голям интерес предизвика проведената на открито работна демонстрация на някои от най-новите и най-перспективни модели на STIHL, която тук представяме с няколко снимки. Най-голямо внимание бе заделено на машините, задвижвани с акумулаторни батерии, което бе очаквано, защото тази тенденция особено ярко се откроява през последните години в развойната и производствена програма на STIHL. Подобно на пазара на ръчни електроинструменти, това направление се развива изключително бързо и завладява все по-голям дял в сектора на любителските, за домашна употреба машини. Ръководството на STIHL отчита тези тенденции, като прави необходимото и в сектора на акумулаторните инструменти да има лидерски позиции. На професионалния пазар позициите на двигателите с вътрешно горене не са застрашени в обозримото бъдеще, както и лидерската позиция на STIHL за най-продаваната в света марка моторни триони. Естествено сензацията в демонстрационната програма бе представянето на концептуалния модел верижен трион на STIHL, който може да бъде видян единствено тук.

Атракцията бе демонстрация на ефикасната защита, която специалното предпазно работно облекло осигурява при досег на движещата се верига до човешкото тяло. Снимките са красноречиви.

13

В следващ брой на списанието ще запознаем читателите и с историята на STIHL, която е и историята на развитието на верижния трион. Източникът е музеят на STIHL, от който тук поместваме две снимки.

14

В заключение – досега на сайта на списанието ни сме публикували 114 авторски, редакционни статии за машини и инструменти на STIHL и VIKING. Те са писани с респект, породен от техните качества, особено за моделите, които сме имали възможността лично да изпробваме, и с особено топло чувство, което създава досега с всяка майсторски изпипана до най-дребния детайл машина. След личното запознанство и с производствения процес, в следващите статии за тези марки несъмнено ще прозира и осъзнат възторг от немския технически гений. Геният на свободното предприемачество, който успешно вирее и може да се развива само в условията на нормална, незамърсена, пазарна среда.

 

Виж още: Заводът и машините на VIKING

За допълнителна информация вижте сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото