В категории: 2019, Актуални статии, Брой 5-6/2019, Градина, Инструменти

Легендарният моторен трион STIHL Contra навърши 60 години

Тази година се навършват 60 години, откак през 1959 г. STIHL пусна на пазара своя знаменит верижен трион с бензинов двигател, наречен Contra. Неговата поява е ключов момент за устремното развитие на компанията и утвърждаването й като световен лидер в развитието и производството на този вид машини. Развивайки успеха на модела Contra, от 1971 г. насам STIHL се утвърди, при това неизменно, като най-продаваната марка моторни триони в света. А нейният основател, Андреас Щил, завинаги ще се помни и като „бащата на моторния трион“. Той ръководи фирмата в продължение на цели 47 години до своята кончина през 1973 г. До 2012 г. начело на групата Andreas STIHL AG & Co. KG е неговият син г-н Ханс Петер Щил, след което кормилото на семейната фирма поема представител на третото поколение – д-р Николас Щил.

В началото на тази година престижно онлайн допитване в Германия нарежда Andreas STIHL AG & Co. KG сред първите три най-популярни семейни фирми от групата на средния по големина фамилен бизнес в Германия. Това е поредното ярко доказателство за популярността на марката STIHL сред потребителите, както и за традициите и успешното развитие на фамилния бизнес в редица страни от Западна Европа.

 

Началото

През далечната 1926 г. Андреас Щил основава в Щутгарт своята компания – инженерно бюро с ясно поставена и неизменно следвана вече 93 години цел да създава машини, които улесняват хората при работа в гората и сред природната среда като цяло. Машини, които многократно повишават производителността на труда и сигурността на работещите, с възможности за многостранно приложение, включително в областта на строителството, при спасителни операции и други дейности, където верижните триони на STIHL са също така необходими и търсени.

Наред с търговска и сервизна дейност, година след основаване на фирмата, 1927 г., Андреас Щил създава своя пръв верижен трион, предназначен за напречно нарязване на дървени трупи. Той се задвижва от електродвигател с мощност 2,2 kW, а поради големината и теглото си (48 kg), при работа се държи от двама души.

През 1929 г. е създаден първият верижен трион, задвижван от бензинов двигател (Typ A). С тегло 46 kg машината се държи едновременно от двама души. Той е предназначен както за нарязване, така и за поваляне на дървета. Мощността на двигателя е 6 к.с. Машината е много успешна, и освен в Германия, намира радушен прием в Русия, Канада и САЩ. Бизнесът процъфтява и фирмата се превръща в машиностроителна фабрика Maschinenfabrik Andreas Stihl. Създадена е и първата емблема – пън от дърво с надпис Stihl. Производството се разширява, а машината бива усъвършенствана, като 2 години по-късно мощността на двигателя е увеличена на 8 к.с. През 1932 г. STIHL патентова своя режеща верига, състояща се от последователно, подвижно свързани едно с друго режещи и изхвърлящи стружките зъби. Тя се отличава с висока скорост на рязане и дълготрайност.

Това са само няколко от етапите през първите 30 години от развитието на фирмата – десетилетия на изобретателска и конструкторска работа, на производство и завоюване на пазарни позиции, набиране на собствен капитал, довели до появата на

 

легендарния моторен трион Contra.

През 1959 г. STIHL пуска на пазара своя модел Contra, който оказва мощно влияние върху развитието на компанията в световен план, а и на производството на моторни триони в света. Както се вижда и от снимките, той се отличава малко от днешните поколения моторни триони. Неговото технологично развитие и усъвършенстване през годините маркира пътя на развитие на верижните триони на STIHL.

Contra има олекотен двутактов бензинов двигател с директно предаване на въртеливото движение от коляновия вал към веригата без предавателен механизъм. Трионът е предназначен за работа от сам човек. Той има многостранно приложение за всякакви дейности по дърводобив, поддържане на гората, нарязване на дървени трупи и стъбла, подготовка на дърва за огрев.

Едноцилиндровият двигател развива мощност 6 к.с. (4,4 kW) при честота на въртене 7000 min¯¹. Трионът е с компактни размери и тегло 12 kg. Снабден е с качествена режеща верига и специална мембранна конструкция на карбуратора, която позволява безупречна работа на двигателя при всяко пространствено положение на машината.

Моделът Contra е легендарна машина, чрез която STIHL променя буквално революционно работата в гората, създава нови стандарти в сферата на моторните триони. За своето време това е най-лекият и с най-висока производителност моторен верижен трион на световния пазар. Използването му в дърводобива и дървопреработвателната индустрия увеличава производителността на труда с над 200%.

В него, освен директното задвижване на веригата и новия тип карбуратор с мембрана, са заложени редица нововъведения, които допълнително затвърждават неговите пазарни позиции и същевременно бележат пътя за технологично развитие на този вид машини – система за подобрено смазване на веригата, подсилена с висока износоустойчивост шина, шумозаглушител за изгорелите газове с нова конструкция и др.

Скоро след появата си на пазара, Contra се увенчава с признанието и славата на най-производителния, с най-висока режеща способност моторен трион. Това му осигурява забележителен успех първо в Германия, последван от също така успешно представяне и все по-засилващо се търсене на световния пазар. В Северна Америка новата машина бързо си спечелва станалото популярно прозвище Lightning (Мълния).

Успехът на моторния трион Contra открива за своя производител STIHL широки хоризонти за устремно развитие на компанията. На първо време – двуцифрено нарастване на оборота от продажбите. Създават се реални възможности за разширяване на пробива и завоюване на нови пазарни позиции. Това позволява и същевременно налага бързо увеличаване на производствения капацитет на компанията. През следващите няколко години биват изградени нови производствени халета, както и нов завод във Вайблинген. За 10 години – от 1959 до 1969 г., персоналът на STIHL нараства от 640 на 1500 души. С бързи темпове нараства и обемът на произведената и пласирана продукция. Така през 1971 г. марката STIHL уверено заема първото място в света по продажби на моторни триони и вече 48 години не отстъпва лидерската си позиция.

През изминалите десетилетия от създаването на юбиляра Contra, моторните триони на STIHL изминават дълъг възходящ път на техническо усъвършенстване по отношение на сигурността при работа с тях, на ергономичността, правеща работата все по-удобна и приятна, все по-щадящи околната среда. И естествено те стават все по-мощни и производителни. Ето някои от етапите, бележещи пътя на техническо усъвършенстване на верижните триони на STIHL.

1964 г. За пръв път в света STIHL снабдява своите моторни триони с антивибрационна система, която ефективно „поглъща“ и намалява до безопасни за човешкото здраве граници на нивото на предаваните от машината (двигател и верига) към ръцете на работещия вибрации. Това позволява значително по-продължителна и по-малко уморяваща работа без опасност от възникване на т. нар. вибрационна болест с първи симптом изтръпване, последвано от „побеляване“ на пръстите и дланите. Връзките между двигателната част и двете ръкохватки са изпълнени със специални еластични елементи, които ефективно поглъщат трептенията. От 1965 г. антивибрационната система AV навлиза в серийното производство на трионите Contra.

1972 г. Отново за пръв път в света, STIHL поставя, по-точно обезопасява, своите верижни триони чрез въвеждането на системата QuickStop за мигновено спиране движението на веригата. С времето тя става задължителна за всички верижни триони по света. При възникване на обратен удар по време на рязане, който рязко изхвърля предния край на шината нагоре, държащата предната ръкохватка ръка неизбежно избутва напред подвижния предпазен щит. При това той задейства механична спирачка, блокираща буквално за секунда движението на веригата. Спирачката се използва също за обезопасяване на триона при неговото транспортиране, при стартиране на двигателя и т.н. Тя има много важна роля за повишаване на безопасността при работа.

1988 г. За пореден път STIHL сe явява новатор, като разработва и поставя на своите моторни триони катализатор за очистване на изгорелите газове от двигателя. Той силно намалява съдържанието на вредни съставки в изхвърляните от машината газове чрез тяхното допълнително изгаряне. Катализаторите съдържат благородни метали, които активират този процес. Конструкторите на STIHL се справят успешно и с високата до 1000 ˚С температура в катализатора, която не се отразява забележимо на външната повърхност на шумозаглушителя. Наличието на катализатор значително намалява замърсяването на въздуха, предпазва работещия и околните, без да се отразява върху експлоатационните характеристики на двигателя. Катализаторът не се нуждае от обслужване.

2009 г. STIHL уверено навлиза в новата ера – ерата на акумулаторно захранваните машини. Първите представители на тази най-нова генерация са ножиците за жив плет STIHL HAS 65 и STIHL HAS 85. През 2010 г. STIHL пуска на пазара и своя първи акумулаторно захранван верижен трион STIHL MSA 160 C. Веднъж отприщена, лавината от акумулаторни инструменти на STIHL бързо обхваща всички видове ръчни инструменти за работа в градината, не подминава и косачките за трева. Благодарение на все по-мощните батерии след сектора на любителската техника, тези машини си осигуряват все по-силно присъствие и сред професионалната техника.

2018 г. STIHL започва собствено производство на акумулаторни батерии в завода във Вайблинген. Това несъмнено ще даде още едно значително предимство и тласък в развитието на компанията, която, както е известно, доскоро бе и единственият производител в света, който сам произвежда веригите и шините за своите триони. Сега вече прави същото и при акумулаторните батерии.

 

STIHL MS 500i – моторният трион на бъдещето

През 2018 г. за пореден път STIHL първи поставя началото на ново направление в развитието на моторните триони. Започва производството на модела STIHL MS 500i. Той е първият серийно произвеждан в света трион с електронно управлявано директно впръскване на горивото в цилиндъра. Специалистите определят неговата поява като нова ера при моторните триони, а конкретно този модел – „моторният трион на бъдещето“.

Понеже в края на миналата година вече представихме STIHL MS 500i пред читателите на „Направи сам“, тук ще добавим само поредното признание, с което новата машина бе отличена наскоро – златен медал от най-голямото в Европа изложение на открито за техника и технологии в „Зеления бранш“ – demopark. То се провежда веднъж на две години на летището Eisenach-Kindel. На него се представят водещите към момента иновации и нови технически решения в бранша. На тазгодишното изложение, което ще се проведе на 23-25 юни, новият моторен трион STIHL MS 500i щe бъде официално отличен с най-престижната награда – златен медал. Журито е мотивирало своето решение така: „MS 500i е първият в света моторен трион с електронно впръскване на горивото. При него липсват карбуратор и повишаваща напрежението бобина. Този професионален трион ускорява много бързо движението на веригата, има голяма мощност, съчетани с по-ниско тегло. Двигателната част тежи 6,2 kg“ (Б.Р. – без верига, шина, гориво и масло).

Юбилярът Contra има своя достоен наследник, откриващ новата епоха и поставящ нови стандарти в производството на моторните триони на STIHL. А и за останалите производители по света.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото