В категории: 2021, Актуални статии, Брой 1-2/2021, Градина

Новите леки акумулаторни моторни коси на STIHL

В началото на годината „Андреас Штил“ ЕООД пусна на пазара новата акумулаторно захранвана коса STIHL FSA 60 R. Тя допълва семейството леки коси, принадлежащи към акумулаторната система AK на STIHL. Другата машина от това семейство, която се продава у нас от пролетта на 2020 г., е моделът STIHL FSA 57. Тази коса се предлага в две разновидности – в комплект с батерия AK 10 и зарядно устройство или само машината, без тях.

Косата STIHL FSA 60 R също се предлага без батерия и зарядно устройство. Това е практично и икономически изгодно за клиента решение, защото позволява най-рационално използване на батериите. Всяка от тях може да захранва всяка от машините и да се зарежда от едно устройство.

Към момента системата STIHL AK включва три литиево-йонни акумулаторни батерии с изходящо напрежение 36 V. Те се различават помежду си по своя капацитет – AK 10 (2 Ah, 72 Wh), AK 20 (3,9 Ah, 144 Wh) и AK 30 (5 Ah, 180 Wh). Стандартното зарядно устройство е AL 101, което зарежда напълно всяка от трите батерии съответно за 95, 180 и 205 min.

Батерията се подбира според вида и модела на машината, която ще захранва, съответно според мощността на електродвигателя и разхода на електроенергия. От капацитета на батерията зависи сумарното време на работа с едно зареждане. Поради това принадлежността на дадена машина към семейство, създадено и развивано около една или повече взаимно заменяеми батерии, трябва да се има предвид при покупката на нов акумулаторно захранван инструмент.

Градинските инструменти на STIHL от системата AK са специално разработени за работа в домашни градини със средни и по-големи площи. Те удовлетворяват изискванията и на най-претенциозните домашни градинари. С тях може да се извършват дейности, близки до професионалното градинарство. Машините от тази система са съобразени както с вида, натоварването и продължителността на работа, характерни за домашната градина, така и с физическите възможности на градинаря любител. Те са достатъчно мощни за работа в домашни градини.

Освен разгледаните в тази статия леки коси, системата AK включва още верижни триони, ножици за жив плет, въздушни метли (въздуходувки), колесни косачки, аератори за поддържане на тревни площи.

С оглед на тяхното предназначение, конструкторите на STIHL са се постарали да създадат олекотени и максимално удобни за работа машини, които минимално натоварват работещите с тях.

Като всяка коса от този вид, наричани още тример, и двата модела – FSA 57 и FSA 60 R, са предназначени за косене на малки участъци и най-вече, за подрязване на тревата на места, недостъпни или неподходящи за четириколесна косачка. Такива са ивиците по периферията на затревено поле, участъци в непосредствена близост до бордюри и други препятствия като жив плет, дървета, храсти, цветни лехи, декоративни камъни и т.н.

 

STIHL FSA 57

Косата STIHL FSA 57 се доставя с глава за косене AutoCut C 3-2, чийто режещ инструмент са двата бързо въртящи се края на найлонова корда. Моделът е от типа „автоматични“ глави. При удар в твърд предмет въртящите се, двустранно излизащи от главата, парчета корда често се прекъсват. За продължаване на работата, от макарата в главата трябва да се изтегли нова корда. Удобството при работа с този тип глави за косене е, че двустранното изтегляне на краищата на кордата става чрез допир на въртящата се глава до земята. Така се освобождава механизмът, който фиксира кордата. На свой ред, вследствие на центробежните сили, от главата се самоизтеглят две нови парчета. Поставеният на предпазния щит нож ги прерязва до необходимата дължина. Този улеснен и без загуба на време начин на работа е възможен при дължина на стърчащия остатък от прекъснатата корда около 30 mm и повече. При остатък, по-къс от 25 mm, изтеглянето на нова корда става ръчно.

Предимство на този модел глава е и възможността тя да се зарежда с нова корда чрез напъхване отвън, без да се налага нейното разглобяване. Главата AutoCut C 3-2 е предназначена основно за косене и подрязване на култивирана градинска трева. Тя се закрепва на винт, като завиването и отвиването й става лесно на ръка, без използване на инструменти.

Косата може да работи и с глава PolyCut 3-2, чийто режещ инструмент са два въртящи се с голяма скорост пластмасови ножа. Те режат бързо и чисто. Главата е подходяща за косене, както на ниско, така и на средно израсла трева. Тя се справя успешно и с плевели в ранен период на вегетация, чиито стъбла са още тънки и крехки. Главата има два диаметрално разположени едностранно закрепени ножа, които режат при въртенето си с голяма скорост. При счупване поради удар в твърд предмет, те се подменят бързо и лесно без помощта на инструмент. Ножовете са евтини.

За предпазване на кордата (пластмасовите ножове) от прекъсване (счупване) при досег до твърд предмет машината има метален предпазител, който улеснява поддържането на безопасна дистанция. Той спомага и за предпазване от нежелано прерязване и повреда на намиращи се в непосредствена близост цветя и други растения. Предпазителят може да се завърта и фиксира в изправено положение, когато не е необходим.

Без режещ инструмент косата е дълга 149 cm. Тръбното й тяло е с телескопична конструкция, което позволява дължината му да се променя според ръста и желанието на работещия. Наклонът на предната ръкохватка може да се фиксира в най-удобно за работа положение.

Значително предимство на косата STIHL FSA 57 е ниското й тегло – с батерия (AK 10), глава AutoCut С 3-2 и предпазител, теглото й е 3,5 kg. Без батерия, с главата за косене и предпазител, машината тежи 2,7 kg. Ниското тегло е предимство, спомагащо за по-лесната и по-малко уморителна работа. За това допринася и добре балансираната маса на машината. STIHL FSA 57 има широчина на косене 280 mm.

За тази коса производителят препоръчва батерията AK 10. С едно зареждане тя осигурява подрязване на тревата по краищата на тревна площ с дължина до около 625 m или окосяване на площ до 125 m².

 

STIHL FSA 60 R

Моделът STIHL FSA 60 R е най-новото попълнение при акумулаторните коси от системата AK. Има същото предназначение като вече разгледаната STIHL FSA 57. FSA 60 R е по-мощна, а широчината на косене е увеличена на 350 mm. Това позволява използването й за косене на по-обширни тревни площи. Затова производителят препоръчва за нейното захранване да се използва акумулаторната батерия AK 20 (3,9 Ah, 144 Wh). С едно зареждане косата може да подреже тревата по продължение на тревна площ с дължина около 1250 m, както и да окоси площ с големина до 250 m². Със зарядно устройство AL 101 батерията се зарежда напълно за 180 min.

Съществено предимство на косата FSA 60 R е, че има безчетков електродвигател от най-ново поколение. За разлика от традиционните доскоро колекторни двигатели с четки, този двигател практически не се нуждае от периодично сервизно обслужване за подмяна на износените четки, а дълготрайността му е близо два пъти по-голяма. Той има по-висок к.п.д. в сравнение с колекторните двигатели, поради което разходва електрическия заряд в батерията значително по-икономично, т.е. осигурява по-продължителна работа с едно зареждане.

Безчетковият двигател също така е по-компактен, поради по-малката си дължина. Това навярно е позволило на конструкторите при FSA 60 R двигателят да бъде монтиран в непосредствена близост и да бъде директно свързан с косящата глава. Това конструктивно решение има предимството, че се избягва свързващ ги и предаващ въртеливото движение дълъг вал. Честотата на въртене на косящата глава може да се регулира плавно в три степени.

Смяната на главата става също така лесно, бързо и без допълнителен инструмент, както и при предния модел. Стандартно косата се доставя с глава за косене STIHL AutoCut C 6-2. Подобно на главата AutoCut C 3-2, и тази е с механизъм за автоматично изтегляне на найлоновата корда чрез допир до земята.

Алтернативно, FSA 60 R може да работи и с глава за косене STIHL DuroCut 5-2. Тя се използва с предимство при косене и обрязване на жилава трева. Особеното при нея е, че режещият инструмент са две диаметрално разположени парчета корда, неподвижно закрепени в единия си край. Закрепването става лесно и бързо на ръка.

Възможностите са две. Да се използват фабрично нарязани парчета корда с дебелина 2 mm и дължина 195 mm. Тя се доставя в опаковки, съдържащи 48 парчета. Материалът е много здрав и устойчив на износване. Втората възможност е парчета с тази дължина да се отрежат от ролка с обла корда с дебелина 2 или 2,4 mm. Косата STIHL FSA 60 R може да работи също и с главата с 2 пластмасови ножа PolyCut 6-2. Нейната широчина на косене е 330 mm.

Теглото на окомплектованата за работа машина с батерия АK 20, глава AutoCut C 6-2 и предпазител е 4,5 kg. Без батерия машината тежи 3,3 kg. Косата без режещ инструмент е дълга 168 cm. Предната ръкохватка е с D-образна форма. Може да се премества по дължина на тръбата в диапазона 0–30 cm спрямо основната задна ръкохватка. Този вид ръкохватка е по-удобен при работа в пространства с ограничени възможности за движение – например за косене между храсти и дървета.

STIHL FSA 60 R е мощна, производителна и лесна за обслужване, най-вече поради двигателя си. Също така е лека, повратлива и удобна за работа. Принос за това има и ергономично оформената антивибрационна основна ръкохватка, на която се намират удобно за ръката разположените органи за управление на машината.

Интерес, най-вече с оглед на близкото бъдеще, представлява обявената от производителя възможност косата STIHL FSA 60 R да работи със сензора Smart Connector. Закрепен към тялото на машината, той долавя вибрациите по време на работа. Чрез Bluetooth безжична свързаност, сензорът може да изпраща тази информация към намиращо се в обхвата му мобилно устройство, смартфон или таблет с инсталирано безплатно приложение, работещо под управление на операционните системи Android или iOS. Чрез него получената информация от машината може да бъде препратена до фирмен сървър, до уеб базирания портал (облака) STIHL connected Portal, като централно място за нейното съхраняване и ползване при спазване на разпоредбите за защита на данните и т.н. По този начин, независимо от местоположението и отдалечеността, се изпраща и обработва информация, която позволява да се следи и контролира кога дадена машина работи, и кога е в покой.

Сензорът Smart Connector e компактен прибор от здрава пластмаса с диаметър 5 cm. Той е сигурно защитен срещу проникване на влага и прах. Закрепва се към тялото на машината чрез залепване. Захранва се от батерия, която му осигурява около година работа.

Сензорът и софтуерът за предаване STIHL connected App, обработването и анализирането на информацията са елементи от програмата на STIHL за създаване на нови „интелигентни“ решения, обособени в три основни групи: „умен дърводобив“, „умна градина“ и „умно озеленяване“. Тази платформа за бъдещо развитие на продуктите на компанията, базирана на новите цифрови технологии и безжична мрежова свързаност, за пръв път бе широко огласена от STIHL на проведения през септември 2018 г. „Ден на медиите“.

Информацията, която сензорът Smart Connector предава за машината, на която е поставен, е особено ценна за професионалните фирми с множество работници и машини, още повече, когато те са пръснати на отдалечени един от друг обекти. Чрез специализирано софтуерно приложение централата на фирмата, техническият ръководител и т.н. във всеки момент разполагат с информация къде се намира всяка една машина (по GPS координати), дали работи или не, колко часове е работила и колко й остават до следващото планово техническо обслужване. Тази информация позволява оптимално управление на работния процес, организиране и контрол върху ефективното използване на техниката и намаляване на нежелания престой. Спомага за по-доброто планиране и организиране на текущата сервизна дейност за всяка машина.

Информацията от Smart Connector позволява да се знае също последното установено местоположение на машината, както и дали тя в момента се намира наблизо или не. Тази информация също може да се окаже особено ценна, ако това се наложи.

За частния потребител наличието на сензора Smart Connector силно улеснява отчитането на продължителността на работа на машината, което позволява нейното навременно периодично техническо обслужване.

Поместваме тази предварителна информация за сведение, защото сензорът Smart Connector и описаните софтуерни приложения, все още не се предлагат у нас.

 

За допълнителна информация посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2021, Актуални статии, Брой 1-2/2021, Градина

Ключови думи


 
към началото