В категории: 2021, Актуални статии, Брой 7-8/2021, Градина

Нова четириколесна косачка за дворната градина – STIHL RMA 248

Две мнения няма. Акумулаторно захранваните машини и ръчно преносими електроинструменти неумолимо, все повече завладяват малките и средни по големина градини и тревни площи. Още по-категорично, когато те се намират в градска среда или в райони с по-високи изисквания срещу нивото на шума. Основната причина затова е, че в сравнение със задвижваните с бензинов двигател машини, електрическите отделят значително по-малко шум и никакви изгорели газове, обслужването им е значително по-опростено и лесно, същото се отнася и за работата с тях. Този преход е неизбежен, защото човешкото здраве и опазване на природната среда, стоят над всичко.

Преходът от бензин към акумулирана в батерията електроенергия става възможен и повсеместен поради непрестанното развитие и усъвършенстване на литиево-йонните батерии, което позволява задвижване на все по-мощни и производителни машини, все по-продължителна работа с едно захранване на батерията. Към това трябва да се прибави и непрестанно нарастващата им дълготрайност и постепенно спадащи цени.

Поредният пример за това са две машини за поддържане на тревни площи, които STIHL пусна на пазара преди няколко месеца и вече се предлагат в България. Едната е четириколесната косачка STIHL RMA 248, а втората – косата STIHL FSA 86 R.

За перфектно поддържане чрез косене на тревната морава са необходими и двата вида машини. Откритите, особено по-големи тревни площи, са запазена територия за косачките на колела. Косенето на тревата по краищата на тревната площ, особено около бордюри, както и други препятствия – дървета, храсти, обособени цветни лехи, открити камъни, беседки, пейки и др., е работа за ръчна коса. На нея може да се разчита също за цялостното косене на малки затревени полянки.

Обръщаме внимание, че двата нови модела, които представяме в този брой на списанието, принадлежат към две обособени серии акумулаторно захранвани инструменти.

Четириколесната косачка STIHL RMA 248 принадлежи към серията AK. Това са машини и инструменти, предназначени предимно за домашната градина. Косата STIHL FSA 86 R е член на серията AP, което означава, че е машина, създадена за професионална работа.

Правим това уточнение, защото батериите, с които работят машините от серия AK са несъвместими с машините, работещи с батерии AP и обратно.

Поради това, представяме двете машини поотделно.

 

Четириколесна косачка STIHL RMA 248

Най-кратката характеристика на тази косачка би била: ефективна, тиха, лесна и удобна за работа. Към това трябва да добавим още едно съществено предимство, специално подчертано в съобщението до медиите от STIHL: много изгодното за потребителя съотношение между цена и качество. Очевидно този нов модел представлява значителен интерес за любителя градинар, за поддържане на малки по площ градини и затревени площи.

С това ново попълнение в продуктовата листа на „Андреас Штил“ ЕООД, българският градинар към момента може да избира измежду четири модела акумулаторни косачки, част от които се предлагат в два варианта – със и без батерии и зарядно устройство.

Вляво – STIHL RMA 248, вдясно – STIHL RMA 339

Бърза сравнителна справка за техническите им характеристики показва, че новата STIHL RMA 248 превъзхожда останалите по основните параметри за всяка такава машина – широчина на косене 46 cm, височина на косене 25 – 75 mm и вместимост на коша за събиране на тревата, 55 l.

Косачката STIHL RMA 248 е създадена за косене на тревни площи с големина до около 250 m². Двигателят й се захранва от литиево-йонна батерия AK с изходящо напрежение 36 V. У нас машината се предлага без батерия и зарядно устройство.

Серията AK включва три модела батерии – AK 10, AK 20 и AK 30, чийто капацитет е 2 Ah (72 Wh), 3,9 Ah (144 Wh) и 5 Ah (180 Wh). Всяка от тях може да се зарежда с едно от устройствата AL 101, AL 300 и AL 500. Батериите са взаимнозаменяеми и подходящи за всеки инструмент или машина от групата AK на STIHL. От капацитета на батерията зависи продължителността на работа с едно зареждане за дадена машина. Те имат светодиоден индикатор, който отчита наличния заряд.

Като електрически задвижвана машина, включването на косачката става само с натискане на пусковия бутон. Безчетковият електродвигател се управлява постоянно от електронната система Eco. Тя поддържа оптимална честота на въртене на ножа, респективно, управлява силата на черпения от батерията ток според съпротивлението, което тревата оказва – т.е. от височината на рязане, дебелината и жилавостта на стъблата и други фактори. С две думи, електродвигателят консумира толкова електроенергия, колкото е потребно за качественото косене на конкретния сорт трева и нейното състояние. Това позволява оптимално използване на електрическия заряд на батерията, по-продължителна работа с едно зареждане и по-дълъг живот на батерията.

Значителен принос за рационалното изразходване на електроенергията имат безчетковият електродвигател, както и специално оптимизираният за улеснено и качествено косене нож, който се върти директно, без предавателен механизъм, от електродвигателя. Профилът на ножа е подбран така, че да реже при минимално съпротивление. Същевременно при въртенето си, той завихря само толкова въздух, колкото е необходимо за създаване на въздушната струя, която увлича и пренася отрязаната трева в коша. Номиналната честота на въртене на ножа е 3200 min¯¹.

Вече стана дума, че с едно зареждане на батерията косачката може да окоси около 250 m² затревена площ. Тази стойност е валидна при работа с батерия AK 30. Съобразявайки се с добрата производителност на косене, както и с факта, че често машини от серията AK се използват за обработване на значително по-големи от препоръчителните по площ терени, производителят е предвидил място на машината и за втора, резервна батерия. Изчерпи ли се първата, на нейно място се поставя втората батерия. Работата може да продължи без прекъсване.

Височината на косене се регулира централно и на няколко степени. Кошът има индикатор, който показва степента на неговото запълване с трева.

Тялото на косачката е изработено от стоманена ламарина. То е повърхностно защитено чрез прахово покритие – комбинация, която гарантира здравина, антикорозионна устойчивост и в крайна сметка, дълготрайност на машината.

Ръкохватката за водене на косачката може да се сгъва напред, което е голямо удобство при нейното транспортиране и съхраняване.

Колелата се въртят с лекота и осигуряват стабилно водене на машината. Изработени от здрав материал, те имат голяма дълготрайност. Косачката няма собствен, задвижван от двигателя ход, поради което се придвижва на ръка.

Както всички нови модели, така и STIHL RMA 248 е пригодена за работа със сензора Smart Connector. Закрепен към тялото на машината, той следи вибрациите по време на работа и безжично изпраща информация за това дали машината работи или е в покой.

В началото споменахме, че с новото попълнение – STIHL RMA 248, от групата машини с акумулаторно захранване AK у нас се предлагат общо четири модела. Всичките във вариант без акумулаторна батерия и зарядно устройство. Два от тях се предлагат и във вариант с батерия AK 20 и зарядно устройство AL 101. Така възможностите за избор стават шест.

Освен описаният тук най-нов модел, STIHL RMA 248, групата съдържа вече представената в сп. „Направи сам“ косачка STIHL RMA 235, която се предлага във варианти със и без батерия и зарядно устройство. В същия брой на списанието е описана и косачката STIHL RMA 339 C, която и сега се предлага без батерия и зарядно устройство.

На нашия пазар се предлага и моделът STIHL RMA 339 в комплект с батерия AK 20 и зарядно устройство AL 101. Той се отличава от вече представения в списанието модел STIHL RMA 339 C (без батерия и зарядно устройство) по това, че ръкохватката му е от обичания вид, двустранно захваната към машината чрез две тръби.

Характерно за модела STIHL RMA 339 C е, че ръкохватката му има само една, странично разположена спрямо тялото на машината, тръба. Липсата на втората тръба улеснява изваждането на коша за изпразване от тревата и неговото обратно закрепване към машината.

За отбелязване е също, че STIHL RMA 339 и STIHL RMA 339 C имат възможност за работа в режим на мулчиране. При него нарязаната на ситни късчета трева се разпръсква обратно в тревната площ, където служи за подхранване като естествен природен тор. За целта стандартният режещ нож се заменя със специален, който се предлага отделно.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2021, Актуални статии, Брой 7-8/2021, Градина

Ключови думи


 
към началото