В категории: 2019, Актуални статии, Брой 12/2019, Градина, Инструменти, Представяме ви

Шини за верижните триони на STIHL

От изключително значение за производителната и безопасна работа на всеки верижен трион е правилно подбраната и добре поддържана режеща гарнитура – верига и шина. Затова е най-добре, когато самият производител на машината е и производител на тези компоненти. STIHL е единствената компания в света, която сама проектира, изработва и окомплектова машините си с произведени от самата нея вериги и шини. Това означава че веригата и шината, върху която тя се движи, са оптимално напасвани една спрямо друга. Към това ще добавим разработената от STIHL и изпитана в продължение на над 30 години система за оптимизирано смазване на веригата STIHL Oilomatic, която позволява намаляване на разхода на масло с до 50%, без това да се отразява на доброто смазване на веригата и канала на шината, в който тя се движи. Това са трите фактора, гарантиращи максимална производителност, сигурно водене на машината при рязане, висока износоустойчивост на режещата гарнитура, безопасна работа поради ограничаване на вероятността от възникване на „обратен удар“. За всеки модел верижен трион се предлагат една или повече гарнитури – комбинация между верига и шина.

На участниците в „Деня на медиите 2019” бе предоставена възможност да се запознаят на живо с производството на шини в завод №2 във Вайблинген. Тук се произвеждат два типа шини.

 

Шини Rollomatic Е

От горе на долу: шина Rollomatic E, шина Rollomatic E Light (с контурна линия е очертана кухината, запълнена с композитен материал) и шина Rollomatic ES Light

Това са най-масово използваните в практиката шини, поради което те заемат преобладаваща част от производствената програма на завода – към момента общо 11 модела. Шините Rollomatic Е имат трислойна конструкция – два плътни листа, които представляват външните страни на шината, и един междинен, в който чрез щанцоване са изрязани множество отвори с цел олекотяване на шината. Едновременно с това листът получава релефна форма, като неговата дебелина определя широчината на канала на шината, в който се движи веригата. Трипластовата конструкция също така способства за повишаване устойчивостта на шината срещу огъване.

Шините Е Light и ES Light са отново трислойни, но при тях не само средната част има отвори за олекотяване, но и двата външни слоя. Така образуваната кухина в средната част на шината е запълнена чрез шприцоване на усилен със стъкловалкана полиамид. . Целта е намаляване на теглото, с максимално възможното отнемане на метал от конструктивна гледна точка. Така, че работните площи на шината и нейните параметри откъм здравина и устойчивост да не се променят.

От всеки модел (Е, Е Mini, Е Light, ES, ES Light) се предлагат по няколко разновидности с различна дължина – от 25 до 90 cm според модела. Шините Rollomatic E са по-леки от масивните шини Duromatic E, съответно са по-удобни при работа. Принципната разлика между двата типа шини е в механизма за обръщане на движението на веригата в челото на шината. Шините Rollomatic Е имат монтирано в челото си свободно въртящо се зъбно колело, чийто зъби захващат звената на веригата и така обръщането й става практически без триене на това място. При шините Rollomatic E вероятността от възникване на „обратен удар“, т.е. рязко изхвърляне на машината нагоре при опит за рязане с горната част в предния край на шината, е силно намалена. Тези шини осигуряват също така висока производителност при рязане.

 

Шини Duromatic Е

Масивните шини Duromatic Е са предназначени за триони със средна и голяма мощност. Особено подходящи са за по-груби приложения, като рязане на замръзнала или замърсена дървесина, строителни материали, пластмаси и други материали при спасителни и противопожарни акции и т.н. Те са изключително здрави и износоустойчиви. Предлагат с дължини от 40 до 90 cm. От този вид шини STIHL предлага към момента 2 модела с по няколко разновидности според тяхната дължина.

 

Шини Carving Е

STIHL произвежда и 2 модела шини Carving Е с дължина 30 cm. Те се различават помeжду си по широчината на канала за веригата. Carving Е e първата от този вид 1/4”P шина на световния пазар. Подобно на шината Rollomatic Е, и тази е трислойна, изработена чрез точкови заварки. Особеното при нея е стеснената челна част с радиус на закръглението само 8 mm. Нейната иновативна конструкция я прави значително по-лека от останалите карвинг шини на пазара. Връхната част на шината е изработена от масивен твърдосплавен материал (Stellit), който се отличава с висока износоустойчивост. Тази форма на шината позволява с предния й край да се реже по криви с малък радиус на закръгление, непостижим за останалите видови шини.

Шината Carving Е с подходяща за нея верига STIHL 1/4”P и верижен трион (примерно моторният трион STIHL MS 193 T) се превръщат във високопроизводителен и точно режещ инструмент, подходящ не само за рязане на клони в короната на дърветата и други неудобни за работа места, но и за монументална дърворезба. Или както се изразява производителят – това е идеалният инструмент за претенциозни дърворезбари и овощари-хирурзи.

Шината Carving Е се отличава и със силно намалена склонност към поява на „обратен удар“.

 

Производство

Шините се произвеждат от висококачествена легирана стомана, която се доставя в завода във вид на навита на кангал плоска шина. Изрязването на шините Rollomatic Е става чрез щанцоване, а при масивните Duromatic Е – чрез лазерен лъч.

Както вече стана дума, шините Rollomatic Е имат трислойна конструкция – два плътни странични листа и поставен между тях междинен лист с множество отвори, което е направено с цел олекотяване на шината.

Шините Rolomatic E са до 15% по-леки, заради отворите в средния лист, а E Light и ES Light до 30%, заради отнетия материал и в трите листа и заместването му с композит.

Вляво – материалът за производство на шини се доставя на рула. Оттук нататък работата поемат роботите. Вдясно – Прецизното изрязване на масивните шини Duromatic Е се извършва от лазерен лъч.

Шината се изработва, като трите листа се притискат в специална заваръчна преса при налягане до 20 тона, а електрозаваряването е многоточково. За разлика от останалите производители обаче, в завода на STIHL всички заварки се извършват едновременно, а не една по една. Този по-сложен метод, изискващ по-скъп и мощен заваръчен автомат, както и системата за прецизно охлаждане след заварката, гарантират получаване на напълно равна шина без огъвания поради термична деформация.

Характерно за шините Rollomatic Е е наличието в челото им на механизъм със свободно въртящо се назъбено колело (звезда), което поема обръщането на посоката на движение на веригата. В тази част на шината движещата се верига не докосва нейната повърхност, а натоварването се поема от колелото. Така тази най-силно натоварена част на шината се предпазва от ускорено износване поради триене. Въртящото се колело лагерува посредством миниатюрни цилиндрични стоманени тела върху цилиндрична основа (своеобразен ролков лагер с цилиндрични ролки). В основата са пробити отвори за нитовете, с които механизмът се монтира към шината. Това се извършва напълно автоматизирано от специализиран робот.

Специално трябва да се отбележи, че за разлика от останалите производители, механизмът за обръщане посоката въртене при шините на STIHL не се нуждае от смазване през целия живот на шината. При монтажа в него се поставя специална висококачествена грес, която осигурява лекото въртене на назъбеното колело. По този начин не само се улеснява работата и една грижа при поддръжка на верижния трион отпада, но и се гарантира, че шината няма да бъде скоропостижно бракувана. Нещо, което се случва при шини на други производители, при които се налага периодично гресиране през специално оставен за целта отвор. Практиката е доказала, че дори при физически износени от работа шини, което при STIHL обичайно настъпва след износване на около 5 вериги, назъбеното колело продължава да се върти безпроблемно.

Шините Duromatic Е са масивни, изработени от един стоманен лист. Поради това те са по-тежки, но също така са по-здрави на огъване и механично повреждане, имат повишена дълготрайност. Всяка шина се получава чрез прецизно изрязване с тънък лазерен лъч от изправената стоманена шина. Така се получава нейния външен контур, продълговатият изрез за винта, чрез който се фиксира към машината, отворите за подаване на масло в канала на шината, както и за нейното преместване при опъване на веригата. Съществено предимство на изрязването с лазерен лъч пред щанцоването е, че се получават чисти ръбове без остри „мустаци“.

Каналът, в който се движи шината се издълбава с фреза. За предпазване на предната част на шината от бързо износване поради по-силното триене на веригата при обръщане на посоката на движение, тя е изработена от масивен твърдосплавен материал, известен с търговската марка Stelitte. Свързването между двата материали се извършва чрез заваряване със специално разработен от STIHL заваръчен автомат. Останалите след заварката двустранно стърчащи от шината краища на твърдосплавния материал се отстраняват чрез две успоредно разположени, движещи се с голяма скорост абразивни ленти. Така се изравняват окончателно и кантовете на шината. Всичко това се извършва от робот.

Вляво – монтирането на обръщателния механизъм става напълно автоматизирано. Вдясно – всяка шина минава през щателна проверка преди да бъде одобрена и пусната за експедиция.

Поради прецизната изработка шините на STIHL са напълно симетрични. Това позволява да се монтират без оглед на местоположението на лицевата им част, както и да се обръщат периодично за еднакво износване на каналите от двете им страни. Поради това, че преобладаващо се реже с долната част на шината, тя и най-бързо се износва.

По този начин животът на шината допълнително се удължава. Периферната област около каналите за движение на веригата е закалена чрез индуктивно загряване. По този начин твърдостта на стоманата е допълнително увеличена, нейната износоустойчивост също, удължава се експлоатационната дълготрайност на шината.

Завършената шина се боядисва с водоразтворим лак. След изсъхването му шините преминават през прецизен видеоконтрол, способен да установи всеки допуснат производствен дефект и шината бива отстранена.

Всички описани дотук операции се напълно роботизирани и автоматизирани. Човешка намеса има само при качествения контрол на по-скъпите шини. Независимо, че са издържали видеоконтрола, всяка от тях преминава през ръцете на контрольор, който проверява с шаблон по цялата им дължина каналите на шината, проверява и въртенето на назъбеното колело. Едва тогава шината получава „изходна виза“ за експедиция, а клиентите бързо научават или вече знаят, че марката STIHL означава само „най-високо качество“.

 

Понеже не бе възможно участниците в „Деня на медиите 2019” да „прескочат“ до Швейцария, ще допълним, че производството на режещите вериги на STIHL се намира в алпийската държава, където STIHL има два завода. С две думи, може да се каже, че тяхната продукция привнася към станалото нарицателно „немско качество“ и също така прочутата „швейцарска прецизност“ към веригите на STIHL. Наличието на собствено производство на много широка гама от вериги, максимално пригодени за конкретните модели верижни триони на STIHL и условията на тяхната експлоатация, прави марката STIHL още по-конкурентоспособна

Макар и вече поизостанала във времето, подробна информация за режещите вериги на STIHL може да се намери в статията „Вериги за моторни триони – STIHL Oilomatic“, а за тяхното заточване в статията „Заточване на веригата на верижния трион“.

И нещо също така рядко срещано в световната производствена практика – STIHL проектира и произвежда сама редица машини и поточни линии, които имат решаващо значение за качеството на крайната продукция. При това производство такива са автоматите за заточване на режещите звена на веригите, за изработване и закаляване на нитовете за тях, и др. Това ги прави уникални, в тях са вградени множество патенти и десетилетия производствен опит. Все фактори, които държат марката STIHL пред конкурентите им.

Най-актуална и пълна, включително ценова информация за предлаганите у нас шини и вериги на STIHL може да намерите на сайта на „Андреас Штил България“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото